„Хероите на градот на Вардар“ во Музеј на град Скопје


9 копии

На 4. јануари 2018 година (четврток) во 11,00 часот ќе биде отворен Меморијалниот музеј на илегалните работилници за изработка на оружје во Скопје за време на НОВ (1941-1944), со постојаната поставка „Хероите на градот на Вардар“. Автор на поставката е Зоја Богдановска, виш кустос историчар. Новата изменета и надополнета поставка e сместена во целосно зачуваната оригиналност на просторот на тајната работилница, која што во 1981 година била пренаменета во музеј. Со зачувани деведесетина предмети од скопските илегални работилници, како и голем број на други предмети од фондот на Музеј на град Скопје од времето на Втората светска војна, просторот на илегалната работилница е повторно уреден со нова концепција и нови содржини. Со повторното отворање на Меморијалниот музеј на илегалните работилници, Музејот на град Скопје го добива својот втор депанданс во стариот дел на градот. Со отворањето на овој специјализиран музеј, единствен од ваков вид во Р. Македонија, културната понуда на град Скопје се збогатува со ...
| | веќе видена | слични

Градоначалникот Петре Шилегов денеска ги презентираше најзначајните проекти на коишто ќе работи Градот Скопје во 2018 година, а се предвидени во Буџетот на градот за наредната година. - За наредната 2018 година, вкупниот буџет на Град Скопје е проценет на 6,2 милијарди денари, односно е за 10% помал од буџетот за 2017 година. Ова се должи на фактот дека се скратени сите непродуктивни трошоци, а истиот се заснова врз реални приходи и расходи. Буџетските средства ќе се користат строго наменски, транспарентно, домаќински и одговорно, преку редовно известување за сработеното. Скопје со новиот буџет започнува да се трансформира, ќе бидете горди што ќе бидете дел од новата приказна. Продолжуваме со проекти што се за доброто на граѓаните. Истовремено ќе почнеме и со нови проекти – за животната средина, за подобрување на условите за велосипедистите и пешаците, регистер за кучињата, подобрување на хигиената во градот, јавниот превоз и многу други – рече денеска Шилегов. Т ој објасни дека Буџетот за 2018 година е ...
| | веќе видена | слични

Со повторното отворање на Меморијалниот музеј на илегалните работилници за време на НОВ (1941-1944), Музејот на градот Скопје го добива својот втор депанданс во стариот дел на градот, кој е единствен од ваков вид во Република Македонија. Меморијалниот музеј на илегалните работилници е сместен на левиот брег на реката Вардар, на кејот „Димитар Влахов“, зад Археолошкиот музеј на Македонија.
| | веќе видена | слични

Вчера беше отворена постојаната поставка „Хероите на градот на Вардар“, во целосно реновираната прва партизанска оружарница во Скопје во Меморијалниот музеј сместен на левиот брег на реката Вардар, на кеј „Димитар Влахов“, зад Археолошкиот музеј на Македонија. Во услови на окупација и полициски режим, во непосредна близина на кејот и зградата на Митрополијата, на улица Пајкова број 2, формирана е првата илегална работилница во градот. Задачата околу формирањето и организирањето на работилницата им била доверена на Илија Јакимовски Илчо, Роберт Гајдик и Бранислав Шикиќ, а тие, задачата му ја довериле на електромеханичарот Серафим Видовски кој имал работилница во дворот на својата куќа. Оваа скромна работилница прераснала во јадро на создавање на новата историја на градот и еден од симболите за отпорот на населението против окупаторот и неговиот терор. Оваа куќа и скромна работилница го дочекала ослободувањето на Македонија и опстојале сe до 1965 година, но со новиот урбанистички план и изградбата на ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Кучиња скитници го пречекаа градоначалникот Петре Шилегов на кејот „Димитар Влахов“, поточно пред реновираниот Меморијален музеј на илегалните работилници за изработка на оружје во Скопје за време на НОВ. Таткото на градот вели дека, иако во Скопје има кучиња скитници, сепак тие не напаѓаат никого, доколку не ги задеваш. „Започнуваме системски да го решаваме проблемот со цел со еден среднорочен рок Градот Скопје повеќе да нема проблем со кучиња скитници“, рече Шилегов. Проблемот со кучињата скитници неколку години е актуелен, но градските власти никако да се справат со него. На почетокот на месец декември минатата година десетина лица неа искасани од куче во Аеродром, кое потоа беше заловено од Град Скопје. Но, во тој период ова не беше единствен инцидент. Имаше уште неколку слични случаи, по што граѓаните низ Скопје, но и другите градови во државата почнаа да поставуваат храна со отров низ улиците. Организациите за заштита на животните пронајдоа неколку отруени кучиња, по што реагираа граѓаните да престанат ...
| | веќе видена | слични

Денес се отвори Меморијалниот музеј на илегалните работ ил ници за изработка на оружје во Скопје за време на НОВ (1941-1944). Лоциран е на левиот брег на реката Вардар, на кејот „Димитар Влахов“, зад Археолошкиот музеј на Македонија. Музејот ќе биде отворен секој работен ден со дежурен кустос и ќе биде дел од туристичката мапа на главниот град. Посетителите ќе можат да ја погледнат постојаната поставка „Хероите на градот на Вардар“ на авторката Зоја Богдановска, виш кустос историчар. Посетителите ќе можат на таблети да ја видат целата поставка, а секој експонат е опишан на современ, дигитален начин. Историјата на антифашистичко Скопје, на партизаните, на диверзантските групи, на Првиот скопски партизански одред повторно е дел од градските културни политики, одбележувања и останати содржини. Оваа илегална партизанска оружарница од денес е повторно достапна за граѓаните на Скопје и за другите посетители како вредно културно-историско наследство од современата македонска историја. Повторното отворање на ...
| | веќе видена | слични

Скопскиот градоначалник Петре Шилегов спомна окупација на денешното отворање на постојаната поставка „Хероите на градот на Вардар“ во целосно обновената прва партизанска оружарница во Скопје во Меморијалниот музеј зад Археолошки музеј на Македонија, но, како и на 13 ноември, избегна да го идентификува окупаторот. „Во овие простории била сместена работилницата на Серафим Видовски и била опремена со најнеопходниот електромеханичарски рачен и статичен алат. За време на окупацијата тука е формирана првата илегална работилница за оружје во градот, која работела од почетокот на август до 4 декември 1941 година. Во целосно зачуваната тајна работилница е сместена новата изменета и надополнета поставка, со нови содржини, кои ги пренесуваат фактите за едно историско време особено значајно за историјата на градот Скопје“, изјави Шилегов на отворањето на поставката. По упатените критики дека „согласно со историското редефинирање на градот кое го спроведуваше поранешната власт, антифашистичката и современа историја на ...
| | веќе видена | слични
13 копии

Градоначалникот Петре Шилегов денеска ја отвори постојаната поставка „Хероите на градот на Вардар“ во целосно реновираната прва партизанска оружарница во Скопје во Меморијалниот музеј сместен на левиот брег на реката Вардар, на кеј „Димитар Влахов“, зад Археолошкиот музеј на Македонија. Во услови на окупација и полициски режим, во непосредна близина на кејот и зградата на Митрополијата, на улица Пајкова број 2, формирана е првата илегална работилница во градот. Задачата околу формирањето и организирањето на работилницата им била доверена на Илија Јакимовски Илчо, Роберт Гајдик и Бранислав Шикиќ, а тие, задачата му ја довериле на електромеханичарот Серафим Видовски кој имал работилница во дворот на својата куќа. Оваа скромна работилница прераснала во јадро на создавање на новата историја на градот и еден од симболите за отпорот на населението против окупаторот и неговиот терор. Оваа куќа и скромна работилница го дочекала ослободувањето на на Македонија и опстојале сe до 1965 година, но со новиот урбанистички ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Скопскиот градоначалник Петре Шилегов денеска го отвори Меморијалниот музеј на илегалните работилници за изработка на оружје во Скопје за време на НОВ (1941-1944). Се наоѓа на левиот брег на реката Вардар, на кејот „Димитар Влахов“, зад Археолошкиот музеј на Македонија.Музејот ќе биде отворен секој работен ден со дежурен кустос и ќе биде дел од туристичката мапа на главниот град. Посетителите ќе можат да ја погледнат постојаната поставка „Хероите на градот на Вардар“ на авторката Зоја Богдановска, виш кустос историчар. Посетителите ќе можат на таблети да ја видат целата поставка, а секој експонат е опишан на современ, дигитален начин.- На 13 ноември минатата година, на Денот на ослободувањето на нашиот град најавив дека многу скоро, повторно ќе го отвориме овој Музеј, кој неправедно беше затворен долги години поради реновирање - рече Шилегов.Според него, поранешната власт намерно ја фрлила на маргините антифашистичката и современата историја на Скопје, а спомениците, бистите и спомен-плочите поветени на НОВ ...
| | веќе видена | слични

Музејот ќе биде отворен секој работен ден со дежурен кустос и ќе биде дел од туристичката мапа на главниот град. Посетителите ќе можат да ја погледнат постојаната поставка „Хероите на градот на Вардар“ на авторката Зоја Богдановска, виш кустос историчар. Посетителите ќе можат на таблети да ја видат целата поставка, а секој експонат е опишан на современ, дигитален начин. - На 13 ноември минатата година, на Денот на ослободувањето на нашиот град најавив дека многу скоро, повторно ќе го отвориме овој Музеј, кој неправедно беше затворен долги години поради реновирање, рече Шилегов. Според него, поранешната власт намерно ја фрлила на маргините антифашистичката и современата историја на Скопје, а спомениците, бистите и спомен-плочите поветени на НОВ биле намерно запуштени и неодржувани. - Со отворање на овој Меморијален музеј на илегалните работилници за изработка на оружје во Скопје за време на НОВ го почнуваме токму спротивниот процес. Историјата на антифашистичко Скопје, на партизаните, на диверзантските групи, ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Грчкиот премиер Алексис Ципрас смета дека Договорот од Преспа е историски договор и за Атина и за Скопје и порачува дека ратификацијата на договорот ...
сите 459 | | | веќе видена

Момчето за кое вчера за малку ќе се удавеше скокајќи по крстот, пропаднал во кал. Нему не му се слошило како што првично се мислеше. Како што објави Досие.мк ...
сите 151 | | | веќе видена

Богојавленските чествувања во Охрид продолжија и денеска на Соборот на Свети Јовен Крстител, со капењето на рибарите во Охридското Езеро како продолжение на ...
сите 261 | | | веќе видена

Скандалот на Јелена Карлеуша и фудбалерот Огњен Врањеш никако да стивне, секој ден се појавува нов доказ против пеачката.Пеачката ставајќи на Инстаграм ...
сите 207 | | | веќе видена

Според него, спогодбата прво ќе мине во надлежните собраниски комисии, по што како што изјавил за новинарите, ќе кулминира со дебата на пленарна седница. ...
сите 96 | | | веќе видена

Македонија е слободна, демократска и напредна држава, на чекор до полноправно членство во НАТО и ЕУ. Мицкоски, Бачев, и нивниот шеф Груевски не успеаја, ...
сите 189 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

„Хероите на градот на Вардар“ во Музеј на град Скопје

Од:
До кого (е-маил):
Порака: