Три настани во чест на Никола Мартиноски

5 копии

По повод "Месецот на Никола Мартиноски", Националната галерија на Македонија организира три настани во име на културното наследство што го остави современикот на македонското сликарство и ликовната уметност. Во петок на 5 мај 2017 година, во 11 часот во Националната галерија на Македонија, објект Мала станица ќе се одржи промоција на монографијата "Никола Мартиноски до 1945". Издавач на монографското издание е Националната галерија на Македонија а автор на монографијата е проф. д-р Кирил Пенушлиски. За монографијата на промоцијата ќе говорат д-р Дита Старова Ќерими, директорка на Националната галерија на Македонија, академскиот сликар Рубенс Корубин и академик Влада Урошевиќ. Како продолжение на истражувачкиот труд, покрај промоција на монографијата ќе се одржи и изложба на слики и фоторепродукции на делата од Мартиноски кои датираат од самиот почеток на неговата ликовна кариера. Изложбата носи наслов "Никола Мартиноски, почетоци 1919-1929", ќе биде поставена и отворена во Мала станица на 11 мај 2017 год. ...
| | веќе видена | слични

Во месецот кога се одбележува творештвото на сликарот Никола Мартиновски, задутре во 20 часот во Мала станица , ќе биде отворена изложбата насловена „Никола Мартиноски, почетоци 1919-1929“. Ќе бидат изложени дела од Мартиноски кои датираат од самиот почеток на неговата ликовна кариера. Минатата недела беше промовирамна и монографијата за сликарот.
| | веќе видена | слични

 Некогаш најдобри пријатели, денес најголеми непријатели. Очигледно во светот на познатите сé има рок на траење – како убавината, така и љубовта и пријателството. Денес тие вешто се одбегнуваат на настаните каде што се појавуваат или водат војни на социјалните мрежи како Инстаграм и Твитер. На крајот од денот сфаќаме дека и славните се луѓе кои имаа поранешни пријатели кои не ги поднесуваат и им одат на нерви. Еве дел од најголемите славни пријателства кои се распаднаа со текот на времето: Ким Кардашијан и Парис Хилтон Постоеше време кога Парис Хилтон деше далеку попозната од анонимната Ким Кардашијан. Денес работите се обратно поставени. Парис Хилтон беше на врвот на твојата т.н. кариера со реалното шоу „The Simple Life“, а Ким беше само спореден лик во целата приказна. Но, ситуацијата ескалираше кога во 2009 година кланот Кардашијан ја доживеа премиерата на сопственото тв шоу кое сé уште се емитува – „ Keeping Up With the Kardashians “, протече секс-снимката на Ким и таа го презеде тронот на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

На 11 мај во рамките на Месецот на Мартиновски ќе биде отворена и изложбата на фоторепродукции на дела од Мартиноски од 1919 до 1929 година. "Никола Мартиноски до 1945" - е наслов на монографијата, истражувачки проект на Кирил Пенушлиски која деновиве беше промовирана во Мала станица, а на 11 мај во рамките на Месецот на Мартиновски ќе биде отворена и изложбата на фоторепродукции на дела од Мартиноски од 1919 до 1929 година. Монографијата според Пенушлиски е прв дел од истржаувањата за Мартиноски, за кого во воведот на изданието истакнува дека е несомнено најголемиот и најважниот македонски уметник на 20 век. На 16 мај пак, авторот Пенушлиски ќе одржи предавање "Од Мартин до Мартиноски#.
| | веќе видена | слични

Никогаш не е малку и доста да се зборува за величините на македонската уметничка и интелектуална историја, беа едносгласни сите на промоцијата на првиот дел од монографијата „Никола Мартиноски до 1945“, издание на Националната галерија на Македонија, чиј автор е д-р Кирил Пенушлиски, што како прв настан од Месецот на Никола Мартиноски (1903-1973) се одржа вчера во галеријата Мала станица. Голем дел од делата на Мартиноски се во незавидна, опасна ситуација. Депоата, како и начинот на кој тие се чуваат се несоодветни и ако наскоро не се преземе ништо, штетата ќе биде огромна и трајна; – Д-р Кирил Пенушлиски и промоторите сликарот Рубенс Корубин и писателот Влада Урошевиќ (Фото: СДК.МК) „Имаше отпор и скептици кои ја застапуваа теза оти е доволна првата студија со своите реизданија на професорот Борис Петковски, но се покажува дека има уште да се каже за Мартиноски, и дека секогаш ќе има, како што е тоа со Рембрант или со Леонардо да Винчи“, вели младиот Пенушлиски, внук на основоположникот на македонската ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Националната галерија на Македонија (НГМ) промовираше монографија „Никола Мартиноски до 1945“ – истражувачки проект на Кирил Пенушлиски... Ова беше прв настан од трите кои овој месец НГМ ќе ги организира за Мартиноски – на 11 мај во Мала станица ќе биде отворена изложба на фоторепродукции на дела од Мартиноски од 1919 до 1929, а на 16 мај авторот Пенушлиски ќе одржи предавање „Од Мартин до Мартиноски“. Кирил Пенишлиски (1977), кој му е внук и го носи името на основоположникот на науката за фолклор во Македонија, и е син на академскиот сликар Илија Пенушлиски, рече дека монографијата е прв дел од истражувањето за Мартиноски, за кого во воведот на изданието истакнува дека е несомнено најголемиот и најважниот македонски уметник на 20 век. – Ова дело произлегува колку од повеќегодишно истражување на уметноста на Мартиноски, толку и од повеќедецениско дружење со неговите слики. Англичаните имаат еден израз – labor of love – и тоа е навистина оваа книга. Јас години поминав по правливите архиви, како во ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Нејзината промоција е прв настан од трите со кои овој месец Националната галерија на Македонија ќе ги организира во чест на големиот македонски уметник Мартиноски. „Никола Мартиноски до 1945" - е наслов на монографијата, истражувачки проект на Кирил Пенушлиски. Нејзината промоција е прв настан од трите со кои овој месец Националната галерија на Македонија ќе ги организира во чест на големиот македонски уметник Мартиноски. На 11 мај во Мала станица ќе биде отворена изложба на фоторепродукции на дела од Мартиноски од 1919 до 1929, а на 16 мај авторот Пенушлиски ќе одржи предавање „Од Мартин до Мартиноски". Кирил Пенишлиски (1977), кој му е внук и го носи името на основоположникот на науката за фолклор во Македонија, и е син на академскиот сликар Илија Пенушлиски, рече дека монографијата е прв дел од истражувањето за Мартиноски, за кого во воведот на изданието истакнува дека е несомнено најголемиот и најважниот македонски уметник на 20 век. Монографијата има пет дела, почнувајќи од биографијата на сликарот во ...
| | веќе видена | слични

Роден во Kрушево, во време на Kрушевската Република, замислете, каков драматичен момент е тоа, од самиот почеток!?, подвлече академик Влада Урошевиќ во својот говор за Никола Мартиноски, вчера, во „Мала станица“, каде што беше промовирана книгата „Никола Мартиноски до 1945“ од историчарот на уметноста д-р Kирил Пенушлиски. - А јас ја имав привилегијата да го познавам, да разговарам со него, да слушам за неговиот живот од прва рака. Тој беше една несекојдневна личност, исклучителна појава, висок и ковчест, со многу впечатливо лице. Веднаш паѓаше в очи. Имаше нешто аристократско во него. Ако не знаевте дека е роден во Kрушево, ќе помислевте дека пред вас стои руски гроф, од некоја причина дојден во Македонија – рече Урошевиќ. Kнигата е ново видување на првите децении од животот на доајенот на македонската современа ликовна уметност. Урошевиќ направи интересна полчасовна компарација меѓу оваа и монографијата на историчарот на уметноста, покојниот Борис Петковски, кој во 1982 година монографски ја објавил тезата ...
| | веќе видена | слични

 Тоа беше прв настан од трите кои овој месец НГМ ќе ги организира за Мартиноски - на 11 мај во Мала станица ќе биде отворена изложба на фоторепродукции на дела од Мартиноски од 1919 до 1929, а на 16 мај авторот Пенушлиски ќе одржи предавање „Од Мартин до Мартиноски“. Кирил Пенишлиски (1977), кој му е внук и го носи името на основоположникот на науката за фолклор во Македонија, и е син на академскиот сликар Илија Пенушлиски, рече дека монографијата е прв дел од истражувањето за Мартиноски,  за кого во воведот на изданието истакнува дека е несомнено најголемиот и најважниот македонски уметник на 20 век. - Ова дело произлегува колку од повеќегодишно истражување на уметноста на Мартиноски, толку и од повеќедецениско дружење со неговите слики. Англичаните имаат еден израз  - labor of love - и тоа е навистина оваа книга. Јас години поминав по правливите архиви, како во Македонија, така и во другите југословенски републики, трчајќи по колекции кои повеќе не постојат, евидентирајќи ги сликите кои не знаевме каде се, ...
| | веќе видена | слични

Националната галерија на Македонија овој месец му го посвети на Никола Мартиноски, еден од најзначајните уметници, современик на македонското сликарство и ликовната уметност. По тој повод денеска, во 11 часот, во „Мала станица“ ќе биде промовирана монографијата „Никола Мартиноски до 1945“. Издавач на монографското издание од 216 страници е Националната галерија на Македонија, а автор е Кирил Пенушлиски. За монографијата на промоцијата ќе говорат Дита Старова Ќерими, директорка на Националната галерија на Македонија, академскиот сликар Рубенс Корубин и академик Влада Урошевиќ.Монографијата е поделена на пет дела што содржат повеќе поглавја. Првиот дел „Кратка биографија, 1903-1945“ говори за животот на Мартиноски до 1945 година и донесува кратки објаснувања на важните периоди и моменти во него. Делот насловен „Сликарски теми и мотиви“ го сочинува најобемниот дел од оваа монографија. Во девет поглавја се опфатени сликарските теми во творештвото на Мартиноски и одделно се анализираат портретите, мртвите ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Предраг Васиљевиќ Кога Црна Гора влезе во НАТО, неофицијално, стана Монтенегро. Македонија за да влезе во Алијансата беше преименувана во Северна Македонија. ...
сите 95 | | | веќе видена

Бројот на заболени од мали сипаници постојано расте. За една недела пријавени се вкупно 71 случај. Од почетокот на епидемијата во Скопје, заклучно со денешниот ...
сите 211 | | | веќе видена

Претседателот на Собранието на Република Северна Македонија, Талат Џафери испрати покани за учество во набљудувањето на изборот за претседател на државата што ...
сите 166 | | | веќе видена

Американскиот претседател Доналд трамп го потпиша законот за избегнување нова делумна блокада на државната администрација. Со Законот се обезбедени 333 ...
сите 121 | | | веќе видена

Од нив, 14 пациенти се стабилни и се во добра здравствена состојба. Двајца пациенти се на респираторна машина и се во животозагрозувачка состојба. Тројца ...
сите 188 | | | веќе видена

СДСМ одлучи да нема предвремени парламентарни избори заедно со претседателските со што е одбиено барањето на опозициската ВМРО-ДПМНЕ. Според партискиот ...
сите 113 | | | веќе видена

Интегрален текст од обраќање Христијан Мицкоски, Претседател на ВМРО-ДПМНЕ Почитувани членови на Извршниот и Централниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ, Почитувани ...
сите 122 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Три настани во чест на Никола Мартиноски

Од:
До кого (е-маил):
Порака: