Градот Скопје се вклучи во големата акцијата за чистење и разубавување на животната средина


5 копии

Градот Скопје се вклучи во големата акцијата за чистење и разубавување на животната средина која се организира на иницијатива на Заедницата на единиците на локалната самоуправа на Република Македонија – ЗЕЛС. - Во оваа акција учествуваат сите градските јавни претпријатија со сета механизација и човечки потенцијал. Секоја од општините во Скопје и Градот Скопје ги чистат реоните за кои се надлежни. Оваа голема акција ја започнуваме со чистење на бул. „8ми Септември“, на потегот од бул. „Илинден“ до ул. „Скупи“. Заложбата за почиста и поздрава животна средина за сите е еден од најважните приоритети на нашето делување – кажа Ваљон Салиху, портпарол на Град Скопје. Оваа е само една од бројните активности која Градот Скопје и јавните претпријатија изминатиов период ја спроведоа во насока на зголемување на чистотата и јавната хигиена. - Изминатиов период се организираа акции за чистење на градот од диви депонии и миење на улиците. Граѓаните на Скопје во акцијата „Пријави депонија“ пријавија над 200 диви ...
| | веќе видена | слични

Се работеше на чистење на дивите депонии во околината на градот и тоа кај вештачкото езеро, потоа на потегот од хотелот „Салида“ кон бензинската пумпа „Лук оил“ и „Прилепска пиварница“, како и на теренот околу патот за селото Ореовец Повеќе од 100 вработени во општината Прилеп, јавните комунални претпријатија и образовните институции, завчера чистеа на неколку локации во околината на Прилеп. Во акцијата со своја механизација се вклучија сите јавни претпријатија, но и приватната фирма „Изофас“, демонстрирајќи општествена одговорност. Се работеше на чистење на дивите депонии во околината на градот и тоа кај вештачкото езеро, потоа на потегот од хотелот „Салида“ кон бензинската пумпа „Лук оил“ и „Прилепска пиварница“, како и на теренот околу патот за селото Ореовец. Градоначалникот Илија Јованоски им се заблагодари на вработените во јавните претпријатија и во „Изофас“ за покажаната висока еколошка и граѓанска свест во спроведувањето на акцијата. – Локалната самоуправа на општината Прилеп ја организира оваа ...
| | веќе видена | слични

Градот Скопје се вклучи во големата акција за чистење и разубавување на животната околина, која се реализира во саботата. Оваа голема еколошка акција беше организирана по иницијатива од Заедницата на единиците на локалната самоуправа на Република Македонија (ЗЕЛС). Во акцијата за расчистување на отпадот учествуваа сите градски јавни претпријатија со целокупната механизација и човечки потенцијал. Градоначалникот на Скопје Петре Шилегов ги повика во акцијата да се вклучат и граѓаните, но тие масовно не се појавија. За чистењето на отпадот беше ангажирана секоја од општините во своите реони за кои беа задолжени да го направат тоа. Големото чистење во Скопје почна од булеварот 8 Септември, па продолжи во правец на булеварот Илинден сѐ до улицата Скупи. – Заложбата за почиста и поздрава животна средина за сите е еден од најважните приоритети на нашето дејствување. Оваа е само една од многубројните активности што градот Скопје и јавните претпријатија изминатиов период ја спроведоа во насока на зголемување на ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Акција за чистење и разубавување на животната средина вчера се спроведе во сите општини во Македонија. во организација на Заедницата на единиците на локалната самоуправа-ЗЕЛС. Акцент беше ставен на чистење на дивите депонии, подигнување на комуналниот отпад, чистење на улиците и парковите. Премиерот Зоран Заев ја поддржа акцијата и ја посети општина Дојран, каде со градоначалникот Анго Ангов засадија дрвца и цвеќиња. – Дојран е еден од бисерите на македонската автентичност, заслужува ваква акција поради сите нас, но и поради илјадниците туристи кои доаѓаат овде, изјави Заев. Напомена дека здравата животна средина, како и убавата и чиста околина ќе ги натера туристите да се вратат повторно во Дојран. Во Скопје се чистеше на булеварот „8 Септември“, на потегот од булеварот „Илинден“ до улицата „Скупи“. Во оваа акција учествуваа и скопските општини кои ги чистат реоните за кои се надлежни и градските јавни претпријатија со сета механизација и човечки потенцијал. Во акцијата се чистеше дивата депонија на патот ...
| | веќе видена | слични

Прилеп се гуши во 10-тина диви депонии кои веќе подолг период се составен декор на градот. Нив ги има скоро во секоја населба, а особено се присутни на периферните делови од Прилеп. Несовесните граѓани и градежни компании наместо на депонија фрлаат ѓубре и градежен шут колку сакаат и каде сакаат, без страв од никого. Денеска Општина Прилеп во соработка со ЈКП „Комуналец“ и другите јавни претпријатија спроведе Еко акција за чистење на овие депони. Во акцијата учествуваа над 100 учесници. „Заеднички сите да си ја зачуваме нашата животна средина и нашето здравје, сметот да го одлагаме таму каде што треба, во контејнерите, во кантите и во депонијата во село Алинции која што е отворена за сиите граѓани ии компании таму да го полагаат сметот без никакво надоместок“, вели Звонко Јованоски, директор на ЈКП „Комуналец“ - Прилеп. Учесниците во акцијата велат дека еко свеста кај граѓаните е на многу ниско ниво. „Она што го видовме е навистина срамота, од која што треба сите да се срамиме, бидејќи нема што немаше фрлено ...
| | веќе видена | слични

Дивата депонија во населбата Баир е една од најголемите во Битола, но и најгорливиот проблем во градот. Таа е една од 50-те диви депонии кои годишно се појавуваат во Битола. И самите жители признаваат дека ова е голем проблем. Според нив дивата депонија се создава заради тоа што нема каде да го фрлаат отпадот. „Ако донесат контејнери и ако луѓето продолжат да фрлаат, тогаш вистина луѓето не чинат. И да се казнат“ вели Севѓуљ Јусуфовски, жител. „Од Комуналец не носат контејнери, луѓето нема кај да фрлат и мора да се снајдат“, вели Рафет Мемишовски, жител. Од Комуналец велат дека иако редовно ги чистат дивите депонии, тие постојано се создаваат. Досега биле исчистени 20 депонии, но остануваат уште за чистење. Токму денеска општина Битола заедно со јавните претпријатија Водовод, Комуналец и Нискоградба со механизација го отстрануваа ѓубрето од оваа депонија. „Ние сме секогаш расположени да исчистиме, но никогаш нема да можеме доволно исчистиме колку што прават граѓаните вакви диви депонии. Во однос на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Нов автомобил-машина за метење улици од денеска е ставен на располагање на ЈКП „Комуналец“ од Прилеп, за почисти улици во градот и намалување на штетните ПМ 10 честички. Донацијата е од „Прилепската пиварница“, а како што рече генералниот директор Сашо Самарџиоски, соработката со општината ќе продлжи и во иднина. - Само со успешна соработка и заемно разбирање, може да се даде максимален придонес не само во реализација на развојните планови на компанијата, туку и во развојот на заедницата, рече Самарџиоски. Градоначалникот на Прилеп Илија Јованоски, заблагодарувајќи се на „Прилепска Пиварница“, ги повикува и другите претпријатија кои имаат одреден фонд за помош на заедницата да го дадат својот придонес за поубав Прилеп.
| | веќе видена | слични

Денешната акција на ЗЕЛС за чистење диви депонии, во Битола се одвиваше во најзагадената населба ``Баир`` каде што живеат неколку илјади Роми. Денешната акција на ЗЕЛС за чистење диви депонии, во Битола се одвиваше во најзагадената населба ``Баир`` каде што живеат неколку илјади Роми. Како по обичај, најгорните делови кои речиси се гетоизирани, во објективот на нашата камера, утрово ја отсликаа состојбата на супстандарди на живеење и на работ од можностите. И додека се чистеше депонијата покрај нивните куќи полна со ѓубре и фекална канализација од погорните куќи каде што играат мали деца,тие вперија прст во ЈП ``Комуналец``. Ние овде трпиме многу ѓубре. Не можеме ни врата ни џам да отвориме од ова ѓубре. Ние овде патиме- рече Ѓултен Исовска.- Овде смрди и дури изметот што го прават го пуштаат. Ова срамота е, имаме деца и боелст, с`е бидува- рече Миразија Мемеди.- Од ``Комуналец`` не идат да исчистат, да го средат ова и да наместат контејнери и луѓето да го берат ѓубрето- рече Севги Јусуфовски.- Нема ...
| | веќе видена | слични

Потребни се уште клупи околу споменикот Гоце Делчев во градскиот парк, велат скопјани кои секојдневно, а особено во пролетниот и летниот период се соочуваат со огромна гужва околу култното збирно место “Кај Гоце”. Потребни се уште клупи околу споменикот Гоце Делчев во градскиот парк, велат скопјани кои секојдневно, а особено во пролетниот и летниот период се соочуваат со огромна гужва околу култното збирно место “Кај Гоце”. Покрај разочараноста на тинејџерите кои најчесто токму на ова место се собираат и возат ролерки, скироли и се релаксираат, разочарани се и родителите на малите дечиња и пензионерите. Скопјани аплеираат до локалните власти да го решат овој проблем и да постават повеќе клупи за да се избегне гужвата и нервозата за кој прв ќе седне околу Гоце. Недостигот на клупи за седење не проблем само во овој дел од градот. Граѓаните велат дека и во локланите паркчиња и пред нивните згради има многу малку клупи, а и тие што ги има се искршени и нефукнционални. ...
| | веќе видена | слични

Во пресрет на туристичката сезона во Дојран денеска се одржа акција за чистење и уредување на која учествуваа премиерот Зоран Заев, повеќе министри во Владата и градоначалникот на Дојран Анго Ангов. – Дојран е еден од бисерите на македонската автентичност, заслужува ваква акција поради сите нас, но и поради илјадниците туристи кои доаѓаат овде, изјави Заев напоменувајќи дека здравата животна средина, како и убавата и чиста околина ќе ги натера туристите да се вратат повторно во Дојран. Премиерот Заев истакна дека граѓаните јасно и гласно дале до знаење дека нема да прават компромис кога е во прашање здравата животна средина. Во тек на акцијата во Дојран беа заседени дрвца и цвеќиња на езерскиот брег. Одговарајќи на новинарски прашања Заев рече дека Владата е ангажирана околу враќањето на долгот од 150 илајди евра што го има општина Дојран кон Европската комисија. – Дојран е нашиот бисер со Охрид, Струга и Преспа и затоа оваа година ќе се најде во Програмата за развој на туризмот во нашава земја. Од ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

 Тамара ја сподели фото-приказната за создавањето на фантастичниот, смарагдно зелен фустан кој го носеше на евровизиската сцена. Дело на Александар Ношпал, за ...
сите 417 | | | веќе видена

Американскиот претседател Доналд Трамп му се заканил на Иран со уништување ако ги нападне американските интереси. Ако Иран сака да се бори, тоа и официјално ќе ...
сите 186 | | | веќе видена

Сите политички субјекти, и од власта, и од опозицијата, да го насочат своето делување во интерес на остварувањето на стратешките цели на Република Северна ...
сите 246 | | | веќе видена

Нешнл интерест Реализмот значи разбирање за различните интереси и црвени линии на државите. Неможноста ова да се оствари може да доведе до повторување на ...
сите 74 | | | веќе видена

По оваа смена на Кикл , сите министри од коалициската партија си поднесоа оставки. ,,Во договор со претседателот на државата , му предложив на претседателот да ...
сите 155 | | | веќе видена

Претставничката на Македонија на годинешниот евросонг Тамара Тодевска, која настапи со песната „Proud“ по враќањето нашата земја го даде и првото интервју за ...
сите 56 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Градот Скопје се вклучи во големата акцијата за чистење и разубавување на животната средина

Од:
До кого (е-маил):
Порака: