По повод Павловден Советот на Општина Виница одржа свечена седница


13.07.2018 Одбележувањето на Павловден – празникот на Виница започна со верска литија пред параклисот “Св. Павле“ на плоштадот “Ангел Винички“, со која чининачалствуваше владиката Иларин. Потоа се одржа свечена седница на Советот на општината на која пред присутните советници и гости градоначалникот Ивица Димитров направи краток осврт за досега реалзираните проекти и пона што е во план за нареедниот период. Притоа акцент даде на финансиската состојба во општината и можностите за нормално реализирање на зацртаните задачи. - Наследивме буџет на Општина Виница со вкупен долгод 96,7 милиони денари, каде што основниот долг беше 40 милиони денари, моментално го намаливме за 10 милиони денари, додека вкупниот долг е намален за 15 милиони денари, што значи дека се трудиме да работиме домаќински и одговорно. Пред се, морам да кажам, тоа е со помош на вас советниците, меѓутоа доколку работиме сите домаќински се надевам дека долгот ќе се намали што е можно повеќе, рече Ивица Димитров, градоначалник на Општина Виница.
| | веќе видена | слични
3 копии

Проблемите со блокадата на општинската сметка се надминати, платите се исплатени и сите сектори и одделенија во општината функционираат нормално и според предвидената динамика, велат од Општина Центар, реагирајќи на прес-конференцијата на ВМРО-ДПМНЕ. „Општина Центар и новото општинско раководство, предводено од градоначалникот Саша Богдановиќ, во изминатиот период расчистува стари, наследени долгови од претходните општински раководства, пред сѐ – долгови и побарувања настанати во градоначалничкиот мандат на Владимир Тодоровиќ и ВМРО-ДПМНЕ. Од 120 милиони денари наследени долгови, исплатени се 96 милиони, а во наредниот период ќе се надоместат и останатите 24 милиони денари. Кредитниот лимит на општината е многу подобар од претходно, долговите се намалуваат, а се започнуваат нови проекти согласно програмата за работа на Општина Центар“-стои во соопштението.
| | веќе видена | слични
4 копии

Општината Центар реагира по обвинувањата за блокираната сметка. Од општината тврдат дека проблемите се надминати, платите се исплатени и сите сектори и одделенија во општината функционираат нормално и според предвидената динамика.„Центар и новото општинско раководство, предводено од градоначалникот Саша Богдановиќ, во изминатиот период расчистува стари, наследени долгови од претходните општински раководства, пред сѐ – долгови и побарувања настанати во градоначалничкиот мандат на Владимир Тодоровиќ и ВМРО-ДПМНЕ. Од 120 милиони денари наследени долгови, исплатени се 96 милиони, а во наредниот период ќе се надоместат и останатите 24 милиони денари. Кредитниот лимит на општината е многу подобар од претходно, долговите се намалуваат, а се започнуваат нови проекти согласно програмата за работа на општината“, се вели во реакцијата.Претходно, Васко Робовалиев, советник од редовите на ВМРО-ДПМНЕ во советот на Општина Центар обвини дека втора недела по ред сметката на Општина Центар е блокирана. Тој рече дека на овој ...
| | веќе видена | слични
2 копии

>Од ВМРО-ДПМНЕ обвинуваат дека веќе втора недела по ред сметката на најбогата општина во државата, Општина Центар е блокирана. Според советникот на ВМРО-ДПМНЕ во општината, Васко Робовалиев, на овој начин се доведува во прашање работата на самата општина и на службите а воедно се загрозуваат и услугите кои им се даваат на жителите на Центар. -Ова e врвот на неспособноста на градоначалникот Саша Богдановиќ и неговата администрација. Јавноста и граѓаните заслужуваат одговори: Дали е вистина дека Општина Центар должи над 1,3 милиони евра? Дали е вистина дека овој долг е направен поради неодговорно работење на претходниот градоначалник Андреј Жерновски? Какви се пропусти се направени во досегашното работење на Општина Центар за да се доведе општинската каса до оваа ситуација? Дали е вистина дека платите на оние кои се вработени преку договори за привремени вработувања не се исплатени? Дали поради ваквата ситуација некој ќе понесе одговорност?, праша Робовалиев. Тој кажа дека ова се прашањата кои треба ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Втора недела по ред сметката на најбогата општина во државата, Општина Центар е блокирана. На овој начин се доведува во прашање работата на самата општина и на службите, а воедно се загрозуваат и услугите кои им се даваат на жителите на Центар, изјави денеска Васко Робовалиев, советник од ВМРО-ДПМНЕ во советот на Општина Центар. „Ова e врвот на неспособноста на градоначалникот Саша Богдановиќ и неговата администрација. Јавноста и граѓаните заслужуваат одговори: Дали е вистина дека Општина Центар должи над 1,3 милиони евра? Дали е вистина дека овој долг е направен поради неодговорно работење на претходниот градоначалник Андреј Жерновски? Какви се пропусти се направени во досегашното работење на Општина Центар за да се доведе општинската каса до оваа ситуација? Дали е вистина дека платите на оние кои се вработени преку договори за привремени вработувања не се исплатени?Дали поради ваквата ситуација некој ќе понесе одговорност?“, праша советникот од ВМРО-ДПМНЕ. Тој додаде дека е недзоволиво општина како Центар ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Долговите од основниот буџет на Општина Виница се намалени за една четвртина со што е подмирен поголем дел од обврските кон доверителите што се создавале во изминатите години. Во отчетот за работењето на локалната власт во изминатите осум месеци, градоначалникот на Виница, Ивица Димитров истакна дека преземените мерки за економичност во работењето за краток период дале позитивни резултати, а поддршка за тоа е добиена и од општинскиот Совет. – Основниот долг што го наследивме во буџетот изнесуваше 40 милиони денари, а со домаќинско работење и планирање на трошоците досега успеавме да вратиме 10 милиони денари. Инаку, вкупниот долг изнесуваше 96,7 милиони денари, а сега е намален за над 15 милиони денари. Истовремено, заедничка заслуга на општинската администрација и на советниците е што за овој период обезбедивме нови средства во висина од 203 милиони денари, од кои поголем дел се наменети за капитални инвестиции во инфраструктурата, истакна Димитров. Градоначалникот Димитров додаде дека во периодот додека ...
| | веќе видена | слични

19.07.2018 За околу една третина ќе се намалат расходите што Локалната самоуправа на Кочани ќе ги плати за бесплатниот превоз на учениците во претстојната учебна година, а тоа е можно да се постигне со измените во условите за услугата и начинот на пресметување на трошоците за неа. На тој начин мое да се очекува во буџетот да се заштедат околу пет милиони денари, со што ќе се обезбедат пари за покривање на другите давачки во образованието. Од наредната учебна година Општината планира да плаќа само за реално превезени ученици, наместо досегашната практика превозникот да добива пари за вкупниот број пријавени ученици што бил внесуван во договорот.
| | веќе видена | слични
2 копии

За една третина се намалуваат расходите што локалната самоуправа на Кочани ќе ги плати за бесплатниот превоз на учениците во претстојната учебна година. Со измените во условите за услугата и начинот на пресметување на трошоците за неа, од општината очекуваат во буџетот да се заштедат околу пет милиони денари, со што ќе се обезбедат пари за покривање на другите давачки во образованието. - Од наредната учебна година општината ќе плаќа само за реално превезени ученици, наместо досегашната практика превозникот да добива пари за вкупниот број пријавени ученици што бил внесуван во договорот. Со тоа ќе се избегне обврската да се плаќа за ученици кои воопшто не присуствувале на настава или пак користеле друг транспорт за доаѓање и заминување од училиштето. Заштедата што ќе се направи на овој начин не е мала и парите ќе ги вложиме за реконструкција на санитарните јазли и подобрување на хигиената во училишните објекти, истакна Николчо Илијев, градоначалник на Кочани. Според Илијев, најдобар потврда дека новиот начин ...
| | веќе видена | слични
7 копии

16.07.2018 За само девет месеци Општина Кочани успеа да ги врати сите долгови со што е надмината заканата за блокирање на сметката. На свечената седница на Советот по повод Петровден – празникот на Кочани, градоначалникот Николчо Илијев реферираше за сработеното во изминатиот период. Притоа нагласи дека разрешувањето на задолженоста се случува првпат по скоро една деценија работа на локалната самоуправа. - Наследивме долг од 76 милиони денари на основниот буџет. Ако пред девет месеци стравувавме за начинот на негово сервисирање, денес гордо можеме да кажеме дека преку политиката на контрола на сите трошоци, финансиски ја консолидиравме Општината и таа денес е без долгови со салдо на сметка незамисливо за годините пред нас.
| | веќе видена | слични

17.07.2018 За поефикасно регулирање на сообраќајот во централното градско подрачје, Општина Виница планира во наредниот период да изгради кружен тек на главната улица, за што веќе е започната постапката за изработка на техничка документација. Освен тоа, ќе се работин и на планска доументација за изградба на делница од регионалниот патен правец Р334 со што ќе се поврзат неколку маала во населбите од ридско-планинскиот регион. Градоначалникот на Виница, Ивица Димитров, на свечената седница на Советот потврди дека постапката е во тек, односно се бара фирма што ќе ја изработи документацијата.
| | веќе видена | слични

Останато

Од Синдикатот на културата велат дека го чекаат владиното образложение за нејзиното разрешување. Одлуката според нив е изненадувачка, како и тоа дека таа доаѓа ...
сите 89 | | | веќе видена

Градоначалникот на Општина Охрид, Константин Георгиевски е уверен дека до следната сесија во февруари Охридскиот регион ќе ја надмине опасноста да биде ставен ...
сите 101 | | | веќе видена

Шпанскиот ас, Рафаел Надал одигра квалитетно на овогодинешното издание на Вимблдон на кое како и лани дојде до полуфиналето во кое подобар од него беше Рожер ...
сите 289 | | | веќе видена

Еден пријавил па почнала истрагата, но по обелоденувањето на случајот и некои други бизнисмени пријавиле во Јавното бвинителство дека биле уценувани. Во ...
сите 205 | | | веќе видена

Турските научници предупредуваат за опасноста од нови силни земјотреси што го загрозуваат Истанбул и реонот на Мраморно море, пишува денеска турскиот весник ...
сите 156 | | | веќе видена

Оперските пејачи Благој Нацоски, Весна Ѓиноска-Илкова, Ирена Кафкалевска и Наде Талевска-Спасовска синоќа на концертот на Охридско лето во црквата „Св. Софија“ ...
сите 78 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

По повод Павловден Советот на Општина Виница одржа свечена седница

Од:
До кого (е-маил):
Порака: