Големите нафтени компании бараат построга контрола врз помалите увозници

Македонците генерално користат квалитетни горива, но е неопходно државата да спроведе построга контрола на внесот на нафтени деривати во земјава, бараат најголемите нафтени компании во Македонија. Од таму велат дека тоа е непоходно за да може реално граѓаните да знаат кој и со каков квалитет внесува гориво на пазарот. Од ОКТА и Макпетрол велат дека имаат сопствени мониторинг лабаратории каде се испитува квалитетот и оти со години бараат да се направи соодветна контрола. „Државата се уште нема преземено конкретни чекори за мониторинг на целиот пазар. Кога го велам тоа мислам на останатите дистрибутери на пазарот. Сигурно дека има одредени пропусти и канали каде се внесува и гориво со несоодветен квалитет. Треба да се вклучи царината, министерството за економија, Пазарниот инспекторат“, рече Горан Анѓеловски, директор за стандардизација и квалитет во Макпетрол. „Сите, по законска директива и норматива мора да ги задоволуваме тие квалитети. Нашата контрола и лабораториите ги пратат најновите стандарди и ...
| | веќе видена | слични

Државата дозволува увоз на мазут кој отстапува од стандардите, алармира нафтената компанија „Окта“. Реагираат дека Царината и Пазарниот инспекторат дозволуваат да се увезе мазут во спротивност со Правилникот за нафтени деривати. Од ОКТА велат дека двете институции си ги префрлаат одговрностите и ниту една од нив не сака да го запре увозот за кој што поседувале и материјални докази кои потврдувале дека одредени параметри на мазутот биле над дозволените вредности пропишани со Правилникот.Тврдат дека неделно над 30 цистерни со ваков мазут завршувале во ФЕНИ, кој е увозник на овој дериват од срспаката рафинерија во панчево. ОКТА побарала да се изврши контрола на квалитетот на мазутот. Од Пазарниот инспекторат велат дека уште не ги добиле резултатите од мострите и наведуваат дека постапиле по поплаката на „ОКТА“. Мострите ги земала лабораторијата Макинспект но досега резултатите не биле испратени во инспекторатот. Директорот Стојко Пауновски вели дека тие не пропуштаат цистерни, но и дека немаат право да ги ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Во Македонија влегува српски мазут што не ги исполнува стандардите за квалитет, алармира ОКТА. Компанијата ова го открила откако дошла до сертификатот за квалитет на дериватот кој покажува дека има таканаречена кинематичка вискозност над дозволените граници. По ова побарале од надлежните институции, како што се Царината и Пазарниот инспекторат да го испитаат случајот и да го спречат увозот кој што се коси со Правилникот. Им било кажано дека ќе добијат одговор за брзо време. Неодамна шлеперите биле запрени на граница, но повторно пуштени. Од Окта тврдат дека анализите покажале дека горивото отстапува од стандардот, но сепак цистерните проидолжиле да влегуваат. Денеска повторно добивме одговор од Пазарниот инспекторат дека процедурата е во тек. Ние не обвинуваме никого само алармираме дека системот во државата има слаб “имунитет” и не е во стсојба да го спречи увозот на производи кои не ги исполнуваат стандардите. Бараме министераствата и надлежните институции да се разбудат. Постои несинхронизираност ...
| | веќе видена | слични

ОКТА ја обвини Царината и Пазарниот инспекторат дека дозволуваат да се увезе мазут во спротивност со Правилникот за нафтени деривати.Ваков мазут се увезува главно од Србија. Мазутот на рафинеријата од Панчево не бил според пропишаните стандарди, но сепак цистерните со ваков мазут биле увезени во земјава, алармираат одОКТСА.За овој проблем минатата недела биле известени и Царината и Државниот пазарен инспекторат, но мазутот завршил во ФЕНИ.„Дури денеска добивме одговор и од Државниот пазарен инспекторат во кој се вели дека испитувањето на примерокот е во тек. Ова покажува дека државните механизми во земјава не се во состојба да ги спречат дури ни оние производи за кои е докажано дека се надвор од стандардите. Имаме впечаток дека имунитетниот систем на земјава е слаб, државните институции се некоординирани, а некој ја користи оваа ситуација. Бараме од нив да преземат мерки за да се надмине овој проблем“, велат од Рафинеријата ОКТА.„Ние не сме тие што можеме да ги запреме цистерните. Кога ќе ги добиеме ...
| | веќе видена | слични

Државата дозволува увоз на мазут кој отстапува од стандардите, алармира нафтената компанија „Окта“. Државата дозволува увоз на мазут кој отстапува од стандардите, алармира нафтената компанија „Окта“. Реагираат дека Царината и Пазарниот инспекторат дозволуваат да се увезе мазут во спротивност со Правилникот за нафтени деривати. Од ОКТА велат дека двете институции си ги префрлаат одговрностите и ниту една од нив не сака да го запре увозот за кој што поседувале и материјални докази кои потврдувале дека одредени параметри на мазутот биле над дозволените вредности пропишани со Правилникот. Тврдат дека неделно над 30 цистерни со ваков мазут завршувале во ФЕНИ, кој е увозник на овој дериват од срспаката рафинерија во панчево. ОКТА побарала да се изврши контрола на квалитетот на мазутот. Од Пазарниот инспекторат велат дека уште не ги добиле резултатите од мострите и наведуваат дека постапиле по поплаката на „ОКТА“. Мострите ги земала лабораторијата Макинспект но досега резултатите не биле ...
| | веќе видена | слични

ОКТА обвинува дека во Македонија се увезува мазут од српската рафинерија во Панчево кој не е по македонските стандарди, а државата не го спречува тоа. Мазутот го увезува кмбинатот Фени за сопствени потреби. Содржи таканаречена кинематичка вискозност над дозволените грацини, која не е штета за животната околина, но може да им наштети на машините. Од нафтената компанија тврдат дека за ова пред еден месец ги алармирале и царинската управа и пазарниот инспекторат, но ниту една институција не издала забрана за увоз. Од пазарната инспекција велат дека немаат право да го сопрат увозот. Земале мости и ги чекаат резултатите. Доколку отстапуваат од стандардите, компанијата увозник ќе се соочи со казна од 5 до 10 илјади евра.
| | веќе видена | слични

Државата дозволува увоз на мазут од Србија кој не ги исполнува стандардите за квалитет, алармираат од ОКТА. Компанијата ова го открила пред еден месец, откако дошла до сертификатот кој покажува дека мазутот на рафинеријата од Панчево има кинематичка вискозност над дозволените граници, и за проблемот ги известила Царината и Државниот пазарен инспекторат. Иако во петокот минатата недела цистерните биле запрени и биле земени мостри, и акредитирана лабараторија од земјава потврдила дека мазут е под стандардите, институциите не издале забрана за увоз. Инаку од „Окта“ тврдат дека резултатите од акредитираната лабораторија покажале дека во мазутот од Панчево имало кинематичка вискозност од 32,7, а стандардот во Македонија е да биде помала од 28 единици. Дури денеска добивме одговор и од Државниот пазарен инспекторат во кој се вели дека испитувањето на примерокот е во тек. Ова покажува дека државните механизми во земјава не се во состојба да ги спречат дури ни оние производи за кои е докажано дека се надвор од ...
| | веќе видена | слични

Државата дозволува увоз на мазут кој отстапува од стандардите, обвинува нафтената компанија „Окта“. Оттаму тврдат дека и покрај тоа што имаат доказ, надлежните институции не го запреле увозот на мазут од српската рафинерија во Панчево, кој не бил по пропишаните стандарди согласно Правилникот за нафтени деривати. Станува збор за увоз на мазут за кој е утврдено дека има таканаречна кинематична вискозност над дозволените граници. Тоа го потврдила и акредитирана лабораторија во земјава, но и покрај резултатите, ниту Царинската управа, ниту Државниот пазарен инспекторат не издале забрана за увоз, па цистерни натоварени со ваков мазут и сега поминуваат во земјава. Од Пазарната инспекција велат дека сеуште немаат потврдени резултати од земените мостри, но тврдат дека тие не можат да запрат увоз. КОЈ УВЕЗУВА И ШТО? „Имунитетот на земјата е многу слаб. Примерот за кој ние знаеме и е докажан е само еден, но може да се постави прашањето дали и како се контролира увозот во земјава и на нафтени деривати и на се друго. ...
| | веќе видена | слични

Нафтената компанија „Хеленик Петролеум“, сопственикот на ОКТА подготвува нова тужба против Македонија. со барање на оштета од 35 милиони евра поради непочитување на договорот за снабдување со мазут, дознава Алсат М од сопствени извори. Цели 5 години, или од 2007 до 2012 земјава не набавувала иако имала обврска од Окта да купува по 500 илјади тони мазут на годишно ниво. Казнените одредби од договорот велат дека непочитувањето на прописите ќе чини по 19 долари за секој неоткупен тон мазут. Инаку ова нема да биде прва тужба со која компанијата со грчки капитал ќе ја тужи Македонија. „Хеленик Петролеум“ фирмата која е сопственик на Окта во 2004 година поднесе тужба против Македонија на Арбитражниот суд во Париз. Земјава мораше да плати 53 милиони долари за истото дело, недоволно купување на договорените количества мазут.
| | веќе видена | слични
4 копии

Компанијата „Окта“, најголемиот снабдувач на горива на македонскиот пазар, годинава го одбележува својот 40-годишен јубилеј. „Окта“ е една од компаниите во земјава кои имаат значителен и континуиран придонес за домашната економија.„Во 2017 година ‘Окта’ имаше пазарен удел од 78% од вкупните потреби на македонскиот пазар на горива. Со горивата на ‘Окта’ се снабдуваат малите компании, големите индустриски капацитети, како и јавните претпријатија, а преку малопродажната мрежа на бензински станици со брендот ‘Окта’ и граѓаните, односно крајните потрошувачи“, информираат од компанијата.Како што истакнуваат, овој податок најдобро говори за значењето на „Окта“ за јавниот живот, односно за придонесот што го има компанијата за непречено одвивање на бројни процеси во стопанството во земјава. Дополнително, „Окта“ е снабдувач на горива и на регионалните пазари.„Во 2017 година, вкупната продажба на горива достигна 768 илјади тони, од кои 677 илјади тони се пласирани на домашниот пазар, додека 91 илјади тони се извезени ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Јавното обвинителство за организиран криминал во куса изјава за „Република“ демантира дека за специјалната јавна обвинителка Катица Јанева е издадена наредба ...
сите 422 | | | веќе видена

Јавната обвинителка Вилма Русковска во денешното гостување на радио Канал 77 рече дека вториот мобилен телефон на Катица Јанева не е пронајден.- Од страна на ...
сите 124 | | | веќе видена

Скандалот со рекетарско – политичко – судско – медиумскиот октопод секој ден добива нови и нови димензии. Затоа влегуваат од лага во лага и со тоа уште повеќе ...
сите 554 | | | веќе видена

Лидерската средба дефинитивнонема да се одржи. Од Владата објавија дека не се создадени услови за постигнување консензус за организирање на средба. Во ...
сите 97 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Големите нафтени компании бараат построга контрола врз помалите увозници

Од:
До кого (е-маил):
Порака: