Кохлеарни импланти – водич за родители

Секој родител сака неговото дете да се развие со цел негов потенцијал. Ако родителот открие дека неговото дете не слуша, делува поразувачки. Но, добра вест е што има решение. Со вистински третман рано во животот, повеќето од децата што се глуви имаат можност да слушаат и да се развиваат нормално. Дури и децата со тотална глувост можат да се вклучат во општеството што слуша, да одат во нормално училиште, да читаат, зборуваат, користат телефон и да уживаат во музиката.
| | веќе видена | слични

Зошто е важна самостојна игра и како да го мотивирате вашето дете да си игра само ако досега е навикнато да си игра само со вас. Ви нудиме неколку идеи кои може да ги пробате. Зошто е важно детето да си игра само? Посебната игра е важна не само за да здивнат родителите, но е од огромно значење за психичкиот и физичкиот развој на детето. Самостојната игра помага за полесна социјализација на детето за во иднина, ја стимулира креативноста , го формира детето како самостојна личност, помага во донесувањето одлуки и осознавањето дали тие се точни или погрешни. Како да стимулирате самостојна игра кај децата? За детето е попријатно и полесно да си игра со мама и тато. Тие никогаш нема да му ги земат играчките, ќе го насочат со што и како да си игра и воопшто нема да има место за здодевност. Веројатно и на вас ви е пријатно да си играте со детето, но доаѓа момент во кој сакате да се одморите, а вашето дете да биде не толку зависно од вас. Ако вашето дете е од оние кои тешко се занимаваат сами, ќе мора да вложите ...
| | веќе видена | слични

Правилата на успешната комуникација е еден од најголемите испити во „сударот“ со децата. Тие се ранливи, не познаваат многу аспекти од комуникацијата, кои за возрасните се подразбираат.Следуваат пораки, кои секогаш можат да бидат од помош, кога ќе се јават проблеми во комуникацијата со децата:1. Изразете чувства, не е тешко да се каже „те сакам“. Иако вашите деца сигирно знаат и чувствуваат дека се сакани, не се стегајте да им го кажате тоа.2. „Те сакам, но…“. Ако сакате да му го свртите вниманието на детето кажете му некоја позитивна порака, па потоа тоа за кое сакате да ве послуша. На пример: „Те сакам и секогаш ќе те сакам, но сакам да знаеш дека ова што го стори е грдо“. Целта на ваквите пораки е детето да сфати дека критикувајќи го неговото однсување не значи дека го критикувате него како личност.3. Признајте ја грешката, никој не е совршен. Иако вашето дете вам најмногу ви верува, немојте ниту поради себе, ниту поради неговите идни грешки да му давате слика дека сте совршени и безгрешни. Признајте дека ...
| | веќе видена | слични

Родителите имаат примарна улога во формирањето на детската личност, а особено врската помеѓу мајката и ќерката, која учи и се формира според нејзиниот модел. Популарниот руски психолог Михаил Лабковски ги истакнува најчестите грешки што ги прават мајките во односот кон своите ќерки, а истите влијаат врз нивното ментално здравје и вкупниот интегритет на личноста. За да можат девојчињата да израснат во стабилни, задоволни личности, полни со самодоверба, според Лабковски, мајките би требало да ги избегнуваат овие 10 грешки при воспитувањето: 1. Отсуство на личен пример Најголемата грешка што се прави при воспитувањето на децата, а во конкретниот случај – на девојчињата, со цел да усвојат определени знаења или вештини, е нивното програмирање со зборот „мораш“. „Мораш да се однесуваш добро!“ „Мораш да научиш!“ „Мораш... ова или она“. Постои многу поефикасен начин за усвојување определено знаење или навика, што го исклучува психолошкиот притисок врз детето. Наместо наредба, треба да се каже: „Ајде заедно да го ...
| | веќе видена | слични

Нема да е потребна цела статија да ви објаснуваме со прости зборови што ќе се случи, ако го тепате детето. Силно се надеваме дека телесната казна да не е приоритет за вас. Зашто, ако го тепате детето, и тоа често, има голема веројатност да се случат две работи: - да стане силно комплексирана личност. - или да стане злоупотребувач. Затоа, уште поважно е да разгледаме ситуации кои одговараат на прашањето "Зошто доаѓа до тепање, и тоа над дете?" 1. Првата и најверојатно најчеста причина за телесна казна е губење на контрола и рамнотежа од страна на родителите. Ако мама или тато се лути, уморни или загрижени за нешто, но детето „мрмка“ за чоколадо или играчка, ништо чудно да го удрат. Потоа детето почнува да вреска уште посилно, за што добива уште еден шамар, се собираат луѓе, станува панаѓур... Знаете ли дека агресивната вербална реакција на јавно место е пострашна од тепањето? И што се случува, ако ги комбинирате двете? Ова ќе е двојно малтретирање за детето! 2. Родителите посегнуваат кога им недостигаат ...
| | веќе видена | слични

Пораките кои му ги испраќате на детето додека сте седнати да јадете може да имаат силно влијание врз него, па затоа проверете дали им ги испраќате оние вистинските. Еве што не би требало да им велите. 1. Мора да го изедеш зеленчукот ако сакаш десерт Не му го претставувајте десертот како награда, а здравата храна како казна. Така детето од мали нозе ќе развие одбивност кон се што е здраво, па дури и кон онаа храна што порано ја сакало. Не му испраќајте порака дека мора да јаде „невкусни“ работи за да дојде до она што му е вкусно. 2. Толку си пребирлив Ставањето на било кој вид на „етикети“ на однесувањето и преференците на вашето дете не може да донесе ништо добро. Додека вие го сметате детето за пребирливо, тоа веројатно е исплашено од испробување на нови работи и храна чиј вкус не го знае. Впрочем, веројатно ниту вие не јадете баш се, нели? 3. Изеди уште пет залчиња зеленлук и парче месо Оваа реченица е многу вообичаена и разбирливо е дека сакате вашето дете да јаде поздраво, но диктирајќи му што и колку ...
| | веќе видена | слични

Иако на дете постаро од 6 месеци можете да му понудите 100% чист овошен сок, налевањето со сокови полни со шеќер води кон расипување на забите, проблеми со гасови и дебелеење. Доколку детето пие сок пред или во текот на оброкот ќе внесува помалку вистинска храна. Децата на возраст од една до шест години би смееле да испијат најмногу 170 г сок дневно, а децата постари од 6 години не повеќе од 340 грама. Пробајте да го навикнете детето да пие вода и бидете трпеливи.
| | веќе видена | слични

Заоѓањето кое се јавува кај бебињата на шестмесечна возраст претставува многу негативно искуство за родителите. Непосредно после настан кој предизвикува силни емоции или болка, кај детето доаѓа до краткотран престанок на дишењето, а можно е бебето на кратко и да изгуби свест. Ако престанокот на дишењето трае подолго од десет секунди, можат да се јават и неволни движења на мускулите и укоченост на телото, па може да се помисли дека детето има епилептичен напад. Но повеќето деца целосно се опоравуваат во првата минута од почетокот на заоѓањето и потоа им се враќаат на нормалните активности. Но има и деца кои плачат и врескаат и после заоѓањето па така често заспиваат. Заоѓањето или респираторните афективни кризи најчесто престануваат до шестата година и подеднакво ги погаѓаат и девојчињата и момчињата, а можат да се јават и како симптом кај децата кои имаат анемија предизвикана од недостаток на железо. Заоѓањето е нормална појава која не треба да ги плаши родителите, а помош од педијатар треба да побарате ако ...
| | веќе видена | слични

 Да се биде родител е многу голема одговорност и може да биде многу тешко, посебно кога станува збор за изборот на начинот на разговор со вашето дете. Некои фрази кои вие можеби ненамерно ги изговарате, за детето може да значат многу и да направат промена во неговото гледиште на светот или погрешно да се развие од аспект на морални вредности. Постојат некои фрази кои никогаш не треба да му ги кажувате на вашето дете ако сакате правилно да биде воспитано. Дознајте кои се тие: 1. „Слушај ги возрасните“ Кога ќе го слушне ова детето мисли: „Сите возрасни се паметни и добри. Морам да правам сѐ што ќе кажат.“ Оваа фраза е опасна, бидејќи детето може да слуша и непознати луѓе. Правилна фраза: „Треба да ги слушаш твоите родители.“ На овој начин детето ќе знае дека родителите секогаш треба да ги слуша, но не и сите возразни, познати и непознати. 2. „Престани да плачеш“ Кога ќе го слушне ова детето мисли: „Лошо е да се покажуваат емоции. Ќе ги соберам солзите.“ Така детето може да порасне повлечено и тивко. Чувствата ...
| | веќе видена | слични

Физичкото казнување деца е лоша мерка и не влијае позитивно ниту на нивното воспитување. Психолозите предупредуваат дека ќотекот е опасен за децата, не само затоа што им предизвикува физичка болка, туку и затоа што негативно влијае на нивниот развој Клучни зборови: ќотек дете воспитување /1 1 /1 1 Погрешно верување Марија Стефанова, психолог, психотерапевт од психолошко советувалиште и консултативно-едукативен центар „Петар Пан“ објаснува дека телесното казнување на деца, како метод на воспитување, секако дека не треба да се применува. Таквиот начин на воспитување остава последици по развојот на личноста на детето и влијае од повеќе аспекти. - Колку детето е помало, толку потешко ја сфаќа поврзаноста на своето однесување со казната. Децата помали од 18 месеци се многу осетливи на повреди и секое физичко казнување може да доведе до повреда - вели Стефанова. Често родителите, објаснува таа, имаат впечаток дека физичката казна позитивно влијае на несаканото однесување, но тоа не е така. - Како ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Оваа хуманитарна помош би требало да ја дистрибуираат  поддржувачите на опозицискиот лидер Хуан Гуаидо, кога САД го призна за претседател на Венецуела. -Ова не ...
сите 100 | | | веќе видена

Премиерот Зоран Заев во изјава за балканските медиуми порача дека наградата што ја доби во Минхен сака да ја подели со бугарскиот премиер Бојко Борисов. - Оваа ...
сите 142 | | | веќе видена

Претседателот Иванов денеска низ Охрид прошета со кандидатката на опозицијата за шеф на државата Гордана Силјановска. Со Иванов и професорката која е кандидат ...
сите 136 | | | веќе видена

Бројот на заболени од мали сипаници постојано расте. За една недела пријавени се вкупно 71 случај. Од почетокот на епидемијата во Скопје, заклучно со денешниот ...
сите 188 | | | веќе видена

Асоцијацијата на Спортски Обложувалници на Македонија (АСОМ) и нејзините постојани и придружни членки: Спорт Лајф, Моцарт, Златна Копачка, Евротип, Марбет и ...
сите 256 | | | веќе видена

Претседателот на македонскиот парламент, Талат Џафери, ќе присуствува на гласањето во Бугарското национално собрание за Протоколот за членство на неговата ...
сите 137 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Кохлеарни импланти – водич за родители

Од:
До кого (е-маил):
Порака: