Нема поместување за новиот закон за медиуми


Медиумската ситуација може да се среди само со промена на актуелниот закон – смета Дејан Георгиевски од Центарот за развој на медиумите. Вели дека новиот закон за медиуми е само добар почеток, но не и крај на патот. Го критикува однесувањето на опозицијата која, според него, новиот закон го гледа само како алатка за пазарење. Министерот за информатичко општество, Дамјан Манчевски вели дека законот може да се усвои и без опозицијата, но има став дека политиката треба да стои настрана од медиумската сфера и за ова прашање наместо партиите, да решаваат експертите. Директорот на Агенцијата за аудио и аудио- визуелни услуги, Зоран Трајчевски не прифати да ја коментира актуелната состојба и можните промени со усвојувањето на новиот закон. Тој дури го оцени како тенденциозен обидот на Алсат телевизија да добие негов став за состојбата во медиумската сфера. Со стапување на новиот закон во сила, на сите членови на Агенцијата за медиуми и на Советот на МРТВ им завршува мандатот. Мнозинството токму во овој сегмент ја ...
| | веќе видена | слични

Владата со план Б ако ВМРО-ДПМНЕ продолжи со опструкциите за донесување на законот за медиуми, со кој конечно треба да се регулира медиумската сфера, најави министерот Дмјан Манчевски. Но, не откри која е втората опција.
| | веќе видена | слични
2 копии

На почетокот на септември ќе бидат предложени неколку измени на законски решенија кои ќе овозможат брз влез на стручни лица во администрацијата со кои ќе се подобри капацитетот на институциите за преговорите со ЕУ, потврди министерот за администрација и информатичко општество, Дамјан Манчевски денеска на прес-конференција на која го претстави почетокот на реализацијата на Стратегијата за отворени податоци. Според него, администрацијата има капацитет да одговори на процесот на скринингот кој започна неодамна, но дека клучниот ризик е немањето доволно капацитети и експерти за процесот на водење на преговорите со ЕУ. “Мораме брзо да регрутираме стручни луѓе кои ќе бидат вклучени и ќе знаат како да ги водат преговорите”, рече Манчевски.
| | веќе видена | слични
2 копии

Институциите на државно и на локално ниво ќе имаат обврска да објавуваат податоци за своето работење што е предвидено со првата Стратегија и Акциски план за отворени податоци. Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски денеска на прес-конференција потенцира во следниот период ќе се организираат серија средби и обуки во врска со концептот за отворени податоци, а во секоја институција ќе треба да има посебен офицер за отворени податоци, кој ќе биде задолжен да ги обајвува податоците во соодветна форма. За таа цел во изработка е и посебна веб-страна data.gov.mk каде овие податоци ќе бидат бесплатно достапни за граѓаните. Според Манчевски, отворените податоци можат да бидат силен поттик за социјален и економски развој, и да се искористат и за подобрување на управувањето преку зголемување на транспаретноста, на отвореноста, на интегритетот и на јавното учество и во локалната и во централната власт. Ова, како што кажа, треба да доведе и до подобрување на испораката на податоци и до ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Министерот за информатичко опшество и администрација Дамјан Манчевски денеска повторно ги повика членовите на Програмскиот совет на МРТ да поднесат оставки. „Мене ми е навистина чудно што членовите на Програмскиот совет на МРТ на никаков начин не одговорија на мојот повик да поднесат оставки. Еден независен јавен сервис на некаков начин ќе одговореше на прозивка да поднесат оставка заради катастрофалната позиција во која што ја доведоа МРТ. Молкот од нивна страна покажува сѐ. Уште еднаш ги повикувам веднаш да поднесат оставки за да може да се спроведат медиумските реформи“, рече Манчевски, одговарајќи на новинарско прашање по денешната прес-конференција во Владата. Само така, смета тој, ќе се откочи и носењето на измените на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги. „Единствена пречка и причина поради која што ВМРО-ДПМНЕ го блокира носењето на законот е да си ги задржат нивните луѓе во програмскиот совет на МРТ“, тврди министерот. План „Б“ за излез од оваа ситуација, според министерот, има.„Ако има ...
| | веќе видена | слични

 -Има. Како ? Ако има потреба ќе го објавиме. Мислам дека може и да нема да треба да дојде до тоа,изјави Дамјан Манчевски, министер за администрација. Манчевски повторно апелираше членовите на советите на двете медиумски тела, МТВ и АВМУ – да си поднесат оставки и да ги откочат реформите во медиумите. - Уште еднаш ги повикувам веднаш да поднесат оставки, за да може да се спроведат медиумските реформи и на транспарентен начин да го откочат и носењето на законот во Собрание. Затоа што единствена пречка, единствена причина зошто ВМРО-ДПМНЕ го блокира носењето на законот е да си ги задржат нивните луѓе во програмскиот совет на МРТВ. И нема никаква друга причина. Ако дадат оставки веднаш се одблокира законот,изјави Дамјан Манчевски, министер за администрација Апел за законот дојде и од премиерот. -Час поскоро да се одблокира законот за медиумите и законот за АВМУ. Заради тоа што самите закони предвидуваат дво третинско одлучување во делот на органите на управување. Тоа е програмскиот совет, главен директор... ...
| | веќе видена | слични

Криењето на информации на институциите повеќе нема да биде пракса, бидејќи и на локално и на државно ниво тие ќе имаат обврска да објавуваат податоци за своето работење. Ова се предвидува со првата Стратегија и Акциски план за отворени податоци за која денеска детали изнесе министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски. Манчевски кажа дека секоја институција ќе треба да има посебен офицер за отворени податоци, кој ќе биде задолжен да ги обајвува податоците во соодветна форма. За таа цел во изработка е и посебна веб-страна data.gov.mk каде овие податоци ќе бидат бесплатно достапни за граѓаните. Според Манчевски, отворените податоци можат да бидат силен поттик за социјален и економски развој, и да се искористат и за подобрување на управувањето преку зголемување на транспаретноста, на отвореноста, на интегритетот и на јавното учество и во локалната и во централната власт. „Ова треба да доведе и до подобрување на испораката на податоци и до ефикасност на јавниот сектор, ќе го зголеми ...
| | веќе видена | слични

Државните институции и локалните власти ќе ги објавуваат податоци за своето работење. Ова го предвидуваат Стратегијата и Акциски план за отворени податоци кои што ги донела Владата минатата седмица. – Претстои период на обука на институциите во врска со концептот за отворени податоци, а во секоја институција ќе треба да има посебен офицер за отворени податоци, кој ќе биде задолжен да ги обајвува податоците во соодветна форма- инофрмира на прес-конфернеција министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски. Како што информира Манчевски во тек е изработка на посебна веб-страна data.gov.mk каде што овие податоци ќе бидат бесплатно достапни за граѓаните. Манчевски смета дека отворените податоци можат да бидат силен поттик за социјален и економски развој, и да се искористат и за подобрување на управувањето преку зголемување на транспаретноста, на отвореноста, на интегритетот и на јавното учество и во локалната и во централната власт. – Се работи за мета податоци кои ќе бидат ставени во ...
| | веќе видена | слични

„Препознавме дека отворените податоци можат да бидат силен поттик за социјален и економски развој. Тие може да се искористат и за подобрување на управувањето преку зголемување на транспарентноста, отвореноста, интегритетот и јавното учество во централната и локалната власт. Ова ќе доведе до подобрување на испораката на услуги и ефикасноста на јавниот сектор. Ќе го зголеми на учеството на граѓаните. Особено треба да се нагласи дека директно ќе влијае позитивно во напорите за борба против корупцијата. Исто така, со малку иновативност, дава можност за отворање и на нови бизниси. Наша главна заложба е да ги донесеме услугите до граѓаните“. Ова денеска на прес-конференција го изјави министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски. Тој посочи дека „преку објавување на податоците од сензори поставени на раскрсниците, се добива слика за тоа како прометот на коли влијае на загадувањето на воздухот. Од тоа би можело да произлезе апликација која ќе кажува каде е најголемата сообраќајна гужва и ...
| | веќе видена | слични

Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски денеска на прес-конференција потенцира во следниот период ќе се организираат серија средби и обуки во врска со концептот за отворени податоци, а во секоја институција ќе треба да има посебен офицер за отворени податоци, кој ќе биде задолжен да ги обајвува податоците во соодветна форма. За таа цел во изработка е и посебна веб-страна data.gov.mk каде овие податоци ќе бидат бесплатно достапни за граѓаните.    Според Манчевски, отворените податоци можат да бидат силен поттик за социјален и економски развој, и да се искористат и за подобрување на управувањето преку зголемување на транспаретноста, на отвореноста, на интегритетот и на јавното учество и во локалната и во централната власт. Ова, како што кажа, треба да доведе и до подобрување на испораката на податоци и до ефикасност на јавниот сектор, ќе го зголеми учеството на граѓаните и позитивно ќе влијае врз борбата со корупцијата, но исто така со малку иновативност може да биде и шанса за ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Полицијата уапсила десет лица утринава на повеќе локации во Ѓорче Петров, Арачиново, Грчец, Чаир, Визбегово, Бардовци, Студеничани и Центар, а дел од уапсените ...
сите 175 | | | веќе видена

Екс министерката Гордана Јанкуловска и поранешниот шеф на тајната полиција Сашо Мијалков се само дел од поранешните функционери кои пред судот во Стразбур се ...
сите 445 | | | веќе видена

Многу сериозно ќе го анализираме мислењето на Венецијанската комисија, ќе земеме предвид различни забелешки и ќе се трудиме да најдеме решение кое ќе биде ...
сите 147 | | | веќе видена

 Во животот постојано учиме. Низ годините ќе доживеете и успеси и неуспеси, а од секое искуство ќе научите и некоја лекција. Но, постојат некои лекции кои би ...
сите 126 | | | веќе видена

И претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски ѝ верува на баба Перса. Суровиот живот во Волково е ситината која излегува на површина, вели Мицкоски ...
сите 166 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Нема поместување за новиот закон за медиуми

Од:
До кого (е-маил):
Порака: