Универзитетот за информатички науки и технологии од Охрид ќе го одбележи Светскиот ден на културната разновидност


Студентите од странство од Универзитетот за информатички науки и технологии „Свети Апостол Павле“ од Охрид со пригодна манифестација утре по четврти пат ќе го одбележат Светскиот ден на културна разновидност. Во рамки на свеченоста предвидена за напладне на Градскиот плоштад во Охрид студентите ќе ги презентираат културните специфики на државите од кои доаѓаат. Програмата вклучува претставување на десетина земји од Азија, Африка и Европа, преку претставување на национални носии, специјалитети од нивните национални кујни и изведување на традиционални песни и танци. Присутните ќе имаат можност да ги вкусат националните јадења и да се фотографираат со студентите облечени во нивните традиционални национални носии. Имајќи предвид дека на Универзитетот „Св. Апостол Павле“ работат и студираат професори и студенти од 40-тина држави, тој претставува уникатна високообразовна установа со истакнат мултикултурен профил.
| | веќе видена | слични

Студентите на Универзитетот „Св. Апостол Павле“ од десетина земји од Азија,Африка и Европа преку претставување на националните носии ,кујни културните обичаи и изведување на традиционалните танци и песни по 4ти пат го одбележаа 21 мај Светскиот ден на културната разновидност. -Јас сум од Гана и облечена сум во нашата традиционална облека. Денес овде не само што танцуваме,туку успеавме да приготвиме и нешто од нашата традиционална кујна за сите сладокусци. - Ова што јас го нoсам е дел од машката памучна традиционална облека во Гана и симболизира моќ. -. Јас сум Нигерија, во мојата облека вака се облекуваат владателите,со црвена капа и 4 пердуви, а со ова што го дршам во рака се благослува народот На градскиот плоштад охриѓани и туристите се фотографираа со студентите облечени во нивните традиционални носии и уживаа во прекрасниот амбиент . Мултикултурниот амбиент е еден од најзначајните карактеристики на Универзитетот „Св. Апостол Павле“ каде студираат професори и студенти од повеќе од 40 земји во светот.
| | веќе видена | слични

Кралеви , племенски старешини, егзотични танчерки од повеќе континети облечени во традиционални носии, продефилираа на плоштадот во Охрид. Тие беа дел од дефилето што се одржа во рамки на одбележување на Светскиот ден на културните различности, што по четврти пат го организира Универзитетот за информатички технологии „Св. Апостол Павле“ од Охрид. -Доаѓам од Нигерија. Во мојата земја вака се облекува кралот. Исто така носам реликвија со која се дава благослов на луѓето. – рече студент од Нигерија. -Ќе се претставиме со танци и песна и традиционална хтрана. – истакна студентка од Гана. -Облеката што ја носам на себе е традиционална за северниот дел на Гана. Изработена е од памук. Ја користат поглаварите и демонстрира моќ. – додаде студент од Гана. На Универзитетот за информатички технологии во Охрид студираат млади од 40-на земји на кои им предаваат професори од 11 различни држави. Тие исклучително се почитуваат меѓу себе, велат од универзитетот. -Студентите одлично комуницираат меѓусебно и ги почитуваат ...
| | веќе видена | слични

Четврта година по ред Информатичкиот универзитет во Охрид го одбележува денот на културната разновидност. Повеќе за Светскиот ден на културна разновидност. од  Соња Рилковска. Со модна ревија на народни носии, национални танци, дегустација на традиционална храна и пијалоци, странските студенти од Универзитетот за информатички науки и технологии „Свети Апостол Павле“ од Охрид денеска го одбележаа Светскиот ден на културна разновидност. Во рамки на свеченоста одржана денеска на пладне на Градскиот плоштад во Охрид студентите ги презентираа културните специфики и особеностите на државите од кои доаѓаат. На манифестацијата се претставија студенти од повеќе од десеттина држави, од делови на светот кои претставуваат егзотика за нас. Целиот разговор погледнете го во видеото.
| | веќе видена | слични

Народни носии, претставување на националните кујни и колоритните национални песни и танци. Денес студентите на Универзитетот „Св.Апостол Павле“ ги славеа различностите преку веќе традиционалниот „Ден на култури“. Годинава истиот беше организиран на градскиот плоштад како би можело што е можно поголем број на посетители да вкусат дел од традиционалните кујни на земјите од каде доаѓаат студентите, но и да се фотографираат со нив во нивните традиционални носии. „Ќе танцуваме, ќе ја покажеме нашата традиционална храна, ќе покажеме и еден наш културен церемонијален танц исто така.“ „Многу сме блиски на универзитетот, и сакаме да ги промовираме нашите култури и диверзитетот. Оваа облека се прави од памук, најчесто се носи во северниот дел од Гана, неа ја носат поглаварите и таа ги симболизира нивната моќ.“ -рекоа дел од студентите. Големиот диверзитет на култури кои секојдневно комуницираат во рамките на Универзитетот „Св.Апостол Павле“ според Александар Петковски, овој универзитет го прави уникатна ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Со модна ревија на народни носии, национални танци, дегустација на традиционална храна и пијалоци, странските студенти од Универзитетот за информатички науки и технологии „Свети Апостол Павле“ од Охрид денеска го одбележаа Светскиот ден на културна разновидност. Во рамки на свеченоста одржана денеска на пладне на Градскиот плоштад во Охрид студентите ги презентираа културните специфики и особеностите на државите од кои доаѓаат. На манифестацијата се претставија студенти од повеќе од десеттина држави, од делови на светот кои претставуват егзотика за нас. - Ова е четврт пат како се организира манифестација по повод Светскиот ден на културната разновидност. Денеска ќе се претстават студенти од Гана, Нигерија, Египет, Шри Ланка Индија и други држави, рече Александар Петковски од УИТ. Ангел Јанев, заменик-градоначалникот на Охрид, од име на локалната самоуправа истакна дека ваквите манифестации го привлекуваат вниманието на странските туристи кои се тука во Охрид, така што можат да се забавуваат во услови на ...
| | веќе видена | слични

Студенти од информатичкиот универзитет  од преку 40 земји  на градскиот плоштад, претставувајќи ја својата традиционална храна, националната носија и танцот и музиката на сопствените земји,  го одбележаа Светскиот ден на културната разновидност. -Доаѓам од Нигерија таму вака облечен сум крал или шеф. Имам четири пердуви ова е највисокиот чин во Нигерија,  Ова  стапче служи  за давање благослов, вели студент од Нигерија. -Јас сум од Гана ова е традиционална носија, вели студентка од Гана. -0Ние сме многу блиски се разбираме и ја промовираме различната култура, вели студент од Гана. Студентите  од сите континетни Африка, Америка, Азија,  од далечните Индија, Камерун одлично се снаоѓаат на охридскиот универзитет. Некои разбираат,  а некои дури и по малку зборуваат македонски. - Можам слободна да кажам дека студентите се многу активни и има на некој начин целосна поврзаност меѓу македоснките и меѓународните студенти бидејки работиме на Универзитет кој е посветен на ...
| | веќе видена | слични

Странските студенти од Универзитетот за Информатички науки и технологии Свети Апостол Павле во нашата држава дошле да студираат со желба што побрзо да го завршат високото образование Странските студенти од Универзитетот за Информатички науки и технологии Свети Апостол Павле во нашата држава дошле да студираат со желба што побрзо да го завршат високото образование и да се вратат дома, но сега велат не им се заминува од Охрид. Универзитетот е како светот во мало, а сите ние во него сме едно големо семејство-додаваат тие. Светскиот ден на културната разновидност е убава можност да добијат многу повеќе сознанија за одредени земји, нивните обичаи,да се прикажат различни националности и нивната култура. Студентите кои направија мини модна ревија, атмосферата ја вжештија со изведување на атрактивни танци пред бројните посетители на гратскиот плоштад. Инаку, на Универзитетот „Св. Апостол Павле“ работат и студираат професори и студенти од 40-тина држави и истиот ...
| | веќе видена | слични

По четврти пат во Охрид се одбележува Светскиот ден на културните различностите. По тој повод, на централниот плоштад „Свети Климент Охридски“ се одржа хепенинг на кој беа претставени културите на студенти од десетина држави од светот кои се образоваат на Универзитетот за информатички технологии „Св. Апостол Павле“ во Охрид, кој е организатор на настанот. -Имајќи предвид дека нашиот универзитет има студенти од 40-на земји од повеќе континенти и професори од 11 различни земји ние традиционално го одбележуваме овој ден со приредба што ја организираат нашите студенти на која ги претставуваат националните кујни, носии и култура. На нашиот универизтет се учи на англсиски јазик а студентите одлично комуницираат меѓусебно и ги почитуваат различностите, но и македонската култура и традициите. - изјави Александар Петковски од УИНТ „Св. Апостол Павле“. Во име на градот Охрид учесните ги поздрави заменик градоначалникот Ангел Јанев. - Овој настан треба да биде пример и за другите универзитети во земјата. - рече Јанев. ...
| | веќе видена | слични

Во рамки на свеченоста одржана денеска на пладне на Градскиот плоштад во Охрид студентите ги презентираа културните специфики и особеностите на државите од кои доаѓаат. На манифестацијата се претставија студенти од повеќе од десеттина држави, од делови на светот кои претставуват егзотика за нас. – Ова е четврт пат како се организира манифестација по повод Светскиот ден на културната разновидност. Денеска ќе се претстават студенти од Гана, Нигерија, Египет, Шри Ланка Индија и други држави, рече Александар Петковски од УИТ. Ангел Јанев, заменик-градоначалникот на Охрид, од име на локалната самоуправа истакна дека ваквите манифестации го привлекуваат вниманието на странските туристи кои се тука во Охрид, така што можат да се забавуваат во услови на врнежливо време што не е најповолно за прошетки. – Ова е убав настан, како вовед на празниците на сесловенските просветители Светите Кирил и Методиј. Убаво е што во пресрет на тој празник еве се прославува и Светскиот ден на културната разновидност, рече Јанев. ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Нека прекинат да глумат лудило во Јавното обвинителство, порача денеска адвокатот Јанаки Митровски, во врска со најновите детали од криминалната афера Рекет, ...
сите 777 | | | веќе видена

Премиерот Зоран Заев денеска во Општина Новаци, на настанот по повод увидот на напредокот на работите на магистралниот гасовод Неготино – Прилеп – Битола, ...
сите 353 | | | веќе видена

Во Апропиргос, во западното предградие на Атика, претпладнево изби шумски пожар, но не претставува опасност за околните населби. Во гаснењето учествуваат 35 ...
сите 320 | | | веќе видена

Портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ Наум Стоилковски го прашува републичкиот јавен обвинител Љубомир Јовески каде се парите од рекетот ако објавениот извештај навистина ...
сите 153 | | | веќе видена

Мерката притвор од 30 дена на Јанева и беше доделена поради можност од бегство, влијание врз сведоци и инволвирани во истрагата за предметот „Рекет“ и ...
сите 147 | | | веќе видена

За Денот на нашата Армија ни пристигнаа и честитки од Кабул, Авганистан од нашите учесници во мисијата “Одлучна поддршка”. По повод празникот се одржаа ...
сите 78 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Универзитетот за информатички науки и технологии од Охрид ќе го одбележи Светскиот ден на културната разновидност

Од:
До кого (е-маил):
Порака: