Изборите позитивно оценети од меѓународните набљудувачи

ОБСЕ и советот на Европа позитивно го оценија изборниот процес спроведе вчера во република Македонија, констатирајќи дека изборите транспарентни и добро спроведени, но и дека постојат аспекти на кои треба да им се посвети дополнително внимание Како што велат од мисијата на ОБСЕ/ОДИХР, на Парламентарното собрание на ОБСЕ и на Парламентарното собрание на Советот на Европа, гласачите имале можност слободно да го изразат својот избор во мирна атмосфера оценувајќи ги процесот и пребројувањето на гласовите како позитивен без значителни разлики меѓу регионите населени се претежно етничко македонско или со етничко албанско население. „Овие избори го поставија камен темелникот за стабилна и демократска иднина, реалност а на денот на изборите докажа дека многу од предизборните наводи се неточни и ја поставија на патека кон клима ослободена од параноја којашто би ја поткопувала довербата на граѓаните во изборниот процес“, изјави Роберто Бартели, специјален координатор на краткорочната набљудувачка мисија на ОБСЕ ...
| | веќе видена | слични

Иако генералната оценка за спроведувањето на изборите е позитивна, во првичниот извешатајот на ОБСЕ, ОДИХР, Советот на Европа изготвен на 15 страници нотирани се прекршувања на избирачкото право, злоупотреба на државни пари во изборна кампања, заплашувања и уцени. „Иако сите политички партии се заложија за одржување на демократски избори, без заплашувања, сепак меѓусебните обвинувања за наводни заплашувања и злоупотреба на државни средства беа постојани“. До меѓународните набљудувачи, адресирани биле одреден број тврдења, за случаи, во кои партиски активисти, наводно барале државните службеници, да обезбедат списоци со одреден број гласачи, кои сигурно би гласале за партијата на власта. Тврдењата за наводниот притисок се оценуваат како веројатни. ОБСЕ забележува и злоупотреби на државните средства за изборни цели. „ОБСЕ /ОДИХР, поседува две електронски пораки, од кои може да се види дека еден партиски активист на ВМРО-ДПМНЕ, поставувал вакви барања до локалните градоначалници и директори на образовните ...
| | веќе видена | слични

Транспарентни и добро спроведени избори во целата земја, а одредени аспекти како што е недоволно јасната одвоеност меѓу државата и партијата бараат дополнително внимание е првичната оцена на меѓународните набљудувачки мисии на ОБСЕ и ОДИХР, Парламентарното собрание на ОБСЕ и Парламентарното собрание на Советот на Европа во врска со неделните избори ОБСЕ/ОДИХР: На прес-конференцијата вчера во Скопје странските набљудувачи оценија дека на денот на изборите гласачите имале можност слободно да го изразат својот избор во мирна атмосфера и покрај некои тврдења за нерегуларности од страна на политичките партии. Позитивна е оцената и за процесот на гласање и броење на гласовите, која се оценува како речиси иста и во средините со македонско и со етничко албанско население. - Овие избори го поставија камен-темелникот за стабилна демократска иднина - рече специјалниот координатор што ја води краткорочната набљудувачка мисија на ОБСЕ, Роберто Батели. Во однос на медиумската покриеност на процесот, шефот на делегација ...
| | веќе видена | слични

Предвремените парламентарни избори беа натпреварувачки, транспарентни и добро спроведени, заклучија претставниците на меѓународната набљудувачка мисија на ОБСЕ/ОДИХР за изборите одржани на 5 јуни. “Овие избори го поставија камен-темелникот за стабилна и демократска иднина. Реалноста на денот на изборите докажа дека многу од предизборните наводи се неточни и ја постави земјата на патека кон клима ослободена од параноја која би ја поткопувала довербата на гласачите во иборниот процес“, рече специјалниот координатор на набљудувачката мисија на ОБСЕ, Роберто Батели. Честитки до граѓаните за демократското изразување на волјата на слободни избори упати и шефот на делегација на парламентарното собрание на Советот на Европа, Жан-Шарол Гардето. Набљудувачите забележаа дека основните слободи биле почитувани и кандидатите имале можност слободно да ја спроведат кампањата. Главниот тон на кампањата го оценија како мирен и воздржан низ целата земја. “Гласачите и членовите на избирачките органи на сите нивоа заслужуваат ...
| | веќе видена | слични

Информациите за притисоци врз државните и јавните службеници за поддршка на владејачката коалиција на предвремените избори се кредибилни, оценија вчера меѓународните набљудувачи. Тие посочија и дека забележале случаи на злоупотреба на државните ресурси посочувајќи дека при мобилизацијата на гласачите, особено на тие на владејачката партија, покрај партиски, биле преземани и државни активности. Меѓународните набљудувачи ја оценија и работата на медиумите, односно нивното известување за изборната кампања истакнувајќи дека најголемиот дел од медиумите следеле партиска и пристрасна уредувачка политика, при што недостигала критичка анализа. Посочија и дека спротивно на законските обврски, јавниот радиодифузен сервис значително ги фаворизирал владејачките партии. Покрај овие регистрирани недостатоци, во голема мера меѓународните набљудувачи овие избори ги оценија како натпреварувачки, отворени и добро спроведени низ целата земја. Тие истакна дека на денот на изборите гласачите можеле слободно да го дадат својот ...
| | веќе видена | слични

Предвремените избори поминале транспарентно, конкурентно и биле добро спроведени, иако одредени аспекти заслужуваат дополнително внимание. Вакви се прелиминарните заклучоци на странските монитори на ОДИХР, на Парламентарното собрание на ОБСЕ и на Парламентарното собрание на Советот на Европа, објавени вчера, во кои се наведува дека гласачите можеле слободно да ја изразат својата волја на денот на гласањето, во мирна атмосфера иако постоеле одредени „неодговорни тврдења за нерегуларности од политичките партии“. И пребројувањето на гласовите според мониторите било позитивно во девет од десет мониторирани случаи, т.е. оценето добро или многу добро во 97 проценти од набљудуваните места. Оценката на Европската комисија за изборите е дека постоела политичка зрелост и фер однесување од страна на политичките субјекти. Ставот е дека тоа има големо влијание за европската иднина на Македонија, но, сепак, Брисел ќе ги причека конечните изборни резултати од ДИК и тогаш поопширно ќе се произнесе за кампањата, така и за ...
| | веќе видена | слични

Странците позитивно ги оценија изборите во Македонија Европратениците бараат Македонија сега да се посвети на европската интеграција, а Грција, која во моментов ужива голема европска солидарност, да помисли малку и на својот сосед, кој веќе одамна и со нетрпение го чека почетокот на преговорите со ЕУ! Брисел со позитивни оценки за вчерашните предвремени избори во Македонија. Според Европската комисија, изборите покажале политичка зрелост и фер однесување од страна на политичките субјекти, што ќе има големо влијание за евроската иднина на Македонија, изјави портпаролката на Комисијата, Маја Коцијанчич. Сепак ЕК ќе ги причека конечните изборни резултати од Државната изборна комисија, и тогаш поопширно ќе се произнесат, како за кампањата така и за денот на изборите. Позитивен белег кај европратениците оставил и големиот одѕив на гласачите на вчерашните предвремени парламентарни избори. И големиот број на меѓународни набљудувачи ги оценија изборите како конкурентни, транспарентни и добро спроведени во целата ...
| | веќе видена | слични

Слободни, мирни и демократски избори со минимални нерегуларности. Ова е оценката на меѓународните набљудувачи во Скопје од ОБСЕ и ОДИХР, Парламентарната асамблеја на Советот на Европа и Европската Комисија. Според нив, овие избори ги поставија темелите за постабилна демократска иднина. „Делегацијата на Парламентарната асамблеја на Советот на Европа им честита на граѓаните за нивната изразена волја на слободни избори. Поздравувајќи го диверзитетот на мислења и слободата на медиумите, делегацијата верува дека амбиентот во медиумите треба да биде помалку пристрасен, да биде толерантен и неутрален“, изјави Жан Чарлс Гардето, шеф на делегацијата на Советот на Европа во Скопје. „Гласачите и членовите на изборните комисии на сите нивоа заслужуваат пофалби за нивниот придонес за мирен и регуларен процес и добра за негова организација“, истакна Џулијан Гил Јејтс, шеф на набљудувачката мисија на ОБСЕ- ОДИХР во Скопје. И Европската Комисија оценија дека изборите рефлектирале смиреност и политичка зрелост. „Знаете дека ...
| | веќе видена | слични

Конкурентни, транспарентни и добро спроведени-вака прелиминарно ги оценуваат вчерашните избори меѓународните набљудувачки мисии на ОБСЕ и ОДИХР, Парламентарното собрание на ОБСЕ и на Парламентарното собрание на Советот на Европа. Нивниот официјален извештај, како што рекоа, ќе ги содржи и сите забележани нерегуларности. Од Парламентарното собрание на Советот на Европа се осврнаа на медиумската покриеност на избирачкиот процес. Конечниот извештај за набљудувањето на процесот на седмите парламентарни избори во Македонија ОБСЕ/ОДИХР ќе го објави за два месеца.
| | веќе видена | слични

Изборите беа транспарентни и добро организирани, граѓаните гласаа слободно во фер и демократска атмосфера. Овој пат изостанаа забелешките од меѓународната заедница. Со многу пофалби за соработката и посветеноста на домашните институции , странските набљудувачи позитивно ги оценија предвремените парламентарни избори. - На денот на изборите гласачите имаа можност слободно да го изразат својот избор во мирна атмосфера и покрај присуството на некои тврдења за нерегуларности од страна на политичките партии. Процесот на гласање и броење на гласовите во голема мера се оценува како позитивен без значителни разлики во средините со македонско и етнички албанско население - изјави Роберто Батели - координатор на мисијата на ОБСЕ и ПС на ОБСЕ . ДО ДИК се поднесени само неколку официјални поплаки, а до судовите ниту една. Тврдењата на некои политички партии дека имало низа изборни нерегуларности. ОБСЕ ги оцени како неосновни. Сепак сметаат дека дел од партиите не се воздржал од притисоци и агитирање на денот на ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Времето утре ќе биде сончево со мала до умерена облачност. Попладне претежно во крајните планински региони ќе има услови за појава на краткотрајна нестабилност ...
сите 279 | | | веќе видена

Откако јавно им ги прочита имињата, премиерот Зоран Заев се пишмани, па врати дел од разрешените директори. Двајца од десетината директори сепак ќе останат на ...
сите 92 | | | веќе видена

Ако СЈО не продолжи да постои, корупцијата во државата ќе продолжи, изјави во интервју за Гласот на Америка претседателот на Асоцијацијата на обвинители во ...
сите 148 | | | веќе видена

Една трудница е пренесена во болница, а имало повеќе рушења на фасади од згради во Атина при земјотресот од 5.1 степени. Еден турист е полесно повреден кога ...
сите 194 | | | веќе видена

Откако се обелодени случајот „Рекет” во кој е уапсен Бојан Јовановски или Боки 13, а истиот ден таа реши да ја депонира оставката, Катица Јанева стана топ тема ...
сите 125 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Изборите позитивно оценети од меѓународните набљудувачи

Од:
До кого (е-маил):
Порака: