Данев: 26 фамилии добија новогодишна честитка од СДСМ на која пишува ОТКАЗ- ова ли е животот кој го ветуваа?


Политичката одмазда стана одлика на владеењето на СДСМ. Се бркаат луѓе од работа само затоа што се политички неистомсленици. Новата управа на ЈП Водовод од работа избрка 26 вработени во оваа претпријатие. Причините кои се наведуваат во отказните решенија се банални изговори и се алиби за политичкиот реваншизам кој го спроведува оваа власт, истакна Драган Данев од ВМРО-ДПМНЕ на денешната прес-конференција. -СДСМ остави 26 фамилии без средства за основна егзистенција. 26 фамилии добија новогодишна честитка од СДСМ, на која пишува – ОТКАЗ. Ова ли е животот кој го ветуваше СДСМ? Ова ли е еднаквост за сите и непартизираното општество кое го ветуваа? Ова е класичен политички реваншизам. Според информациите објавени во медиумите власта брка од работа со цел празнење на работни позиции за членови од СДСМ. Ова не е живот, ова е беда за сите оние кои не се СДСМ, рече Данев и додаде: „СДСМ управува со јавните претпријатија, како да се нивен сопствен феудален посед. Власта си зема за право да одлучува кој и колку долго ...
| | веќе видена | слични

Новите градоначалници на општините не им ги продолжуват договорите за работа на наставниците во основните училишта кои досега работеле на договор на дело. Ова предизвика реакција кај родителите на учениците од пониските класови бидејќи се случува на среде школската година. Тие сметаат дека смената со нови наставници ќе предизвика психолошки проблем кај нивните деца бидејќи досега се навикнале на предавањата на своите учител(к)и и плачат барајќи ги да се вратат назад. Родители од третите одделенија во основните училишта “Св. Климент Охридски” и “Живко Брајковски” во општина Бутел потпишале петиција за останување на работа на досегашните учителки на кои градоначалникот на општина Бутел, Велимир Смилевски не им ги продолжил договорите за работа. Поплаки на родители има и на социјалните мрежи. – Децата се задоволни од учителката. Таа во изминатава една година направи се да им се доближи на учениците откако нивната учителка почина. Децата ја засакаа, се приврзаа со неа и сега ако ја сменат тоа ќе биде нова траума ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Расте бројот на родители кои бојкотираат настава во Охрид поради промена на наставнички кадар во училиштата. После вчерашниот во Основното Климент Охридски, утринава наставата беше бојкотирана и во основното училиште во населбата Рача но и во охридската гимназија. Во меѓувреме директорката на училиштетото од кое вчера зпочна бојкотот вели дека двете наставнички и дефектологот се сменети бидејќи им завршил договорот, а на нивни места се примени професионалци со искуство во образовниот систем. Таа потенцира дека нема ништо спорно во смената на наставничките. „Договорите на дело на трите лица беа истечени, по што беше распишан нов конкурс, на кој можеше да се пријави секое заинтересирано лице. Лицата кои се примени на работа се професионални и многу бргу ќе се прилагодат на работата со децата, а и децата ќе ги прифатат доколку сите заедно им дадеме соодветна шанса и реална можност да го покажат своето знаење. Апелирам да не се продолжува со бојкотот, особено во второ полугодие затоа што основното образование ...
| | веќе видена | слични

Се зголемува бројот на родителите кои ја бојкотираат училшната настава во училиштата во Охрид, поради промена на наставничкиот кадар.По вчерашниот бојкот во ОУ Клименти Охридски, денеска наставата беше бојкотирана и во училиште во населбата Рача, но и во една охридска гимназија. Родителите велат доколку наставниците не престанат да се менуваат поради политички причини, нема да ги пуштаат своите деца на училиште. Од општина Охрид потврдуваат дека смената на кадар во училиштата е извршена според законските прописи. Велат дека исти такви смени имало и во владеењето на претходната власт со таа разлика, дека тогаш никој не бојкотирал настава. Од ОК на ВМРО-ДПМНЕ пак обвинуваат дека случувањата во Охрид се одраз на чист политички реваншизам. „ВМРО-ДПМНЕ ги повикува држаниот проспетен инспекторат и синдикатотна просветни работници да ги заштитат наставниците, а директорите веднаш да ги повлечат овие реваншистички одлуки.“ - вели Перчо Божиновски од ВМРО-ДПМНЕ Охрид. Бојкотот на наставата започна вчера од ОУ ...
| | веќе видена | слични
5 копии

СДС врши политички реваншизам во образовните институции. СДС, наместо живот, донесе беда за сите. Се бркаат луѓе од работа само затоа што се политички неистомисленици, обвини денеска Перчо Божиновски од ВМРО-ДПМНЕ на прес-конференцијата што се одржа во просториите на ОК Охрид. „СДС без работа остави над 50-ина стручни и обучени наставници и стручни соработници со решение на неопределено работно време во образовните институции во Охрид. Тоа се бремени жени, самохрани мајки, млади, луѓе со фамилии, на повеќето од нив тоа им е основен извор на приход, плата од која ја прехрануваат целата фамилија“, истакна Божиновски. Тој оцени дека во овие ситуации станува збор за класичен политички реваншизам. „Единствената задача на довчерашните партиски потрчковци и шарачи на институции од СДС, а сега незаконски поставени директори, е да ги шиканираат, малтретираат и заплашуваат оние што не мислат како нив. Целосното неоправдано отстранување од воспитно-образовниот процес е по принципот на субјективно партиско размислување ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Владеачката СДСМ без работа остави над 50-тина стручни и обучени наставници и стручни соработници со решение на неопределено работно време, во образовните институции во Охрид. Владеачката СДСМ без работа остави над 50-тина стручни и обучени наставници и стручни соработници со решение на неопределено работно време, во образовните институции во Охрид. Меѓу нив има и бремени жени, самохрани мајки, млади луѓе со фамилии.На голем дел од нив тоа им е основен извор на приход, плата од која ја прехрануваат целата фамилија.Од ВМРО ДПМНЕ обвинуваат дека се бркаат луѓе од работа само затоа што се политички неистомисленици. Од партијата ова го толкуваат како класичен политички реваншизам. - Сето она кое што гласеше дефинитивно како флоскула на партијата СДСМ за живот во Македонија , очиглдено е само за живот меѓутоа за определени граѓани или ако сакате жители на РМ.Тоа се докажува во Охрид конкретно во образованието ,се испуштаа луѓе кои што се пред добивање на решение или ...
| | веќе видена | слични

Над 50тина обучени наставници и стручни соработници со решение на неопределено работно време во образовните институции во Охрид останаа без работа. СДС наместо живот за сите донесе беда за сите. Се бркаат луѓе од работа само затоа што се политички неистомисленици обвинија од ОК на ВМРО-ДПМНЕ. Градоначалникот Стојаноски вели дека конкурсната комисија новиот наставен кадар го избрала согласно законските прописи.додавајќи дека некаде има промени а во некои училишта оставени се старите наставници. Некои од родителите најавија бојкот на наставата во охридските училишта се додека не се вратат старите наставници .
| | веќе видена | слични

Перчо Божиновски од ОК Охрид на ВМРО-ДПМНЕ денеска на прес конференција изјави дека СДСМ врши политички реваншизам во образовните институции и дека брка луѓе од работа само затоа што се политички неистомисленици.– СДС без работа остави над 50-тина стручни и обучени наставници и стручни соработници со решение на неопределено работно време, во образовните институции во Охрид. Тоа се бремени жени, самохрани мајки, млади, луѓе со фамилии, на голем дел од нив тоа им е основен извор на приход, плата од која ја прехрануваат целата фамилија. Ова ли е еднаквоста и солидарноста? Ова ли е еднаквост за сите и непартизирано општество кое што се ветуваше? Ова е класичен политички реваншизам. Единствената задача на довчерашните партиски потрчковци и шарачи на институции од СДС, а сега незаконски поставени директори, е да ги шиканираат, малтретираат и заплашуваат оние што не мислат како нив. Целосното неоправдано отстранување од воспитно-образовниот процес е по принципот на субјективно партиско размислување и пресметка со ...
| | веќе видена | слични

„На конкурсот може да се јави секој и конкурсната комисија одлучува за кого и како треба да постапи понатаму, односно кои луѓе треба да се примат“ , изјави денес градоначалникот Јован Стојаноски кој ги коментираше актуелните случувања во основното училиште „Св.Климент Охридски“, каде по завршувањето на договорите на дело на двете наставнички и дефектологот, иако конкурирале на распишаните конкурси за вработување биле одбиени, а на нивно место ќе бидат вработени други лица. Стојаноски вели дека по завршувањето на договорите на 30-ти ноември, тие биле продолжени за да нема конкурс на средина од полугодието. Затоа конкурсот бил распишан кон крајот на првото полугодие. - Некаде продолжија старите, некаде има нови вработувања. Всушност и заради тоа имаше промена во локалната самоуправа, има нов градоначалник, има нова политика во образованието. Се е сосема легално, согласно законските прописи. Конкурс имаше и на него може секој да се пријави. Па дури и оние кои во изминатиот период беа бркани од истите тие ...
| | веќе видена | слични

Наместо да им се  продолжат договорите, на оние кои исполнувале услови, на нивно место биле вработени нови учители. ВМРО-ДПМНЕ со остра реакција за промените на среде учебна година. - „Се испуштаат луѓе кои се пред добивање на решенија или веќе го имаат исполнето условот за добивање решение а се примаат нови партиско подобни кои што понатаму ќе продолжат, вели Кирил Пецаков претседател на ВМРО-ДПМНЕ Охрид. На крај од ноември завршија договорите на наставниците, конкурсната комисија законски го избра новиот наставен  кадар, појаснува градоначалникот. .„ Се е сосема легално во склад со законските прописи. Конкурс мораше да биде објавен и на конкурсот може секој да се пријави дури да кажеме дека и оние кои што во изминатите години биле бркани од истите тие училишта“, вели Јован Стојаноски градоначалник на Охрид. Дел од родителите се заканија со бојкот на наставата, доколку не се вратат старите наставници. Од менаџментот на училиштата ги потсетија дека основното и средното образование се задолжителни, за сите ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Влада на Тереза Меј сé уште работи на прашањето што да побара од Европската унија со цел да ја реши загриженоста на пратениците во врска со планот за ...
сите 422 | | | веќе видена

Поранешниот министер за надворешни работи на Грција, Никос Коѕијас, денеска изјави дека ќе го тужи својот некогашен колега од владата на Ципрас, ексминистерот ...
сите 165 | | | веќе видена

Јелена Карлеуша во студиото на Гранд влегла нерасположена, нејзиното однесување го загрижило Саша Поповиќ, но и останатите колеги.Пеачката на снимањето се ...
сите 228 | | | веќе видена

На големиот христијански празник Богојавление-Водици, по одржувањето на богослужбата од страна на отец Димитрие Павлески, во црквата „Св. Никола“ во Подгорци, ...
сите 143 | | | веќе видена

Грчкиот парламент се очекува во вечерните четврточни часови да го ратификува Преспанскиот договор со Македонија за решавање на деценискиот спор за името на ...
сите 88 | | | веќе видена

Со секоја своја постапка ВМРО-ДПМНЕ и антизападниот Мицкоски покажуваат дека се против заедништвото, против напредокот, против европските вредности и концептот ...
сите 200 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Данев: 26 фамилии добија новогодишна честитка од СДСМ на која пишува ОТКАЗ- ова ли е животот кој го ветуваа?

Од:
До кого (е-маил):
Порака: