Започна асфалтирањето на НОВОПРОЕКТИРАНИОТ булевар Христијан Тодоровски Карпош


Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски и директорот на ЈП „Улици и патишта“, Синиша Ивановски, денеска /05.07.2017 година, среда/ извршија увид во градежните работи на првата фаза од капиталниот проект за продолжување и изградба на булеварот „Христијан Тодоровски Карпош“ во општина Бутел. Новиот дел од булеварот „Христијан Тодровски Карпош“ се гради на потегот од крстосницата со булеварот „Босна и Херцеговина“ до крстосницата со улицата „Натанаил Кучевишки“ во должина од 1.000 метри. - Ова е првиот новопроектиран булевар којшто се реализира на територијата на Скопје по подолг период, додека преостанатите беа проширување на постојните улици. Новиот булевар ќе биде со вкупна ширина од 40 метри, ќе има 6 сообраќајни ленти од по 3,5 метри, а ќе има и велосипедски патеки од двете страни на булеварот со ширина од 2,5 метри. По должината на булеварот ќе има пешачки патеки од двете страни со променлива ширина, како и средишно зеленило. На новиот булевар ќе биде поставено и ново улично осветлување, ...
| | веќе видена | слични
9 копии

Во рамки на реализацијата на проектот за нова велосипедска инфраструктура „Скопје Велоград 2017", Град Скопје информира дека изминатиов период работи на велосипедските патеки по должината на бул. „Свети Климент Охридски" во централното градско подрачје Градот Скопје во рамки на реализацијата на проектот за нова велосипедска инфраструктура „Скопје Велоград 2017", изминатиов период работи на велосипедските патеки по должината на бул. „Свети Климент Охридски", којшто е еден од главните конектори во централното градско подрачје. Вчера увид во работите извршија градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, претседателот на Советот на Град Скопје, Ирена Мишева и директорот на ЈП „Улици и патишта", Синиша Ивановски. -За првпат во Скопје и Република Македонија, дел од велосипедската патека ќе биде на самиот коловоз, поточно се одзема дел од просторот за автомобили и истиот ќе биде наменет за велосипеди. Ова се реализира на дел од бул. „Свети Климент Охридски", поточно на потегот од крстосницата со ул. „Димитрија ...
| | веќе видена | слични

Градот Скопје во рамки на проектот за нова велосипедска инфраструктура „Скопје Велоград 2017“, денеска презентираа велосипедска патека по должината на булеварот „Свети Климент Охридски“. Оваа патека изминатиов период влезе фокусот на јавноста и велосипедистите бидејќи, за прв во Скопје и Република Македонија, таа е дел од самиот коловоз, поточно се одзема дел од просторот за автомобилите и е наменет за велосипеди. Градоначалникот на Скопје, Коце Трајановски рече дека ова се реализира на дел на потегот од „Свети Климент Охридски“ од крстосницата со улицата „Димитрија Чуповски“ и „Митрополит Теодосиј Гологанов“ до крстосницата со булеварот ‘Илинден’ кај објектот на Владата на Република Македонија. „На овој простор последната коловозна лента ќе биде наменета за велосипедистите, каде што истата е обележана со посебна лента, на лентата за подобра видливост се поставени катадиоптри. За жал, како што и самите можете да забележите, несовесни возачи константно ја узурпираат велосипедската лента и тротоарите, ...
| | веќе видена | слични

Возењето велосипед во градска средна е најдобрата работа што може да ја направите, посебно во овој период од годината. Побрзо ќе стигнете до вашата работа, ќе го избегнете сообраќајниот метеж, а воедно на тој начин ќе се грижите за вашето здравје, но и за животната средна. И она последно можеби и најважно е дека превозното средство на две тркала е најекономично. Град Скопје застана на страната на велосипедистите со субвенционирање на велосипеди. Во последното соопштение објавено од Град Скопје, поднесени се повеќе од 1300 барања за субвенција за купување велосипед. Но исто така градските власти интензивно работат на реализација на програмата за изградба на велосипедски патеки во Скопје. Денеска градоначалникот на Град Скопје беше на увид на тест булеварот, каде што ќе има физичко разделување на велосипедската патека од коловозната лента со специјални еластични столпчиња… Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски вели дека токму овие нови велосипедски патеки ќе придонесат за поголема заштита на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Несовесни возачи константно ја узурпираат велосипедската лента и тротоарите на булеварот „Свети Климент Охридски“, оставајќи и паркирајќи ги своите возила, рече градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски. „Апелираме до возачите да не паркираат на велосипедските патеки, како и да не застануваат на потегот каде што велосипедските патеки ќе бидат на самиот коловоз. Апелираме до Министерството за внатрешни работи да биде поактивно на терен и да работи на ослободување на велосипедските патеки и да овозможи нивно непречено функционирање“, рече Трајановски. Поради оваа зачестена појава, рече градоначалникот, се одлучивме за дополнително физичко оградување на велосипедската сообраќајна лента од лентите за моторните возила, со специјални заштитни гумени столбчиња, со кои сметаме дека ќе се зголеми безбедноста за велосипедистите – кажа градоначалникот Трајановски. Градот Скопје во рамки на реализацијата на проектот за нова велосипедска инфораструктура „Скопје Велоград 2017“, изминатиов период работи на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Увид во работите денеска извршија градоначалникот на Град Скопје Коце Трајановски, претседателот на Советот на Град Скопје Ирена Мишева и директорот на ЈП „Улици и патишта“ Синиша Ивановски. - Првпат во Скопје и во Република Македонија, дел од велосипедската патека ќе биде на самиот коловоз, поточно се одзема дел од просторот за автомобили и ќе биде наменет за велосипеди. Ова се реализира на дел од булеварот „Свети Климент Охридски“, на потегот од крстосницата со улицата „Димитрија Чуповски“ и булеварот „Митрополит Теодосиј Гологанов“ до крстосницата со булеварот „Илинден“ кај објектот на Владата, рече Трајановски. На овој простор, како што рече, последната коловозна лента ќе биде наменета за велосипедистите, каде е обележана со посебна лента, а на лентата за подобра видливост се поставени катадиоптри. Тој истакна дека несовесни возачи константно ја узурпираат велосипедската лента и тротоарите, оставајќи и паркирајќи ги нивните возила. Апелираше возачите да не паркираат на велосипедските патеки и да не ...
| | веќе видена | слични

Специјалните гумени заштитни столпчиња се со висина од 30 сантиметри, истите се еластични, имаат портокалова боја со бела рефлектирачка фолија за подобра видливост и при удар се враќаат наназад, поточно не ги оштетуваат возилата.Градот Скопје во рамки на реализацијата на проектот за нова велосипедска инфораструктура „Скопје Велоград 2017“, изминатиов период работи на велосипедските патеки по должината на бул. „Свети Климент Охридски“, којшто е еден од главните конектори во централното градско подрачје.Денеска увид во работите извршија градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, претседателот на Советот на Град Скопје, Ирена Мишева и директорот на ЈП „Улици и патишта“, Синиша Ивановски.„За првпат во Скопје и Република Македонија, дел од велосипедската патека ќе биде на самиот коловоз, поточно се одзема дел од просторот за автомобили и истиот ќе биде наменет за велосипеди. Ова се реализира на дел од бул. „Свети Климент Охридски“, поточно на потегот од крстосницата со ул. „Димитрија Чуповски“ и бул. ...
| | веќе видена | слични

Градоначалникот на Скопје, Коце Трајановски, како и градоначалничката на општината Гази Баба, Билјана Беличанец-Алексиќ, извршија увид во градежните работи на пробивањето на булеварот Србија. Со овој проект се врши проширување и реконструкција на булеварот Србија, од кружниот тек кај Цементарницата до улицата Христо Татарчев, а на крајот од овој булевар ќе се изгради нов кружен тек меѓу булеварот Србија, улицата Христо Татарчев и поголем број улици и краци. - Ова е втора фаза на проширување на булеварот Србија што се одвива овие осум години, претходно овој булевар се прошири од крстосницата со бул. Јане Сандански и Видое Смилевски-Бато во Аеродром до кружниот тек, кај цементарницата. Сега, во оваа втора фаза, булеварот Србија се проширува на потег со должина од 868 метри, каде што ќе се добијат четири сообраќајни ленти. Со ова конечно булеварот Србија ќе биде завршен и изграден по целата негова должина. Покрај проширувањето на коловозот и новиот кружен тек, со градежните работи се врши и реконструкција на ...
| | веќе видена | слични

Булеварот Србија наскоро ќе биде завршен и изграден по целата негова должина, најави денеска скопскиот градоначалник Коце Трајановски, кој изврши увид во градежните работи на пробивањето на булеварот Србија до улицата „Христо Татарчев“ и изградбата на нов кружен тек. „Покрај проширувањето на коловозот и новиот кружен тек, со градежните работи се врши и реконструкција на повеќе улици кои влегуваат во новиот кружен тек, се градат пешачки и велосипедски патеки, се поставува ново улично осветлување, а во тек е изградбата на целосно нова атмосферска канализација. На терен се работи интензивно и изградбата се одвива според предвидената динамика и сите работи ќе завршат во предвидениот рок “, најави градоначалникот Коце Трајановски. Градоначалничката на Општина Кисела Вода, Билјана Беличанец-Алексиќ, изјави дека со реализацијата на овој проект ќе се зголеми безбедноста во сообраќајот бидејќи на местото на коешто се гради новиот кружен се создаваше сообраќаен метеж. „Сакам да напоменам и дека паралелно со овие ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Градоначалниците на Град Скопје и општина Кисела Вода, Коце Трајановски и Билјана Беличанец Алексиќ, извршија увид во градежните работи на пробивањето на булеварот Србија до улицата Христо Татарчев и изградбата на нов кружен тек Проширувањето и реконструкција на булеварот „Србија" од кружниот тек кај Цементарницата до улицата „Христо Татарчев" и изградбата на нови кружен тек е во завршна фаза. Како што соопшти Град Скопје, на крајот од булеварот е предвидено изградба на нов кружен тек меѓу булеварот „Србија", улицата „Христо Татарчев" и поголем број улици и краци. Увид во градежните работи на пробивањето извршија градоначалнкот на Град Скопје Коце Трајановски и општина Кисела Вода Билјана Беличанец Алексиќ. Градоначалникот Трајановски изјави дека во втората фаза булеварот „Србија" се проширува на потег со должина од 868 метри, каде ќе се добијат четири сообраќајни ленти. - Со ова, конечно булеварот „Србија" ќе биде завршен и изграден во целата негова должина. Покрај проширувањето на коловозот и новиот кружен ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Премиерот Зоран Заев тврди дека не добил телефонски повик, ниту се чул со специјалната обвинителка, Катица Јанева кога полицијата пристигнала во нејзиниот дом ...
сите 289 | | | веќе видена

Зоран Заев и неговиот клан секојдневно продолжуваат да го понижуваат народот. Како што беше Заев осомничен за Поткуп, а Зоран судски реформатор, така ...
сите 109 | | | веќе видена

Врховниот лидер на Иран, Ајатола Али Хаменеи, во вторникот изјави дека Иран ќе продолжи да ги намалува своите обврски во рамките на нуклеарниот договор, ...
сите 80 | | | веќе видена

И покрај невремето што минатата недела ја зафати Грција, туристите сепак не се исплашија. Наш читател ни испрати фотографии од колоните на македонско-грчката ...
сите 144 | | | веќе видена

Српскиот тенисер Новак Ѓоковиќ вчера по петти пат победи на неофицијалното Светско првенство Вимблдон победувајќи го Роџер Федерер кој важееше за голем ...
сите 314 | | | веќе видена

Оперските пејачи Благој Нацоски, Весна Ѓиноска-Илкова, Ирена Кафкалевска и Наде Талевска-Спасовска синоќа на концертот на Охридско лето во црквата „Св. Софија“ ...
сите 89 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Започна асфалтирањето на НОВОПРОЕКТИРАНИОТ булевар Христијан Тодоровски Карпош

Од:
До кого (е-маил):
Порака: