Нови препораки за справување со епидемијата на морбили

На денешниот состанок на Комисијата за заразни болести при Министерство за здравство донесени се нови дополнителни мерки за заштита на населението од епидемијата на морбили.„Сите родители кои имаат деца со наполнети 6 месеци, а живеат на територијата на градот Скопје, од утре треба да се јават во најблискиот вакцинален пункт за да ги вакцинираат своите деца со МРП-вакцината. Родителите, пак, кои имаат деца на училишна возраст, а не се ревакцинирани или воопшто не примиле МРП- вакцина, да ги вакцинираат децата, и ова се однесува за сите деца кои живеат во Македонија. Комисијата му предложи на Министерството да се почне со теренска вакцинација.Родителите кои ќе се посомневаат дека нивните деца се заразиле со морбили или имаат висока температура или, паК, веќе имаат осип на кожата прво да се јават на преглед во пунктови во здравствените домови и по проценка на лекар од пунктовите, само со упат да се насочуваат кон Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби”, се вели во препораките.За да се намали ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Средношколците од средното медицинско училиште „Д-р Панче Караѓозов“ и покрај прогласената епидемија со морбили, како и ситуација во која се зголемува бројката на заболени од грип, сепак одат на пракса во клиниките во кампусот Мајка Тереза. Родителите загрижени за здравјето на своите деца биле и на средба со надлежните во училиштето, но без одговор дали нивните деца ќе прекинат со пракса во овој период или не. -Бевме на средба но, немаме одговор. Нејасно ни е зошто децата мортаат да одат на пракса по клиниките кога се забранети и посети, ограничено движење и слично. Во училиштето има посебни простории опремени за практичната настава. Тоа значи дека не мора да одат на пракса на Клиника, велат родителите. Тие се дополнително загрижени и поради фактот што на децата не им даваат ниту маски за заштита. -Дали во услови на епидемија со морбили и ситуација кога и бројката на заболени со грип е на пат да прерасне во епидемија е неопходно децата да одат на пракса која може да ја извршуваат и во посебни ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Епидемијата со мали сипаници во Македонија не стивнува, напротив бројката во континуитет расте. Така на територијата на целата држава од почетокот на епидемијата на мали сипаници до средината на февруари регистрирани се вкупно 259 случаи на мали сипаници. Според податоците на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) само во последната недела пријавени се вкупно 71 случај, од нив 65 случаи се во Скопје и еден случај во Струмица и пет заболени во Тетово. Епидемијата досега ги има зафатено сите општини на територијата на град Скопје. Во оваа критична недела регистрирани се и три смртни случаи од мали сипаници кај деца на возраст од 5,5 до 13 месеци. Трите деца се невакцинирани со МРП вакцина и причина за смртниот исход е бронхопневмонија како последица од компликација на заболувањето со мали сипаници Според анализите на институтот возраста на заболените се движи од 1 месец до 51 година. Но од вкупниот број на заболени, 148 заразени што претставува 57,1% се на возраст до 4 години, а 66 лица, односно 25,5% од болните се ...
| | веќе видена | слични

Родителите кои деновиве со своите деца заразени со морбили биле на Инфективна клиника, велат дека немало топла вода, и упатија критика до Министерството за здравство. Прашуваат како да одржуваат лична хигиена кога топла вода нема. Една од мајките се пожали за случајот на социјалните мрежи. „Со дете болно од морбили лежам на Инфективна клиника Скопје. Дали е нормално на цела клиника да нема ниту капка топла вода? На што штедиме? На топла вода? Министре Венко Филипче како да водиме лична хигиена со ладна вода?“, праша таа. Од Министерството за здравство велат дека имало проблем на клиниката. „ Според информациите од Инфективна клиника-се работи за повремен технички проблем со дотокот на вода до Клиниката, односно заради слаб притисок на водата доаѓа до често прегорување на грејачите на бојлерите, заради што тие на неколку месеци се заменуваат со нови. За трајно надминување на проблемот, во тек е изработка на инженерски елаборат, со цел да се подобри дотокот на топла вода и оптимално искористување на водената ...
| | веќе видена | слични

По појавата на првите заболени од мали сипаници на гостиварското подрачје од пред десетина дена, потврден е уште еден случај. Се работи за пациент на возраст од 39 години, за кој епидемиолошкото одделение добило лабораториски позитивен резултат за морбили. „Пациентот поминува со лесна клиничка слика и е на домашно лекување.“, велат од одделението. Лабораториски резултати се чекаат за уште едно лице, кај кое постои сомнеж дека е заболено од мали сипаници. Први со морбили во Гостивар се заразија две жени на возраст од 39 и 42 години, кои беа хоспитализирани на Инфективната клиника во Скопје. Пријава до епидемиолошкото одделение стигнала и за едно 13 месечно дете, за кое по проверка се утврдило дека по прегледот во Скопје, веќе се наоѓа во странска земја. Епидемија на мали сипаници е прогласена во Скопје. Здравствените власти донесоа одлука да се одложат редовните термини за преглед во Институтот за белодробни заболувања Козле и на Клиниката за детски болести за да се спречи ширење на болеста. Секојдневно се ...
| | веќе видена | слични

Епидемијата на мали сипаници е во раст. До средината на февруари регистрирани се вкупно 259 случаи на мали сипаници. Според податоците на Институтот за јавно здравје(ИЈЗ) само во последната недела пријавени се вкупно 71 случај, од нив 65 случаи се во Скопје и еден случај во Струмица и пет заболени во Тетово. Епидемијата досега ги има зафатено сите општини на територијата на град Скопје. Од оваа причина ќе започнат теренски вакцинации со МРП вакцини во училиштата до каде се испратени списоци од невакцинираните деца, а родителите кои нема да прифатат вакцинирање ќе мора да потпишат изјава.
| | веќе видена | слични

Според истражувањето на Македонски центар за меѓународна соработка во врска со епидемијата на морбили, за тоа колку се важни вакцините кои се применуваат во земјава, за големо мнозинство од граѓаните (89,7 отсто) целосно или донекаде се важни вообичаените вакцини што се применуваат во земјава. Висок е и процентот (86,3 отсто) на оние кои сметаат дека целосно или донекаде е важно родителите да ги вакцинираат децата. Околу 69 отсто од граѓаните се загрижени дека може да избие епидемија не само на сипаници, туку и на други заразни болести. Речиси две третини (59,2 отсто) целосно или делумно се согласуваат со привремената мерка на Министерството за здравство, за забрана на прием на деца што немаат примено МРП вакцина во градинките, соопшти МЦМС. Големо мнозинство од граѓаните, дури 69,7 отсто, како што покажува анкетата, целосно или донекаде се загрижени за несаканите дејства од вакцините, но 86,6 отсто рекле дека немаат искуство со некој што имал несакана реакција на вакцина.Такво искуство имале 8,0 отсто од ...
| | веќе видена | слични
7 копии

За големо мнозинство од граѓаните (89,7 отсто) целосно или донекаде се важни вообичаените вакцини кои се применуваат во земјава, покажува анкетата спроведена од Македонски центар за меѓународна соработка (МЦМС) во врска со актуелната состојба со епидемијата на морбили. – Според истражувањето, за големо мнозинство од граѓаните (89,7 отсто) целосно или донекаде се важни вообичаените вакцини што се применуваат во земјава. Висок е и процентот (86,3 отсто) на оние кои сметаат дека целосно или донекаде е важно родителите да ги вакцинираат децата. Околу 69 отсто од граѓаните се загрижени дека може да избие епидемија не само на сипаници, туку и на други заразни болести. Речиси две третини (59,2 отсто) целосно или делумно се согласуваат со привремената мерка на Министерството за здравство, за забрана на прием на деца што немаат примено МРП вакцина во градинките, соопшти МЦМС. Големо мнозинство од граѓаните, дури 69,7 отсто, како што покажува анкетата, целосно или донекаде се загрижени за несаканите дејства од ...
| | веќе видена | слични

Актуелната состојба со епидемијата на морбили беше причина МЦМС да го провери јавното мислење за вакцинирањето . Според истражувањето, за големо мнозинство од граѓаните (89,7%) целосно или донекаде се важни вообичаените вакцини кои се применуваат во земјава. Висок е и процентот ( 86,3% ) на оние кои сметаат дека целосно или донекаде е важно родителите да ги вакцинираат децата . Околу 69% од граѓаните се загрижени дека може да избие епидемија не само на сипаници туку и на други заразни болести. Речиси две третини (59,2%) целосно или делумно се согласуваат со привремената мерка на Министерството за здравство , за забрана на прием на деца што немаат примено МРП вакцина во градинките. Големо мнозинство од граѓаните (69,7%) целосно или донекаде се загрижени за несаканите дејства од вакцините, но 86,6% рекле дека немаат искуство со некој што имал несакана реакција на вакцина. Такво искуство имале 8,0% од испитаниците. Прашани за тоа дали веруваат дека постои поврзаност помеѓу вакцините и аутизмот, 9,8% целосно ...
| | веќе видена | слични

Бројот на заболени од мали сипаници постојано расте. За една недела пријавени се вкупно 71 случај. Од почетокот на епидемијата во Скопје, заклучно со денешниот ден регистрирани се вкупно 259 случаи на мали сипаници, соопштија од Институтот за јавно здравје. Епидемијата ги зафаќа сите општини на територијата на град Скопје, возраста на заболените се движи од 1 месец до 51 година. Од вкупниот број на заболени, 148 се на возраст до 4 години, а 66 лица на возраст над 30 години. Според вакциналниот статус, 193 од заболените лица се невакцинирани, некомплетно вакцинирани или со непознат вакцинален статус. Од невакцинираните лица, 50 се на возраст под 12 месеци и не подлежат на вакцинација, согласно Календарот за имунизација. Како што соопштија од ИЈЗ во текот на 6-тата недела регистрирани се три смртни случаи со мали сипаници кај деца на возраст од 5,5 до 13 месеци, кои не ја примиле МРП вакцината. Сите три деца се починати од бронхопнеумонија како компликација на заболувањето со мали сипаници. Во однос на ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Обвинителката Русковска од Антонио Милошоски барала и доколку може да посочи сведоци за објавените аудио-материјали од негова страна за да се забрза предметот ...
сите 286 | | | веќе видена

ВМРО-ДПМНЕ објавува факти на денот:Венко Филипче штанцаше милионски тендери, но не знае да ги заштити граѓаните од Корона вирусот.ЈО молчи и не отвора постапка ...
сите 211 | | | веќе видена

Судењето за изборни нерегуларности „Титаник“ продолжува на 5 март поради отсуство на обвинетиот Кирил Божиновски. На денешното рочиште требаше да бидат ...
сите 97 | | | веќе видена

Преговорите за евентуалната голема предизборна македонско албанска коалиција се пред самиот финиш и се водат интензивно и со БЕСА но и со останатите коалициски ...
сите 156 | | | веќе видена

Околу 10.000 демонстранти маршираа во германскиот град Ханау за да оддадат почит на деветмината кои пред четири дена беа убиени од антиисламски екстремист. ...
сите 108 | | | веќе видена

Вчера во 21.30 часот во СВР Скопје било пријавено дека во продавница на булeвар „Борис Трајковски” едно лице со закана со нож од вработениот одзело пари од ...
сите 262 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Нови препораки за справување со епидемијата на морбили

Од:
До кого (е-маил):
Порака: