Се обновува состојбата на едно од најстарите езера во светот


Се враќаат автохтоните видови поради подобрувањето на квалитетот на водите благодарение на финансиската поддршка на Швајцарија Еколошката состојба Преспанското Езеро – особено стар екосистем и жариште на биолошка разновидност на Балканскиот полуостров – се обновува како резултат на петнаесет годишните напори за контрола на загадувањето, намалување на користењето на пестицидите и соодветен третман на отпадните води, објави Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП). „Преспанското Езеро е успешна приказна во обновувањето на комплексните водни екосистеми. Вредните искуства стекнати тука може да се пресликаат и во други загрозени слатководни екосистеми во Европа и во светот“, изјави Хелен Кларк, Администратор на УНДП. Уште од 2002 година, УНДП работи во партнерство со Швајцарската агенција за развој и соработка, Глобалниот фонд за животна средина и националните и локалните партнери во обновувањето на еколошкиот статус на овој ранлив екосистем. Интензивните обуки за одржливи методи на контрола на штетниците ...
| | веќе видена | слични

Дојранското езеро е полно со риба. Ниските температури и дебелиот мраз со кој зимавa беше оковано езерото не се одразија негативно на рибниот фонд. Набљудивачот од УХМР кој со години ја следи состојбата на Дојранското езеро вели дека во последниот период рибниот фонд во езерото е значително зголемен и според неговата површина е едно од најбогатите езера со риба не само во Европа туку и во светот. -Штета по рибите нема поради тоа што рибите во средишниот дел на езерото на одредени места прават дупки. Пред да замрзне водата тие со опашките прават циркулација на водата и не дозволуваат да замрзне за да имаат кислород, така да по рибите нема штета. Дојранско езеро по големина е второ езеро во Европа со богатство на риба. Порано се ловело по 450 до 500 тони годишен улов, сега се ловат некаде околу 150 тони риба што е минимално, вели Злате Талески - набљудувач на Дојранско езеро преку УХМР За разлика од рибниот фонд, состојбата со птиците е поинаква. Наблудувањата покажале дека студот и мразот предизвикале ...
| | веќе видена | слични

Ниту ова лето скопјани нема да можат да се разладуваат во водите на езерото Треска во Спортско-рекреативниот центар „Езеро Треска“. Општина Сарај с` уште не го оспособи овој центар за рекреација, а не е усвоен ниту детаљниот урбанистички план. Градоначалникот Беким Мурати вели дека урбанистичкиот план повторно ќе се дава за согласност во Министерството за транспорт и врски, а работите се во застој поради политичката ситуација во земјава. И зоолошка и ботаничка градина - За да се реализира првичната идеја, треба да се прошири површината. Само езерото зафаќа површина од 40.000 квадратни метри, а ние сакаме да опфатиме и површина околу езерото од уште 40.000 квадратни метри. Сега не може да се направи ништо, бидејќи с` во државата е на стендбај. Ние работиме на ДУП, правиме измени што нема да го нарушат карактерот на Спортско-рекретаивниот центар „Езеро Трескa“ и за кои Министерството за транспорт и врски треба да ни даде согласност. Но, во моментов не функционира ниту централната ниту локалната власт како ...
| | веќе видена | слични

ДЕЛ ОД ВИСТИНАТА ЗА ПРЕСПА Една од главните карактеристики во западниот дел на Македонија претставува водното богатство. Водата во овој регион, главно, се користи за енергетски и мелиоративни цели. Меѓутоа, основно својство на водното богатство е тоа што го зголемува економскиот потенцијал и го преобразува природниот простор на чие подрачје се чувствува влијание на средоземната и континенталната клима. Овој простор на Македонија е богат и опкружен со многубројни високи планини и планински венци, меѓу кои се вгнездени голем број питоми и плодни полиња, како и природни и вештачки езера. Еден од бисерите на оваа убава езерска земја на Балканот е Преспанското Езеро, познато по својот жив свет, крајбрежјето, изворите, природните убавини, геолошките, геоморфолошките, хидролошките, лимнолошките и други научни вредности. Тоа придонесе Преспа да биде позната со своите културни, естетски, воспитно-образовни, здравствени, туристички ре- креативни и други стопански значења и вредности за македонската општествена ...
| | веќе видена | слични

Големиот Град, распослан како голема школка среде Преспанското Езеро, е единствен и пуст остров во Македонија. Само на две места, на северозападниот и на југоисточниот крај, постојат мали плажи и пукнатини во карпите, кај кои може да се пристигне со чамец и да се искачи горе на островот. Убавите предели на Македонија ги истражува и пренесува сајтот Еxploring.mk. Островот лежи скриен во езерото, со идеални можности да послужи како збег на луѓето од брегот во повеќе наврати во минатото. Се претпоставува дека во античкиот период тука живеело македонското племе Орести, за кое сведочат ископаните гробови на свештеници. На островот постоел континуиран живот од дваесетина века и манастирски живот кој се одвивал од X до XIV век. Меѓу пронајдените цркви, особено е интересна онаа која била подигната и живописана во XV век врз темели од римска цистерна за вода. Голем Град е едно од најатрактивните места, со остатоци од населби од неолитот, хеленистичкото и римското време, некропола од римскиот период и ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Еколошката состојба на Преспанско Езеро, особено стар екосистем и жариште на биолошка разновидност на Балканскиот Полуостров, се обновува како резултат на петнаесетгодишните напори за контрола на загадувањето, намалување на користењето на пестицидите и соодветен третман на отпадните води, објави Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП). – Преспанско Езеро е успешна приказна во обновувањето на комплексните водни екосистеми. Вредните искуства стекнати тука може да се пресликаат и во други загрозени слатководни екосистеми во Европа и во светот – изјави Хелен Кларк, администраторка на УНДП, која викендов престојуваше во Македонија. Повеќе од 80 проценти од земјоделските производители на Преспа ги применуваат новите агроеколошки мерки. Употребата на вода за наводнување е намалена за скоро 60 отсто, а количеството користени пестициди за 30 отсто. Новоизградените системи за управување со отпадните води го спречуваат нивниот внес во водните тела, а илјадниците тони на органски отпад што некогаш завршуваше во ...
| | веќе видена | слични

Проектите на УНДП, во партнерство со Швајцарската агенција за развој и соработка придонесоа за спасување на Преспанскиот екосистем Повеќе од 80 отсто од земјоделците од Преспа ја намалиле употребата на пестициди за 30 проценти и употребата на вода за наводнување за 60 проценти. Добрата земјоделска пракса овозможи враќање на автохтоните видови езерски свет и подобрување на квалитетот на водите. Преку 2.000 видови на птици, риби и цицачи, од кои голем дел можат да се најдат само во Преспа, зависат од ова живеалиште. Во рамките на проектите, спроведени во изминатите 15 години од страна на УНДП, во партнерство со Швајцарската агенција за развој и соработка, Глобалниот фонд за животна средина и националните и локалните партнери, е постигнато обновување на еколошкиот статус на овој ранлив екосистем. Новоизградените системи за управување со отпадните води го спречуваат нивниот внес во водата, а илјадниците тони на органски отпад што некогаш завршуваше во езерото, сега се трансформира во висококвалитетен компост. ...
| | веќе видена | слични

Во Кинотеката на Република Македонија се одржа светската премиера на документарниот филм "Езеро од јаболка" во Скопје, во режија на Љубо Стефанов и Тамара Котевска. Филмот зборува за резултатите од долгогодишните напори на Програмата за развој на Обединетите нации и општината Ресен за намалување на загадувањето на Преспанското Езеро. "После петнаесет години работа и петнаесет милиони долари инвестиција среќни сме што виталните функции на Преспанското Езеро се обновуваат", изјави генералниот потсекретар на Обединетите нации и администратор на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП), Хелен Кларк во нејзиниот воведен говор. Според информација од УНДП, последните истражувања покажуваат дека најголемиот дел од земјоделците во Преспа имаат усвоено модерни производни практики. Како резултат на тоа значително е намалена употребата на пестициди, вештачки ѓубрива и вода за наводнување. Изградени се, посочуваат од УНДП, нови канализациски системи и пречистителни станици, со што огромни количини на отпадни ...
| | веќе видена | слични

Вредните искуства стекнати тука може да се пресликаат и во други загрозени слатководни екосистеми во Европа и во светот“, оцени Хелен Кларк, Администратор на УНДП, откако по 15 годишни напори за подобрување на еколошата слика на ова езеро резултатите се евидентни. Еколошката состојба на Преспанското Езеро, кое е особено стар екосистем и жариште на биолошка разновидност на Балканскиот полуостров, се обновува како резултат на петнаесет годишните напори за контрола на загадувањето, намалување на користењето на пестицидите и соодветен третман на отпадните води, објави Програмата за развој на Обединетите нации УНДП. Повеќе од 80 проценти од земјоделските производители на Преспа ги применуваат новите агро-еколошки мерки. Употребата на вода за наводнување е намалена за скоро 60%, а количината на користени пестициди за 30%.Новоизградените системи за управување со отпадните води го спречуваат нивниот внес во водните тела, а илјадниците тони на органски отпад што некогаш завршуваше во езерото, сета се трансформира во ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Протагонистите во филмот ги објаснуваат трансформациите на земјоделските практики, а исто така и резултатите постигнати за време на проектот за прочистување на Преспанско Езеро. Во Кинотека на Македонија премиерно е прикажан документарецот „Езеро од јаболка" на авторите Љубо Стефанов и Тамара Котевска. Инспирацијата за снимање на овој филмски проект доаѓа од програмата на УНДП и општината Ресен, финансирана од швајцарската влада. Во овој документарец од 27 минути се претставени убавините на Преспанско Езеро, но и долготрајната и макотрпна работа за негово прочистување. „После петнаесет години работа и петнаесет милиони долари инвестиција среќни сме што виталните функции на Преспанското Езеро се обновуваат, благодарение на промената на начинот на кој земјоделците ги одгледуваат своите култури, намалувањето на внесот на загадувачки материи од различни извори и подобрувањето на управувањето со ресурсите", изјави Генералниот потсекретар на Обединетите нации и Администратор на Програмата за развој на Обединетите ...
| | веќе видена | слични

Останато

Предраг Васиљевиќ Кога Црна Гора влезе во НАТО, неофицијално, стана Монтенегро. Македонија за да влезе во Алијансата беше преименувана во Северна Македонија. ...
сите 95 | | | веќе видена

Бројот на заболени од мали сипаници постојано расте. За една недела пријавени се вкупно 71 случај. Од почетокот на епидемијата во Скопје, заклучно со денешниот ...
сите 209 | | | веќе видена

Претседателот на Собранието на Република Северна Македонија, Талат Џафери испрати покани за учество во набљудувањето на изборот за претседател на државата што ...
сите 166 | | | веќе видена

Американскиот претседател Доналд трамп го потпиша законот за избегнување нова делумна блокада на државната администрација. Со Законот се обезбедени 333 ...
сите 121 | | | веќе видена

СДСМ одлучи да нема предвремени парламентарни избори заедно со претседателските со што е одбиено барањето на опозициската ВМРО-ДПМНЕ. Според партискиот ...
сите 113 | | | веќе видена

Досега никој немал храброст да ми даде поголема улога. Мислам дека можеби и поради изгледот, дека не сум слаба и згодна. На Теона ѝ беше важен талентот, ...
сите 96 | | | веќе видена

Во Градската општа болница „8 Септември“ од повредените од тешката сообраќајна несреќа, во моментов се лекуваат 19 пациенти. Од нив, 14 пациенти се стабилни и ...
сите 214 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Се обновува состојбата на едно од најстарите езера во светот

Од:
До кого (е-маил):
Порака: