Малцинските акционери на „Макпетрол“ се приклучија на тужбата против директорот

Петнаесет малцински акционери на „Макпетрол“ се приклучија на кривичната пријава на МВР, поднесена против 21 лице од управниот и од надзорниот одбор на компанијата. Целта, како што велат, е да си ги остварат правата како акционери и да си го задржат имотот, пренесува „Мета“. Тие и досега поднеле кривични пријави до одредени лица во компанијата, но судска разврска немало и прашуваат зошто се чекало толку долго за институциите да реагираат. – Поради незаконско работење и систематско уништување на нашата компанија, поднесена е кривична пријава против генералниот директор и членовите на управниот и на надзорниот одбор на „Макпетрол“, на која, според наше мислење, се чекаше премногу. Но, сепак, првпат досега, Jавното обвинителство нè повика и нас, дел од акционерите, да дадеме свој исказ за овој, за нас, многу важен случај – изјави Мира Данаилова, акционер во „Макпетрол“. Тие ги повикуваат и другите акционери да се приклучат на оваа тужба за да дејствуваат во одбрана на своите акции и на правото на сопственост, ...
| | веќе видена | слични

Нина Нинеска-Фиданоска Не стивнуваат реакциите околу најголемиот нафтен дистрибутер во земјава, откако група мали акционери на „Макпетрол“ реши да се придружи на кривичната пријава што МВР неодамна ја поднесе против раководството. Веднаш потоа, во петокот попладнето реагираше „Макпетрол“, нарекувајќи ја оваа група акционери „незначителна“, која изнесува неточни обвинувања. „Макептрол“ тврдеше дека компанијата работи според законите. Вчера во јавноста повторно излегоа малите акционери, кои велат дека компанијата не ги демантирала наводите за мобинг кон нив и дека, всушност, раководството потврдило дека нивните наводи се точни. „Во врска со јавно изнесените паушални и неосновани тврдења, компанијата ’Макпетрол‘, заради заштита на другите акционери, би сакала да изнесе дека лицата кои се појавија на прес-конференција се незначителен дел од акционерската структура. Нивните тврдења се паушални и неточни обвинувања, кои со ништо не се аргументирани“, изјавија од „Макпетрол“. Оттаму додаваат дека компанијата во ...
| | веќе видена | слични
8 копии

Менаџментот на АД Макпетрол, со изнесениот став, само го потврдува она што го кажавме со докази и не демантира ниту едно од нашите обвинувања за мобингот кој беше вршен врз нас и за отказите кои нерегуларно ни беа делени само затоа што се осмеливме да му дадеме полномошно на адвокат да ги застапува нашите интереси на акционерските собранија, велат од групата на 16 мали акционери. Оваа група на мали акционери во четвртокот се приклучија кон тужбата против менаџментот на компанијата Макпетрол. Макпетрол само потврдува дека продолжува незаконски да ги узурпира правата на акционерите и да го погазува нивното достоинство и се иссмева со тврдењата дека „акционерите редовно и транспарентно се информирани за деловните резултати на Компанијата, финансиските и други показатели, и имаат увид во сите соодветни внатрешни ревизии, надворешни контроли и ревизорски извештаи“. Нам не ни е дозволено ниту да присуствуваме на собранијата кои траат по 10 минути и на кои секогаш се гласа „за“, се вели во соопштението. Малите ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Групата мали акционери во „Макпетрол“ испратија реакција на вчерашното соопштение на „Макпетрол“. Нивнатa реакција ја пренесуваме во целост: „Со својот став, изнесен во соопштението, менаџментот на АД Макпетрол само го потврдува она што го кажавме со докази и не демантира ниту едно од нашите обвинувања за мобингот кој беше вршен врз нас и за отказите кои нерегуларно ни беа делени само затоа што се осмеливме да му дадеме полномошно на адвокат да ги застапува нашите интереси на акционерските собранија. Макпетрол само потврдува дека продолжува незаконски да ги узурпира правата на акционерите и да го погазува нивното достоинство и се исмева со тврдењата дека „акционерите редовно и транспарентно се информирани за деловните резултати на Компанијата, финансиските и други показатели, и имаат увид во сите соодветни внатрешни ревизии, надворешни контроли и ревизорски извештаи“. Нам не ни е дозволено ниту да присуствуваме на собранијата кои траат по 10 минути и на кои секогаш се гласа „за“. Ниту еден акционер не е ...
| | веќе видена | слични

Групата мали акционери во „Макпетрол“ испрати реакција на вчерашното соопштение на „Макпетрол“. Нивнатa реакција ја пренесуваме во целост: „Со својот став, изнесен во соопштението , менаџментот на АД Макпетрол само го потврдува она што го кажавме со докази и не демантира ниту едно од нашите обвинувања за мобингот кој беше вршен врз нас и за отказите кои нерегуларно ни беа делени само затоа што се осмеливме да му дадеме полномошно на адвокат да ги застапува нашите интереси на акционерските собранија. Макпетрол само потврдува дека продолжува незаконски да ги узурпира правата на акционерите и да го погазува нивното достоинство и се исмева со тврдењата дека „акционерите редовно и транспарентно се информирани за деловните резултати на Компанијата, финансиските и други показатели, и имаат увид во сите соодветни внатрешни ревизии, надворешни контроли и ревизорски извештаи“. Нам не ни е дозволено ниту да присуствуваме на собранијата кои траат по 10 минути и на кои секогаш се гласа „за“. Ниту еден акционер не е ...
| | веќе видена | слични

„Во врска со соопштението испратено од Макпетрол АД Скопје како реакција на нашата прес-конференција, би сакале да го изјавиме следново:Со својот став, изнесен во соопштението, менаџментот на АД Макпетрол само го потврдува она што го кажавме со докази и не демантира ниту едно од нашите обвинувања за мобингот кој беше вршен врз нас и за отказите кои нерегуларно ни беа делени само затоа што се осмеливме да му дадеме полномошно на адвокат да ги застапува нашите интереси на акционерските собранија.Макпетрол само потврдува дека продолжува незаконски да ги узурпира правата на акционерите и да го погазува нивното достоинство и се иссмева со тврдењата дека „акционерите редовно и транспарентно се информирани за деловните резултати на Компанијата, финансиските и други показатели, и имаат увид во сите соодветни внатрешни ревизии, надворешни контроли и ревизорски извештаи“. Нам не ни е дозволено ниту да присуствуваме на собранијата кои траат по 10 минути и на кои секогаш се гласа „за“.Ниту еден акционер не е ...
| | веќе видена | слични
9 копии

Шеснаесет мали акционери во „Макпетрол“ се приклучија на тужбата против менаџментот на компанијата. Тие на прес-конференција ги повикаа и останатите акционери да се приклучат и да ги вратат своите права во компанијата. – Цврсто сме убедени дека институциите и судот можат праведно да ги расчистат сите негативни дејствија на менаџментот на „Макпетрол“, со што ќе дадат реална шанса на компанијата и сите нејзини делови и вработени да продолжат да работат, велат акционерите. Според нив, компанијата со години генерира загуби, а за тоа е виновен менаџментот на „Макпетрол“. – Заради незаконското работење и систематското уништување на нашата компанија, поднесена е кривична пријава против генералниот директор и членовите на управниот и надзорниот одбор на „Макпетрол“, на која според нашето мислење се чекаше премногу. Но, сепак, за првпат досега, јавното обвинителство нè повика и нас, дел од акционерите на „Макпетрол“, да дадеме свој исказ за овој, за нас многу важен случај, рекоа акционерите.
| | веќе видена | слични
3 копии

Најголемиот број акционери се задоволни од работењето на компанијата и сметаат дека со нивните акции соодветно се управува, посочуваат од Макпетрол АД, откако во петок група акционери на Макпетрол АД се вклучи во кривичната пријава против раководството на оваа компанија. „ Лицата кои се појавија на денешната прес конференција претставуваат незначителен дел од акционерската структура на Макпетрол АД. Нивните тврдења претставуваат паушални и неточни обвинувања кои со ништо не се аргументирани“, се вели во соопштението од Макпетрол АД. Од таму додаваат дека компанијата во текот на целокупното свое работење ги почитува највисоките законски и етички стандарди, како во делот на корпоративното управување, така и во односите со своите акционери. „Сите акционери редовно и транспарентно се информирани за деловните резултати на Компанијата, финансиските и други показатели, и имаат увид во сите соодветни внатрешни ревизии, надворешни контроли и ревизорски извештаи“, се вели во соопштението.
| | веќе видена | слични
4 копии

Во врска со јавно изнесените паушални и неосновани трвдења, пласирани од незначителна група акционери, компанијата „Макпетрол“, заради заштита на останатите свои акционери како и за објективно информирањена пошироката јавност, би сакала да ги проследи следните информации, се вели во дописот од компанијата, по денешниот прес на дел од акционерите. Притоа од компанијата велат: „Лицата кои се појавија на денешната прес конференција претставуваат незначителен дел од акционерската структура на Макпетрол АД. Нивните тврдења претставуваат паушални и неточни обвинувања кои со ништо не се аргументирани. Макпетрол АД, како што јавноста веќе знае, во текот на целокупното свое работење ги почитува највисоките законски и етички стандарди, како во делот на корпоративното управување, така и во односите со своите акционери. Сите акционери редовно и транспарентно се информирани за деловните резултати на Компанијата, финансиските и други показатели, и имаат увид во сите соодветни внатрешни ревизии, надворешни контроли и ...
| | веќе видена | слични

Шеснаесет акционери во нафтената компанија „Макпетрол“ се приклучија кон кривичната пријава за 21 лице вмешано во незаконско прелевање капитал кон командитното друштво со акции „Оилко“. Овие луѓе, од кои повеќето пензионери или поранешни работници, кои добиле отказ од „Макпетрол“ се сомневаат во законитоста на зделките со дилемата како е можно во сите години нафтената компанија да трпи загуби, а „Оилко“ да генерира профити. Од друга страна, велат малите акционери, менаџментот на двете фирми е ист. МВР минатиот месец поднесе кривична пријава за 21 лице, меѓу кои и менаџментот на „Макпетрол“ за кои се сомнева дека се вмешани во незаконско прелевање капитал во „Оилко“. Акционерите што сега се приклучуваат на пријавата велат дека се загрижени за судбината на компанијата и очекуваат со судската постапка да запре овој процес. Велат дека ако не е така „Макпетрол“ набрзо ќе банкротира. - На тој начин ќе изгубиме сите, сопствениците на „Макпетрол“, ќе изгубат сите негови вработени и нивните семејства, а ќе изгубат ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

За време на говорот на францускиот претседател на лидерскиот политички самит по повод 100-годишнината од завршувањето на Првата светска војна, во серијата ...
сите 87 | | | веќе видена

Кривичниот совет од скопска единица составен од судиите Огнен Ставрев, Горан Бошевски и Васка Николовска – Масевска ги одби жалбите на осомничените во случајот ...
сите 300 | | | веќе видена

Сопругата на Претседателот на Република Македонија, г-ѓа Маја Иванова присуствуваше на приемот што во Париз го приреди првата дама на Франција, г-ѓа Брижит ...
сите 175 | | | веќе видена

Дали процесот за името е пред нова пречка – што значи изјавата на екс-министерот Никос Коѕијас дека нацрт-амандманот на членот 49 од Уставот, предложен од ...
сите 47 | | | веќе видена

По протестите пред домовите на Арнаудов, Мукоски и Василевски, „Македонија-блокира“ предводена од Јанко Бачев и Филип Петровски денес ќе протестираат пред ...
сите 61 | | | веќе видена

Она што се случуваше вчера околу седиштето на ВМРО-ДПМНЕ беше класична политичка хајка организирана од Зоран Заев и Оливер Спасовски, ова денеска на ...
сите 239 | | | веќе видена

Демант на објавена информација, барање за извинување и на крај тужба… Ова е процедурата за реагирање на објавена информација доколку сметате дека таа не е ...
сите 45 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Малцинските акционери на „Макпетрол“ се приклучија на тужбата против директорот

Од:
До кого (е-маил):
Порака: