Балканските сили остануваат во Авганистан со новата мисија на НАТО


Регионот е решен да продолжи да придонесува за глобалната безбедност. Војниците од македонска воена единица се подготвуваат да заминат во Авганистан. [АФП] Балканските воени сили ќе останат во Авганистан да служат во новата мисија на НАТО „Одлучна поддршка“, преку која ќе придонесат во глобалната војна против тероризмот, предводена од Алијансата и од САД. Новата мисија е посветена на обучување, едукација и менторство на авганистанските безбедносни сили, а ќе отпочне следниот месец. Официјалните претставници рекоа дека балканските земји веќе една деценија се присутни во Авганистан во поддршка на мисијата на НАТО, при што нивното активно воено учество покажува дека Алијансата ја сметаат за стратешки партнер. „Она што е важно е тоа што со учеството во оваа мисија регионот потврдува дека е за зачувување на мирот и сака да произведе резултати во тој правец, со сопствен труд. Тоа е уште една потврда за воената подготвеност на балканските воени сили“, рече за SETimes Благоја Марковски, претседател на „Балкански ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Нов контингент на АРМ денека од аеродромот „Александар Велики“ во Скопје беше испратен во мисијата „Одлучна поддршка во Авганистан“. На свеченоста по повод испраќањето на 38-те мировници присуствуваат министерот за одбрана Зоран Јолевски и началникот на генералштабот на АРМ генерал-потполковник Горанчо Котески. - Ние сме горди што АРМ во Авганистан, во рамките на новата мисија „Одлучна поддршка“ испраќа одлично обучени војници, кои поставените задачи ќе ги извршат со највисок квалитет, со што даваме несомнен придонес кон светскиот мир и стабилност, истакна министерот Јолевски на свеченоста по повод испраќањето на контингентот. Јолевски додаде дека Македонија досега има добиено највисоки оцени за нејзиното учество во меѓународните мировни мисии, а резултат на тоа е и позицијата заменик-командант на командата на Кабул, која во новата мисија е доделена на висок офицер од АРМ. - Тој факт покажува дека сме квалитетна и високо ценета Армија, а сето тоа придонесува и кон натамошно претставување на аргументите ...
| | веќе видена | слични

Триесет и осум припадници на АРМ заминаа за Авганистан, каде што ќе учествуваат во мировната мисија „Одлучна поддршка“. „Ние сме горди што АРМ во Авганистан, во рамките на новата мисија ’Одлучна поддршка‘, испраќа одлично обучени војници, кои ќе ги извршат поставените задачи со највисок квалитет, со што даваме несомнен придонес кон светскиот мир и стабилност“, истакна министерот за одбрана Зоран Јолевски во саботата на свеченоста по повод испраќањето на контингентот. Јолевски додаде дека Македонија досега има добиено највисоки оцени за нејзиното учество во меѓународните мировни мисии, а резултат на тоа е и позицијата заменик-командант на командата на Кабул, која во новата мисија е доделена на висок офицер од АРМ. „Тој факт покажува дека сме квалитетна и високоценета Армија, а сето тоа придонесува и кон натамошно претставување на аргументите зошто Република Македонија треба да биде дел од НАТО“, рече Јолевски. Началникот на Генералштабот на АРМ, генерал-потполковник Горанчо Котески, во своето обраќање на ...
| | веќе видена | слични
9 копии

Ние сме горди што Армијата на Македонија во Авганистан, во рамките на новата мисија „Одлучна поддршка“ испраќа одлично обучени војници, кои поставените задачи ќе ги извршат со највисок квалитет, со што даваме несомнен придонес кон светскиот мир и стабилност, истакна министерот за одбрана на Македонија, Зоран Јолевски, на денешното свечено испраќање на дел од македонскиот контингент во рамките на новата мисија на НАТО алијансата во Авганистан. Министерот Јолевски додаде дека Македонија досега има добиено највисоки оцени за нејзиното учество во меѓународните мировни мисии, а резултат на тоа е и позицијата заменик-командант на командата на градот Кабул, која во новата мисија и доделена на висок офицер од Армијата на Република Македонија. „Тој факт покажува дека сме квалитетна и високо ценета Армија, а сето тоа придонесува и кон понатамошно претставување на аргументите зошто Република Македонија треба да биде дел од НАТО“, додаде министерот Јолевски. Началникот на Генералштабот на Армијата на Македонија, ...
| | веќе видена | слични

20 македонски мировници денеска заминаа на задача во Авганистан. Ќе учествуваат во новата меѓународна мисија „Одлучна поддршка“. Пред одење потврдија дека се целосно подготвени да дадат свој придонес во зачувување на глобалниот мир и безбедноста. „Водот е обучен на највисоко ниво и уште еднаш ќе се обидеме да го прикажеме ликот на професионалниот војник на АРМ“, велат мировниците. Македонија досега има добиено највисоки оцени за нејзиното учество во меѓународните мировни мисии. Според министерот за одбрана, Јолевски ова се силни аргументите зошто земјава треба да биде дел од НАТО. „Голема чест е што заменикот командат на Кабул е македонски офицер, а со ова покажуваме дека сме високо квалитетна и ценета Армија, и сето тоа придонесува на аргументите зошто Република Македонија треба да и припаѓа на Алијансата“, изјави Зоран Јолевски, министер за одбрана. Република Македонија во рамките на новата мисија на НАТО ќе учествува со 38 припадници на Армијата. 20 – мината кои денеска беа испратени во Авганистан ќе ...
| | веќе видена | слични

Од мисија во мисија, Македонија и нејзината армија во очите на НАТО партнерите покажуваат стабилност,одлучност и силна основа за доверба. Учеството на 38 припадници на АРМ во новата мисија на Алијансата во авганистанскиот главен град Кабул е доказ за таа доверба, порача министерот Јолевски. Тој од аеродромот “Александар Велики“ успешна мисија им посака на 20-мината воени старешини кои денеска полетаа за Авганистан. Во наредните 6 месеци,како дел од мисијата “Одлучна поддршка“ ќе бидат задолжени да ја обезбедуваат командата во Кабул. Во авионот за Кабул се наоѓаат војници кои на своите плеќи веќе имаат изнесено значајни мировни мисии,помеѓу кои и мисијата ИСАФ. За време на нивното отсуство, Армијата не ги заборава семејствата на мировниците. АРМ полага големо внимание ништо да не им недостига додека тие се низ светот,велат старешините. Колку македонските контингенти ја уживаат довербата на Алијансата, показател е и фактот што вториот човек на командата во Кабул, е токму припадник на македонската армија. ...
| | веќе видена | слични

Нов контингент од 20 припадници на АРМ денека од аеродромот „Александар Велики“ во Скопје беше испраен во мисијата „Одлучна поддршка во Авганистан“. – Ние сме горди што АРМ во Авганистан, во рамките на новата мисија „Одлучна поддршка“ испраќа одлично обучени војници, кои поставените задачи ќе ги извршат со највисок квалитет, со што даваме несомнен придонес кон светскиот мир и стабилност, истакна министерот Јолевски на свеченоста по повод испраќањето на контингентот – изјави министерот за одбрана Зоран Јолевски. Јолевски додаде дека Македонија досега има добиено највисоки оцени за нејзиното учество во меѓународните мировни мисии, а резултат на тоа е и позицијата заменик-командант на командата на Кабул, која во новата мисија е доделена на висок офицер од АРМ. Началникот на Генералштабот на АРМ, генерал-потполковник Горанчо Котески, во своето обраќање на мировниците им го честиташе изборот и им посака успешна мисија и добро здравје. Република Македонија во рамките на новата мисија ќе учествува со 38 припадници ...
| | веќе видена | слични

- Во мисијата „Одлучна поддршка“ испраќаме  одлично обучени војници, кои поставените задачи ќе ги извршат со највисок квалитет, рече министерот за одбрана Зоран Јолевски. Македонија досега има добиено највисоки оцени за нејзиното учество во меѓународните мировни мисии, а резултат на тоа е и позицијата заменик-командант на командата на градот Кабул, која во новата мисија е  доделена на висок офицер од Армијата на Република Македонија. Во  новата мисија во Кабул ќе учествуваат  вкупно  38 припадници на Армијата, а неодамна беа испратени и 13 штабни офицери.
| | веќе видена | слични
12 копии

На аеродромот „Александар Велики“ во Скопје, денеска се оддржа свеченост, по повод испраќањето на дел од контингентот на АРМ, во мисијата „Одлучна поддршка во Авганистан“. Македонското Собрание, на 15-ти овој месец, донесе одлука во мировната операција „Одлучна поддршка“ да заминат 38 припадници на АРМ, како продолжение на учеството во досегашната 12-годишна мисија ИСАФ. Во мировната мисија во Авганистан во наредните шест месеци, согласно одлуката, треба да заминат 5 штабни офицери во тим за советување во Командата за обука, советување и асистирање-Север, во рамки на германсккиот контингент, 13 штабни офицери и 1 подофицер во Командата за обука, советување и асистирање во Кабул, во турскиот контингент, како и единица за заштита на сили од 20 припадници. Финансиските трошоци за транспорт, логистички трошоци, плати и надоместоци на плати на припадниците на АРМ ги обезбедува Министерството за одбрана .
| | веќе видена | слични

Дваесет припадници на АРМ денеска беа свечено испратени од скопскиот аеродром Александар Велики на шестмесечна мировна мисија во Авганистан. На испраќањето присуствуваше и министерот за одбрана Зоран Јолевски како и началникот на генералштабот на армијата Горанчо Котевски. Македонските мировници ќе бидат дел од мисијата „Одлучна подршка“ во Авганистан и ќе ја обезбедуваат командата на мисијата, задача која и досега ја извршуваа припадниците на АРМ во рамките на мисијата ИСАФ.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Правилната форма на државјанството напишано на личните документи на албански јазик треба да биде државјанство „на Македонија“ („E Maqedonisë”), а не како што ...
сите 188 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Балканските сили остануваат во Авганистан со новата мисија на НАТО

Од:
До кого (е-маил):
Порака: