Инфлацијата во САД падна на 2,1%

Потрошувачките цени во САД се зголемија за 2,1 отсто за период од една година во декември 2017-та година, пад на инфлацијата од 2,2 отсто во текот на еден месец порано, објави „tradingeconomics.com“. Податоците се покажаа дека се пониски отколку што се очекуваше во ноември, најмногу поради забавувањето на растот на цените на горивото. На годишна основа, цените на горивото се зголемија малку до пораст од 6,9%. Минималната апрецијација, исто така, е одговорна за транспортните услуги. Повисоките цени на услугите поврзани со електрична енергија и гас растат побрзо. Со исклучок на храната и енергијата, главниот индекс на трошоците на животот се зголеми за 1,8% во споредба со претходната година. „Податоците се во согласност со ставовите на Федералните резерви за инфлацијата, кои целосно реагираат на економијата со полно работно време“, рече Луис Александер, главен економист во „Nomura Securities International“. На месечна основа, потрошувачките цени бележат благ пораст од 0,1%, со забавување во однос на ноември ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Според податоците на Државниот завод за статистика, во ноември 2017во Охрид сесе издадени 4 одобренија за градба, две на физички, а две на правни лица. Нивната вредност се проценува на околу 60,18 милиони денари. Во истиот период во Струга биле издадени 5 дозволи за градба, а во земјава вкупно 229 одобренија за градење, што е за 36.9% помалку во однос на истиот месец од претходната година. Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 1 633 303 илјади денари, што е за 72.9% помалку во однос на истиот месец од претходната година. Од вкупниот број на издадени одобренија за градење, 140 (61.1%) се наменети за објекти од високоградба, 16 (7.0%) за објекти од нискоградба и 73 (31.9%) за објекти за реконструкција. Од вкупно 229 објекти, на 168 (73.4%) како инвеститори се јавуваат физички лица, а на 61 (26.6%) објект инвеститори се деловни субјекти. Во извештајниот период е предвидена изградба на 306 станови со вкупна корисна површина од 29 819 м2. извор: OhridNews
| | веќе видена | слични

Фото: Pixabay Бројот на туристи во ноември 2017 година, во споредба со истиот период претходната година, е зголемен за 15,2%, а бројот на ноќевања е поголем за 18,1%, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Вкупниот број на туристи во ноември 2017 година е 50.869, додека бројот на ноќевања достигна 115.749. Бројот на домашни туристи во ноември 2017 година, во однос на ноември 2016 година, е зголемен за 1,3%, а бројот на странските туристи е зголемен за 24,5%. Бројот на ноќевањата на домашните туристи во ноември 2017 година, во однос на ноември 2016 година, е зголемен за 0,1%, а бројот на ноќевањата на странските туристи е зголемен за 35,9%. Во периодот јануари – ноември 2017 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на туристите е зголемен за 16,3% и тоа: кај домашните туристи има зголемување за 5,7%, а кај странските има зголемување за 23,5%. Во периодот јануари – ноември 2017 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на ноќевањата е зголемен за ...
| | веќе видена | слични

Во ноември 2017 година Македонија ја посетиле 50 869 туристи, а бројот на ноќевањата е 115 749, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Најбројни се гостите од соседството. Во наведениот период во земјава имало 4 326 турски туристи и 3 428 српски туристи. 3 498 туристи имало од Грција, 1 480 туристи имало од Косово, 1 229 од Германија, 3 269 од Бугарија. Бројот на туристите во ноември лани во однос на ноември 2016 година, е зголемен за 15.2%, а бројот на ноќевањата пораснал за 18.1%. Бројот на домашните туристи во ноември 2017 година, во однос на ноември 2016 година, е зголемен за 1.3%, а бројот на странските туристи е зголемен за 24.5%. Бројот на ноќевањата на домашните туристи во ноември 2017 година, во однос на ноември 2016 година, е зголемен за 0.1%, а бројот на ноќевањата на странските туристи пораснал за 35.9%. Во периодот јануари-ноември 2017 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на туристите е зголемен за 16.3% и тоа: кај домашните туристи има ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Според податоците што ги објави на својата веб страница, ДЗС наведува дека во ноември Македонија ја посетиле 50.869 туристи што е зголемување за 15,2 проценти во споредба со истиот месец во 2016 година. Зголемување за 18,1 процент има и кај бројот на ноќевањата кои во ноември изнесувале 115.749. Подрастично зголемување има кај бројот на странски туристи, односно во ноември нивниот број е зголемен за 24,5 проценти во однос на ноември 2016 година, а бројот на домашни туристи е зголемен за 1,3 проценти. Паралелно со тоа поголемо зголемување има и кај ноќевањата на странските туристи, отколку кај ноќевањата на домашните туристи. Во периодот јануари-ноември лани во однос на истиот период во 2016 година, бројот на туристи е зголемен за 16,3 проценти и тоа кај домашните туристи има зголемување за 5,7 отсто, а кај странските за 23,5 отсто. Кај ноќевањата е забележано зголемување од 12,2 отсто и тоа кај домашните туристи има зголемување за 4,6 проценти, а кај странските за 22,6 проценти. Related
| | веќе видена | слични
4 копии

Според податоците на Државниот завод за статистика, во ноември 2017 се издадени 229 одобренија за градење, што е за 36.9% помалку во однос на истиот месец од претходната година. Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 1 633 303 илјади денари, што е за 72.9% помалку во однос на истиот месец од претходната година.Од вкупниот број на издадени одобренија за градење, 140 (61.1%) се наменети за објекти од високоградба, 16 (7.0%) за објекти од нискоградба и 73 (31.9%) за објекти за реконструкција.Од вкупно 229 објекти, на 168 (73.4%) како инвеститори се јавуваат физички лица, а на 61 (26.6%) објект инвеститори се деловни субјекти. Во извештајниот период е предвидена изградба на 306 станови со вкупна корисна површина од 29 819 м 2 .
| | веќе видена | слични

Зголемување на бројот на туристи и ноќевања во ноември регистрираше Државниот завод за статистика. Во ноември Македонија ја посетиле 50.869 туристи што е зголемување за 15,2 проценти во споредба со истиот месец во 2016 година. Зголемување за 18,1 отсто има и кај бројот на ноќевањата кои во ноември изнесувале 115.749. Подрастично зголемување има кај бројот на странски туристи, односно во ноември нивниот број е зголемен за 24,5 отсто во однос на ноември 2016 година, а бројот на домашни туристи е зголемен за 1,3 отсто. Следствено на тоа, поголемо зголемување има и кај ноќевањата на странските туристи, отколку кај ноќевањата на домашните туристи. Во периодот јануари-ноември лани во однос на истиот период во 2016 година, бројот на туристи е зголемен за 16,3 отсто и тоа кај домашните туристи има зголемување за 5,7 отсто, а кај странските за 23,5 отсто. Кај ноќевањата е забележано зголемување од 12,2 отсто и тоа кај домашните туристи има зголемување за 4,6 отсто, а кај странските за 22,6 отсто.
| | веќе видена | слични

Општините издале 182 одобренија за градба во ноември минатата година, што е намалување за 21,6 проценти во однос на истиот месец во 2012-та. Според податоците на Државниот завод за статистика, најголем број одобренија се издадени во Скопскиот регион 48, следи Полошкиот со 44 и Источниот со 30 издадени одобренија за градење. Предвидената вредност на објектите што треба да се изградат изнесува една милијарда 958 милиони 89 илјади денари што е за 31,2 отсто помалку во однос на истиот месец од претходната година.Од вкупниот број на издадени одобренија за градење, 160 или 87,9 отсто се наменети за објекти од високоградба, шест или 3,3 отсто за објекти од нискоградба и 16 т.е. 8,8 отсто за објекти за реконструкција. Во извештајниот период е предвидена изградба на 414 станови со вкупна корисна површина од 37.878 метри квадратни.
| | веќе видена | слични

Зголемување на бројот на туристи и ноќевања во ноември регистрираше Државниот завод за статистика. Според податоците што денеска ги објави на својата веб страница, ДЗС наведува дека во ноември Македонија ја посетиле 50.869 туристи што е зголемување за 15,2 проценти во споредба со истиот месец во 2016 година. Зголемување за 18,1 процент има и кај бројот на ноќевањата кои во ноември изнесувале 115.749. Подрастично зголемување има кај бројот на странски туристи, односно во ноември нивниот број е зголемен за 24,5 проценти во однос на ноември 2016 година, а бројот на домашни туристи е зголемен за 1,3 проценти. Следствено на тоа, поголемо зголемување има и кај ноќевањата на странските туристи, отколку кај ноќевањата на домашните туристи. Во периодот јануари-ноември лани во однос на истиот период во 2016 година, бројот на туристи е зголемен за 16,3 проценти и тоа кај домашните туристи има зголемување за 5,7 отсто, а кај странските за 23,5 отсто. Кај ноќевањата е забележано зголемување од 12,2 отсто и тоа кај ...
| | веќе видена | слични

Минатата година Германија собрала 38,4 милијарди евра повеќе отколку што потрошила, објави федералното Биро за статистика. На овој начин, големата коалиција успеа да генерира највисок буџетски вишок во историјата на федералната република. Причината за полните каси е пред сè добра конјунктура – бруто домашниот производ е за 2,2% над претходната година. Една година порано економијата се зголеми за 1,9 отсто. Таков силен раст, како оној од 2017-та година, беше последен пат во 2011-та година. Но, тогаш најголемата европска економија се опорави од големиот колапс по глобалната криза во 2009-та година. Приватната потрошувачка минатата година се зголеми за 2%. Заштедите од пари не носат речиси ништо на потрошувачите поради политиката за нула интерес на Европската централна банка (ЕЦБ). Историјата на пазарот на труд останува добра. Според истражувачите на „GfK“од Нирнберг, малкумина во Германија во моментов се загрижени за нивната работа. Довербата во силната економија останува висока. Во исто време, закрепнувањето ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Грчкиот премиер Алексис Ципрас, кој е вешт тактичар, се надева дека ќе обезбеди мнозинство, на ист начин како и при гласањето доверба за Владата, кога некои ...
сите 550 | | | веќе видена

Во продолжение ја гледаме атмосферата во дел од нив, но и од Мелбурн Австралија каде Македонците се организираа за одбележување на овој  верскиот празник.
сите 259 | | | веќе видена

Според него, спогодбата прво ќе мине во надлежните собраниски комисии, по што како што изјавил за новинарите, ќе кулминира со дебата на пленарна седница. ...
сите 681 | | | веќе видена

И покрај се што се зборувало и водителката му честитала роденденот на својот зет.Мажот на Јелена Карлеуша, Душко Тошиќ, денеска го прославил 34.роденден со ...
сите 190 | | | веќе видена

Дарко Недев, момчето кое го фати крстот за Водици во Кавадарци и навивачката група Лозари Исток на која и припаѓа, за утре организираат хумана акција. -Утре од ...
сите 139 | | | веќе видена

Најмалку 12 лица се уапсени денеска во Париз за време на протестите на движењето „жолти елеци“, кои се одржуваат десетти викенд по ред. Демонстрантите биле ...
сите 100 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Инфлацијата во САД падна на 2,1%

Од:
До кого (е-маил):
Порака: