Сиљановска: Во државата не владее правото


Професорoот д-р Гордана Сиљановска Давкова за Тв Алфа го критикуваше донесувањето на Законот за јазици. -Наместо „паблик хеаринг“ во Парламентот законот не одеше по редовна постапка туку во скратена постапка со европско знаме и тогаш и сега на почетокот ќе кажам дека прекршена е деловничката постапка во Деловникот, кога се работи за закони под европско знаме, што ќе рече закони со кои ја усогласуваме нашата легислатива со европската, се бара точно да се наведе директивата и со која се усогласува законот. Денот на донесувањето, потпис на министерот да има. Одредбите што се усогласуваат и друго уште нешто ако ги нема овие елементи, а ги нема, може да провери секој и тогаш Претседателот на Собранието е должен да му го врати законот на предлагачот и да го потсети дека според деловничките одредби тоа е членот 136 мора најдоцна во рок од 15 дена да го дополни со бараните деловнички одредби. Тоа не беше сторено, истакна Сиљановска Давкова. Таа додаде дека народот треба да се замисли. Ако политичарите не ...
| | веќе видена | слични

Додека јавноста е во очекување што ќе се случи со законот за употребата на јазиците, а собраниските служби ги преведуваат 35 000 амандмани на ВМРО-ДПМНЕ, Владата чека Законот да биде изгласан од народните избраници, па испратен пред Венецијанската комисија да го преиспитува. Адвокатот Давидовиќ вели дека Венецијанската комисија ќе даде оценка колку законските одредби се европски. Коалициските партнери во Владата денеска брифираат дека сите забелешки од Венецијанската комисија ќе бидат вметнати во законот за јазици. До Венецијанската комисија преиспитување на законот може да испратат пратеници членови на Парламентарното собрание на Советот на Европа а не само  овластени предлагачи на текстот. До сега ниту една од пратеничките групи во парламентот нема испратено предлог за преиспитување на Законот. Такво барање може да испрати и шефот на државата. Уставноста на законскиот текст го оценува единствено Уставниот суд. До сега ни до Уставниот суд не е пристигнато барање за оценување на уставноста на законот. ...
| | веќе видена | слични

Испровоцирана од вчерашната емисија„Топ Тема“што се емитува на Тв Телма, аво врска со лупинзите на Цаца, не можев а да не напишам збор два за „аргументите“ што некогашната ни судијка во Стразбур (дотолку повеќе тежината на нејзините лупинзи е поголема!) ги изнакажа на јавна сцена. Според мислењето на Цаца, „амандманска расправа во оваа фаза од постапката за законот за јазици била невозможна затоа што таа веќе поминала. Сега, доколку се дозволи амандманска расправа и доколку се донесе некое решение во кое што некој од амандманите ќе бидат прифатени, ние го немаме стариот закон, ние веќе имаме нов закон“. Цаца покажа елементарно непознавање на парламентарното право и на Деловникот на Собранието. Знае ли Цаца дека во член 173 од Деловникот стои дека: (1) Претседателотна Собранието, веднаш по донесувањето, законот го доставува до претседателот на Републиката заради потпишување на указот за прогласувањеназаконот. (2) Ако претседателот на Републиката одлучи да не го потпише указот за прогласување на законот, ...
| | веќе видена | слични

Експертската дебата за Законот за јазици наликува на правна мизерија и хаос, вели универзитетскиот професор Љубомир Цуцуловски. Експертската дебата за Законот за јазици наликува на правна мизерија и хаос, вели универзитетскиот професор Љубомир Цуцуловски коментирајќи ја дебатата помеѓу екс судијката Цаца Николовска, за која не постоела правна можност поднесените илјадници амандмани да го менуваат изгласаниот закон и професорката Гордана Силјановска за која со гласањето на овој закон се прекршени низа процедури, па ветото на претседателот е оправдан чекор согласно Уставот. За Цуцуловски оние експерти кои се обидуваат да го оправдаат Законот за јазици, запаѓаат во циркузијада. „Ако е така, тогаш која е смислата Претседателот да има право да не го потпише Законот, како и да даде свое мислење/забелешки за некои негови делови, ако не е можно накнадно поднесување амандмани?“, пишува Цуцуловски. Бројни аргументи дека е прекршена деловничката процедура, злоупотребено европското знаменце кое стои пред законот, но ...
| | веќе видена | слични

Адвокатот Давидовиќ вели дека Венецијанската комисија ќе даде оценка колку законските одредби се европски... Коалициските партнери во Владата денеска брифираат дека сите забелешки од Венецијанската комисија ќе бидат вметнати во законот за јазици. До Венецијанската комисија преиспитување на законот може да испратат пратеници членови на Парламентарното собрание на Советот на Европа а не само  овластени предлагачи на текстот. До сега ниту една од пратеничките групи во парламентот нема испратено предлог за преиспитување на Законот. Такво барање може да испрати и шефот на државата. Уставноста на законскиот текст го оценува единствено Уставниот суд. До сега ни до Уставниот суд не е пристигнато барање за оценување на уставноста на законот. Димовски кој најави дека ќе достави ваква иницијатива вели дека ќе почека законот да биде изгласан во Собрание. Инаку даденото мислење од венецијанската комисија нема задолжителен карактер туку само советодавна природа.
| | веќе видена | слични
3 копии

Законот за употреба на јазиците е таков што требаше да оди во редовна постапка вели професорката Гордана Силјановска во емисијата Топ Тема. Таа притоа посочи дека кога се носи ваков тип на закон во скратена постапка тогаш второто и третото читање се заедно. Во однос на големиот број на амандмани таа кажува дека тоа е сосема легитимна постапка која е дозволена со деловникот. -Не смееме да заборавиме. Деловникот изричито споменува дека амандмани може да се поднесуваат. Ова во било која друга земја би било прашање за импичмент, бидејќи секаде има не само импичмент за кршење на уставот во однос на претседателот туку и на министрите, судиите и претседателот на собранието, вели Силјановска. Во однос на Венецијанската комисија таа откри дека последната седница на венецијанската комисија беше во декември и дека од претседателот на комисијата за европски прашања ништо не кажал дека се испратени одредени членови на разгледување. Според неа тоа значи дека ниту биле пратени ниту ги разгледувала Венецијанската комисија. ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Законот за јазиците предложен од СДСМ создава правен хаос. Експертите кои се обидуваат да го оправдаат истиот запаѓаат во циркузијада, додека целата ситуација наликува на правна мизерија и хаос. Ова е накусо сижето на фејсбук статусот на професорот Љубомир Цуцуловски, кој коментирајќи ја вчерашната дебата на Телма, меѓу професорката Гордана Силјановска и поранешната судијка во ЕСЧП Маргарита Цаца Николовска и коментирајќи го ставот на Николовска дека не можело да се предложуваат амандмани во оваа фаза на законот, напиша: „Ако е така, тогаш која е смислата Претседателот да има право да не го потпише Законот, како и да даде свое мислење/забелешки за некои негови делови, ако не е можно накнадно поднесување амандмани?“ Во продолжение целосниот ФБ статус на професорот Цуцуловски: ПРАВНА МИЗЕРИЈА И ХАОС. Следејќи ја емисијата „Топ тема“ на Телевизија Телма, човек се прашува, или барем јас се прашувам, дали живееме во држава или во нешто што е налик на држава, но кое не е држава, туку е парадржава. Учесници во ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Со амандманска расправа и прифаќање на некој амандман би се добил нов текст на законот за употреба на јазиците. Тоа веќе не е стариот законски текст, туку нов кој ќе оди повторно кај Претседателот на Република Македонија кој ќе треба да одлучи дали ќе потпише указ. Тоа се би одело во круг, смета поранешната судијка во Уставниот суд Маргарита Цаца Николовска. Според неа, кога на претседателот ќе му се даде нов текст на закон тогаш тој е повторно во можност указот за прогласување да не го потпише. - Амандманската расправа во оваа фаза, според мене, е невозможна затоа што таа веќе поминала. Сега, доколку се дозволи амандманска расправа и до колку се донесе некое решение во коешто некој од амнадманите ќе биде прифатен, ние го немаме стариот закон, ние веќе имаме нов закон - рече Николовска во вечерашната дебата „Топ тема“ на ТВ Телма. Указот за прогласување на законите го потпишува Претседателот и нему му е дадена можност да не го потпише. Тогаш, според Уставот, Собранието повторно го разгледува законот. Доколку ...
| | веќе видена | слични

„Во услови на длабока поделеност во земјата каде што Владата на СДСМ тврди дека законот е уставен, а целата патритоски настроена и слободно мислечка јавност тврди дека законот не е уставен и ги загрозува националните и државните интереси, мислењето на Венециската комисија може да биде корисно. Зачудува наивноста на премиерот Заев дека законот ќе го испрател до Венециската комисија, но, дури по неговото усвојување, иако не постои човек во државата кому не му е јасно дека Венециската комисија дополнително по изгласувањето на законот, и да утврди неуставност, тоа ќе нема никаква смисла. Општо познато е дека Албанците не почитуваат правен поредок кога некој чепка во т.н. стекнати права, без оглед што не се во согласност со Уставот и оттука невозможна мисија е враќање во поранешна состојба и доколку Венециската комисија препорача дека законот е неуставен во услови кога би бил изгласан. „Единствена Македонија“ му честита на Заев за рамнодушноста дека може да им одземе веќе изгласани права на Албанците доколку ...
| | веќе видена | слични

Меѓу низата спорни членови на Законот за јазиците има неколку што не само што го кршат Уставот, туку директно го уриваат правниот систем и здравиот разум. Причината зошто никој од Владата не сакал да го испрати законот во Венецијанската комисија е едноставна: никој не сака неговото име да стои зад аматерски текст, кој како да е напишан од бруцош на Правен факултет. Дел од членовите во него се спротивни на сите правни модели од англосаксонските, преку континенталните, сè до далекуисточните. На пример, во членот 22 од Законот има предвидено глоби од 4.000 до 5.000 евра за „органите” и „30 отсто од одмерената глоба“ (1.200-1.500 евра) за „службените лица“ и „одговорните лица“, но она што нема е, ни помалку ни повеќе, утврденост на деликтите. „Значи, ниту се утврдени и дефинирани, ниту се степенувани по тежина, само се вели дека глобава е за ‘прекршок за непочитување на одредбите на овој закон’. Се надевам професорката по право Беса Арифи е запознаена со темелното начело на секој цивилизиран правен поредок ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Австралиецот Брентон Тарант, кој е осомничен за напад врз две џамии во Нов Зеланд и за убиство на 50 лица, во април 2016 година престојувал во Словенија. Ова ...
сите 203 | | | веќе видена

Српскиот министер за внатрешни работи Небојша Стефановиќ во пресрет на утрешните саботни протести „Еден од пет милиони“, денеска изјави дека секој има право ...
сите 221 | | | веќе видена

Бев во посета на кичевската населба Ламели. Имаме тешко секојдневие, незнаење на власта и огромна неспособност. Имаме неправда на секој чекор, напиша лидерот ...
сите 171 | | | веќе видена

,,Ова е ИД на денот на изборите . Ова е ИД денеска” , рече Трамп покажувајќи им на новинарите географска карта со бројни црвени точки претходнои со бела ...
сите 107 | | | веќе видена

Советот за стабилизација и асоцијација денеска во Брисел на петнаесеттиот состанок помеѓу Република Северна Македонија и Европската Унија ги поздрави ...
сите 114 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Сиљановска: Во државата не владее правото

Од:
До кого (е-маил):
Порака: