Истражување на МЦМС за меѓуетничките односи

Македонскиот центар за меѓународна соработка спроведе сеопфатна студија на Охридскиот рамковен договор, соопштуваат од МЦМС. Дел од таа студија е истражувањето на меѓуетничките односи во Македонија. Во 4 дел од истражувањето се посочува дека меѓуетничките односи важни лично и важни за Македонија, но шести по ранг на прашања кои загрижуваат. Големо мнозинство граѓани сметаат дека меѓуетничките односи се важни лично (78,4 %) и за Македонија (86,3 %). Од друг агол погледната важноста, како прашање кое најмногу ги загрижува граѓаните, меѓуетничките односи ги загрижуваат 3,9 % од граѓаните и е шесто прашање по ранг по невработеноста, сиромаштијата, економијата (трите збирно се 77,7 %), корупцијата/ криминалот (9,5 %), влез во ЕУ/ НАТО (4,9 %). Десет години од вооружениот конфликт – незначително малцинство ги перципира односите како непријателски. Граѓаните најчесто ги оценуваат меѓуетничките односи како воздржани (33,2 %), 18,4 % ги сметаат за ривалски, 17,7 % за мирољубива коегзистенција, 16,9 % сметаат дека ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Граѓаните во Македонија најмногу ги загрижуваат невработеноста, сиромаштијата, економијата, корупцијата, криминалот и влезот во Европската Унија и НАТО. Според резултатите од анкетата на Mакедонскиот центар за меѓународна соработка, односно извештајот за меѓуетнички односи и нивниот квалитет граѓаните во државава речиси и да не се загрижени за меѓуетничките односи. Истражувањето е спроведено со цел да се испита расположението на граѓаните десет години по конфликтот во 2001. година и по потпишувањето на Охридскиот рамковен договор. Граѓаните најчесто ги оценуваат меѓуетничките односи како воздржани - 33,2 %, 18,4 % ги сметаат за ривалски, 17,7 % за мирољубива коегзистенција, 16,9 % сметаат дека постои меѓуетничка соработка, а незначително малцинство од 9,4 % ги оценуваат односите како непријателски.
| | веќе видена | слични

Како граѓаните ги оценуваат меѓуетничките односи? ИСТРАЖУВАЊЕ НА МЦМС Дури 78,4 отсто од граѓаните сметаат дека меѓуетничките односи се важни, но само 3,9 отсто од нив ги загрижува ова прашање, кое го рангираат на шестото место, по невработеноста, сиромаштијата, економијата, корупцијата, криминалот и евроатлантските интеграции. Ова се резултати од четвртиот извештај на истражувањето на Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) за квалитетот на меѓуетничките односи. Според истражувањето, третина од граѓаните ги оценуваат меѓуетничките односи како воздржани, а потоа и како ривалски и мирољубиви. Незначително малцинство од 9,4 отсто ги оценува за непријателски. Речиси 17 отсто од граѓаните сметаат дека постои соработка помеѓу етничките заедници во земјава. Најголем дел од испитаниците искажале дека најмногу предрасуди и најголема недоверба има кон Албанците и Ромите.
| | веќе видена | слични

Невработеноста и сиромаштијата се најголемите проблеми што ги мачат македонските граѓани, кои не се толку оптоварени со прашањето на меѓуетничките односи. Ова прашање, според истражувањето на Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС), е дури шесто на листата за она што ги загрижува граѓаните, а пред него се наоѓаат невработеноста, сиромаштијата, економијата, корупцијата, криминалот и влезот во ЕУ и НАТО. Истражувањето на МЦМС за меѓуетничките односи опфаќа теренска анкета реализирана во мај годинава со вкупно 2.087 испитаници и онлајн-анкета со нерепрезентативен примерок од 24 јавни личности во земјава. Сепак, најголем дел од граѓаните се изјасниле дека меѓуетничките односи се важни и лично и за Македонија. „Десет години од конфликтот, незначително малцинство ги перципира односите како непријателски. Граѓаните најчесто ги оценуваат меѓуетничките односи како воздржани (33,2 процента), 18,4 отсто ги сметаат за ривалски, 17,7 проценти за мирољубива коегзистенција, 16,9 отсто сметаат дека постои ...
| | веќе видена | слични

Повеќето македонски граѓани сметаат дека меѓуетничките односи се важни, но мал дел од нив во моментов се загрижени за нив, покажува истражувањето Квалитет на меѓуетнички односи", спроведено од Македонскиот центар за меѓународна соработка. Дури 78 отсто од граѓаните сметаат дека меѓуетничките односи им се лично важни, додека за 86,3 отсто тие се важни за Македонија. За меѓуетничките односи загрижени се само 3,9 отсто од граѓаните и со тоа ова прашање е шесто по ранг по невработеноста, сиромаштијата, економијата, корупцијата и криминалот и влезот во ЕУ и НАТО. Истражувањето покажало дека мал дел од граѓаните ги оценуваат меѓуетничките односи како непријателски. За 33,2 отсто од нив тие се воздржани, 18,4 отсто ги сметаат за ривалски, 17,7 отсто препознаваат мирољубива коегзистенција, 16,9 отсто сметаат дека постои меѓуетничка соработка, додека 9,4 отсто ги оценуваат односите како непријателски. Резултатите од истражувањето покажуваат дека најмногу предрасуди и најмногу недоверба постои кон албанската и ...
| | веќе видена | слични

Десет години по конфликтот во Македонија, граѓаните од сите етнички заедници повеќе ги загрижува невработеноста отколку меѓуетничките односи. Третина од граѓаните ги оценуваат меѓуетничките односи како воздржани, а девет проценти сметаат дека се непријателски. Десет години по конфликтот во Македонија, граѓаните од сите етнички заедници повеќе ги загрижува невработеноста отколку меѓуетничките односи. Третина од граѓаните ги оценуваат меѓуетничките односи како воздржани, а девет проценти сметаат дека се непријателски.
| | веќе видена | слични

Тоа го покажуваат резултатите од анкетата на Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС), односно Извештајот за меѓуетнички односи и нивниот квалитет. Истражувањето е спроведено со теренска анкета во домаќинствата во мај на национален репрезентативен примерок од 2.087 испитаници и он-лајн анкета со нерепрезентативен примерок од 24 јавни/информирани личности во Македонија. МЦМС спроведе сеопфатна студија на Охридскиот рамковен договор. Ова е четвртиот дел од истражувањето за меѓуетничките односи 10 години по воениот конфликт. „Десет години од конфликтот, незначително малцинство ги перципира односите како непријателски. Граѓаните најчесто ги оценуваат меѓуетничките односи како воздржани (33,2 проценти), 18,4 отсто ги сметаат за ривалски, 17,7 проценти за мирољубива коегзистенција, 16,9 отсто сметаат дека постои меѓуетничка соработка, а незначително малцинство од 9,4 проценти ги оценуваат односите како непријателски“, рече на денешната прес-конференција Сашо Клековски од МЦМС. Тој потенцираше дека ...
| | веќе видена | слични

Меѓуетничките односи се подобруваат. Ова мислење го делат сите етнички заедници во земјава. Денешната состојба ја оцениле со 2,8, пред 2001-та со 2,7 а за 5 години очекуваат подобрување на 3,2. Според анкетата која ја спроведе Македонскиот центар за меѓународна соработка само 9, 4 проценти од испитаниците, меѓуетничките односи ги сметаат за непријателски, 33 отсто за воздржани, речиси 17 веруваат дека постои соработка а 18 отсто се изјасниле дека во меѓуетничките односи се уште постои ривалство. Високи 83 отсто сметаат дека добрите меѓуетнички односи се од голема важност за земјава но не се и приоритет за македонските граѓани. -Меѓуетничките односи се 6-ти по важност на македонските граѓани, но повеќе ги загрижуваат невработеноста, сиромаштијата, економијата, корупцијата, криминалот и влезот во ЕУ и НАТО - истакна Сашо Клековски од МЦМС. Предрасуди и недоверба сеуште постојат. Анкетата покажува дека дури 41 процент имаат предрасуди кон Албанците, следуваат ромите со 24, Македонците со 14 проценти. Само ...
| | веќе видена | слични

Никола Крстиќ Живееме едни крај други, но не и заедно. Камениот мост повеќе разделува отколку што поврзува. Десет години по конфликтот, секој гледа и влече на својата страна. -Какви се меѓуетничките односи? -Добро, добро е. -Лоши се, катастрофални. -Зошто? -Се гледа зошто. -Проблеми секако има, но мора да се решаваат. -Има и лошо и добро. -Што е лошо? -Некои се мразат меѓу себе – велат анкетираните граѓани. Дека постои недоверба, покажува и истражувањето на МЦМС. 9.4% од граѓаните сметаат дека меѓуетничките односи се непријателски, 18.4% ривалски, 33.2% воздржани, а по околу 17% дека има соработка или мирољубива коегзистенција. Голем проблем е тоа што една деценија по конфликтот се уште нема заеднички став за тоа што точно се случило. „Етничките Албанци најчесто имаат перцепција дека тоа е оправдана борба за човекови права, а етничките Македонци имаат три гледишта – етносператистичка борба, меѓународен заговор против Македонија и агресија од Косово”, вели Сашо Клековски, МЦМС. Едни за други најчесто ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Големо мнозинство од граѓаните во Македонија сметаат дека меѓуетничките односи се важни, но повеќе ги загрижуваат невработеноста, сиромаштијата, економијата, корупцијата, криминалот и влезот во ЕУ и НАТО. Тоа го покажуваат резултатите од анкетата на Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС), односно Извештајот за меѓуетнички односи и нивниот квалитет. Истражувањето е спроведено со теренска анкета во домаќинствата во мај на национален репрезентативен примерок од 2.087 испитаници и он-лајн анкета со нерепрезентативен примерок од 24 јавни/информирани личности во Македонија. МЦМС спроведе сеопфатна студија на Охридскиот рамковен договор. Ова е четвртиот дел од истражувањето за меѓуетничките односи 10 години по воениот конфликт. - Десет години од конфликтот, незначително малцинство ги перципира односите како непријателски. Граѓаните најчесто ги оценуваат меѓуетничките односи како воздржани (33,2 проценти), 18,4 отсто ги сметаат за ривалски, 17,7 проценти за мирољубива коегзистенција, 16,9 отсто ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Британската премиерка Тереза ​​Меј изјави дека обидите на некои пратеници да го одложат излегувањето на земјата од ЕУ, користејќи парламентарни процедури, не ...
сите 188 | | | веќе видена

Претпладне ќе има врнежи од дожд и снег и на пониските места, а ќе бидат пообилни во источните делови. Попладне облачноста делумно ќе се намали и врнежите ...
сите 184 | | | веќе видена

Грчкиот парламент денеска ја почна дебатата за Договорот од Преспа, со кој треба да се стави крај на 27-годишниот спор за името помеѓу Грција и Македонија и ...
сите 64 | | | веќе видена

Укината е забраната за сообраќај за тешки товарни возила на патниот правец Струга – граничен премин Ќафасан. Од ЈП Македонија пат информираат дека забраната е ...
сите 225 | | | веќе видена

На големиот христијански празник Богојавление-Водици, по одржувањето на богослужбата од страна на отец Димитрие Павлески, во црквата „Св. Никола“ во Подгорци, ...
сите 127 | | | веќе видена

Во Мала Преспа традиционално сите села фpлаат крcт во Преспанското Езеро. Ниту студенoто време ниту, пак, уште поcтудената вода не ги спречи повеќето верници ...
сите 202 | | | веќе видена

Секс скандалот меѓу Јелена Карлеуша и Огњен Врањеш никако не стивнува, но во меѓувреме не стивнуваат и новите имиња од српската сцена со кои што Оњен имал ...
сите 101 | | | веќе видена

Лидерот на Нова Демократија Киријакос Мицотакис се откажа од барањето за гласање недоверба на владата на Ципрас. Партијата најавуваше дека на секој начин ќе се ...
сите 117 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Истражување на МЦМС за меѓуетничките односи

Од:
До кого (е-маил):
Порака: