Непотизам во МВР

Министерката за внатрешни Јанкулоска, не знае дали пред два месеци вработила роднина на сопругата на премиерот, како што тврдеше вчера опозицијата. Всушност, тоа и не било битно. Важно било да е според Законот, а сите вработувања во МВР биле такви, категорична е министерката. Што е со обвинувањето дека е примен близок соработник на сопругата на премиерот? Дали е точно дека се работи за несоодветно образование, за лице што се прима во МВР? „Во МВР работат близу 12 илјади луѓе и јас навистина немам информација кој на кого му е роднина, ниту па тоа е релевантна информација, кој со кого е близок по било кој основ“, рече Гордана Јанкулоска, министер за внатрешни. СДСМ повикувајќи се на документ од Агенцијата за вработување, обвини дека МВР без оглас и без потребните квалификации, го вработила роднината на Боркица Груевска, Зоран Симеонов, додека сопругот на Јанкулоска, Влатко Илиевски, како советник во Кабинетот на Премиерот им објаснувал на дипломираните криминалисти што протестираа пред Владата, дека МВР нема ...
| | веќе видена | слични

Советникот на премиерот Влатко Илиевски не ги споделил поплаките за министерката за внатрешни со својата сопруга Гордана Јанкуловска. Министерката вели дека не знае оти нејзиниот сопруг ги примил дипломираните криминалисти кои се жалеа во владата откако таа како прв човек во МВР не ги вработи. - Немам информација кој ги примил и за што разговарале. Групите што протестираат ги изнесуваат своите ставови пред официјални преставници од владата,односно владини службеници -вели Јанкуловска. За Јанкуловска-нормално, за дипломираните криминолози-скандалозно е тоа што жалбите за министерката ги слушал и запишувал нејзиниот брачен другар. Пред дипломците од безбедност Илиевски се држел до зборовите на неговата сопруга-министерка, дека МВР нема законски обврски да ги вработува. Криминолозите обвинуваат дека во полицијата последните два месеца се вработиле 127 лица без соодветно образование, без јавен конкурс и по партиска линија. Меѓу нив, без јавен конкурс и близок роднина на сопругата на премиерот Груевски-обвинија ...
| | веќе видена | слични

Министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска на новинарското прашање одговори дека нема информации дали роднина на премиерот е вработен во МВР. За информациите што вчера ги изнесе СДСМ, дека во МВР е вработен роднина на сопругата на премиерот Никола Груевски, Јанкулоска истакна дека во МВР се вработени близу 12 илјади и таа нема информација, како што рече, кој на кого му е роднина. Тврди дека во МВР нема ниту еден вработен при чие ангажирање не се исплнети сите законски обврски. - Тоа и не е релевантна информација кој со кого е близок по кој било основ. За нас е најважно кадрите кои се ангажирани на различни позиции да одговараат со својата наобразба и квалификации и вештини за работното место на кое ги извршуваат работните задачи и да ги исполнуваат сите услови предвидени со законите за внатрешни работи, за полиција и за работни односи, образложи таа.
| | веќе видена | слични

Министерката за внатрешни работи, Гордана Јанкулоска немала информација кој ги примил во влада дипломираните криминалисти и за што разговарале. Овој одговор следува по обвинувањата на СДСМ дека криминалистите ги примил сопругот на Јанкулоска, Влатко Илиевски кој бил државен советник во Влада. „Сите групи кои протестираат јас немам информација кој ги примил и за што разговарале со нив, меѓутоа ги изнесуваат своите барања пред официјални претставници од владата, односно службеници вработени во владата и владата ги разгледува нивните барања на седница на влада, а седницата на влада прва наредна е закажана за утре“ вели Јанкулоска. Таа негира дека во МВР имало партиски вработувања и тврди дека сите вработени ги исполнувале законските услови. „Во МВР работат близу 12.000 луѓе и јас навистина немам информација кој на кого му е роднина ниту, пак, тоа е релевантна информација, и кој со кого е близок и по кој основ. За нас е најважно кадрите кои се ангажирани од наша страна на различни позиции да одговараат ...
| | веќе видена | слични

Социјалдемократите вчера го дополнија списокот на партиско-роднински вработувања што во изминатите пет години ги вршеле премиерот Никола Груевски и ВМРО-ДПМНЕ. Дарко Давитковски, претседател на Младината на СДСМ, вчера повтори дека оваа партија во континуитет тврди дека Груевски во изминативе пет години врши дрска и брутална партизација на администрацијата, судството, невладиниот сектор, синдикатите, па дури посегна и по медиумите. Тој излезе со тврдења дека само во Владата на различен начин се вработени и ангажирани Влатко Илиевски, сопруг на министерката за внатрешни работи, Гордана Јанкуловска, Аида Зекирова, сестра на Ален Зекиров (телохранителот на Сашо Мијалков), Синиша Цветановски, син на поранешниот претседател на СОНК, Дојчин Цветановски, Филип Доневски, син на новинарката Мирка Велиновска, кој преку Агенцијата за привремени вработувања бил ангажиран во кабинетот за странски инвестиции. Но, според Давитковски, Груевски и ВМРО-ДПМНЕ не застануваат тука. „Додека младите седат дома без перспектива и ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Социјалдемократскиот сојуз обвинува за партиски вработувања во Владата. Според нив, во изминативе пет години на различен начин во Владата биле вработени, Влатко Илиевски, сопругот на министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска, Аида Зекирова, сестра на телохранителот на Сашо Мијалков, Ален Зекиров, синот на поранешниот претседател на СОНК, Дојчин Цветановски, како и синот на новинарската Мирка Велинова. Освен овие вработувања, тие обелоденија дека во Министерството за внатрешни работи во февруари бил вработен Зоран Симеонов, близок роднина на сопругата на премиерот. „Тотално е нејасно по кои критериуми се воделе во МВР за да го вработат роднината на Боркица Груевска без јавен оглас, бидејќи претходното негово вработување било во гранапче кое било ликвидирано од Основниот Суд во Скопје. Уште колку роднини имате за згрижување? Ова е класична злоупотреба на народните пари за задоволување на лични и партиски цели и некој мора да понесе одговорност“ изјави Дарко Давитковски од Социјалдемократската ...
| | веќе видена | слични
2 копии

СДСМ oбвини дека во континуитет власта во изминатите пет години врши партизација на администрацијата, судството, невладиниот сектор и синдикатите, па и на медиумите. Како пример Дарко Давитковски, претседател на СДММ денеска ги посочи вработувањата на Влатко Илиевски сопруг на министерката за внатрешни работи Гордана Јанкуловска, Аида Зекирова сестра на Ален Зекиров, телохранителот на Сашо Мијалков, на Синиша Цветановски син на поранешниот претседател на СОНК Дојчин Цветановски и на Филип Доневски, син на новинарката Мирка Велиновска, кој преку Агенција за привремени вработувања бил ангажиран во кабинетот за странски инвестиции. Согласно документ од Агенцијата за вработување, во февруари годинава, според Давитковски, во МВР на неопределено време и без јавен оглас, е вработен и Зоран Симеонов, како што тврди близок роднина на сопругата на премиерот. - Ова е класична злоупотреба на народните пари за задоволување на лични и партиски цели, рече Давитковски и побара одговорност. Реакција на ВМРО-ДПМНЕ на ...
| | веќе видена | слични
3 копии

СДСМ во континуитет тврди дека Груевски во изминативе пет години врши дрска, брутална партизација на администрацијата, судството, невладиниот сектор, синдикатите, изјави Дарко Давитковски, претседател на СДММ. Тој рече дека само во Владата на... СДСМ во континуитет тврди дека Груевски во изминативе пет години врши дрска, брутална партизација на администрацијата, судството, невладиниот сектор, синдикатите, изјави Дарко Давитковски, претседател на СДММ. Тој рече дека само во Владата на Република Македонија, во изминативе пет години, на различен начин се вработени и ангажирани: на 17 февруари 2011 година, во Министерството за внатрешни работи на неопределено време, и тоа без јавен оглас, е вработен Зоран Симеонов , близок роднина на Боркица Груевска , сопруга на македонскиот премиер; Влатко Илиевски , сопруг на министерката за внатрешни работи, Гордана Јанкуловска;- Аида Зекирова , сестра на Ален Зекиров , телохранителот на Сашо Мијалков; Синиша Цветановски , син на поранешниот претседател на СОНК, Дојчин ...
| | веќе видена | слични

Скандал за време на состанкот на дипломците од факултетот за безбедност со државниот советник на премиерот. Два дена по протестот откриваат дека на разговор за да се пожалат од министерката Гордана Јанкуловска ги примил нејзиниот сопруг, Влатко Илевски. Сопругот на Јанкуловска ги ислушал, запишал и им рекол дека ќе пренесе на вистинското место, не кажал точно на кое место. Дипломците обвинија дека токму министерката за внатрешни три години ги игнорира, а наместо нив во полицијата последните два месеца се вработиле 127 лица без соодветно образование, без јавен конкурс и по партиска линија. Илиевски во разговорот им го повторил ставот на сопругата-министерка, дека МВР немало формално - правна обврска да ги вработува. Неговото објаснување било дека и тој, како правник, така гледал на работите. Денеска скандалот го коментираа и во СДСМ. Иронијата да биде поголема овие студенти биле примени од советникот на премиерот, Влатко Илиевски, сопруг на министерката за внатрешни работи. Оваа е како по онаа народната ...
| | веќе видена | слични

“Само ќе потсетиме дека сопруги, сопрузи, татковци, синови и ќерки, блиски роднини на функционери на СДСМ се вработени во државната администрација. На пример во општината Охрид , вработен е братучедот на Бранко црвенковски, Љупчо Ѓурчиновски, вработен е и братот на градоначалникот на Охрид Александар Петрески, Здравко Петрески. Вработена е скоро целата фамилија на пратеникот Томе Чингоски, неговата сопруга, дури три негови братучеди: Ацо Чингоски, Владо Чингоски, Александар Чингоски. Во општина Куманово е вработен Оливер Спасовски, поранешен пратеник на СДСМ. Вработен е и кумашинот на градоначалникот Зоран Дамјановски, Мартин Костовски“, објаснува владејачката партија. Од таму велат дека и во општина Карпош е вработен поранешен министер без ресор од времето на СДСМ, Владо Поповски, како и братучетката и кумот на градоначалникот на општината, Стефче Јакимовски.
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Сите министерства и државни институции на своите веб-страници го сменија името на државата во Република Северна Македонија, освен претседателот Ѓорге Иванов, ...
сите 262 | | | веќе видена

Владата на Црна Гора го утврди предлог-законот за ратификација на Протоколот за пристап на Република Северна Македонија во НАТО и го достави до Парламентот за ...
сите 152 | | | веќе видена

Бројот на заболени од мали сипаници постојано расте. За една недела пријавени се вкупно 71 случај. Од почетокот на епидемијата во Скопје, заклучно со денешниот ...
сите 239 | | | веќе видена

Асоцијацијата на Спортски Обложувалници на Македонија (АСОМ) ќе донираат средства во висина од 1.200.000 денари како помош за семејствата на настраданите во ...
сите 251 | | | веќе видена

СДСМ одлучи да нема предвремени парламентарни избори заедно со претседателските со што е одбиено барањето на опозициската ВМРО-ДПМНЕ. Според партискиот ...
сите 122 | | | веќе видена

Американскиот претседател Доналд Трамп вечерва прогласи вонредна состојба за да добие пристап до милијарди долари за изградба на ѕид долж границата меѓу САД и ...
сите 90 | | | веќе видена

Десерт кој ќе го обожавате! 2 јајца 1 чаша шеќер 1 чаша млеко 1 чаша мелени бисквити 50 гр чоколадо 60 гр путер 1 кесичка прашок за печиво 1 чаша брашно 1 чаша ...
сите 96 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Непотизам во МВР

Од:
До кого (е-маил):
Порака: