Европска комисија (ЕК): Нема барања за враќање на визите

3 копии

Европска комисија (ЕК): Нема барања за враќање на визите Европската комисија соопшти дека од земјите членки на ЕУ за сега нема пристигнати посебни барања за враќање на визниот режим за земјите од западен Балкан. Механизмот за можно итно враќање на визниот режим на шест месеци за земјите од западен Балкан стапува утре во сила. Претставникот за печат во ЕК Микеле Чарконе изјави денеска дека „немало нов развој во последните три недели“. Повеќе земји членки на Унијата претходно изразија загриженост од приливот на лажни азиланти, или државјани од земјите на западен Балкан, кои на друг начин ја злоупотребуваат можноста без визи да останат до три месеци во шенгенската зона на ЕУ. Черконе, портпаролот на европската комесарка за внатрешни работи Сесилија Малмстрем, укажа на тоа дека повеќе земји членки на Унијата со години преупредувале на проблемот во врска со лажните азиланти и дека тоа мора да се реши, но во последните месеци и недели нема некаква суштинска промена по ова прашање. Според него, состојбата е ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Младите европски федералисти од земјите на Западен Балкан, од Македонија, Србија, Албанија и Црна Гора жестоко се противат на воведувањето на механизмот кој вчера стапи на сила, а преку кој ЕУ-членките ќе бидат во можност да го укинат безвизниот режим за балканските земји. - Механизмот претставува нова закана за нашите земји и чекор наназад за безвизниот режим. Овие амандмани се иницирани од ксенофобични политички фракции како оправдување за повторното воведување на визи. Но, вистински застрашувачки факт е дека дури 7 ЕУ земји-членки имаат изјавено дека сериозно размислуваат да ја започнат процедурата за укинување на безвизниот режим, објаснува Јона Спахиу, претседател на ЏЕФ Албанија. Според Исидора Митиќ од ЏЕФ Србија, вистинскиот проблем е тоа што нема никакви информации од ЕУ за тоа кои се овие лажни азиланти бидејќи овие податоци се заштитени со правото на приватност, а потенцира дека бројот на апликанти за азил од Западен Балкан има паднато за цели 44% во периодот од јануари 2012 до јануари 2013. - ...
| | веќе видена | слични

Од денеска стапува на сила заштитниот механизам за суспензија на безвизниот режим.Тоа практично значи дека е возможно повторно враќање на визите за граѓаните од чии држави е забележан зголемен број на баратели на азил. Иако во клаузулата е наведено дека механизмот се однесува за сите НЕ-ЕУ држави, изминативе години најчесто се споменуваа земјите од Западен Балкан, јавува дописникот на Нетпрес од Брисел. Според последните стаистики од Федералниот центар за азиланти во Белгија, бројот на баратели на азил од Македонија во 2013 година е 284 или за двојно помалку во споредба со лани.Тоа значи дека македонските граѓани можат барем за сега да се чувствуваат безбедни од укинување на безвизниот режим за слободно движење во европските држави-механизам чие активирање започна денеска. „Македонската Влада воведе неколку значајни мерки за намалување на бројот на барателите на азил во минатото. Се плашам дека дури мерките се и премногу остри. Секако дека државите од Западен Балкан треба да направат и повеќе кога се ...
| | веќе видена | слични

Бројот на баратели на азил од Македонија во 2013 година е 284 или двојно помалку во споредба со лани. Ова го покажува најновата статистика на федералниот центар за азиланти во Белгија. Тоа, според официјален Брисел, значи дека македонските грагани можат, барем засега, да се чуствуваат безбедни од укинување на безвизниот режим во европските држави. ,,Македонската влада воведе неколку значајни мерки за намалување на бројот на барателите на азил во минатото. Се плашам дека дури мерките се и премногу остри. Секако дека државите од Западен Балкан треба да направат и повеќе кога се работи за одредено малцинство како што се Ромите бидејќи токму тие се таргетната група азиланти. Од друга страна, и граѓаните треба да бидат свесни за опасноста и кој е всушност лимитот при безвизното патување.Тоа значи дека владите треба да направт се што е во нивна можност за државите членки на Унијата да немаат аргументи“. ИзјавиТања Фајон. Европратеничка. Германија, Франција, Холандија, Белгија, Данска и Велика Британија беа ...
| | веќе видена | слични

Деблокада на евроинтегративниот процес на Република Македонија поради прашањето со името од страна на Грција е можно ако двете земји дојдат до решение со помош на ЕК. Грција како актуелен претседавач на ЕУ треба да направи симболичен чекор во таа насока, вели словенечката европратеничка Тања Фајон во изјава за МИА. - Решението го гледам само ако двете страни со помош на Европската комисија и меѓународните тела најдат договор. Грчкото претседавање со ЕУ може да биде добра прилика за да Грција како претседавач го искористи моментот кога се одбележуваат 10 години од најголемото проширување во историјата на ЕУ, и скоро 11 години од самитот во Солун на кој беше поддржана европската перспектива за земјите од Западен Балкан, симболично да го направи тој значаен чекор за Македонија и пронајдат договор, вели Фајон. Таа потсетува дека во Европскиот парламент, на повеќе пати беше кажано дека Македонија треба да ги започне преговорите и дека процесот на решавање на прашањето со името треба да биде паралелен, нагласува ...
| | веќе видена | слични

Според „заштитната клаузула“, механизмот за итно враќање на визите може да биде применет на барање на членка на ЕУ. Експертите од ЕК тврдат дека со оглед на тоа што уште при аплицирањето за визна либерализација, земјите како Македонија и Србија биле оценети позитивно за политичката, безбедносната и економската ситуација, тие од поголемиот број на земји-членки на Унијата се ставени на листата на безбедни земји. Во случај да дојде до активирање на овој механизам, земјите на кои тој се однесува може повторно да добијат визи за период од шест месеци до една година. Но целиот процес би бил тежок за покренување, бидејќи за една земја да го загуби безвизниот режим, одобрување треба да дадат и Европската комисија, советот на ЕУ и европарламентот, што е долг и речиси неостварлив процес. Според Микеле Черконе, портпарол на еврокомесарката за внатрешни работи Сесилија Малстром, досега нема нови жалби од некои од земјите-членки на ЕУ во однос на лажни баратели на азил од некоја од земјите од Западен Балкан.
| | веќе видена | слични

Со активирање на „заштитната клаузула“, Македонија и другите земји од регионот можат повторно да добијат визи за период од шест месеци до една година, ако се утврди дека голем број лажни баратели на азил од овие земји пристигнале во некоја од членките на Унијата ЕУ го активира механизмот за враќање на визите Овој механизам стапува во сила денеска, по неговото изгласување од Европскиот парламент и одобрувањето од Европскиот совет минатата година, со што можното укинување на визната либерализација за граѓаните на Македонија и на другите земји од Западен Балкан што уживаат во безвизното патување кон земјите-членки на Европската Унија нема да се случи така лесно и во случај една или неколку ЕУ-земји да поднесат барање за активирање на механизмот „заштитна клаузула“. Според експертите од Брисел, целиот тој процес би бил тежок за поведување и негово целосно стапување во сила ако се знае дека не само Европската комисија туку и Советот на ЕУ и Европарламентот би требало да дадат одобрување за една земја да ја ...
| | веќе видена | слични
11 копии

Механизмот за можно враќање на визниот режим на шест месеци, за државите од кои доаѓаат лажни азиланти, денеска стапува на сила. Тој механизам беше усвоен во декември заради зголемиот број на „лажни азиланти“ од држави од Западен Балкан и други злоупотреби на безвизниот режим што во изминатите години предизвика загриженост во државите од Европската унија. Според „заштитната одредба“, механизмот за отно враќање на визите може да биде применет на барање на членка на ЕУ. Од државите од Унијата засега нема посебно барање тоа да се направи. Привременото укинување на безвизниот режим може да биде применето како последна мерка и во случај на нагло зголемување на бројот на „лажни азилнати“, нерегулирани влегувања во држави од ЕУ или масовно одбивање на барања на ЕУ за реадмисија, односно враќање на лица кои го кршат безвизниот режим. Според Брисел, ЕК постојано ја следи ситуацијата која засега е непроменета. Единствено во Германија е регистриран зголемен број на „лажни азиланти“ поради одлука на Врховниот суд за ...
| | веќе видена | слични

„Со последниве измени, ЕУ членките може да го укинат безвизниот режим за земјите од Западен Балкан од кои има значаен прилив на лажни азиланти. Механизмот претставува нова закана за нашите земји и чекор наназад за безвизниот режим. Овие амандмани се иницирани од ксенофобични политички фракции како оправдување за повторното воведување на визи. Но, вистински застрашувачки факт е дека дури седум ЕУ земји-членки имаат изјавено дека сериозно размислуваат да ја започнат процедурата за укинување на безвизниот режим", објаснила Јона Спахиу, претседател на ЏЕФ Албанија. „Вистинскиот проблем е тоа што немам никакви информации од ЕУ за тоа кои се овие лажни азиланти бидејќи овие податоци се заштитени со правото на приватност. Србија ги има побарано информациите од Еуропол, но ги нема добиено и не може да ги добие. Контролата на границите кон ЕУ е построга и земјите на Западен Балкан работат напорно да го решат проблемот. Доказ за ова е фактот дека бројот на апликанти за азил од Западен Балкан има паднато за цели 44 ...
| | веќе видена | слични

Од денеска *9.01) е повторно во сила механизмот за можно итно враќање на визите за земјите од Западен Балкан. Од земјите членки на ЕУ засега нема посебно барање тоа да се направи, велат во Европската комисија во Брисел. Претходно земјите членки на ЕУ изразија загриженост поради приливот на „лажни азиланти“ или државјани на земјите од Западен Балкан кои и на други начини се обидоа да ја злоупотребат можноста без виза три месеци да престојуваат во Шенген зоната во ЕУ. Портпаролот на европската комесарка за внатрешни работи Сесилија Малмстром, укажа на тоа дека земјите членки на ЕУ во повеќе наврати предупредувале за проблемите во врска со безвизниот режим и дека земјите од Западен Балкан мора да преземат нешто, но и дека последниве недели нема некои поголеми промени на овој план. Според него, ситуацијата и понатаму останала иста, а некои од членките на ЕУ и понатаму се многу загрижени бидејќи не е забележано „поголемо намалување“ на бројот на лица кои неосновано бараат азил или го злоупотребуваат безвизниот ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

На големиот христијански празник Богојавление-Водици, по одржувањето на богослужбата од страна на отец Димитрие Павлески, во црквата „Св. Никола“ во Подгорци, ...
сите 364 | | | веќе видена

Поранешниот министер за надворешни работи на Грција, Никос Коѕијас, денеска изјави дека ќе го тужи својот некогашен колега од владата на Ципрас, ексминистерот ...
сите 114 | | | веќе видена

Грчкиот парламент се очекува во вечерните четврточни часови да го ратификува Преспанскиот договор со Македонија за решавање на деценискиот спор за името на ...
сите 88 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Европска комисија (ЕК): Нема барања за враќање на визите

Од:
До кого (е-маил):
Порака: