Пари - Индустријата со пораст од 6,9 проценти

Индустриското производство во мај годинава пораснало за 6,9 проценти во однос на истиот месец лани, објави Државниот завод за статистика. Најголемо зголемување на производството од 27,3 проценти минатиот месец оствариле рудниците. Пораст на производството од 11,9 проценти имало и во преработувачката индустрија, додека пораст од 24,4 проценти е постигнат и во енергетскиот сектор. Според главните индустриски групи, производството во мај 2011 година во однос на мај 2010 година бележи пораст кај интермедијарните производи, освен енергија за 12,2 проценти, капитални производи од 87 проценти, кај трајните производи за широка потрошувачка од 103,9 проценти и кај нетрајните производи за широка потрошувачка од 10,2 проценти. Опаѓање за 30,1 проценти имало кај енергијата. Пораст на индустриското производство од 11,8 проценти, Заводот пресметал и за периодот јануари-мај годинава во однос на истиот период лани.
| | веќе видена | слични
5 копии

Најновите макроекономски движења упатуваат на задржување на позитивната динамика на БДП и во вториот квартал од годинава, оцени советот на Народна банка Бруто-домашниот производ во првиот квартал на 2011 година оствари реален годишен пораст од 5,1 отсто, а главни носители на порастот се извозот и инвестициите. Од аспект на секторите што учествуваат во создавањето на БДП, најголем придонес за економскиот пораст имаат зголемената активност во индустријата, трговијата и во градежништвото. Поволните движења во економијата, соопштуваат од Народна банка, се потврдуваат и преку податоците за пазарот на труд, кои покажуваат годишен пораст на бројот на вработени (за 5,5 отсто) и пад на бројот на невработени лица (за 4,8 проценти) во првиот квартал на 2011 година. Според најновите податоци за индустриското производство, во мај е забележан минимален пораст на обемот на производството во однос на претходниот месец, односно пораст од 6,9 проценти на годишна основа. И покрај значителниот позитивен придонес на ...
| | веќе видена | слични

Позитивната динамика на бруто-домашниот производ ќе се задржи и во вториот квартал годинава, прогнозира Народната банка на Македонија. Според НБМ, на ова упатуваат растот на БДП во првиот квартал од 5,1%, во кој главни носители се извозот и инвестициите. “Зголемената активност во индустријата, трговијата и градежништвото има најголем придонес за економскиот раст. Поволните движења во економијата се потврдуваат и преку податоците за пазарот на труд, кои покажуваат годишен раст на бројот на вработени (5,5%) и пад на бројот на невработени лица (4,8%). Ваквите поместувања условија пад на стапката на невработеност за 2,3 процентни поени на годишна основа и таа изнесува 31,2%. Во мај е забележан минимален раст на обемот на производството во однос на претходниот месец и од 6,9% на годишна основа. И покрај значителниот позитивен придонес на производството на тутун, метали, електрична опрема и облека, намаленото производство на енергија претставува главен фактор за забавување на годишниот раст кај индустријата. ...
| | веќе видена | слични

Поволни макроекономски движења Најновите макроекономски движења се позитивни, оцени Народна банка. БДП во првиот квартал 2011 оствари реален годишен раст од 5,1%, што е во согласност со проекциите на НБРМ. Главни носители на растот се извозот и инвестициите. Од аспект на секторите кои учествуваат во создавањето на БДП, зголемената активност во индустријата, трговијата и градежништвото има најголем придонес за економскиот раст. Според податоците објавени од НБРМ по седницата на Советот, поволните движења во економијата се потврдуваат и преку податоците за пазарот на труд, кои покажуваат годишен раст на бројот на вработени за 5,5% и пад кај невработените за 4,8% во првиот квартал. Ваквите поместувања условија пад на стапката на невработеност за 2,3 процентни поени, на годишна основа, која во првиот квартал изнесува 31,2%. Според најновите податоци за индустриското производство, во мај е забележан минимален раст на обемот на производството во однос на претходниот месец, односно раст од 6,9% на годишна основа ...
| | веќе видена | слични
8 копии

Бројот на работниците во индустријата во мај 2011 година, во однос на истиот месец од претходната година, бележи раст од 3,3 отсто, а во периодот јануари - мај 2011 година во однос на истиот период од 2010 година раст од 1,9 отсто. Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на работниците во секторот Рударство и вадење на камен е зголемен за 2,8 отсто, во Преработувачката индустрија за 3,2, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација за 4,1 отсто. Во индустриската група Енергија порастот на бројот на работниците е 3,1 отсто, кај Интермедијарни производи, освен енергија 2,4, кај Капитални производи 5,7, а кај Нетрајни производи за широка потрошувачка се бележи раст од 3,9 отсто.
| | веќе видена | слични

Трговскиот дефицит на Албанија во мај достигна 30 милијарди албански леки, зголемувајќи се за 4,5 отсто во однос на претходниот месец или 26,6% во однос на крајот на 2010 година, се вели во најновите податоци на Националниот Државен завод за статистика. Во април годинава вкупниот обем на извоз бележи намалување за 8,3 отсто во однос на мај кога извозот изнесуваше 16,2 милијарди леки. Увозот во април порасна за 1,3% достигнувајќи 46,3 милијарди леки во однос на мај 2011 година.
| | веќе видена | слични

Според податоците од Државниот завод за статистика на Република Српска, извозот во изминативе пет месеци бележи раст од 6,8 отсто. Од друга страна увозот бележи раст од 10,6 отсто.
| | веќе видена | слични

ПРВ ИЗВЕШТАЈ НА НОВИОТ ГУВЕРНЕР БДП во првиот квартал на 2011 година порасна за 5,1 отсто на годишно ниво, а главни носители на порастот се извозот и инвестициите, се вели во извештајот од вчерашната седница на Советот на централната банка Растеж на домашниот бруто-производ (БДП) и во вториот квартал годинава како резултат на поволните макроекономски движења предвидува новиот гувернер на Народната банка на Македонија, Димитар Богов, во првиот извештај по стапувањето на функцијата. - БДП во првиот квартал на 2011 година порасна за 5,1 отсто на годишно ниво, а главни носители на порастот се извозот и инвестициите. Од аспект на секторите што учествуваат во создавањето на БДП, најголем придонес за економскиот растеж имаат зголемената активност во индустријата, трговијата и градежништвото - се вели во извештајот. Според НБМ, поволните движења во економијата се потврдуваат и преку податоците за пазарот на труд, кои покажуваат годишен пораст на бројот на вработени (за 5,5 отсто) и пад на бројот на невработени лица ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Народната банка на Македонија (НБМ) и во вториот квартал очекува позитивна динамика на БДП како резултат на раст на економијата и индустриското производство во првиот квартал од годината. Од Народната банка велат дека растот од 5,1 отсто во првиот квартал е согласно со проекциите на банката, а како главни носители се зголемувањето се извозот и инвестициите. „Поволните движења во економијата се потврдуваат и преку податоците за пазарот на труд, коишто покажуваат годишен раст на бројот на вработени за 5,5 отсто и пад на бројот на невработени лица за 4,8 отсто во првиот квартал на 2011 година“, се вели во соопштението на НБМ. Од Банката нагласуваат дека овие остварувања, како и останатите расположливи, високофреквентни показатели и анкетните статистички истражувања упатуваат на задржување на позитивната динамика на БДП и во текот на вториот квартал на годината Советот на НБМ на денешната седница констатираше дека финансиската стабилност во Македонија во 2010 година беше на задоволително ниво, а ризиците ...
| | веќе видена | слични

Раздвижување на македонската економија утврди и Народната банка. Пресмета раст од 5,1% во првиот квартал од годинава.Народната Банка ги објави и податоците за надворешниот долг на земјава во првите три месеци од годинава. Близу 4,5 милијарди евра е бруто надворешниот долг. Раздвижување на македонската економија утврди и Народната банка. Пресмета раст од 5,1% во првиот квартал од годинава како и Заводот за статистика. Извозот и инвестициите се главни носители за растот. Зголемената активност во индустријата, трговијата и градежништвото има најголем придонес за економскиот раст. Дека има поволни движења во економијата, според НБМ, потврдуваат и податоците за раст на бројот на вработени. 5,5% е годишниот раст на вработени, односно 4,8 % пад на бројот на невработени лица во првиот квартал годинава. НБМ забележа и минимален раст на индустриското производство во мај во однос на претходниот месец, односно на годишна основа раст од 6,9%. И покрај значителниот позитивен придонес на ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, заедно со министерот за надворешни работи Никола Димитров и своите соработници, вчера попладне ...
сите 163 | | | веќе видена

Високата претставничка за надворешни политики на ЕУ, Федерика Могерини се прошета низ старата скопска чаршија заедно со премиерот Зоран Заев. Таа им порача на ...
сите 130 | | | веќе видена

Премиерот Зоран Заев штотуку се обрати пред Европскиот Парламент на покана на неговиот претседател, Антонио Тајани. Ова, како што истакна Заев, е прво обраќање ...
сите 106 | | | веќе видена

Ново барање за екстрадиција на двајцата обвинети во случајот Монструм е испратено од Скопје до Приштина. Министерството за правда на РМ, по втор пат бара од ...
сите 72 | | | веќе видена

Членството во НАТО и ЕУ е од стратешки и државен интерес, но договорот со Грција е неприфатлив за ВМРО-ДПМНЕ и е надвор од нејзините познати принципи и ...
сите 140 | | | веќе видена

Ако некогаш постигнеме каков било договор со Приштина, Србија би можела да добие јасни гаранции дека ќе стане членка на ЕУ во 2025 година, изјави денеска ...
сите 362 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Пари - Индустријата со пораст од 6,9 проценти

Од:
До кого (е-маил):
Порака: