НАТО си го одржа зборот, сега е на вас да решите

Господине Вилсон, која е придобивката и за НАТО од проширувањето за уште една земја членка? Фросина, ова е тежок самит. Сите го слушаат претседателот Трамп, ја слушаат неговата реторика и се загрижени. Имаше остри комуникации. Мислам дека одлуката за Македонија е важна. Имавме одлични вести денеска. Ова се историски вести, ова се позитивните вести од самитот, без оглед на разликите во семејството. Покрај острите политички реторики, членовите на Алијансата заедно одлучија да стојат зад својот збор, од 2008 година, односно ако има договор за името со Атина, Скопје ќе добие покана за членство. Тоа денеска се оствари. Јас мислам дека ова е важно, затоа што претставува знак за доверба во Алијансата, поради добрите вести од лидерите. Но, исто така, се демонстрираше дека зборот на Алијансата е веродостое н дека ако сме се обврзале за отворени врати и доколку државите ги исполнат условите, ќе бидат добредојдени. Мислам дека ова особено се покажа во приказната на Македонија, бидејќи сега имаме власти во Скопје и во ...
| | веќе видена | слични

НАТО ја нуди рамката за стабилност, но не е решение за сите проблеми. Решението на проблемите зависи од домашната волја и од напорната работа Минатата седмица во коментарот „НАТО е застарен“, со позајмен наслов од советник од администрацијата на Буш постариот, отворив дебата пред претстојната покана за членство на Македонија во НАТО. Аргументирав зошто можеби НАТО за САД е застарено, истечено, со завршена употреба, но дека сето тоа не значи дека антинатовски ориентираните можат да се радуваат дека му е дојден крајот на НАТО. Сегашната кавга е најверојатно само зголемување на притисокот на САД врз ЕУ да ги зголеми воените буџети на декларираната цел од 2 проценти, што сега ја исполнуваат, покрај САД, само Велика Британија и Полска. Целата кавга нема да заврши со крај на НАТО, туку најверојатно со зголемување на придонесот на ЕУ во европската одбрана. И доколку биде неуспешна потрагата по нова мисија на НАТО, и доколку геополитичките промени покажат дека подобро е НАТО да се замени со армија на ЕУ, која секако ...
| | веќе видена | слични

[freetext] Вашата држава го избра патот на евроатланската интеграција и во тоа ја поддржуваме македонската Влада.Во надворешната политика Владата презеде одлучувачки чекори за да ги релаксира и подобри односите кон соседните држави, како на пример со потпишувањето на договорот за пријателство со Бугарија и повторното воспоставување на добрососедските односи со Грција. Договорот за името во рамките на оваа надворешна политика која е ориентирана кон иднината е храбар и историски чекор за двете држави кој беше неопходен веќе подолго време. До финализирањето секако дека претстојат уште дополнителни формални, се до промена на Уставот. Овие чекори и понатаму бараат храброст, истрајност и политичка далековидност на сите страни и внатре во државата исто така. Се надевам дека и опозицијата за ова ќе има конструктивен став и во интерес на државата и иднината на своите граѓани како и во интерес на мировна соработка во рамките на целиот регион, на крајот ќе го поддржи спроведувањето на договорот. [/freetext] Г–не ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Европската унија испорача условен датум за почеток на преговори НАТО ја напиша поканата за членство што ќе ни ја адресира на јулскиот самит. Решението за спорот со името ги деблокираше евроатланските интеграции, но внатрешните, сеуште, присутни проблеми го условија почетокот на преговорите за интеграции во ЕУ. Македонија ја чека долг реформски пат, на кој ќе треба да се покаже политичка волја и да се носат тешки одлуки, коментираат дел од аналитичарите за “ Порталб “. Реформи ја чекаат и нашата економија, која според сегашните перформанси е една од најсиромашните во Европа. Низок стандард – големи очекувања… Точно е дека по членството во НАТО и во Европската унија, економиите на новопримените земји драматично не напредуваа, но сепак трендовите се позитивни, треба да се има предвид дека зборуваме за економски развој на земји, дел од нив кои беа долги години заглавени во комунизам, а од друга страна ги имаме развиените европски економии, во кои животниот стандард изгледа недостжен во однос на просекот во ...
| | веќе видена | слични

Демократскиот конгресмен Грегори Микс зборува за поканата на државата во Алијансата, и претстојниот референдум за промена на името Вратите на НАТО сега се отворени за Македонија, во друга прилика можеби нема да бидат, вели демократскиот конгресмен Грегори Микс, објаснувајќи какви последици може да има државата, зависно од одлуката на граѓаните на референдмот за промена на името. „Се надевам дека ќе биде слободен и фер референдум, и дека Русија нема да се инволвира во него, како што направи во САД, за да се обиде да ги наметне нејзините ставови и мислења врз македонскиот народ“, вели Микс. Правилата на НАТО се јасни, вели тој, а македонскиот народ треба да прифати дека постои држава која е против членството во Алијансата, доколку не се промени името. Тоа значи, вели конгресменот, треба да се земе предвид што се става во залог ако се гласа против, и во која насока потоа ќе оди државата „Ако мислите дека со членството во НАТО ќе се постиге напредок во трговијата и економијата, како што се случи со Бугарија, ...
| | веќе видена | слични
2 копии

По зачленувањето во северноатланската алијанса НАТО, кај дел од новопримените земји статистиката регистрирала пораст на странските директни инвестиции и за 30%. Дел од експертите оценуваат дека членството на Македонија ќе се одрази позитивно за вкупната политичка но и економска стабилност. Последното проширување на НАТО се случи лани, кога во јуни Црна Гора стана 29 та членка на сојузот. Безбедноста и правната стабилност – гарантор за инвеститорите Членството во северноатланската алијанса, пред се значи безбедносна гаранција, но овој критериум е еден од клучните за носење на инвестициски одлуки, коментираат експертите за “Порталб” во предворје на јулскиот самит на НАТО на кој Македонија треба да добие покана за членство. Најголем дел од земјите кои се членки на НАТО се и членки на Европската унија. Последното проширување на НАТО се случи лани кога Црна Гора стана 29 та членка на севрноатланскиот сојуз. Од регионот, членки на НАТО се и Албанија и Хрватска кои пристапија кон НАТО во 2009 година, откако се ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Искуствата од другите земји покажуваат висок раст на странските директни инвестици по влезот во НАТО Алијансата. Ако се земе просек од пет години пред и по пристапувањето на нашите соседи Бугарија и Албанија, се забележува неколкукратен раст на странските инвестиции, вели министерот за финансии Драган Тевдовски во изјава за МИА. - Кај Бугарија, странските директни инвестиции, анализирано пет години пред и по влезот во НАТО, се скоро три пати повисоки, односно од 7 проценти на 19,8 проценти од БДП. Кај Албанија тие се двојно поголеми, или од 5 проценти на 9 проценти од БДП и тоа во време на светската економска криза. Значи, ефектите можеле да бидат и поинтензивни. Кај Романија, исто така има висок раст, од 2,8 проценти на 7,2 проценти по пристапувањето во НАТО, кај Чешка од 3,2 на 7,7 проценти, кај Естонија од 7,5 проценти на 13,5 проценти. Тоа е прилив на свеж капитал, кој прави нови фабрики, нови производствени капацитети, нови работни места, нови производи, пренесува know-how, истакнува Тевдовски. Како што ...
| | веќе видена | слични
7 копии

Од досегашните искуства, по пристапувањето на земјите во НАТО, се намалува невработеноста, економскиот раст е забрзан и се забележува подигнување на животниот стандард. На пример, кај земјите кои пристапија во НАТО во 2004 година, ако се спореди период пет години пред и по членството се забележува скоро двојно намалување на стапката на невработеност, вели министерот за финансии Драган Тевдовски во изјава за МИА. – Доколку се земе предвид просекот пет години пред и по влезот во НАТО, се забележува и забрзан раст на економијата. На пример, Бугарија од просечен раст од 2,8 проеценти пред влезот, по пристапувањето во НАТО забележува раст од 6,7 отсто. Кај Романија растот се зголемил од 3,7 проценти на 7,2 отсто, кај Словачка од 2,8 на 7,4 отсто. Секако дека тука е важно и движењето на глобалната економија, вели министерот за финансии. НАТО ќе значи плус за македонската економија, бидејќи членството пред се, е гарант за безбедност. Безбедноста значи политичка стабилност, демократија, а тоа се оние главни ...
| | веќе видена | слични

Поканата за членство во НАТО  значи безбедност и стабилност,  економски раст, работни места, перспективи, и пред се охрабрување за домашните и странски инвеститори, вели министерот за финансии Драган Тевдовски во интервју за Канал 5. Со него разговараше Ана Торевска. - Доколку се земе предвид просекот пет години пред и по влезот во НАТО, се забележува и забрзан раст на економијата. На пример, Бугарија од просечен раст од 2,8 проеценти пред влезот, по пристапувањето во НАТО забележува раст од 6,7 отсто. Кај Романија растот се зголемил од 3,7 проценти на 7,2 отсто, кај Словачка од 2,8 на 7,4 отсто. Секако дека тука е важно и движењето на глобалната економија, вели министерот за финансии.
| | веќе видена | слични
2 копии

Членството во НАТО има позитивни ефекти за економијата и за животниот стандард на граѓаните. Тоа пред се значи безбедност и стабилност што води до зголемени инвестиции и отворање нови работни места, истакна министерот за финансии Драган Тевдовски пред почетокот на прославата во Струга за добиената покана за членство во алијансата. Во изјава за МИА потсети дека двојно е намалена невработеноста во земјите што влегоа во НАТО во 2004 година во петгодишен период. - Тоа значи дека се отворени значаен број нови работни места што пак води до зголемување на конкуренцијата, платите, а со тоа и животниот стандард на граѓаните. Задоволни сме и очекуваме економијата заради НАТО, заради безбедност, сигурност да се движи во позитивна насока. Продолжуваме со сите реформи за подигање на животниот стандард на граѓаните и нашата економија да оди напред, рече Тевдовски. На прославата во Струга покрај градоначалникот Рамиз Мерко, пратеници и други функционери присуствувaше и заменик министерот за здравство Асим Муса, кој за МИА ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Времето утре ќе биде сончево со мала до умерена облачност. Попладне претежно во крајните планински региони ќе има услови за појава на краткотрајна нестабилност ...
сите 278 | | | веќе видена

Како Управата за семе и саден материјал би можела да блокира капитални инвестиции, да добие замерки од меѓународната заедница, или да не работи транспарентно, ...
сите 91 | | | веќе видена

Јавното обвинителство за организиран криминал во куса изјава за „Република“ демантира дека за специјалната јавна обвинителка Катица Јанева е издадена наредба ...
сите 247 | | | веќе видена

Легендарниот тенисер Џон Мекинро е убеден дека Новак Ѓоковиќ ќе успее да биде подобар од Роџер Федерер и Рафаел Надал според број на освоени Грен слем титули. ...
сите 244 | | | веќе видена

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев, денеска, се сретна со Ивана Мишева, претставничка на граѓанската иницијатива за заштита на ...
сите 67 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

НАТО си го одржа зборот, сега е на вас да решите

Од:
До кого (е-маил):
Порака: