Изградени 67 водоводи и канализациски системи со вредност од 59 милиони евра

Вкупно 67 проекти од водоводната и канализациската инфраструктура се завршени, а уште 20 се во тек на изведба. Сите се реализираат со средства од Европската инвестициска банка во висина од 50 милиони евра и плус девет милиони евра обезбедени од буџетот на Република Македонија. Од нив досега се завршени 33 проекти за водоводни системи и се во вредност од 8,2 милиони евра, додека во фаза на изградба се уште 13 водоводни системи со вкупна вредност од 3,1 милион евра. Преку ЕИБ изградени се 34 канализациски системи вредни 10 милиони евра, а моментно с` уште се градат седум канализации во вредност од 3,4 милиони евра. Од Министерството за транспорт и врски велат дека за наредниот период е планирана реализација на 13 водоводни системи во вредност од 5,2 милиони евра, како и изградба на пет канализациски системи вредни 2,2 милиона евра. Изградбата на нова и обновата на постојната водоводна и канализациска инфраструктура беше еден од приоритетите на Владата, со цел на граѓаните да им се подобри водоснабдувањето и ...
| | веќе видена | слични

– Моментно се трошат премногу ресурси и поради двојниот влог и поради недостиг од координација. Посилна европска одбрана значи и посилна НАТО, а посилна НАТО значи посилна европска одбрана, нагласи Готемелер. Претседателот на Европската комисија, Жан-Клод Јункер, пак, изјави дека „САД веќе не се заинтересирани за гарантирање на европската безбедост наместо нас”. Јункер натаму додаде и дека ЕУ треба да постигне напредок кон поголема соработка во областа на безбедноста и одбраната. – Нашата почит кон НАТО повеќе не може да биде алиби за поголемите европски напори (околу одбраната и безбедноста)… Немаме друг избор освен сами да ги штитиме своите интереси на Блискиот Исток, во однос на климатските промени и нашите трговски договори, образложи тој. – Проектот за инвестициски фонд за одбрана на ЕУ претставен од ЕК ќе овозможи Унијата да стане најголемиот светски инвеститор во областа на одбраната, дополни натаму Јункер. Се предвидува Фондот да им помогне на државите членки на Унијата поефективно да ги трошат ...
| | веќе видена | слични

Девизните резерви во мај изнесуваат 2,449 милијарди евра и се за 48 милиони евра пониски отколку во минатиот месец, покажуваат најновите податоци на Народната банка. Најголемо намалување во последниот месец е забележано кај ставката валути и депозити, која се намалила за 77 милиони евра. Според НБМ, во април годинава девизните резерви изнесуваа 2,496 милиона евра и тогаш исто така беа намалени во споредба со претходниот месец за околу 38,4 милиони евра. И тогаш најголем придонес во намалувањето имаше истата ставка, односно валути и депозити. Ако се споредуваат со истиот мсец од минатата година, девизните резерви сега се за 284 милиони евра повисоки. Тогаш резервите биле 2,164 милијарди евра. До јули, кога државата позајми 450 милиони евра преку еврообврзница, резервите беа значајно пониски. Во јуни тие изнесуваа 2,15 милијарди евра, а во јули салдото се зголеми на 2,58 милијарди евра. Во август и септември лани како девизни резерви се чуваа над 2,6 милијарди евра, а во октомври 2,73 милијарди евра. Поголемо ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Србија и ЕУ, во Брисел го потпишаа првиот дел од финансискиот договор на ИПА 2016 година. Според него Србија од ЕУ ќе добие 95,1 милион евра, а вкупната вредност на договорот е 166,4 милиони евра, соопшти денеска ЕУ инфо центарот во Белград. Првиот дел од договорот беше потпишан вчера од страна на српскиот министер без ресор задолжен за европски интеграции, Јадранка Јоксимовиќ и еврокомесарот за проширување Јоханес Хан. Од 95,1 милион евра, 48,7 се наменети за промовирање на конкуренција во Србија, 35,8 милиони ќе бидат наменети за процесот на евроинтеграција, пет милиони евра за судството и 5,6 милиони евра за други сектори, се наведува во соопштението Од предвидените 48,7 милиони евра за поттикнување на конкуренцијата во Србија, 23,7 милиони евра ќе бидат искористени за проекти за поддршка на малите и средните претпријатија, додека 25 милиони се наменети за промовирање на конкурентноста и вработувањето на локално ниво, се додава во соопштението.
| | веќе видена | слични

Европската комисија започна да oдделува по 5,5 милијарди евра годишно, кои до 2020 година ќе бидат наменети за одбрана. Тоа е дел од новата стратегија на Брисел за заедничка европска одбрана, која денеска беше презентирана. Слично на Белата книга за иднината на Унијата, Брисел денеска промовира три сценарија за иднината на европската одбрана За прв пат во историјата на ЕУ Брисел одлучи денеска да почне да собира милијарди евра за заедничка европска одбрана. Високиот претставник на ЕУ за надворешна политика и безбедност Федерика Могерини денеска го претстави документ за размислување за иднината на европската одбрана по заминувањето на Велика Британија. Според неа заштита на територијата на ЕУ е работа на НАТО, но ЕУ може да придонесе кон сопствената безбедност. „Многу држам до тоа да бидам јасна по конкретно прашање. Дури најамбициозното сценарио претставено по дискусии во документ не цели да ја замени соработката со НАТО“, посочи Федерика Могерини – висок претставник на ЕУ за надворешна политика и ...
| | веќе видена | слични

Фото: Pixabay Вкупните девизни резерви заклучно со 31-ви мај оваа година имаа вредност од 2.448.500.000 евра, што е за 47,5 милиони евра помалку во однос на претходниот месец, покажуваат податоците на Народна банка на Република Македонија. На крајот на мај 2016 година, вкупните државни девизни резерви беа на ниво од 2.164.400.000 евра. Најголем дел од девизните резерви зафаќаат хартиите од вредност, чие салдо на крајот на мај беше 1.827.400.000 евра или 15,9 милиони евра повеќе во споредба со април. Заклучно со 31.05.2016 година, хартиите од вредност изнесуваа 1.657.300.000 евра. Намалување од 57,4 милиони евра е забележано кај валутите и депозитите, во мај во однос на претходниот месец. Па така, нивната вредност во мај беше 366.300.000 евра, а во април беа на ниво од 423.700.000 евра, додека во мај минатата година изнесуваа 264.500.000 евра. Монетарното злато на крајот на мај вредеше 250.300.000 евра, додека еден месец претходно достигна 256.100.000 евра. На крајот на мај минатата година, државното злато ...
| | веќе видена | слични

Домашните банки за три месеци од годинава заработиле речиси 27 милиони евра, сума што ретко која од најсилните компании во земјата не може да си ја дозволи ни за неколку години. Најновите податоци на Народната банка за финансиските резултати на домашните банки за првиот квартал од годинава покажуваат дека добивката е 2 милиона евра поголема од таа во истиот период лани кога банките прикажаа добивка по даночењето од 24,5 милиони евра. Ако се оди со вакво темпо, не е чудо резултатите на домашните банки и годинава да соборуваат рекорди, по неверојатната добивка што ја прикажаа на крајот од минатата година од 102 милиона евра. Податоците покажуваат дека и во услови на продлабочена и континуирана политичка криза која влијаеше врз стопанството банките останаа едни од најпрофитабилни компании во земјата. Бројките на Народната банка говорат дека домашните банки во првите три месеци од годинава само од камати и провизии и надоместоци наплатиле неверојатни 107 милиони евра. Така, приходите, без расходи, само од камати ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Европската комисија денеска соопшти дека ќе одели 5,5 милијарди евра годишен буџет за Европскиот фонд за одбрана.Фондот се планира да им помогне на државите од ЕУ поефекасно да ги испланираат средствата за одбранбените способности, ограничувајќи се на дублирање на трошоците и постигнување подобар сооднос меѓу квлаитетот и цената. Фондот ќе ги усогласува, дополнува и зголемува националните инвестиции во научноистражувачката дејност во областа на одбраната, во разработката на прототипи и во придобивањето на одбранбена опрема и технологии.Заменик претседателот на ЕК, Јурки Катанен, забележа дека фондот ја дополнува соработката со НАТО.Комисијата прецизира дека фондот ќе ја покрива научно-истражувачката дејност, а годинава ќе обезбеди неповратни средства за заеднички истражувања во областа на новаторските одбранбени технологии и изработки, целосно и директно финансирани од буџетот на ЕУ.Проектите, дозволиви за финансирање од ЕУ, ќе бидат насочени кон приоритетните области, договорени пред тоа од државите во ЕУ, ...
| | веќе видена | слични

Вкупната помош од три милијарди евра, што Брисел и ја вети на Турција за прифаќањето три милиони сириски бегалци, ќе биде испратена за хуманитарни проекти пред крајот на оваа година, изјави амбасадорот на ЕУ во Турција, Кристиан Берже.– Ние ќе знаеме точно што ќе правиме со трите милијарди евра на крајот од годинава, истакна Берже во турскиот град Антакија, кој се наоѓа во близина на сириската граница.Тој го посети денеска градот, каде се предадени медицински материјали во вредност од 220.000 евра, финансирано од ЕУ, на медицински центар во кој се лекуваат 300 бегалци дневно и се обучуваат сириски медицински сестри и лекари.ЕУ и вети на Анкара помош од три милијарди евра како компензација во рамки на спорниот договор за миграција, склучен минатата година, со цел да се намали приливот на илегални мигранти кон Европа.
| | веќе видена | слични
2 копии

Тоа е 1,4 отсто во однос на претходната година, според податоците на централната банка. Девизните резерви во Хрватската народна банка изнесуваа 13,5 милијарди евра кон крајот на минатата година, што е помалку за речиси 193 милиони евра. Тоа е 1,4 отсто во однос на претходната година, според податоците на централната банка.
| | веќе видена | слични

Останато

Кривичниот совет на одделението за организиран криминал и корупција при Основниот суд Скопје 1 – Скопје денеска донесе одлука со која мерката притвор за ...
сите 359 | | | веќе видена

Министерот за здравство, Венко Филипче, најави дека ќе им се исплатата дополнителни финансиски средства на медицинските лица кои останале повеќе од редовното ...
сите 194 | | | веќе видена

“Кога ги започнавме преговорите со ДУИ за нова влада, на првиот состанок Али Ахмети ми кажа дека има две опции : Или да направи коалиција со ВМРО-ДПМНЕ, или ...
сите 153 | | | веќе видена

Граѓаните сами ќе си ја платат Република Северна Македонија. Сите документи – лични карти, возачки дозволи, пасоши, здравствени книшки, регистарски таблички ќе ...
сите 25 | | | веќе видена

Наградата „Евалд Фон Клајст“ што се доделува за придонес кон светскиот мир и безбедноста, а им беше врачена на двајцата премиери, Зоран Заев и Алексис Ципрас, ...
сите 99 | | | веќе видена

До сега на Live Aid концертот се собрани околу 100 милиони долари за храна и лекови. Концертот , на кои има околу 250 000 луѓе се одржува во близина на местото ...
сите 117 | | | веќе видена

Демократите во Претставничкиот дом на американскиот Конгрес денеска претставија резолуција со која се бара суспендирање на вонредната состојба во земјата, што ...
сите 77 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Изградени 67 водоводи и канализациски системи со вредност од 59 милиони евра

Од:
До кого (е-маил):
Порака: