И според Статистика и според ФЗО, владата на ВМРО-ДПМНЕ отворила речиси 150.000 нови работни места


Полемиката што на неодамнешната собраниска седница за избор на новата влада за бројот на вработените во земјава ја имаа новиот премиер Зоран Заев и лидерот на опозициската ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски во суштина е за начинот на кој се утврдува нивниот број. Односно, дали бројот на вработените се определува врз основа на меѓународни стандарди што ги применува Државниот завод за статистика или, пак, врз основа на податоци кои ги имаат одредени државни институции какви што се Фонд за здравствено осигурување, Управа за јавни приходи или некои други. Податоците што ги соопштуваат овие институции се значително различни, а што овозможува партиски расправии за бројот на вработените во земјава, што е најважното економско прашање. Меѓутоа, ако се споредат податоците за бројот на вработените во 2006 и во 2016 година, кои ги соопштувале како Фондот за здравствено осигурување така и Државниот завод за статистика, ќе се види дека зголемувањето на бројот на вработените во земјава во овој десетгодишен период е приближно ист ...
| | веќе видена | слични
18 копии

Од насилна смрт лани во Македонија умреле 497 лица, што претставува намалување за 3,1 отсто во однос на 2015 година, соопшти Државниоз завод за статистика. Умрените од насилна смрт во вкупниот морталитет учествуваат со 2,4%. Во структурата на умрените од насилна смрт според полот, и во 2016 година, како и во претходните години, поголемо учество (76,1%) имаат машките лица. Во вкупниот број на случаи на насилна смрт, најголемо учество имаат „несреќните случаи“ со 71.2%, „самоубиствата“ со 25.2% и „убиствата“ со 3.6%. Во категоријата „несреќни случаи“, најголемо учество (26.0%) имаат умрените лица од „други надворешни причини за случајна повреда“. Во категоријата „самоубиства“, случаите кај коишто смртта настапила поради „бесење, странгулација и суфокација“ имаат најголемо учество со 13.5%. Во категоријата „убиства“, доминантна причина за смрт е „обид за нанесување на телесна повреда со тап предмет“, со учество од 1% во однос на вкупниот број на случаи од насилна смрт, информира Државниот завод за статистика.
| | веќе видена | слични
6 копии

Стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) за првото тримесечје од 2017 година е 0.0%.. Ова е според проценетите податоци на Државниот завод за статистика. Во првото тримесечје од 2017, најголем пораст е забележан во секторите: Ѕ – Информации и комуникации од 5.5%; Б, В, Г и Д – Рударство и вадење на камен; Преработувачка индустрија; Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација; Снабдување со вода; отстранување на отпадни води, управување со отпад и дејности за санација на околината од 2.1%; А - Земјоделство, шумарство и рибарство од 1.1%. Финалната потрошувачка на домаќинствата вклучувајќи ги непрофитните институции кои им служат на домаќинствата, во првото тримесечје од 2017 година, номинално расте за 3.1%, а нејзиното учество во структурата на бруто-домашниот производ изнесува 64.3%. Во истиот период, извозот на стоки и на услуги номинално се зголеми за 12.1%, а увозот на стоки и на услуги забележа зголемување во номинален износ од 13.6%. За споредба, според ...
| | веќе видена | слични

 Откако докторите ја завршија обдукцијата врз телото на лекарката, се уште се чека да се утврди што се случило вечерта на 9ти мај на улицата Елисије Поповски Марко во скопски Капиштец. Од јавното обвинителство велат дека станува збор за комплицирани анализи, кои покрај обдуктивниот дел опфаќаат и други вештачења кои ги прави Институтот за судска анализа. Според деталите кои ги објави МВР, телото на лекарката кое било со исеченици по вратот и рацете го нашол нејзиниот сопруг. Тој веднаш повикал брза помош, докторите само ја потврдиле смртта, а друго лице повикало полиција. Официјалните податоци ќе покажат дали смртта на докторката Државниот завод за статистика ќе ја вкалкулира во категоријата убиство или самоубиство. Според последната статистика, од насилна смрт во земјава минатата година умреле 497 лица. Во вкупниот број на случаи на насилна смрт, најголемо учество имаат несреќните случаи со 71,2 %, потоа самоубиствата 25.2% и на крајот убиствата со најмал процент од 3.6%. Во структурата на умрените од ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Умрените од насилна смрт во вкупниот морталитет учествуваат со 2,4%. Во структурата на умрените од насилна смрт според полот, и во 2016 година, како и во претходните години, поголемо учество (76,1%) имаат машките лица. Во вкупниот број на случаи на насилна смрт, најголемо учество имаат „несреќните случаи“ со 71.2%, „самоубиствата“ со 25.2% и „убиствата“ со 3.6%. Во категоријата „несреќни случаи“, најголемо учество (26.0%) имаат умрените лица од „други надворешни причини за случајна повреда“. Во категоријата „самоубиства“, случаите кај коишто смртта настапила поради „бесење, странгулација и суфокација“ имаат најголемо учество со 13.5%. Во категоријата „убиства“, доминантна причина за смрт е „обид за нанесување на телесна повреда со тап предмет“, со учество од 1% во однос на вкупниот број на случаи од насилна смрт, информира Државниот завод за статистика.
| | веќе видена | слични
2 копии
29 копии

Во првото тримесечје од 2017 година, активното население во Република Македонија брои 952.644 лица од кои вработени се 734.043, а 218.601 се невработени, соопшти Државниот завод за статистика (ДЗС). Стапката на активност во овој период е 56,7, стапката на вработеност е 43,7, додека стапката на невработеност е 22,9.
| | веќе видена | слични

Невработени во Македонија се 218.601 граѓани. Државниот завод за статистика објави дека стапката на невработеност е 22,9 отсто, што е благо намалување за 0,2 процентни поени за првиот квартал. Или, во земјава има за 547 помалку невработени лица. Како е можно во период кога економијата стагнира и бележи нула стапка на раст, да се намалува невработеноста. Академик Абдулменаф Беџети вели дека овие две категории не мора да бидат секогаш поврзани, а можно е да влијаело и иселувањето од земјава. Нјзагрижувачки би било доколку стагнацијата продолжи и во наредниот период. „Тоа што е загрижувачки е нултата стапка на економски раст. Во првиот квартал може да се оправдуваме дека тоа се должи на фактот што не се активирало градежништвото, кое порано даваше доминантен придонес. Но, да се надеваме дека овој тренд нема да продолжи, затоа што ако продолжи, ќе видиме дека не било виновно само градежништвото, туку ќе биде доминантно влијанието на продолжената политичка криза, чие влијание веројатно ќе се искаже и во ...
| | веќе видена | слични

Според податоците на Државниот завод за статистика, во Република Македонија, бројот на умрени лица од насилна смрт е намален за 3.1% во однос на претходната година и изнесува 497 умрени лица. Умрените од насилна смрт во вкупниот морталитет учествуваат со 2.4%. Во структурата на умрените од насилна смрт според полот, и во 2016 година, како и во претходните години, поголемо учество (76.1%) имаат машките лица. Во вкупниот број на случаи на насилна смрт, најголемо учество имаат „несреќните случаи“ со 71.2%, „самоубиствата“ со 25.2% и „убиствата“ со 3.6%. Во категоријата „несреќни случаи“, најголемо учество (26.0%) имаат умрените лица од „други надворешни причини за случајна повреда“. Во категоријата „самоубиства“, случаите кај коишто смртта настапила поради „бесење, странгулација и суфокација“ имаат најголемо учество со 13.5%. Во категоријата „убиства“, доминантна причина за смрт е „обид за нанесување на телесна повреда со тап предмет“, со учество од 1% во однос на вкупниот број на случаи од насилна смрт.
| | веќе видена | слични

Успешната економска политика која се водеше досега од страна на ВМРО ДПМНЕ се уште ги испорачува резултатите. Овојпат позитивната рефлексија се покажува во делот на невработеноста која константно опаѓаше последниве години, благодарение пред се на привлекувањето странски инвестиции, кои апсорбираа голем дел од невработените. Последните статистички податоци покажуваат дека стапката на невработеност во земјава паднала на најниско ниво досега и во првиот квартал од годинава изнесува 22,9 отсто. Државниот завод за статистика објави дека во првото тримесечје од 2016 година активното население во Македонија брои 952.644 лица, од кои вработени се 734.043, а 218.601 лица се невработени. Стапката на активност во овој период е 56,7 проценти, стапката на вработеност е 43,7 проценти, а стапката на невработеност изнесува 22,9 процента. Податоците покажуваат дека невработеноста во земјава паднала на најниско ниво од осамостојувањето досега оти во речиси целиот период на самостојност стапката на невработеност во земјава ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Стево Пендаровски денеска се повлече од учеството во Комитетот за интеграција на Република Македонија во НАТО Алијансата. - Ми беше голема чест и задоволство ...
сите 158 | | | веќе видена

Пронајдениот дел од стабилизаторот на урнатиот авион на „Етиопиан ерлајнс“ во Етиопија бил во слична чудна положба како и кај авионот на компанијата „Лајон ...
сите 235 | | | веќе видена

Кандидатот за претседател, Гордана Силјановска Давкова вчера оствари средба со граѓаните во Општина Крива Паланка и разговараше со нив за енормното загадување, ...
сите 185 | | | веќе видена

За само неколку дена, лидерот на ВМРО ДПМНЕ, три пати остро ја нападна Специјалната јавна обвинителка Катица Јанева, споменувајќи мафијашко и рекетарско ...
сите 224 | | | веќе видена

Охрид, 15. март 2019 (ИНПРЕС) – Времето денес ќе биде сончево со мала до умерена облачност. Ќе дува слаб до умерен, а повремено засилен ветер од западен ...
сите 214 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

И според Статистика и според ФЗО, владата на ВМРО-ДПМНЕ отворила речиси 150.000 нови работни места

Од:
До кого (е-маил):
Порака: