ВМРО-ДПМНЕ: Нема просечна плата од 500 евра и покачени пензии туку само задолжувања


3 копии

СДСМ наместо да го намалат јавниот и државниот долг на државата, тие го зголемија. Сензационалните наслови на МФ од типот намален јавен долг, намален државниот долг од БДП, се само една обична маска и прикривање на реалната ситуација во реалниот финансиски сектор во државата. Реалната слика е следнава. Ако ја споредиме 2016 година со 2017 година, и сето она што го остави како бројки ВМРО-ДПМНЕ, ќе видиме дека и не е намален долгот, туку напротив- зголемен, истакна Лилјана Кузмановска на денешната прес-конференција на ВМРО-ДПМНЕ. -Државниот долг од БДП на крајот на 2016 година изнесуваше 39.6%, во првиот квартал од 2017 година се намали на 38%, во вториот квартал од 2017 година се намали на 37.9% и веднаш по доаѓањето на власт на СДСМ во 3 квартал има стагнација, а веќе во четвртиот квартал се зголемува на 38.7% и со тоа се прекинува позитивниот тренд на намалување на државниот долг и настапува негативниот, со што СДСМ го зголемува долгот во однос на вториот квартал споредбено со четвртиот за 0.8%. Додека ...
| | веќе видена | слични

Народната Банка (НБРМ) чува 2 милијарди 577 милиони и 400 илјади евра. Девизните резерви пораснале за само 300 илјади евра за една година, а во меѓувреме беше издадена Евро обврзница тешка 500 милиони евра. Според последните податоци заклучно со 31.01.2018-та НБРМ располагала со 2 милијарди и 93 милиони евра во хартии од вредност, речиси 241 милион во валути и депозити и скоро 240 милиони евра во монетарно злато. Заедно со останатите помали позиции вкупната вредност на резервите достигнува 2 милијарди 577 милиони и 400 илјади евра што е речиси исто како состојбата на 31.01.2017-та. Во првите три квартали од минатата година девизните резерви имаа тенденција на постојано намалување, во последниот квартал се стабилизираа, а со јануарската Евро обврзница беше надоместена загубата. „Најновите податоци за бруто девизните резерви за четвртото тримесечје од минатата година упатуваат на квартален раст, што е подобро остварување од очекуваното во октомвриските проекции… Надворешната позиција на економијата и понатаму ...
| | веќе видена | слични

„Се ближи Прочка и веќе ја имаме маската на годината само за 4 месеци! Ја заслужи градоначалникот на Прилеп во краток период.Се што кажа за овие 4 месеци, а и во предизборието, излажа! На неговите лаги повеќе не верува ни скапо платениот Пи Ар тим. Дали е вистина г-дине Јованоски дека за тие тројца луѓе граѓаните на Прилеп од општинската каса издвојуваат 72.000 денари месечно?Овие 3 пи ар експерти му напишале дека Прилеп е најзадолжена општина во РМ со 3,5 милиони евра и дека заради таа презадолженост тој тешко ќе функционирал. Но бидејќи ретко е во градов,заборавил дека постои министерство за финансии и официјални податоци! Еве ја табелата од министерството за најзадолжени општини со точен редослед и сума на долгови, а во текот на вчерашниот ден беше објавена од страна на весникот „Капитал“.На оваа листа се објавени 20 најзадолжени, а Прилеп го нема на листата од Тевдоски. Општина Дебар е 20та со 1.2 милиони долг, значи по умот и пресметките на Јованоски и по неговиот обид да ја лаже прилепската ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Приватните пензиски фондови, убедливо, станаа најголемите владини кредитори на домашниот финансиски пазар. Сумираните податоци за 2017 година покажуваат дека токму приватните пензиски друштва учествуваат и со најголем апсолутен износ и со највисок процент во структурата на откупените државни хартии од вредност.Така, заклучно со крајот на декември, по основ на недоспеани државни записи, Владата на пензиските друштва им должи 558,5 милиони евра или уделот на оваа сума во вкупната по основ на домашни хартии од вредност изнесува 37,1%. Зад пензиските фондови, како втори по големина владини кредитори се банките кои откупила хартии од вредност во износ од 543 милиони евра со удел од 36%. На трето место се кредиторите од категоријата "друго" додека на четврто се осигурителните друштва на кои државата по основ на хартии од вредност им должи 109,5 милиони евра.На крајот од 2017 година вкупниот внатрешен долг на државата изнесувал 1 милијарда и 505 милиони евра и во споредба со декември 2016 година, (кога внатрешното ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Задолжувањата не застануваат, на овој месец на 13-ти е закажана аукција на државни хартии од вредност. Имено, владата планира да ја задолжи Македонија за 2.220.000.000 денари или 36 милиони евра, пишува Економски.мк. Во календарот на задолжувања што го објави Министерството за финансии секој месец има закажано по две задолжувања на домашниот пазар. На 13 овој месец е закажана аукзија на државни хартии од вредност и тоа на 12 месечни државни записи без девизна клаузула во износ од 1.315.000.000 денари , 12 месечни државни записи со девизна клаузула во износ од 300.000.000 денари, 3 годишни државни обврзници со девизна клаузула во износ од 150.000.000, 5 годишни државни обврзници без девизна клаузула во износ од 400.000.000 денари и 15 годишни државни обврзници без клаузула во износ од 55.000.000 денари. Задолжувањата се алармантни бидејќи Македонија само во 2018 година односно само во месец јануар е задолжена со еврообврзница за пола милијарда евра плус двете задолжувања во износ од 97 милиони евра односно ...
| | веќе видена | слични

Вкупните неизмирени обврски на општините во Македонија кон добавувачите на крајот на 2016 година достигнуваат 82 милиони евра. За период од пет години обврските кои општините ги немаат измирено кон добавувачите се зголемиле за околу 50% во споредба со 2012 годинa. Но, овој долг на општините би можел да биде уште поголем и да надмине и 120 милиони евра, ако на тоа се додадат обврските по основ на судски решенија и по основ на камати. Ревизорите посочуваат дека многу општини не го почитуваат Законот за финансиска дисциплина и не ги почитуваат роковите за плаќање кон приватните компании, понатаму дека многу компании не можат да си ги наплатата од нив побарувањата, дека општините кои се со блокирани продолжуваат да трупаат долгови… кај некои општини задолженоста надминува 80% од нивните буџети, што ги прави финансиски нестабилни и потенцијално опасни да функционираат во правниот промет, бидејќи повеќе од јасно е дека тие немаат никаков капацитет да ги исплатат старите, ниту, пак, новите обврски. Според ...
| | веќе видена | слични

Официјалните податоци на Министерството за финансии покажуваат дека од крај на ноември лани до крај на јануари годинава државниот долг во записи и обврзници кумулативно е поголем за 319,75 милиони денари односно 5 милиони евра. Министерството позајмило и го зголемило долгот кај 4 хартии од вредност и тоа за 4,153 милијарди денари, а го намалило долгот кај 2 хартии од вредност за 3,835 милијарди денари. Вкупниот долг на државата односно на нас даночните обврзници изразен во државни хартии од вредност (записи и обврзници) на 29 јануари годинава изнесува 92,58 милијарди денари денари, објави Министерството за финансии. Во споредба со последните јавно достапни податоци кои исто така ги објави министерството долгот изразен во државни хартии од вредност на крајот на ноември лани изнесувал 92,26 милијарди денари. Реално државниот долг во хартии во вредност е зголемен за повеќе од 5 милиони евра за 60 дена. Колку е зголемен долгот и каде? Официјалните податоци покажуваат дека Министерството за финансии го ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Она што загрижува е зголемувањето на задолжувањата, истакнува лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски. Вели дека во овој момент имаме нето задолжување откако новата Влада стапи на сцена во Република Македонија, од околу 80 милиони евра. Вкупното нето задолжување е 700 милиони евра заедно со девизните резерви и еврообврзницата од јануари. -Девизните резерви се намалени за 110 милиони евра, што не мора да значи дека се повлечени за поддршка на ликвидноста на буџетот има и други, курсни разлики, отплата на стари долгови како што велат, но факт е дека нето задолжувањето и намалувањето на државните резерви е околу 200 милиони евра. Ако на тоа ја додадете и еврообврзницата која е земена, доаѓаме до една алармантна бројка од 700 милиони евра нето резултантно задолжување која Македонија го има во периодот откако дојде оваа влада до 31-ви јануари, рече Мицкоски.
| | веќе видена | слични
9 копии

СДСМ за само 1 година успеа да ја презадолжи државата, и тоа без да реализира ниту еден капитален проект или инвестиција или, пак, да направи што и да е корисно за граѓаните. Според Министерството за финансии, бројките велат дека државниот долг на крајот на 2017 година изнесува безмалку 4 милијарди евра. Или, она што е најважно, зголемен е стотина милиони, поточно 107 милиони евра од страна на СДСМ во однос на претходната 2016 година, изјави Драган Данев од ВМРО-ДПМНЕ. Според него, само со новото задолжување од 100-ина милиони можеше да се изградат 50-ина училишта, 50-ина градинки и 3 студентски дома или неколку клиники во неколку градови. „Јавниот долг според бројките на Министерството на крајот на 2017 година изнесува ни помалку ни повеќе, туку 4 милијарди 769 милиони евра, кој исто така е зголемен од страна на СДСМ во однос на 2016. Да, токму од СДСМ, кој велеше дека државата е презадолжена и дека е на работ на банкрот, а сега тој ги презадолжува граѓаните. Да потенцираме дека во овие пресметки на ...
| | веќе видена | слични

Интегрален текст од прес конференција за медиуми на Драган Данев од ВМРО-ДПМНЕ: Почитувани, СДСМ за само 1 година успеаја да ја презадолжат државата и тоа без да реализираат ниту еден капитален проект или инвестиција или пак да направат било што корисно за граѓаните. Според Министерството за финансии бројките велат дека Државниот долг на крајот на 2017 година изнесува безмалку 4 милијарди евра. Или, она што е најважно зголемен е за стотина милиони, поточно 107 милиони евра од страна на СДСМ, во однос на претходната 2016 година. Само со новите 100-тина милиони задолжувања можеше да се изградат 50-тина училишта, 50-тина градинки и 3 студентски дома или пак неколку клиники во неколку градови. Додека пак Јавниот долг според бројките на министерството на крајот на 2017 година изнесува ни помалку ни повеќе туку 4 милијарди 769 милиони евра, кој исто така е зголемен од страна на СДСМ во однос на 2016. Да, токму од СДСМ кои велеа дека државата е презадолжена и дека е на работ на банкротот, а сега СДСМ ги ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Граѓаните сами ќе си ја платат Република Северна Македонија. Сите документи – лични карти, возачки дозволи, пасоши, здравствени книшки, регистарски таблички ќе ...
сите 220 | | | веќе видена

Од кобната сообраќајка со автобус што се случи на 13-ти февруари, петмина и понатаму се во критична состојба. Тројца се наоѓаат во Клиничкиот центар „Мајка ...
сите 196 | | | веќе видена

Асоцијацијата на Спортски Обложувалници на Македонија (АСОМ) и нејзините постојани и придружни членки: Спорт Лајф, Моцарт, Златна Копачка, Евротип, Марбет и ...
сите 271 | | | веќе видена

Наградата „Евалд Фон Клајст" што се доделува за придонес кон светскиот мир и безбедноста, а им беше врачена на двајцата премиери, Зоран Заев и Алексис Ципрас, ...
сите 138 | | | веќе видена

Фирмата „Авто мото здружение Гостивар“, чиј сопственик е газдата на „Дурмо турс“, минатата година имала забрана да врши технички преглед на возила. Забраната е ...
сите 471 | | | веќе видена

Евро-Атлантскиот Совет на Македонија на својата интернет страница објави интерактивна мапа преку која може да се следи кои земји членки на НАТО го ратификуваа ...
сите 150 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

ВМРО-ДПМНЕ: Нема просечна плата од 500 евра и покачени пензии туку само задолжувања

Од:
До кого (е-маил):
Порака: