Наредната година ќе биде поставена првата цевка за гас во Штип


Наредната година ќе биде поставена првата цевка за гас во Штип. Ова, го најави штипскиот градоначалник Благој Бочварски, по средбата со директорот на Македонски енергетски ресурси, Благојче Котески.Првиот чекор што општината ќе го преземе е рестартирање на јавното претпријатие „Енерго Штип“, формирано за оваа намена и ревидирање на физибилити студијата за гасификација.- Ќе продолжиме со изработка и на инфраструктурен и основен проект за гасификација на Штип. Веднаш после тоа, јас очекувам дека во текот на оваа година ќе проектираме, ќе ги завршиме сите проектни документации, со што за една година очекувам дека доколку тече се како што треба, можат граѓаните на Штип да бидат сведоци на поставување на нова алтернативна инфраструктура во градот и поставување на првата гасоводна цевка во градот Штип - изјави Благој Бочварски, градоначалник на Штип.За изготвување на проектите, општина Штип од буџетот оваа година одвои 6 милиони денари. Колку вкупно ќе чини гасификацијата на Штип ќе се знае по изготовка на ...
| | веќе видена | слични

Првиот град што ќе се гасифицира во источниот дел од земјата е Штип. Општината е во предност во однос на останатите, затоа што на почетокот од годината стартуваше со интензивни подготовки на потребната документација за гасифицирање на градот. - Исто така е во предност во однос на другите општини, затоа што на само 3 км. од Штип е главната гасоводна мрежа. Главната мерна регулациона станица е веќе во состојба да мoже да дава гас за Штип-изјави Благојче Котески, директор на МЕР Македонија Од локалниот буџет за подготoвка на проектната документација се издвоени 6 милиони денари, а останатите потребни средства ќе бидат обезбедени од Владата и расположливите европски фондови. - За една година очекувам, доколку тече се како што треба, можат граѓаните на Штип да бидат сведоци на поставување на нова алтернативна инфраструктура во градот- изјави Благој Бочварски, градоначалник на Штип Согласно планот, првата цевка ќе биде поставена на почетокот од идната година. Со новиот Закон за енергетика, кој ќе се најде пред ...
| | веќе видена | слични

12.01.2018 Најавите на владини претставници дека во практика ќе започне реализацијата на усвоената Студија за гасификација и дека во Источниот регион, Штип ќе биде првата општина од каде ќе стартува процесот, го отвора прашањето дали тоа ќе ги опфати и соседните општини. Тоа пред се се однесува на Кочани и Виница, не само поради релативната близина до главната гасоводна цевка, туку и поради конфигурацијата на теренот и геолошките карактеристики на почвата. Информациите дека штипјани се во предност затоа што од општинскиот буџет издвоиле околу 6 милион денари за изработка на проектната докуменатција, покажуваат дека и другите локални самоуправи треба да го следат примерот за што побрзо да се приклучат на дистрибутивната мрежа.
| | веќе видена | слични

Штип за една година ќе се гасифицира. Предвидени се пари во буџетот за изработка на техничката документација. Прво би се гасифицирал индустрискиот дел, а потоа општинските институции и домаќинствата. Колку граѓаните ќе ги чини приклучувањето на гасоводната мрежа ќе зависи од бројот на корисници. „Е во предност во однос на другите општини, затоа што веќе на само три километри од општина Штип е главната гасоводна мрежа. Главната мерна регулациона станица е веќе во состојба да може да дава гас за Штип“, вели Благојче Котески - директор на Македонски енергетски ресурси (МЕР) Процесот ќе го води општинското Јавно претпријатие „Енерго“ што практично ќе профункционира седум години по неговото формирање. „Очекувам во текот на оваа година ќе проектираме, ќе ги завршиме сите проектни документации со што за една година очекувам дека доколку се тече како што треба можат граѓаните на Штип да бидат сведоци на поставување на нова алтернативна инфраструктура во градот“, вели Благој Бочварски - градоначалник на Штип Со ...
| | веќе видена | слични

На почетокот од наредната година во Штип ќе биде поставена првата гасоводна цевка, со што Штип ќе биде првиот град во источниот дел од државата што ќе може да ги користи благодетите на гасот. На почетокот од наредната година во Штип ќе биде поставена првата гасоводна цевка, со што Штип ќе биде првиот град во источниот дел од државата што ќе може да ги користи благодетите на гасот. Во меѓувреме штипската локална самоуправа започна со изготовка на потребната документација за гасификација на гадот. Во буџетот на општината предвидени се 6 милиони денари за изготовка на проекти, а доколку се потребни дополнителни средства истите ќе бидат обезбедени со ребаланс на буџетот, како и од европските фондови. Според планот прво ќе се гасифицира индустриската зона, а потоа ќе се разгранува и секундарната мрежа. Кон крајот на март треба да биде изгласан Законот за енергетика со што ќе се регулираат сите нерегулирани области кои што ги имаат како проблем општините, во однос на ...
| | веќе видена | слични

-Општина Штип е во предност во однос на другите Општини, затоа што на почетокот од оваа година стартува со интензивна подготовка на потребната документација за гасифицирање на градот, објасни Благојче Котески, директор на МЕР Македонија. Првата цевка , согласно планот, ќе се постави на почетокот од идната година, најави градоначалникот Бочварски. Во меѓувреме, локалните власти интензивно  работат на изготвување на потребната документација за гасификација на градот.. - Ќе продолжиме со ревидирање на Физибилити студијата, со изработка на основен проект, за гасификација на Штип. Веднаш по ова, јас очекувам во текот на оваа година да ги завршиме си потребни проектни документации, и за една година очекувам, ако оди се како што е планирано, можат граѓаните на Штип да бидат сведоци на поставување на нова алтернативна инфраструктура во градот, и поставување на првата цевка, објави Благој Бочварски – градоначалник на Штип.. Шест милиони денари се предвиде ни во општинскиот буџет за изготовка на проектите, остатокот ...
| | веќе видена | слични
2 копии

По седум години ќе профункционира Јавното претпријатие „Енерго“ Штип, кое во текот на годината треба да ги заврши сите проекти, односно да ја изработи документациијата за да наредната година биде ставена првата гасификациска мрежа, најави штипскиот градоначалник Благој Бочварски по средбата со директорот на Акционерското друштво за вршење на енергетски дејности Македонски енергетски ресурси (МЕР), Благојче Котески. - Од претходната власт, ова претпријатие било формирано, но за жал не е направен ниту еден чекор во насока на отпочнување на проект за гасификација на Штип. Со што ќе продолжиме со ревидирање на физибилити студијата и ќе продолжиме со изработка на инфраструктурен и основен проект за гасификација на Штип. Во текот на оваа година јас очекувам дека ќе проектираме, ќе ги завршиме сите проектни документации со што за една година очекувам дека доколку тече се како што треба, граѓаните ќе можат да бидат сведоци на поставување на нова алтернативна инфраструктура во градот, вели Бочварски. Директорот на ...
| | веќе видена | слични

Јавното претпријатие „Енерго“ Штип, годинава треба да ги заврши сите проекти, односно да ја изработи документацијата за следната година да биде ставена мрежа за гасифицирање на градот, најави штипскиот градоначалник, Благој Бочварски по средбата со директорот на Македонски енергетски ресурси (МЕР), Благојче Котески. ЈП „Енерго“ Штип било формирано од претходната власт, но седум години не ја вршело функцијата за кое било основано. – Ќе продолжиме со ревидирање на физибилити студијата и со изработка на инфраструктурен и основен проект за гасификација на Штип. Годинава очекувам дека ќе ги завршиме сите проектни документации, и догодина, доколку се тече како што треба, граѓаните ќе можат да бидат сведоци на поставување на нова алтернативна инфраструктура во градот – изјави Бочварски. Котески информираше дека Штип има можност да биде првиот град од регионот кој ќе може да се гасифицира, и е во предност од останатите општини. – Општина Штип е во предност затоа што на само три километри се наоѓа главната гасоводна ...
| | веќе видена | слични

Општините сакаат да инвестираат во гасификацијата, но тврдат дека им се скратени ингеренциите во таа област. Дел од градоначалниците тврдат дека со одлука на претходната влада гасификацијата на општините е планирано да се реализира на национално ниво за што беа објавени тендери кои завршија неуспешно. Бараат Владата да ја промени одлуката за да можат непречено да ја планираат гасификацијата. Деновиве, премиерот Зоран Заев апелираше општините да не чекаат туку уште веднаш да почнат со подготовки за секундарната гасоводна мрежа ако сакаат брзо да се приклучат на Националната гасоводна мрежа кога таа ќе биде готова. Заев напомена дека општините треба да ја подготват потребната документација и да изберат една од опциите за финансирање на гасоводната мрежа: сами да инвестираат, да најдат инвеститори или тоа ќе го сторат преку јавно-приватно партнерство. - Се соочиваме со наследен проблем. Претходната Влада зазеде став дека гасификацијата ќе ја решава како прашање на национално ниво и им ги одзеде ингеренциите на ...
| | веќе видена | слични
10 копии

Неблагодарно е да даваме рокови, но за две години можеме да имаме гасификација во Македонија доколку општините работат на процесот паралелно со Македонски енергетски ресурси, изјави директорот на МЕР, Благојче Котески. - МЕР го развива транспортот и го носи гасот до главната регулациска станица во градовите, а оттаму самите општини ќе треба да преземат иницијатива, да ја средат потребната документација и да овозможат структура, која ќе ја врши дистрибуцијата во градската средина. Ако овие две активности се вршат паралелно, значи додека ја градиме националната мрежа, а општините го почнат својот дел, кој за нив почна од 18 декември, ќе имаме ситуација во која ќе бидеме пријатно изненадени од брзината на гасификацијата на државата - објасни Котевски.Во Македонија досега се гасифицирани само Струмица и Куманово, а во Скопје, иако има гас 20 години, тоа не е направено. Интересна е и ситуација во Крива Паланка, која не е гасифицирана, а покрај неа поминува главниот гасовод веќе 20 години.Котевски истакна дека е ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Грчкиот премиер Алексис Ципрас, кој е вешт тактичар, се надева дека ќе обезбеди мнозинство, на ист начин како и при гласањето доверба за Владата, кога некои ...
сите 180 | | | веќе видена

Во продолжение ја гледаме атмосферата во дел од нив, но и од Мелбурн Австралија каде Македонците се организираа за одбележување на овој  верскиот празник.
сите 259 | | | веќе видена

Според него, спогодбата прво ќе мине во надлежните собраниски комисии, по што како што изјавил за новинарите, ќе кулминира со дебата на пленарна седница. ...
сите 681 | | | веќе видена

Секс-скандалот со експлицитни фотографии и преписките помеѓу Јелена Карлеуша и фудбалерот Огњен Врањеш, уште е главна тема во медиумите од соседството. ...
сите 189 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Наредната година ќе биде поставена првата цевка за гас во Штип

Од:
До кого (е-маил):
Порака: