Грците најбројни туристи во ноември 2012

Од заводот за статистика ги објавија бројките за туризмот во ноември 2012. Бројот на туристите во ноември 2012 година изнесува 34.756, а бројот на ноќевањата изнесува 80.580. Бројот на туристите во ноември 2012 година, во однос на ноември 2011 година, е зголемен за 5.9%, а бројот на ноќевањата е зголемен за 11.4%. Бројот на домашните туристи во ноември 2012 година, во однос на ноември 2011 година, е зголемен за 21.4%, а бројот на странските туристи е намален за 2.7%. Бројот на ноќевањата на домашните туристи во ноември 2012 година, во однос на ноември 2011 година, е зголемен за 17.5%, а бројот на ноќевањата на странските туристи е зголемен за 6.3%. Во периодот јануари-ноември 2012 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на туристите е зголемен за 2.9% и тоа: кај домашните туристи има намалување за 2.2%, а кај странските зголемување за 7.8%. Во периодот јануари-ноември 2012 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на ноќевањата е намален за 1.0% и тоа: кај ...
| | веќе видена | слични

Намалениот промет во индустријата е врзан со падот на индустриското производство и сето тоа се одразува врз вработените, велат дел од упатените. Професорот и поранешен министер за финансии Никола Поповски вели дека во последниве две децении во Македонија се нема случено индустриското производство да опаѓа повеќе од десет месеци. Единствениот одговор е дека кризата постои во Европската унија и тоа се рефлектира на нас. Тоа е точно, но ниедна држава, ниедна компанија што се соочува со криза на одреден пазар не седи со врзани раце, туку бара нови пазари. Никола Поповски, универзитетски професор и поранешен министер за финансии. „На тоа се надоврзува сега и падот на прометот што значи дека покрај тоа што се намалува производството, паѓа и прометот, односно очигледно дека се зголемуваат произведените, а не продадени производи од индустријата и дома и во странство. Тоа е последица од кризата, значи се намалува производството, кризата остварува притисок врз него и се помал е прометот, очигледно се ...
| | веќе видена | слични

Државниот дефицит на Франција е намален во ноември за 6,2 милијарди евра во однос на истиот период лани кога изнесувал 103,4 милијарди, објави француското Министерство за буџет. Францускиот дефицит кон крајот на ноември во 2012 година, изнесувал 97,2 милијарди евра, што е во согласност со проценките на Владата. Според прогнозата, дефицитот на Франција за декември ќе достигне 87,2 милијарди евра што е за милијарда повеќе од очекувањата. Меѓутоа, Франција вети на европските партнери дека оваа година ќе го сведе дефицитот од 4,5 на 3 отсто од БДП.
| | веќе видена | слични
2 копии

Прометот во индустријата во ноември 2012 година се намалил за 31,7 отсто година во однос на ноември 2011 година, соопшти Државниот завод за статистика Прометот во индустријата остварен на домашниот пазар во ноември 2012, во однос на ноември 2011 година, бележи опаѓање од 47,2 отсто, а прометот остварен на странските пазари бележи опаѓање од 19,5 отсто. Гледано по сектори, прометот во индустријата во секторот рударство и вадење камен бележи пораст од 33,9 отсто, а во секторот преработувачка индустрија бележи опаѓање од 34,2 отсто. Според главните индустриски групи, прометот во ноември 2012 година, во однос на ноември 2011 година, бележи опаѓање кај енергија за 96,6 отсто, интермедијарни производи за 16,8 отсто, капитални производи за 1,5 отсто, трајни производи за широка потрошувачка за 29,2 отсто и нетрајни производи за широка потрошувачка за 7,8 отсто. Прометот во индустријата во ноември 2012 година, во однос на октомври 2012 година, се намалил за 3,8 отсто, додека во периодот јануари-ноември 2012 година ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Прометот во индустријата во ноември 2012 година во однос на истиот месец во 2011. е намален за 31,7%, соопшти Државниот завод за статистика. На домашниот пазар е забележано опаѓање од 47,2%, а на странските пазари за 19,5%. Опаѓање од 96,2% е регистрирано и во однос на октомври 2012 година, како и во периодот јануари-ноември 2012 година во однос на периодот јануари-ноември 2011 година за 83,7%.
| | веќе видена | слични

Индексот на прометот во индустријата во ноември 2012 година, во однос на ноември 2011 година, изнесува 68,3, односно е намален за 31,7 отсто, покажуваат најновите податоци на Државниот завод за статистика. Индексот на прометот во индустријата на домашниот пазар во ноември 2012, во однос на ноември 2011 година, бележи опаѓање од 47,2 отсто, а индексот на прометот остварен на странските пазари бележи опаѓање од 19,5 отсто. Гледано по сектори, прометот во индустријата во рударство и вадење камен во ноември лани, во однос на ноември 2011 година, бележи пораст од 33,9 отсто, а во секторот преработувачка индустрија бележи опаѓање од 34,2 отсто. Според главните индустриски групи, прометот во ноември минатата година, во однос на истиот месец 2011 година, бележи опаѓање кај енергијата за 96,6 отсто, кај интермедијарни производи, освен енергија, за 16,8 отсто, кај капитални производи за 1,5 отсто, на трајните производи за широка потрошувачка падот изнесува 29,2 отсто и кај нетрајни производи - 7,8 отсто. (Ек.Р.)
| | веќе видена | слични
6 копии

Просечната месечна нето плата во Словенија во ноември изнесувала 1.035,01 евро, што е за 4,9 отсто повеќе на месечно и 1,8 отсто помалку на годишно ниво, соопшти денеска Заводот за статистика во Љубљана.Просечната бруто плата во ноември изнесувала 1.611,93 евра со номинален односно реален раст од 6,3 т.е. 6,4 отсто во споредба со октовмри.Платите во ноември се зголемија благодарение на зголемените бонуси кон крајот на годината без кои просечната бруто плата тој месец би изнесувала 1.513,45 евра.Бонусите се исплатени за 16,5 отсто вработени, што е за 0,5 отсто помалку во однос на ноември 2011 година и 1,3 проценти помалку во однос на истиот месец во 2010 година.
| | веќе видена | слични

Како што соопшти Државниот завод за статистика, во ноември 2012 во споредба со октомври 2012, продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се повисоки во секторот Рударство и вадење на камен за 6,7 отсто, а во секторот Преработувачка индустрија за 1,8 проценти. Во ноември 2012 во споредба со ноември 2011, продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се повисоки во секторот Рударство и вадење на камен за 15,8 отсто, а во секторот Преработувачка индустрија се пониски за 1,7 отсто.
| | веќе видена | слични

Продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари во ноември 2012 година се повисоки за 2,3 отсто на месечно ниво, а пониски за 0,3 проценти на годишно ниво. Како што соопшти Државниот завод за статистика, во ноември 2012 во споредба со октомври 2012, продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се повисоки во секторот Рударство и вадење на камен за 6,7 отсто, а во секторот Преработувачка индустрија за 1,8 проценти. Во ноември 2012 во споредба со ноември 2011, продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се повисоки во секторот Рударство и вадење на камен за 15,8 отсто, а во секторот Преработувачка индустрија се пониски за 1,7 отсто.
| | веќе видена | слични

И покрај долгогодишниот спор за името кој нашиот јужен сосед го има со Македонија, тоа не ги спречува ниту Грците да ја посетуваат земјава, ниту Македонците да уживаат во водите на Егејското море. Тоа не е само обичен факт туку и податок кој го потврдува македонската статистика. Имено, во период од јануари до ноември минатата година, во земјава допатувале вкупно 34.756 странски туристи, од кои десет отсто биле Грци. Секоја година, најчесто во летните месеци, граничните премини кон Грција, бележат колони возила во недоглед на Македонци кои решаваат својот одмор да го поминат покрај Егејското море. Податоците велат дека над 200 илјади Македонци годишно ја посетуваат Грција. Дека Македонија е атрактивна туристичка дестинација за земјите од соседството сведочат и бројките. Па, така во истиот период, по Грците, најмногу Срби ја посетиле земјава и тоа 2.885, потоа следат жителите на Косово-1.100, а вкупно 2.110 Турци дошле во земјава во период од јануари до ноември 2012-тата година. Интересен е ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Еквадорски судија наложи поранешниот министер за надворешни работи, Рикардо Патино, познат поддржувач на основачот на „Викиликс“, Џулијан Асанж, да биде уапсен ...
сите 132 | | | веќе видена

Заедничкиот кандидат за претседател, Стево Пендаровски, на средба со жителите на Дебарца, порача дека отворените перспективи кон ЕУ и НАТО, носат економски ...
сите 249 | | | веќе видена

Политички за НАТО изигравме одлично, но не испорачуваме резултати за позитивна препорака за старт на преговорите со ЕУ.НАТО е геополитика, ЕУ е техника, ...
сите 144 | | | веќе видена

Од прогласувањето на епидемијата на мали сипаници во Скопје на 2 јануари, по повеќе од четири месеци прогласена е и епидемија на територијата на целата држава. ...
сите 294 | | | веќе видена

Изборната кампања денеска завршува. Точно на полноќ стапува изборниот молк а во недела граѓаните излегуваат на шесттите претседателски избори. Во релативно ...
сите 72 | | | веќе видена

Снимките од пожарот во Богородичната црква во Париз сите граѓани на Русија ги гледаа со солзи во очите, руските компании се подготвени да се приклучат на ...
сите 63 | | | веќе видена

Кандидатот за претседател на Македонија Гордана Сиљановска Давкова својата изборна програма ја претстави пред граѓаните на Валандово. Според нејзе иако СДСМ и ...
сите 172 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Грците најбројни туристи во ноември 2012

Од:
До кого (е-маил):
Порака: