Поведена постапка против „Фриком“ за злоупотреба на пазарот на сладолед


Kомисијата за заштита на конкуренција во Србија повела постапка против индустријата на смрзната храна „Фриком“ поради сомнение дека ја злоупотребиле доминантната положба на пазарот на дистрибуција и продажба на сладолед. Според досегашните сознанија на медиумите од регионот, оваа компанија, која од 2003 година е во сопственост на „Агрокор“, на сопствениците на локални малопродажни синџири, мали продавници и киосци во Србија, наводно им нудела дополнителни попусти и пари како би ја прекинале соработката со конкурентски фирми и би продавале само нивен сладолед. Официјални лица од Kомисијата ги контролирале просториите, податоците, документите и работите на две локации на „Фриком“ во Белград. За контролата, како што стои во соопштението на Kомисијата, владетелот на просторот и на работи е информиран дури во моментот на увидот на самото место. - Kомисијата во текот на испитувањето на условите на конкуренцијата на пазарот на дистрибуција и продажба на сладолед собра документација и изврши разговори со одделни ...
| | веќе видена | слични

Во овие денови кога температурите полека почнаа да личат на оние летните, време е да пронајдеме неколку освежителни рецепти во кои ќе уживаме цело лето. Не постои човек на светов кој не сака вкусен сладолед, а ако истиот е комбиниран со уште повкусна торта, тогаш имате полн погодок. Оваа сладолед – торта е највкусното и најбрзото нешто за ова лето, а веќе знаеме дека целото ваше семејство ќе ужива во нејзиното консумирање. Потребни ви се неколку состојки и малку време за приготвување на овој сладок десерт, а постапката ја читате во продолжение. Потребно: 100 гр.сладолед во прав со вкус на чоколада 100 гр.сладолед во прав со вкус на ванила или страчатела Две чаши млеко 300 гр.Плазма бисквити или пишкоти Пола чаша приготвено Нес кафе 200 гр. Шлаг Една чаша кисела вода Подготовка: Матете го сладоледот со миксер според упатството на кесичката додека не стане густа смеса. Додавајте по малку млеко и внимавајте сладоледот да не биде многу редок. Направете го кафето и подгответе го садот во кој ќе ја ставите ...
| | веќе видена | слични

Хороскоп за 24-та недела : Водолиите сакаат сладолед од сланина, а Девиците сладолед од чај Овен Никогаш не се плашат да пробаат нешто ново, тие се трендсетери и многу често може да ги чуете кајшто изговараат „Сум го пробал/а тоа веќе“. Затоа, нивни омилен вкус е некој нов вкус, како сладолед од пеперминт. Бик Биковите се оние ликови коишто земаат по 5 топки сладолед и го нарачуваат она што е најголемо во слаткарницата. Преферираат класичен сладолед направен од квалитетно чоколадо. Никако овошен. Близнаци За нив еден вкус никогаш не едоволен, затоа преферираат повеќе вкусови и уживааат во многу додатоци, чоколадни трошки, бисквити. Сакаат сладолед кој изгледа интересно и привлечно. Рак Тие сакаат да уживаат во проверени нешта, затоа секогаш го избираат она што со сигурност знаат дека е убаво. Најмногу уживаат во вкусот на чоколадо, страчатела и кукис. Лав Штета што нема златен сладолед, за да го задоволи нивниот пребирлив вкус. Уживаат во необични комбинации на сладолед, како сладолед од луто чоколадо или ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Освежете се во овие жешки денови со неодоливиот кремаст сладолед од кафе. Освежете се во овие жешки денови со неодоливиот кремаст сладолед од кафе. Потребни состојки: • 3 лажички инстант кафе • неколку лажички вода (за да се раствори кафето) • 200 мл. кондензирано млеко • 600 мл. слатка павлака Припрема: 1. Растворете го инстант кафето со малку вода. Изматете го кондензираното млеко, додадете го кафето, па потоа уште еднаш изматете. 2. Во поголем сад, изматете ја слатката павлака, а потоа додадете ја претходно подготвената смеса. 3. Добро промешајте за да се соединат состојките. Вака подготвениот сладолед ставете го во замрзнувач, најмалку два часа. 4. Сервирајте кога смесата целосно ќе се стврдне и излади. Пријатен апетит!
| | веќе видена | слични

Унгарците се нација која годишно троши по 84.5 милиони евра на сладолед. Омилени вкусови им се ванила и чоколада, а популарна е и комбинацијата ванила-чоколада и јагода. Од 90 производи, за Унгарците сладоледот е на 20 место според важност. Пазарот на сладолед во Унгарија е силен. Во продажбата на сладолед 56% отпаѓа на сладолед во кутии, а се повеќе се троши и сладолед на стапче и во корнет.
| | веќе видена | слични

Освежително и лесно, за сите љубители на овошни сладоледи. Со оглед на тоа што сезоната на праските започна, време е да ги направите најубавите десерти. А во лето се знае, не може да се замисли без сладолед. Па, драги пријатели пробајте го овој рецепт за домашен сладолед со праски и слатка павлака. Вкусот е фантастичен, а на вас оставаме да ни кажете како ви се допаднал овој домашен овошен сладолед. Состојки: 300 грама праски 75 грама шеќер 20 грама бадеми по желба 250 милилитри слатка павлака. Подготовка: Праските најпрво излупете ги, па исечете ги на мали коцки. Ставете ги во тенџере заедно со малку вода. Тенџерето ставете го на оган на средна температура и загревајте се додека праските омекнат. Потоа процедете ги од водата и испасирајте ги или ставете ги во блендер и миксирајте ги. Додека праските се топли посипете ги со шеќер и убаво промешајте со лажица. Додајте ги и ситно исечканите бадеми, повторно убаво промешајте и оставете ги добро да се изладат. Во сад за матење ставете ја слатката павлака. ...
| | веќе видена | слични

За да направите црн сладолед најпрвин треба да купите од ачптека активбен јаглен и истиот да го користите и за подготвување на пици, пецива, напитоци. Овој црн сладолед одлично изгледа, а позитивно ќе делува и на вашиот систем за варење. Состојки: 400 мл павлака за шлаг 2 лажици јадлив активен јаглен 4 јајца 140 г шеќер 1 лажичка екстракт од ванила Приготвување: Измешајте ја павлаката за шлаг со јагленот. Во друг сад изматете ги јајцата со шеќер и ванила, а потоа постепено додадете ја смесата во шлагот. Ставете ја мешавината во пластичен сад, поклопете и ставете ја во замрзнувач на 7-8 часа.
| | веќе видена | слични

Тројца студенти по дизајн од Тајван се здружиле во еден проект кој е спој на уметничката естетика и активизмот за спас на животната средина. Групата дизајнери во најава пошле до 100 загадени извори на вода во Тајван, собрале примероци и од нив направиле ремек дела. Собраните прмероци ги зачувале во смола ставена во калапи за сладолет на стапчи и ги зачувале во убави обвивки. Целта на оваа иницијатива за заштита на животната средина е да докаже дека убавиот изглед може да лаже се додека не се доближите и соочите со проблемот. Изложбата наишла на многу позитивни критики ширум Тајван.
| | веќе видена | слични

Фото: Betty Ice Романскиот произведувач на сладолед Betty Ice е на продажба, а за оваа компанија се заинтересирани големи инвеститори како приватните еквити фондови Mid Europa Partners, Abris Capital Partners, Enterprise Investors, пишува Romania Insider Betty Ice е основана 1994 година и е моментално најголемиот независен произведувач на сладолед во Романија. Во 2015 година компанијата имаше обрт од околу 26 милиони евра и нето профит од пет милиони евра. Во Betty Ice се вработени 600 луѓе, а нејзината вредност е проценета на околу 50-60 милиони евра.
| | веќе видена | слични

Останато

18 ноември 2018 Почитувани, Миле Јанакиески и Кирил Божиновски се жртви на политичкиот прогон и терор, но и одмазда, во контекст на покривањето на грешките на ...
сите 408 | | | веќе видена

На синоќешниот говор во Гостивар, лидерот на ВМРО-ДПМНЕ , Христијан Мицкоски го обвини премиерот Зоран Заев дека води политички терор против опозицијата. Тој ...
сите 286 | | | веќе видена

Има правен основ Македонија да побара екстрадиција од Унгарија на поранешниот премиер Никола Груевски, а тоа е Европската конвенција за екстрадиција, велат од ...
сите 219 | | | веќе видена

За гасификацијата за следна година се предвидени близу две милијарди денари, (околу 30 милиони евра) одговори премиерот Зоран Заев, на прашање на „ Мета “ ...
сите 232 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Поведена постапка против „Фриком“ за злоупотреба на пазарот на сладолед

Од:
До кого (е-маил):
Порака: