Берза: Намален индексот МБИ10

Во средата на Македонска берза за хартии од вредност, беше остварен промет во износ од 9.907.135,51 денари. Од овој промет 9.607.296,51 денари беа реализирани на Официјалниот пазар за хартии од вредност, додека на Редовниот пазар прометот изнесуваше 299.839,00 денари Индексот МБИ10 денес се намали за 0,20% и изнесуваше 2.644,53 поени. МБИД се намали за 0,28% и изнесуваше 2.673,07 поени, додека ОМБ се зголеми за 0,04% и изнесуваше од 117,37 поени. На Официјалниот пазар најголем промет беше остварен со акциите на Комерцијална банка АД Скопје во износ од 3.206.423,00 денари по просечна цена од 3.900,76 денари . Втора од акциите по реализиран промет беше акцијата на Алкалоид АД Скопје со која беше остварен 2.011.500,00 денари промет по просечна цена од 4.500,00 денари. Трета беше акцијата на Стопанска банка АД Битола со остварени 331.400,00 денари кои се тргуваа по просечна цена од 2.630,16 денари . Најтргувана од обврзниците беше Обврзницата за денационализација на Р.М десетта емисија . Оваа обврзница ...
| | веќе видена | слични
2 копии

На Македонска берза за хартии од вредност, денеска беше остварен промет во износ од 4.692.766,99 денари Од овој промет 3.413.515,99 денари беа реализирани на Официјалниот пазар за хартии од вредност, додека на Редовниот пазар прометот изнесуваше 1.279.251,00 денари. Индексот МБИ10 денес се зголеми за 0,83% и изнесуваше 2.666,41 поени. МБИД се зголеми за 0,24% и изнесуваше 2.679,60 поени, додека ОМБ остана непроменет и изнесуваше од 117,37 поени. На Официјалниот пазар најголем промет беше остварен со акциите на Алкалоид АД Скопје во износ од 1.790.000,00 денари по просечна цена од 4.500,00 денари . Втора од акциите по реализиран промет беше акцијата на Гранит АД Скопје со која беше остварен 337.946,00 денари промет по просечна цена од 614,45 денари. Трета беше акцијата на Макпетрол АД Скопје со остварени 269.998,00 денари кои се тргуваа по просечна цена од 26.999,80 денари . Најтргувана од обврзниците беше Обврзницата за денационализација на Р.М десетта емисија . Оваа обврзница се тргуваше по ...
| | веќе видена | слични

Во изминатава скратена трговска недела МБИ10 затвори со +0,41%, па така понеделнички ќе стартува со 2.666,41 поени, МБИД со -0,75% (2.679,60 поени) и ОМБ -0,25% (117,37 поени). Изминатава недела се тргуваше со вкупно 40 хартии од вредност, од кои што 9 забележаа пад, 18 хартии од вредност затворија во позитива, а 13 останаа без промена. Вкупно остварениот промет на неделно ниво изнесува 1.478.629.457,46 денари. „Тутунска банка“ АД Скопје оствари најголем промет на неделно ниво и тоа 1.444.526.307,15 денари. Погледнете го во целост Неделниот извештај за период од 06.06.2011 до 09.06.2011 година...
| | веќе видена | слични

МБИ10 затвори со +0,83% (2.666,41 поени), МБИД со +0,24% (2.679,60 поени) и ОМБ 0,00% (117,37 поени). Вкупниот остварен промет изнесуваше 4.692.767 денари, од кои што на официјалниот пазар беше остварен промет во износ од 3.413.516 денари, на редовениот пазар прометот изнесуваше 1.279.251 денари. Денес се тргуваше со вкупно 18 акции, од кои 2 акција затвори со негативен предзнак, 10 акции затворија во позитива, додека пак 6 акции остана без промена. Најголем промет на денешното тргување се оствари со тргувањето на „Алкалоид“ АД Скопје при тоа беше остварен промет во вредност од 1.179.000 денари. Добитник на денот беa „Макстил“ Скопје, чија што вредност порасна за 2,48% и постигнаа просечна цена од 207,00 денари. Најголема загуба на денешното тргување оствари „Бетон“ Скопје со -1,23% (8.000,00 денари просечна цена). Дневен извештај за 09.06.2011 година... Неделен извештај за 06.06.2011- 09.06.2011 година... Месечен извештај за месец Мај...
| | веќе видена | слични

Помал промет за 28% остварија берзанските играчи во редовното тргување вчера, за разлика од тргувањето со обврзници, кое имаше пораст од 147% во однос на претходниот ден. Од редовното тргување прометот изнесуваше 160,98 илјади евра, од кои 156 илјади евра на официјалниот пазар и скромни нецели 5.000 евра на редовниот пазар. Од акциите на официјалниот пазар најголема трговија имаше со тие на Комерцијална банка, околу 52 илјади евра, пред таа на Алкалоид, со 32.500 евра, додека меѓу акциите што котираат на редовниот пазар најмногу се истргуваа на Македонски Телеком, нешто над 2.500 евра. Кај обврзниците најголем промет имаше обврзницата за денационализација од 10-тата емисија, која забележа промет од 33.200 евра. Најголем пораст на просечната цена од акциите на официјалниот пазар забележа ТТК Банка, 2,93%, пред акцијата на Бетон Скопје со 2,13% и Гранит со 0,13%. На Редовниот пазар раст имаше само акцијата на Македонски Телеком, 0,1%. Од акциите што загубија од својата вредност вчера Охридска банка имаше ...
| | веќе видена | слични

МБИ10 затвори со -0,20% (2.644,53 поени), МБИД со -0,28% (2.673,07 поени) и ОМБ 0,04% (117,37 поени). Вкупниот остварен промет изнесуваше 9.907.136 денари, од кои што на официјалниот пазар беше остварен промет во износ од 9.607.297 денари, на редовениот пазар прометот изнесуваше 299.839 денари. Денес се тргуваше со вкупно 24 акции, од кои 9 акција затвори со негативен предзнак, 9 акции затворија во позитива, додека пак 6 акции остана без промена. Најголем промет на денешното тргување се оствари со тргувањето на „Комерцијална банка“ Скопје при тоа беше остварен промет во вредност од 3.206.423 денари. Добитник на денот беa „ТТК банка“ Скопје, чија што вредност порасна за 2,93% и постигнаа просечна цена од 1.019,00 денари. Најголема загуба на денешното тргување оствари „Агро- Тиквеш“ Кавадарци со -42,86% (160,00 денари просечна цена). Дневен извештај за 08.06.2011 година... Неделен извештај за 30.05.2011- 03.06.2011 година... Месечен извештај за месец Мај...
| | веќе видена | слични

Останато

Федералната администрација за воздухопловство ги предупреди американските комерцијални авиони кои летаат над водите на Персискиот Залив, дека ризикуваат да ...
сите 164 | | | веќе видена

Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски, денеска – 16 мај 2019 година, четврток, во 16:15 часот ќе го прими претседателот на Владата ...
сите 200 | | | веќе видена

Ова беше нивна прва средба, со оглед дека премиерот не присуствуваше на инаугурацијата на шефот на државата пред четири дена. Денеска портпаролот на Владата , ...
сите 135 | | | веќе видена

Се задржува трендот на регистрирање на голем број на заболени од мали сипаници во државата. Во изминатата недела бројот на новорегистрирани заболени изнесува ...
сите 192 | | | веќе видена

Цената на нафтата на светските берзи порасна на 73 долари за барел поради намалувањето на понудата и загриженоста поврзана со нов можен прекин на испораката од ...
сите 120 | | | веќе видена

Британскиот принц Вилијам, неодамна говорејќи за смртта на својата мајка, принцезата Дијана, ја опиша тагата што ја почувствувал како болка што не може да се ...
сите 54 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Берза: Намален индексот МБИ10

Од:
До кого (е-маил):
Порака: