Промовирана монографија `Никола Мартиноски до 1945` од Кирил Пенушлиски

3 копии

Националната галерија на Македонија (НГМ) денеска ја промовираше монографијата "Никола Мартиноски до 1945", која е истражувачки проект на Кирил Пенушлиски. Промоцијата е првиот настан од трите кои овој месец НГМ ќе ги организира за Мартиноски - на 11 мај во Мала станица ќе биде отворена изложба на фоторепродукции на дела од Мартиноски од 1919 до 1929, а на 16 мај авторот Пенушлиски ќе одржи предавање "Од Мартин до Мартиноски". Кирил Пенишлиски (1977), кој му е внук и го носи името на основоположникот на науката за фолклор во Македонија, и е син на академскиот сликар Илија Пенушлиски, рече дека монографијата е прв дел од истражувањето за Мартиноски. " Ова дело произлегува колку од повеќегодишно истражување на уметноста на Мартиноски, толку и од повеќедецениско дружење со неговите слики. Англичаните имаат еден израз - labor of love - и тоа е навистина оваа книга. Години поминав по правливите архиви, како во Македонија, така и во другите југословенски републики, трчајќи по колекции кои повеќе не постојат, ...
| | веќе видена | слични

Националната галерија на Македонија, вечерва, во 20 часот ќе ја отвори изложбата на слики и фоторепродукции на делата од доајенот на македонското современо сликарство, Никола Мартиноски, кои датираат од самиот почеток на неговата ликовна кариера. Изложбата е насловена „Никола Мартиноски, почетоци 1919-1929“ и ќе биде поставена во „Мала станица“.- Изложбата обединува триесетина слики што го прикажуваат развојниот пат на Мартиноски во најраниот период од неговата кариера и првпат македонската јавност има можност да види кохерентен приказ на еден период од неговото творештво. Изложбата започнува со првите сликарски обиди на Мартиноски, вклучувајќи ја тука и сликата „Пејзаж“ - од приватна колекција во Скопје, која е веројатно најстарото зачувано дело на Мартиноски. Сликата може да се датира во 1919 година, во време кога Мартиноски сѐ уште бил дел од работилницата на последниот македонски зограф Димитрие Папрадишки - велат од Националната галерија на Македонија.Од седумгодишниот студиски престој на Мартиноски во ...
| | веќе видена | слични

Изложбата со наслов „Никола Мартиноски, почетоци 1919-1929“ ќе биде поставена и отворена денеска, 11 мај (четврток), во Мала станица со почеток во 20 часот... „Никола Мартиноски – почетоци, 1919-1929 година“ обединува триесеттина слики кои го прикажуваат развојниот пат на Мартиноски во најраниот период од неговата кариера, и за првпат македонската јавност има прилика да види кохерентен приказ на еден период од неговото творештвото. Изложбата започнува со првите сликарски обиди на Мартиноски, вклучувајќи ја тука и сликата „Пејзаж“ – од приватна колекција во Скопје – која е веројатно најстарото зачувано дело на Мартиноски. Сликата може да се датира во 1919 година, во време кога Мартиноски се уште бил дел од работилницата на последниот македонски зограф – Димитрие Папрадишки. Од седумгодишниот студиски престој на Мартиноски во Букурешт, како студент на тогашната Школа за убави уметност, овдека се претставени повеќе слики. Од времето кога тој го слушал основниот курс на Школата (во периодот од 1920 до 1924 ...
| | веќе видена | слични

Вечерва во Мала Станица со почеток во 20 часот , ќе се случи отворање на изложба на дела од Мартиноски кои датираат од самиот почеток на неговата ликовна кариера. Изложбата носи наслов „Никола Мартиноски, почетоци 1919-1929 “. Никола Мартиноски – почетоци, 1919-1929 година“ обединува триесеттина слики кои го прикажуваат развојниот пат на Мартиноски во најраниот период од неговата кариера, и за прв пат македонската јавност има прилика да види кохерентен приказ на еден период од неговото творештвото. Изложбата започнува со првите сликарски обиди на Мартиноски, вклучувајќи ја тука и сликата „Пејзаж“ – од приватна колекција во Скопје - која е веројатно најстарото зачувано дело на Мартиноски. Сликата може да се датира во 1919 година, во време кога Мартиноски сеуште бил дел од работилницата на последниот македонски зограф - Димитрие Папрадишки. Мартиноски, студиски престој, Школа на убави уметности, Букурешт 1920-1924 Од седумгодишниот студиски престој на Мартиноски во Букурешт, како студент на тогашната Школа за ...
| | веќе видена | слични

Слики и фоторепродукции на дела на Мартиноски кои датираат од самиот почеток на неговата ликовна кариера, меѓу кои и дела првпат изложени пред македонската јавност, се поставени на изложбата „Никола Мартиноски – почетоци, 1919-1929 година“ што вечерва во 20 часот ќе биде отворена во „Мала станица“ во Скопје. Изложбата е дел од Месецот на Никола Мартиноски, посветен на културното наследство што го остави современикот на македонското сликарство и ликовната уметност. - На изложбата ќе бидат поставени и неколку фоторепродукции на дела кои се оштетени или не беа во можност да патуваат до Скопје, како „Мртва природа – Bordeaux“, а кои никогаш не биле претставени на македонската јавност – соопшти Националната галерија на Македонија. Најстарата зачувана слика Изложбата, поделена во неколку циклуси, започнува со првите сликарски обиди на Мартиноски, вклучувајќи ја и сликата „Пејзаж“ – од приватна колекција во Скопје - веројатно најстарото зачувано дело на Мартиноски. Сликата може да се датира во 1919 година, во ...
| | веќе видена | слични

Во месецот кога се одбележува творештвото на сликарот Никола Мартиновски, задутре во 20 часот во Мала станица , ќе биде отворена изложбата насловена „Никола Мартиноски, почетоци 1919-1929“. Ќе бидат изложени дела од Мартиноски кои датираат од самиот почеток на неговата ликовна кариера. Минатата недела беше промовирамна и монографијата за сликарот.
| | веќе видена | слични

 Некогаш најдобри пријатели, денес најголеми непријатели. Очигледно во светот на познатите сé има рок на траење – како убавината, така и љубовта и пријателството. Денес тие вешто се одбегнуваат на настаните каде што се појавуваат или водат војни на социјалните мрежи како Инстаграм и Твитер. На крајот од денот сфаќаме дека и славните се луѓе кои имаа поранешни пријатели кои не ги поднесуваат и им одат на нерви. Еве дел од најголемите славни пријателства кои се распаднаа со текот на времето: Ким Кардашијан и Парис Хилтон Постоеше време кога Парис Хилтон деше далеку попозната од анонимната Ким Кардашијан. Денес работите се обратно поставени. Парис Хилтон беше на врвот на твојата т.н. кариера со реалното шоу „The Simple Life“, а Ким беше само спореден лик во целата приказна. Но, ситуацијата ескалираше кога во 2009 година кланот Кардашијан ја доживеа премиерата на сопственото тв шоу кое сé уште се емитува – „ Keeping Up With the Kardashians “, протече секс-снимката на Ким и таа го презеде тронот на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

На 11 мај во рамките на Месецот на Мартиновски ќе биде отворена и изложбата на фоторепродукции на дела од Мартиноски од 1919 до 1929 година. "Никола Мартиноски до 1945" - е наслов на монографијата, истражувачки проект на Кирил Пенушлиски која деновиве беше промовирана во Мала станица, а на 11 мај во рамките на Месецот на Мартиновски ќе биде отворена и изложбата на фоторепродукции на дела од Мартиноски од 1919 до 1929 година. Монографијата според Пенушлиски е прв дел од истржаувањата за Мартиноски, за кого во воведот на изданието истакнува дека е несомнено најголемиот и најважниот македонски уметник на 20 век. На 16 мај пак, авторот Пенушлиски ќе одржи предавање "Од Мартин до Мартиноски#.
| | веќе видена | слични

Никогаш не е малку и доста да се зборува за величините на македонската уметничка и интелектуална историја, беа едносгласни сите на промоцијата на првиот дел од монографијата „Никола Мартиноски до 1945“, издание на Националната галерија на Македонија, чиј автор е д-р Кирил Пенушлиски, што како прв настан од Месецот на Никола Мартиноски (1903-1973) се одржа вчера во галеријата Мала станица. Голем дел од делата на Мартиноски се во незавидна, опасна ситуација. Депоата, како и начинот на кој тие се чуваат се несоодветни и ако наскоро не се преземе ништо, штетата ќе биде огромна и трајна; – Д-р Кирил Пенушлиски и промоторите сликарот Рубенс Корубин и писателот Влада Урошевиќ (Фото: СДК.МК) „Имаше отпор и скептици кои ја застапуваа теза оти е доволна првата студија со своите реизданија на професорот Борис Петковски, но се покажува дека има уште да се каже за Мартиноски, и дека секогаш ќе има, како што е тоа со Рембрант или со Леонардо да Винчи“, вели младиот Пенушлиски, внук на основоположникот на македонската ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Нејзината промоција е прв настан од трите со кои овој месец Националната галерија на Македонија ќе ги организира во чест на големиот македонски уметник Мартиноски. „Никола Мартиноски до 1945" - е наслов на монографијата, истражувачки проект на Кирил Пенушлиски. Нејзината промоција е прв настан од трите со кои овој месец Националната галерија на Македонија ќе ги организира во чест на големиот македонски уметник Мартиноски. На 11 мај во Мала станица ќе биде отворена изложба на фоторепродукции на дела од Мартиноски од 1919 до 1929, а на 16 мај авторот Пенушлиски ќе одржи предавање „Од Мартин до Мартиноски". Кирил Пенишлиски (1977), кој му е внук и го носи името на основоположникот на науката за фолклор во Македонија, и е син на академскиот сликар Илија Пенушлиски, рече дека монографијата е прв дел од истражувањето за Мартиноски, за кого во воведот на изданието истакнува дека е несомнено најголемиот и најважниот македонски уметник на 20 век. Монографијата има пет дела, почнувајќи од биографијата на сликарот во ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

На Политичкото Собрание на Европската Народна Партија денес во Брисел. Со Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски активно учествуваме во работата на ЕПП ...
сите 120 | | | веќе видена

Дипломатските тензии меѓу Турција и Австралија, иницирани од коментарот на турскиот претседател на нападот на Нов Зеланд се смируваат откако Анкара соопшти ...
сите 201 | | | веќе видена

Пораката за нас е јасна, вели генералнот секретар на ГРОМ, Виктор Цветковски, кој во синоќешното гостување на „Отворено“ на Алфа го коментираше апсењето и ...
сите 191 | | | веќе видена

Лидерот на Двери и еден од основачите на Сојузот за Србија (СзС), Бошко Обрадовиќ изјави дека е само еден од многумината на протестите „Еден од пет милиони“ ...
сите 218 | | | веќе видена

Охрид, 21. март 2019 (ИНПРЕС) – Времето денес ќе биде умерено облачно со повремени сончеви периоди и слаб до умерен североисточен ветер. Дневната температура ...
сите 165 | | | веќе видена

Работната група на опозицијата денеска треба до владината работна група да ги поднесе своите амандмани на Предлог законот за јавно обвинителство со кој се ...
сите 167 | | | веќе видена

„Интеграциите и прогресот се нераскинливо поврзани процеси.Не може да постои Македонија напредна, богата и просперитетна ако небиде интегрирана.Затоа клучната ...
сите 88 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Промовирана монографија `Никола Мартиноски до 1945` од Кирил Пенушлиски

Од:
До кого (е-маил):
Порака: