Фрактури на карлица

Карлицата е прстенеста коскена структура составена од две крила. Основна улога е да ги заштити органите кои се сместени во неа. Тука спаѓаат дисталните органи на дигестивниот и генитоуринарниот тракт, како и крвните садови и нервните стебла кои се сместени во неа. Проф. д-р Јордан Савески , трауматолог, објаснува покрај заштитната улога, карлицата има и многу важна улога во пренесување на силите на оптоварување и држење на `рбетниот столб во исправена и седечка позиција.
| | веќе видена | слични

Најгласниот поддржувач на СЈО, Јован Трпеновски во минатото ги прогонувал лицата кои што се бореле за независна Македонија. Тој како јавен обвинител го водел случајот против еден од најголемите поборници за независна Македонија, Драган Богдановски. – Јас бев обвинет и осуден на 13 години затвор во следните параграфи од сојузниот кривичен закон, член 136 здружување против државата, член 114 контрареволуционерно дејствување за насилно променување на уставниот поредок на СФРЈ и член 119 загрозување на територијалниот интегритет на Југославија(отцепување на Македонија од Југославија), пишува Драган Богдановски најголемиот дисидент и основач на ВМРО-ДПМНЕ. Во тоа време како окружен јавен обвинител кој го застапувал обвинението против него бил Јован Трпеновски, кој од страна на комисијата за верификација на факти во 2014 година беше лустриран како соработник на тајните служби. Како доказен материјал против Драган Богдановски послужиле неговите статии, брошури и книги издадени во емиграција, како и неговото ...
| | веќе видена | слични

– Јас бев обвинет и осуден на 13 години затвор во следните параграфи од сојузниот кривичен закон, член 136 здружување против државата, член 114 контрареволуционерно дејствување за насилно променување на уставниот поредок на СФРЈ и член 119 загрозување на територијалниот интегритет на Југославија(отцепување на Македонија од Југославија), пишува Драган Богдановски најголемиот дисидент и основач на ВМРО-ДПМНЕ. Во тоа време како окружен јавен обвинител кој го застапувал обвинението против него бил Јован Трпеновски, кој од страна на комисијата за верификација на факти во 2014 година беше лустриран како соработник на тајните служби. Како доказен материјал против Драган Богдановски послужиле неговите статии, брошури и книги издадени во емиграција, како и неговото дејствување во организациите на македонската емиграција. Ликот и делото на Драган Богдановски за Македонија и македонскиот народ е од исклучително значење зошто неговата борба беше насочена кон организирање на македонската емиграција и борба за ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Продолжуваат притисоците од СДСМ врз судот за да се прифатат апсурдните обвиненија на Специјалното јавно обвинителство, а да се отфрлат приговорите на одбраната. Како што наближува следната фаза од политичкиот прогон, така се зголемува притисокот врз судиите од страна на медиумите кои се под контрола на социјалдемократите, пишува Република. Преку порталот на Брано Героски, „Плусинфо“ беше испратена дури и закана за смена на судиите доколку не судат по волјата на лидерот на СДСМ, Зоран Заев. СДСМ однапред ги прогласи за неодговорни сите судии кои ќе ги земат предвид аргументите на одбраната и нема да судат по нарачка на Заев и СЈО. СДСМ преку своите медиумски мегафони побара „ Реформите да започнат поскоро, а непрофесионалните судии да се разрешат, се дел од мерките кои би донеле законски и уставни разрешници на предметите.“ Сите знаат што значат реформите на Заев. Разрешувања, нелогични вработувања и несоодветни кадри. Онака како што самиот го најави реизборот и разрешувањето на судиите. Тоа е причината што ...
| | веќе видена | слични

Преку порталот на Брано Героски, „Плусинфо“ беше испратена дури и закана за смена на судиите доколку не судат по волјата на лидерот на СДСМ, Зоран Заев. СДСМ однапред ги прогласи за неодговорни сите судии кои ќе ги земат предвид аргументите на одбраната и нема да судат по нарачка на Заев и СЈО. СДСМ преку своите медиумски мегафони побара „ Реформите да започнат поскоро, а непрофесионалните судии да се разрешат, се дел од мерките кои би донеле законски и уставни разрешници на предметите.“ Сите знаат што значат реформите на Заев. Разрешувања, нелогични вработувања и несоодветни кадри. Онака како што самиот го најави реизборот и разрешувањето на судиите. Тоа е причината што Комисијата за реформи во судство ги напика Љубомор Фрчкоски, Мирјана Најчевска, Гордан Калајџиев, Наташа Габер Дамјановска, Маргарита Цаца Николовска која е претседател на партиска комисија Токму Цаца Николовска, која сега е во позиција член на Советот за реформи, преку Плусинфо испраќа пораки до судиите: „ Поранешната судијка во Европскиот ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Во врска со одредени изјави на експертите блиски до СДСМ со кои се врши притисок врз Апелација да одлучува за политички притвори и според желбите на СЈО, побаравме изјава од еден од адвокатите на одбраната, Димитар Дангов. Тој посебно се осврна на последната изјава на поранешниот јавен обвинител Јован Трпеновски во врска со одлучувањето на скопска Апелација, при што го замолува за воздржување од јавно изнесување на неговото мислење за судските предмети кои не му се достапни и за кои нема увид во писмените и вербалните докази. -Вашето мислење за некакво влијание на докази во постапката, или можноста за нечие бегство, уште помалку за судски исход на постапките, нема поткрепа во никакви релевантни факти. Очигледна е намерата да упатите порака, но и вам ви е познато дека вашиот објективен однос кон предметите ги ограничува вашите можности да вршите точни проценки по темите кои ги прогнозирате. Се разбира дека и се да ви е достапно, не е професионално и легитимно да зборувате за тоа па дури и како граѓанин. Со ...
| | веќе видена | слични

Експертите кои во минатото и сега нескреино се декларираа како поддржувачи на СДСМ продолжија и во неделата со коментари наместо наводни стручни согледувања, а забележително во период кога Владата предводена од СДСМ најавува генерален реизбор на судии, да вршат притисок врз Апелациониот суд да донесе политичка одлука за притвори на обвинетите од страна на Специјалното јавно обвинителство (СЈО) во случаи кои главно се однесуваат на раководството на опозициската ВМРО-ДПМНЕ. Откако во саботата својот став за телевизијата го кажа адвокатот Ѕвонко Давидовиќ за телевизија Алсат, во неделата по истата шема притисокот продолжува со изјава на поранешниот јавен обвинител Јован Трпеновски. „Најмногу постои опасност да се врши влијание врз лицата кои треба да бидат распитани во постапката, а дека тоа е можно зборува и досегашното однесување на лицата кои се предмет на гонење на СЈО, тргнувајќи од она на каква позиција се. Меѓутоа, мислам дека постои опасност и од бегство затоа што станува збор за лица кои и сами знаат ...
| | веќе видена | слични

Тој посебно се осврна на последната изјава на поранешниот јавен обвинител Јован Трпеновски во врска со одлучувањето на скопска Апелација, при што го замолува за воздржување од јавно изнесување на неговото мислење за судските предмети кои не му се достапни и за кои нема увид во писмените и вербалните докази. -Вашето мислење за некакво влијание на докази во постапката, или можноста за нечие бегство, уште помалку за судски исход на постапките, нема поткрепа во никакви релевантни факти. Очигледна е намерата да упатите порака, но и вам ви е познато дека вашиот објективен однос кон предметите ги ограничува вашите можности да вршите точни проценки по темите кои ги прогнозирате. Се разбира дека и се да ви е достапно, не е професионално и легитимно да зборувате за тоа па дури и како граѓанин. Со полн респект кон вашиот авторитет, ве замолувам како колега да не вршиме повреда на основните човекови права, вели адвокатот Дангов. Оваа реакција на Дангов доаѓа после изјавата на Јован Трпеновски кој ја застапува чудната и ...
| | веќе видена | слични

Експертите на СДСМ продолжуваат да го притискаат судот да донесе политичка одлука за притвори на обвинетите од страна на Специјалното јавно обвинителство. По ставот на адвокатот Ѕвонко Давидовиќ за телевизија Алсат вчера, денес по истата шема притисокот продолжува со изјава на поранешниот јавен обвинител Јован Трпеновски. Најмногу постои опасност да се врши влијание врз лицата кои треба да бидат распитани во постапката, а дека тоа е можно зборува и досегашното однесување на лицата кои се предмет на гонење на СЈО, тргнувајќи од она на каква позиција се. Меѓутоа, мислам дека постои опасност и од бегство затоа што станува збор за лица кои и сами знаат дека се инволвирани во тешки кривични дела, за кои барем јас очекувам дека е вистинито она што се тврди со писмените докази и дека ќе бидат изречени и правосилни пресуди“, вели Трпеновски, за Алсат. Сепак дека ова се конструкции на границата на апсурдот мислат правниците кои нашата редакција ги консултираше. „Предистражната и истражната постапка се завршени СЈО ...
| | веќе видена | слични

По ставот на адвокатот Ѕвонко Давидовиќ за телевизија Алсат вчера, денес по истата шема притисокот продолжува со изјава на поранешниот јавен обвинител Јован Трпеновски. Најмногу постои опасност да се врши влијание врз лицата кои треба да бидат распитани во постапката, а дека тоа е можно зборува и досегашното однесување на лицата кои се предмет на гонење на СЈО, тргнувајќи од она на каква позиција се. Меѓутоа, мислам дека постои опасност и од бегство затоа што станува збор за лица кои и сами знаат дека се инволвирани во тешки кривични дела, за кои барем јас очекувам дека е вистинито она што се тврди со писмените докази и дека ќе бидат изречени и правосилни пресуди“, вели Трпеновски, за Алсат. Сепак дека ова се конструкции на границата на апсурдот мислат правниците кои нашата редакција ги консултираше. „Предистражната и истражната постапка се завршени СЈО излезе на пресконференција и кажа дека има цврсти докази во поткрепа на обвиненијата што само по себе подразбира дека има и изјави зад кои стојат и сведоци. ...
| | веќе видена | слични

Останато

 Министерката за туризам Елена Кундура и заменикот министер за земјоделство Василис Кокалис експресно се исклучени од партијата, откако денеска соопштија дека ...
сите 504 | | | веќе видена

Нови лични карти и пасоши ќе треба да си набават граѓаните, како и нови ознаки на регистарските таблички на нивните возила, најдоцна во рок од пет години ...
сите 305 | | | веќе видена

Повеќе новинари и новинарски екипи беа нападнати изминатите саботи на демонстрациите на „жолтите елеци“ во Франција, тоа се случи и за време на вчерашниот ...
сите 148 | | | веќе видена

Трамп од Белата куќа предупреди на можноста за многу подолг застој, за што ги обвинува демократите, кои одбиваат да го поддржат предлогот за финансирање на ...
сите 153 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Фрактури на карлица

Од:
До кого (е-маил):
Порака: