Каде компаниите плаќаат најголеми даноци и придонеси?


Меѓу земјите во ЕУ со даноци и придонеси најоптоварени се компаниите во Италија, а најмалку во Хрватска. Според податоците на кои се повикува виенскиот весник Die Presse, компаниите во Италија со даноци и придонеси се оптоварени за 65,8 отсто, додека во Храватска тој процент изнесува 19,8, пренесе Лидер. Во Италија, компаниите плаќаат данок на добивка од 20,3 проценти, на секундарните работни трошоци ги оптоваруваат со 43,4 отсто, а другите давачки со 2,1 проценти. Во Хрватска, нема данок на доход, споредните работни трошоци ги оптоваруваат компаниите со 17,9 отсто, а останатите трошоци со 1,9 отсто. По Италија, на второто место според нивото на оптоварување на компаниите е Франција со 64,7 проценти (8,7 отсто данок на доход), на трето е Шпанија со 58,6 проценти (данок на добивка 21,2 отсто), а на четвртото место е Белгија со 57,5 отсто (данок на добивка за 6,4 отсто). Петта е Австрија со 52,4 проценти (со данок на добивка од 15,3 отсто). Шведска е на шестото место (52%) и Германија на девето место (49,4%).
| | веќе видена | слични
2 копии

Дали сте знаеле дека 97% од терористичките напади во последните 15 години се случиле во незападни земји? Барем така велат податоците од глобалниот Индекс за тероризам, пишува Independent. Со оглед на последните настани поврзани со терористичките напади во Франција, Турција, Тунис, Египет, Мали, полициската опсада во Брисел и други настани, луѓето не се толку воодушевени од помислата за патувања низ светот. Токму затоа се поставува прашањето кои се најбезбедните земји за патување? Според индексот за мир, ова се резултатите: 1. Исланд 2. Данска 3. Австрија 4. Нов Зеланд 5. Швајцарија 6. Финска 7. Канада 8. Јапонија 9. Австралија 10. Чешка 11. Португалија 12. Ирска 13. Шведска 14. Белгија 15. Словенија
| | веќе видена | слични

Поради неодамнешните терористички напади во Франција и закани кои потоа му се случија на Брисел, многу туристи останаа во искушение дали да останат дома или да патуваат. Според индексот на глобалниот тероризам на Институтот за економија и мир, 97 отсто од терористичките напади во последните 15 години се случиле во земјите кои не припааѓаат на Запад. Според составувањето на листата земени се предвид сигурноста во сопствениот дом, милитаризацијата, како и учеството во домашните и меѓународни конфликти. Листата на 15 најбезбедни земји во светот: 1. Исланд 2. Данска 3. Австрија 4. Нов Зеланд 5. Швајцарија 6. Финска 7. Канада 8. Јапонија 9. Австралија 10. Чешка 11. Португалија 12. Ирска 13. Шведска 14. Белгија 15. Словенија
| | веќе видена | слични

Оваа листа била направена на основа на податоците од Глобалниот индекс за мир, а во предвид се земаат безбедноста во домовите, обврските кон војската, како и домашните и интернационални конфликти. Со оглед на моменталната ситуација во светот и предупредувањата кои ги издала Америка за сите кои патуваат, луѓето ширум светот почнуваат да се премислуваат кога резервираат авионски карти. Сепак, според информациите на "Глобалниот индекс за тероризам", 97 % од терористичките напади се случиле во земји кои не се дел од Западот, пренесува Telegraf.rs . Бидејќи последните неколку месеци сè повеќе се коментираат приказни за тоа кои земји "во ниеден случај не се безбедни", и оние кои тоа се, еве листа која ги прикажува 15 најбезбедни земји во светот моментално. 1. Исланд 2. Данска 3. Австрија 4. Нов Зеланд 5. Швајцарија 6. Финска 7. Канада 8. Јапонија 9. Австралија 10. Чешка 11. Португалија 12. Ирска 13. Шведска 14. Белгија 15. Словенија Оваа листа е направена на основа на податоците од Глобалниот индекс за мир, а во ...
| | веќе видена | слични

Голем број туристи одлучија да не патуваат поради неодамнешните терористички напади во Франција и заканите кои потоа се појавија во Брисел.Сепак според индексот за глобалниот тероризам на Институтот за економија и мир 97 отсто од терористичките напади во последните 15 години се случиле во земјите кои не припаѓаат на Западот.При составувањето на листата предвид се земени сигурноста во сопствениот дом, милитаризација, како и учество во домашните и меѓународните конфликти. Следува топ листата на 15 најбезбедни земји:1. Исланд 2. Данска 3. Австрија 5. Швајцарија 6. Финска 7. Канада 8. Јапонија 9. Австралија 10. Чешка 11. Португалија 12. Ирска 13. Шведска 14. Белгија 15. Словенија.САД, имаат нешто поинаков став по ова прашање. Стејт департментот неодамна издаде соопштение, според кое ниту една земја не е безбедна за патување и американските граѓани се советувани да бидат многу внимателни доколку одлучат да ја напуштат државната граница. Предупредувањето ќе биде на сила до 24 февруари 2016 година.
| | веќе видена | слични

Со оглед на моменталната ситуација во светот и неодамнешното предупредување кое Америка го издаде за сите кои патуваат, луѓето низ светот почнуваат да се премилсуваат кога резервираат авионски карти. Сепак, според информациите на Глобалниот индекс за тероризам 97% од терористичките напади се случиле во земјите кои не се дел од Западот. Како што се почесто се коментира во последните месеци за земјите кои „никако не се сигурни“ и за оние кои се, еве ја листата која ги покажува првите 15 најбезбедни земји во светот моментално: Исланд Данска Австрија Нов Зеланд Швајцарија Финска Канада Јапонија Австралија Чешка Португалија Ирска Шведска Белгија Словенија Оваа листа е направена по податоците на Глобалниот индекс на мирот, а се земаат податоците за безбедност на домовите, обврските на војската како и домашните и интернационалните конфликти. Според оваа листа, на најбезбедни држави е Исланд која пред финансиската криза од 2008 година и вулканите нема никакви турболенции, а по неа се Данска и Австрија. Исланд го ...
| | веќе видена | слични
2 копии

ЕБУ го објави списокот на земји-учеснички на Евровизија 2016, кои ќе ги има вкупно 43. Двете полуфинални вечери се закажани на 10 и 12 мај 2016 година, додека големото финале ќе се одржи на 14 мај и во него учество ќе земат 26 земји. Од нив 20 ќе бидат избрани во двете полуфинални вечери, а останатите 6 се земјата-домаќин и големата "5".Годинава своето ужество го потврдија Албанија, Ерменија, Австралија, Австрија, Азербејџан, Белорусија, Белгија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Кипар, Чешка, Данска, Естонија, Финска, Македонија, Грузија, Грција, Унгарија, Исланд, Ирска, Израел, Латвија, Литванија, Малта, Молдавија, Црна Гора, Норвешка, Полска, Романија, Русија, Сан Марино, Србија, Словенија, Швајцарија, Холандија и Украина. Големата петорка, веќе е добро познато, ја сочинуваат Франција, Германија, Италија,Шпанија, Велика Британика и, секако, директен пласман во финалето има и земјата домаќин Шведска.Евровизија 2016 ќе се одржи во Ериксон Глоуб арената во Стокхолм, а интересено е што годинава во ...
| | веќе видена | слични

Групата “Исламска држава” ја прошири листата на земјите сo кои има намера да ги нападне во својата војна против светот. Џихадистите пуштија на интернет ново пропагандно видео. Загрижени пораки се појавија во медиумите на голем број држави, кои за прв пат го гледаат знамето и името во сличен контекст, како што се Малта и Тајван. Љубопитен факт е дека во видеото се прикажани знамињата на сите држави на Балканот , како што се : Грција, Македонија, Србија, Романија, Косово, Хрватска, Словенија, па Молдавија, Чешка … но ја нема Бугарија, Во пропагандниот клип направен професионално, на совршен англиски се истакнува величината на калифатот и борците и како што се вели дека “постои коалиција од демони, во која се Иран, Турција и Русија “. Главното место го заземаат и големите сили како САД, Велика Британија, Франција, Германија. Заканите се придружени со задолжителното: “Ние се молиме само пред Алах …” “Америка, ти тврдиш дека ја поседувате најдобрата армија. Таа може да е голема како бројност и вооружување, ...
| | веќе видена | слични

Данска, Австрија, Португалија и Шведска меѓу најбезбедните туристички дестинации од 2015-та, според рангирањето на Independent и Statista. САД, Франција и Белгија не успеаја да се рангираат во 15-те најбезбедни туристички дестинации, особено поради актуелните случувања на нивните територии. Independent и Statista составија листа на најбезбедни држави за туризам, на основа на глобалниот индекс на мир, што вклучува безбедност дома, воена подготвеност и вклучување во домашни или надворешни конфликти. Според податоците, Исланд е најбезбедна туристичка дестинација, каде што последна криза бил финансискиот крах од 2008-ма и повремените вулкански активности. Второ место е Данска , а на трето е Австрија . Всушност, Исланд е најбезбеден за туризам уште од 2007-ма, кога прв пат е спроведена проценката на глобалниот индекс на мир.
| | веќе видена | слични

Групата „Исламска држава“ ја прошири листата на земјите кои има намера да ги нападне. Џихадистите објавија на интернет ново пропагандно видео. Неколку земји за првпат си го гледаат знамето и името во сличен контекст. Помеѓу нив се Малта и Тајван. Во видеото фигурираат сите држави кои се во балканскиот регион и кои се соседи на Македонија: Грција, Србија, Албанија, Косово, Хрватска, Романија , Босна и др. Случајно или не, Бугарија воопшто не се споменува. Во пропагандно видео направено професионално, на совршен англиски се истакнува големината на калифатот и неговите борци, каде што се вели дека „постои коалиција од демони, во која се Иран, Турција и Русија“. Главното место го заземаат и големите сили како САД, Велика Британија, Франција, Германија. Заканите се придружени со задолжителното: „Ние се молиме само пред Алах“. „Америка, тврди дека ја поседуваат најдобрата армија. Таа може да е голема во бројност и вооружување, но нивните војници ја немаат волјата и решеноста и сѐуште се плашат од поразите во ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Печатот со новото име Република Северна Македонија веќе почна да се користи во пасошите при влез или излез од државата, во согласност со спроведувањето на ...
сите 168 | | | веќе видена

До крајот на неделата ќе се знае дали СДСМ и ДУИ ќе излезат на претседателските избори со заеднички кандидат, кажа премиерот Зоран Заев по денешната средба со ...
сите 223 | | | веќе видена

Од кобната сообраќајка со автобус што се случи на 13-ти февруари, петмина и понатаму се во критична состојба. Тројца се наоѓаат во Клиничкиот центар „Мајка ...
сите 255 | | | веќе видена

Асоцијацијата на Спортски Обложувалници на Македонија (АСОМ) и нејзините постојани и придружни членки: Спорт Лајф, Моцарт, Златна Копачка, Евротип, Марбет и ...
сите 263 | | | веќе видена

Партиското знаме на ВМРО ДПМНЕ викендов се вееше на Центарот за култура во Струга. Ова бил единствениот слободен простор на тој датум што собира шестотини ...
сите 156 | | | веќе видена

Наградата „Евалд Фон Клајст" што се доделува за придонес кон светскиот мир и безбедноста, а им беше врачена на двајцата премиери, Зоран Заев и Алексис Ципрас, ...
сите 95 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Каде компаниите плаќаат најголеми даноци и придонеси?

Од:
До кого (е-маил):
Порака: