Новите евтини кредити ќе бидат значајна поддршка за стопанството


Значајна финансиска инјекција за домашното стопанство ќе бидат новите 72 милиони евра кои како евтини кредити ќе завршат кај малите и средни претпријатија. Стопанствениците, но и познавачите велат дека во услови на продолжена политичка криза која се одразува и на економијата, на компаниите им е неопходен свеж и евтин капитал. Министерот Кирил Миноски соопшти од Вашингтон дека на домашните фирми на располагање ќе им бидат нови 72 милиони евра од Европската банка за поддршка на развојот. Парите ќе им се пласираат како евтини кредити, концепт кој претходно даде значаен ефект. Имено наши компании искористија околу 350 милиони евра од Европската инвестициска банка, а со овие пари се отворија и неколку илјади работни места. Пристап до финансии Новите 72 милиони евра, според министерот Миноски, се дел од програмата на ЕБОР која се однесува на поддршка на земјите од Западен Балкан и е во вкупен износ од 360 милиони евра. Од нив Македонија има право на користење на 20 отсто. Македонија веќе ја испратила апликацијата ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Академијата за банкарство и информатичка технологија, АБИТ денеска ќе ја промовира првата генерација специјализанти. На свеченоста ќе се обратат гувернерот на Народна Банка на Република Македонија Димитар Богов, претседателот на академскиот совет на АБИТ Драгољуб Арсовски, членот на Академскиот совет на АБИТ, Љубе Трпески и членот на Управниот одбор на АБИТ Тони Стојановски. АБИТ е формирана во 2014-та година како единствена институција која нуди сертифицирана доедукација во сферата на банкарството и информатичките технологии. До сега едногодишните обуки ги поминаа над 100 слушатели, вработени во банки, студенти и невработени граѓани. Во АБИТ членува Народна Банка на Република Македонија како и поголем број од банките - Комерцијална банка а.д., НЛБ Банка а.д., Стопанска банка а.д. Скопје, Еуростандард банка а.д., ТТК банка а.д. и Стопанска Банка а.д. Битола. АБИТ е поддржан и од финансиските институции како КИБС а.д., ЕОС Матрикх.
| | веќе видена | слични

На свеченоста ќе се обратат гувернерот на Народна Банка на Република Македонија Димитар Богов, претседателот на академскиот совет на АБИТ Драгољуб Арсовски, членот на Академскиот совет на АБИТ, Љубе Трпески и членот на Управниот одбор на АБИТ Тони Стојановски. АБИТ е формирана во 2014-та година како единствена институција која нуди сертифицирана доедукација во сферата на банкарството и информатичките технологии. До сега едногодишните обуки ги поминаа над 100 слушатели, вработени во банки, студенти и невработени граѓани. Во АБИТ членува Народна Банка на Република Македонија како и поголем број од банките – Комерцијална банка а.д., НЛБ Банка а.д., Стопанска банка а.д. Скопје, Еуростандард банка а.д., ТТК банка а.д. и Стопанска Банка а.д. Битола. АБИТ е поддржан и од финансиските институции како КИБС а.д., ЕОС Матрикх.
| | веќе видена | слични

Менаџерите на седум домашни банки нема да можат да го земат посакуваниот бонус, или да ја делат добивката како дивиденда на акционерите ако до март в година не ги исполнат новите законски услови за висината на нивниот капитал. Станува збор за таканаречени системски значајни банки кои како такви ги одбра Народната банка (НБМ) по посебна методологија. Тоа се Kомерцијална банка, НЛБ банка, Стопанска банка, Охридска банка, Халк банка, Прокредит и Шпаркасе банка. Новите правила веќе стапија во сила, а произлегуваат од меѓународните банкарски стандарди. Строги правила Законски банките што ќе бидат одбрани како системски значајни мора да одржуваат повисок капитал преку таканаречен заштитен слој, кој е меѓу еден и 3,5 проценти од целата актива. Тоа што ќе го имаат тој нов слој, според Народната банка, која ги иницира промените, значи дека тие ќе се појаки и во иднина би биле постабилни и поотпорни на потреси, што, од друга страна, ќе значи и зголемување на сигурноста на сиот банкарски систем во државата. За ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Политичката криза ги загрозува економските текови, но земјава сè уште може да се пофали со добра бизнис клима и со поволни услови за стопанисување и за остварување профит. Македонија во континуитет напредува во рангирањето на Светска банка како резултат на поедноставените административни процедури, олеснетиот пристап до капитал, ниските трошоци за правење бизнис, брзите и евтини постапки. „Економските политики кои ги води Владата се во функција на поддршка на приватниот сектор. Во текот на изминативе години направени се бројни реформи од страна на Владата со цел да се создадат идеални услови за стопанисување во земјава. Преземени се мерки и активности во речиси сите сфери, како намалување на трошоците за стопанисување, скратување на процедурите, поедноставување на административните постапки и слично" – вели министерот за финансии Кирил Миноски. Државата зафаќа помалку од заработката на компаниите со што им остануваат стотици милиони евра за инвестирање во развој на бизнисот. „Ние ја поддржуваме политиката на ...
| | веќе видена | слични

Македонија во континуитет напредува во рангирањето на Светска банка како резултат на поедноставените административни процедури, олеснетиот пристап до капитал, ниските трошоци за правење бизнис, брзите и евтини постапки. -Економските политики кои ги води Владата се во функција на поддршка на приватниот сектор. Во текот на изминативе години направени се бројни реформи од страна на Владата со цел да се создадат идеални услови за стопанисување во земјава. Преземени се мерки и активности во речиси сите сфери, како намалување на трошоците за стопанисување, скратување на процедурите, поедноставување на административните постапки и слично, вели министерот за финансии Кирил Миноски. Државата зафаќа помалку од заработката на компаниите со што им остануваат стотици милиони евра за инвестирање во развој на бизнисот. -Ние ја поддржуваме политиката на ниски даноци бидејќи овозможува компаниите да ја подобрат тековната ликвидност, да преземаат развојни и инвестициски активности, со што придонесуваат за зголемување на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

НЛБ Банка во една недела се закити со две награди, од кои едната и е доделена од Македонската берза, а другата од финансискиот магазин ЕМЕА. На годишната конференција на Македонската Берза одржана на 21.04.2017 година, НЛБ Банка АД Скопје е наградена со „Кристално ѕвоно" - трето место за најтранспарентна компанија. Воедно оваа недела, НЛБ Банка освен наградата од Македонска Берза, ја доби и наградата Europe Banking Awards 2016, за најдобра банка во Македонија од финансискиот магазин EMEA. Инаку, НЛБ Банка според анкетата на Факултети.мк во која учествуваа 966 испитаници е најпосакуваната банка за бработување. Најголем дел од испитаниците што сакаат да бидат банкари сонуваат да работат во НЛБ Банка. Секој десетти работоспособен граѓанин во земјава сонува да работи во банка, покажа анкетата "Каде најмногу сакаат да работат Македонците" . Добрите плати, бонусите, приликите за напредување на различни позиции, како и можноста за практикантска работа во повеќето комерцијални банки во земјава, се главните причини ...
| | веќе видена | слични

Фото: Македонска берза Македонска берза, во рамки на 18-тата годишна конференција , ја додели наградата Кристално ѕвоно на трите најтранспарентни котирани акционерски друштва за 2016 година. Најтранспарентна компанија е Алкалоид, а зад неа се Комерцијална и НЛБ банка. На конференцијата беа доделени и награди на Илирика Инвестментс, Комерцијална банка и Еурохаус за остварувања коишто овластените учесници на македонскиот пазар на хартии од вредност ги постигнаа во вкупниот промет и вкупниот број на трансакции реализирани на берзата во текот на минатата година.
| | веќе видена | слични

Речиси 21 милион евра како дивиденда ќе поделат три големи банки во државата за работењето лани. Станува збор за НЛБ, Kомерцијална Охридска банка. Дел од парите кои се колач од ланскиот профит ќе замине кај странските газди на овие банки. Инвеститорите со нетрпение очекуваат и информации за тоа дали и колкава дивиденда за лани ќе подели и големата Стопанска банка. Експертите велат дека делењето дивиденда кое во последно време с` почесто го практикуваат домашните компании во секој случај е позитивен сигнал за домашната економија, за пазарот најмногу. Во услови на продолжена политичка криза, која влијаеше и на економијата, домашните банки лани покажаа исклучително висока профитабилност, а поголемите профитот го делат и кај акционерите, што ја зголемува нивната и атрактивноста на пазарот. Парите кај акционерите Над 13,8 милиони евра како дивиденда ќе подели НЛБ банка, 5,5 милиони евра, пари од добивката на Kомерцијална, ќе одат кај акционерите, а Охридска банка ќе подели дивиденда од над 700.000 евра. Од ...
| | веќе видена | слични

Нови 72 милиони евра за евтини кредити за малите и средни претпријатија преку Европската банка за обнова и развој, најави министерот за финансии Кирил Миноски кој учествува на Пролетните средби на ММФ и Светска банка во Вашингтон. Станува збор за програма на Европската банка за обнова и развој (ЕБОР), која се однесува на поддршка на земјите од Западен Балкан во вкупен износ од 360 милиони евра, од кои Македонија има право на користење на 20 отсто од фондот. – Македонија веќе ја испрати апликацијата – акциониот план до Бордот на ЕБОР. Со оваа програма се решава еден дел од корпусот на прашања кои се поврзани со пристапот до финансии, кои се многу значајни за приватниот сектор врз кој почива македонската и речиси сите економии во светот – вели Миноски. Евтините кредити за малите и средни претпријатија ќе се нудат во домашната валута, преку комерцијалните банки, директно преку ЕБОР или со кофинансирање 50-50% ЕБОР со банките. Каматната стапка е повластена од 4 до 5%. За средствата од оваа програма ЕБОР не бара ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Австралиецот Брентон Тарант, кој е осомничен за напад врз две џамии во Нов Зеланд и за убиство на 50 лица, во април 2016 година престојувал во Словенија. Ова ...
сите 278 | | | веќе видена

Пораката за нас е јасна, вели генералнот секретар на ГРОМ, Виктор Цветковски, кој во синоќешното гостување на „Отворено“ на Алфа го коментираше апсењето и ...
сите 231 | | | веќе видена

Охрид, 22. март 2019 (ИНПРЕС) – Времето денес ќе биде сончево со мала до умерена облачност. Ќе дува слаб до умерен ветер од северeн правец. Максималната ...
сите 184 | | | веќе видена

Белата куќа отфрли барања на конгресмени од Демократската партија да им бидат доставени информации за разговорите на американскит претседател Доналд Трамп и ...
сите 104 | | | веќе видена

Лаги и клевети се тврдењата дека нејзиниот татко монтирал процеси додека бил на власт како министер за внатрешни работи и како директор на БЈБ,тврди за ТВ21, ...
сите 100 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Новите евтини кредити ќе бидат значајна поддршка за стопанството

Од:
До кого (е-маил):
Порака: