Миноски: Нови 72 милиони евра за малите и средните бизниси


3 копии

Нови 72 милиони евра за ефтини кредити за малите и средни претпријатија преку Европската банка за обнова и развој, најави министерот за финансии Кирил Миноски, кој учествува на Пролетните средби на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) и Светска банка во Вашингтон. Станува збор за програма на Европската банка за обнова и развој (ЕБОР), која се однесува на поддршка на земјите од Западен Балкан во вкупен износ од 360 милиони евра, од кои Македонија има право на користење на 20 отсто од Фондот. – Македонија веќе ја испрати апликацијата – акциониот план до Бордот на ЕБОР. Со оваа програма се решава еден дел од корпусот на прашања кои се поврзани со пристапот до финансии, кои се многу значајни за приватниот сектор врз кој почива македонската и речиси сите економии во светот, изјави Миноски. Ефтините кредити за малите и средните претпријатија ќе се нудат во домашна валута, преку комерцијалните банки, директно преку ЕБОР или со кофинансирање 50-50 проценти ЕБОР со банките. Каматната стапка е повластена од 4 до 5 ...
| | веќе видена | слични
5 копии

Академијата за банкарство и информатичка технологија, АБИТ денеска ќе ја промовира првата генерација специјализанти. На свеченоста ќе се обратат гувернерот на Народна Банка на Република Македонија Димитар Богов, претседателот на академскиот совет на АБИТ Драгољуб Арсовски, членот на Академскиот совет на АБИТ, Љубе Трпески и членот на Управниот одбор на АБИТ Тони Стојановски. АБИТ е формирана во 2014-та година како единствена институција која нуди сертифицирана доедукација во сферата на банкарството и информатичките технологии. До сега едногодишните обуки ги поминаа над 100 слушатели, вработени во банки, студенти и невработени граѓани. Во АБИТ членува Народна Банка на Република Македонија како и поголем број од банките - Комерцијална банка а.д., НЛБ Банка а.д., Стопанска банка а.д. Скопје, Еуростандард банка а.д., ТТК банка а.д. и Стопанска Банка а.д. Битола. АБИТ е поддржан и од финансиските институции како КИБС а.д., ЕОС Матрикх.
| | веќе видена | слични

Депозитите на домаќинствата ја задржаа улогата на поединечно најголем извор на финансирање на активностите на банкарскиот систем со учество од 49,7% во вкупната пасива, беше истакнато на седница на Советот на Народната банка на Република Македонија (НБРМ). “Депозитите од нефинансиските субјекти, по остварениот пад во првата половина од 2016 година, во второто полугодие започнаа да се движат по нагорна линија и на годишна основа забележаа солиден раст од 5,4%, иако нешто побавен во споредба со 2015 година, кога тој изнесуваше 6,7%. Депозитите од нефинансиските друштва дадоа двојно повисок придонес во годишниот раст на депозитите, во споредба со домаќинствата. Сепак, депозитите на домаќинствата ја задржаа улогата на поединечно најголем извор на финансирање на активностите на банкарскиот систем со учество од 49,7% во вкупната пасива“, стои во соопштението на НБРМ. До крајот на 2016 година, постепеното закрепнување на депозитната активност, во комбинација со дадената можност за пласирање девизни депозити на ...
| | веќе видена | слични

На свеченоста ќе се обратат гувернерот на Народна Банка на Република Македонија Димитар Богов, претседателот на академскиот совет на АБИТ Драгољуб Арсовски, членот на Академскиот совет на АБИТ, Љубе Трпески и членот на Управниот одбор на АБИТ Тони Стојановски. АБИТ е формирана во 2014-та година како единствена институција која нуди сертифицирана доедукација во сферата на банкарството и информатичките технологии. До сега едногодишните обуки ги поминаа над 100 слушатели, вработени во банки, студенти и невработени граѓани. Во АБИТ членува Народна Банка на Република Македонија како и поголем број од банките – Комерцијална банка а.д., НЛБ Банка а.д., Стопанска банка а.д. Скопје, Еуростандард банка а.д., ТТК банка а.д. и Стопанска Банка а.д. Битола. АБИТ е поддржан и од финансиските институции како КИБС а.д., ЕОС Матрикх.
| | веќе видена | слични

На крајот на 2016, бруто надворешниот долг достигна 73,5 отсто од БДП, што е за 4,1 процентни поени повеќе во споредба со крајот на 2015 Раст на економијата од 2,4 отсто, ниска инфлација и стабилен курс на денарот, се некои од основните економски параметри минатата година, кои се посочуваат во годишниот извештај за 2016 година на Народна банка на Македонија, кој беше усвоен на вчерашната седница на Советот на НБМ. Притоа, како што соопшти НБМ, централната банка успешно ги оствари законски дефинираните цели. „Девизниот курс остана стабилен, при што сите показатели за соодветност на девизните резерви се задржаа во комфорната зона“, се наведува во соопштението. Растот лани беше „умерено понизок“ во споредба со 2015 година, при што и во 2016 градежништвото беше сектор со највисок позитивен придонес. Главни фактори во подобрувањето беа нето-извозот од новите индустриски капацитети, намалувањето на негативното енергетско салдо, зголемените нето-приливи кај повеќе категории услуги, како и отсуството на поголеми ...
| | веќе видена | слични
11 копии

Советот на Народната банка на Република Македонија на денешната седница го усвои Годишниот извештај за 2016 година, при што беше констатирано дека во 2016 година Народната банка успешно ги оствари законски дефинираните цели. - Девизниот курс остана стабилен, при што сите показатели за соодветност на девизните резерви се задржаа во комфорната зона. Во однос на ценовната стабилност, во 2016 година во просек беше остварена ниска и благо негативна промена на домашните цени, во целост како последица на пониските увозни цени на храната и на енергијата, односно факторите на страната на понудата. Од друга страна, базичната инфлација се одржуваше на умерено ниво во позитивната зона, што соодветствува со постојаното закрепнување на домашната побарувачка и благо позитивниот производен јаз, се наведува во соопштението на НБРМ. И во 2016 година, се посочува, македонската економија растeше, при што стапката на реален раст изнесува 2,4 проценти и е умерено пониска во споредба со 2015 година. Структурата е слична како во ...
| | веќе видена | слични

Менаџерите на седум домашни банки нема да можат да го земат посакуваниот бонус, или да ја делат добивката како дивиденда на акционерите ако до март в година не ги исполнат новите законски услови за висината на нивниот капитал. Станува збор за таканаречени системски значајни банки кои како такви ги одбра Народната банка (НБМ) по посебна методологија. Тоа се Kомерцијална банка, НЛБ банка, Стопанска банка, Охридска банка, Халк банка, Прокредит и Шпаркасе банка. Новите правила веќе стапија во сила, а произлегуваат од меѓународните банкарски стандарди. Строги правила Законски банките што ќе бидат одбрани како системски значајни мора да одржуваат повисок капитал преку таканаречен заштитен слој, кој е меѓу еден и 3,5 проценти од целата актива. Тоа што ќе го имаат тој нов слој, според Народната банка, која ги иницира промените, значи дека тие ќе се појаки и во иднина би биле постабилни и поотпорни на потреси, што, од друга страна, ќе значи и зголемување на сигурноста на сиот банкарски систем во државата. За ...
| | веќе видена | слични

Во 2016 година македонската економија растеше, при што стапката на реален раст изнесува 2,4 проценти и е умерено пониска во споредба со 2015 година. Структурата е слична како во 2015 година, односно градежништвото беше сектор со највисок позитивен придонес- соопшти Централната банка. Девизниот курс остана стабилен, при што сите показатели за соодветност на девизните резерви се задржаа во комфорната зона. Во однос на ценовната стабилност, во 2016 година во просек беше остварена ниска и благо негативна промена на домашните цени, во целост како последица на пониските увозни цени на храната и на енергијата, односно факторите на страната на понудата. Од друга страна, базичната инфлација се одржуваше на умерено ниво во позитивната зона, што соодветствува со постојаното закрепнување на домашната побарувачка и благо позитивниот производен јаз, се наведува во соопштението на НБРМ. Советот на Народната банка на Република Македонија на денешната седница го усвои Годишниот извештај за 2016 година, при што беше ...
| | веќе видена | слични

Девизниот курс остана стабилен, при што сите показатели за соодветност на девизните резерви се задржаа во комфорната зона, информираат од Народната банка на Република Македонија. Советот на Народната банка на Република Македонија денес ја одржа својата трета седница, на која беше усвоен Годишниот извештај за 2016 година. Во однос на ценовната стабилност, во 2016 година во просек беше остварена ниска и благо негативна промена на домашните цени, во целост како последица на пониските увозни цени на храната и на енергијата, односно факторите на страната на понудата. Од друга страна, базичната инфлација се одржуваше на умерено ниво во позитивната зона, што соодветствува со постојаното закрепнување на домашната побарувачка и благо позитивниот производен јаз. „И во 2016 година македонската економија растeше, при што стапката на реален раст изнесува 2,4% и е умерено пониска во споредба со 2015 година. Структурата е слична како во 2015 година, односно градежништвото беше сектор со највисок позитивен придонес. Во ...
| | веќе видена | слични

Во 2016 година, бруто надворешниот долг на Македонија изнесувал 7,2 милијарди евра или 73,5% од БДП, што претставува раст од 4,1% споредено со 2015, но и покрај тоа велат од Советот на НБРМ, долгот се наоѓа во безбедна зона. Стапката на реален раст во 2016 изнесува 2,4% а сектор со највисок позитивен придонес е градежништвото. Финансиската сметка бележи значителни нето приливи од 6,5% од БДП. Најзначаен извор биле директните инвестиции како и задолжувањата, особено издавањето на 5-та еврообврзница. Сепак меѓународната инвестициска позиција на Македонија е негативна, односно преовладуваат обврските. Тие на крајот на 2016 година, достигаат 5,7 милијарди евра или 58,1% од БДП што е за 2% повеќе од 2015. Политичката криза и трубуленциите на домашниот пазар во 2016 година ја намалиле кредитната активност на банките. Регистриран е раст од само 1,2% за разлика од 2015 кога кредитите имаа раст од 9,7%. Економија Има видео?:
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Според податоците на државната изборна комисија победи  кандидатот на СДСМ Стево Пендаровски со околу 4 ипол илјади гласови, по што и дефинитивно Македонија ...
сите 352 | | | веќе видена

На фер, слободни и демократски избори победи Стево Пендаровски во првиот изборен круг. Победата на Пендаровски во првиот круг најавува уште поголема поддршка ...
сите 167 | | | веќе видена

Како што почна така и заврши изборниот ден во четирите општини од крајниот исток на државата. Во Делчево до 18:30 часот во мирна и демократска атмосфера своето ...
сите 255 | | | веќе видена

Под влијание на силно југозападно воздушно струење веќе е започнат транспорт на прашина и на песок што значи дека и атмосферата понатаму ќе биде доста ...
сите 174 | | | веќе видена

Одборот за одбрана на Џулијан Асанж ќе организира јавен состанок во Лондон на 26 април за да добие поддршка за основачот на „Викиликс“ и да испрати силна ...
сите 42 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Миноски: Нови 72 милиони евра за малите и средните бизниси

Од:
До кого (е-маил):
Порака: