Вечер на женски права во Кочани

13.04.2018 Општина Кочани е вклучена во активностите за поттикнување на носење родово одговорни политики и родово одговорно буџетирање, во чии рамки беше и организирањето работилница за членоивите на општинскиот Совет. Во меѓусебна активна комуникација и корелација присутните на работилницата се запознаа со основните концепти на родот и родовите прашања, и за тоа како подобро да се спроеведуваат политики за поеднаква застапеност на мажите и жените. Ментор на работилницата беше Кристина Хаџи-Василаева, магистер по родови студии и надворешен соработник на UN Women, која рече дека ова е само еден од начините за промоција на проектот што се реализира во општините во Македонија, а е со поддршка од организацијата на Обединетите Нации.
| | веќе видена | слични
3 копии

20.04.2018 Повеќе од 500 ученици од основните и средните училишта и од Здружението на пензионерите учествуваа на Пролетниот крос во Кочани што го организираа Сојузот за училишни спортови и Локалната самоуправа. Спортската манифестација се одржа по осми пат, а учесниците трчаа на патеки со различна должина, приспособени на нивната возраст. На почетокот од натпреварите присутните и учесниците ги поздрави градоначалникот на Кочани, Николчо Илијев, кој им посака успех и среќа во трките, повикувајќи ги и во слободното време да рекреаираат и да престојуваат во природа. Од Сојузот на училишни спортови искажаа задоволство од масовноста на пролетниот крос и рекоа дека тој ја исполнува зацртаната цел.
| | веќе видена | слични

19.04.2018 Дел од проектот за изградба и асфалтирање на улиците во Кочани се и три крака од “Карпошово востание“ во населбата Усова чешма. Се работи за инвестиција што Општина Кочани ја реалзира со средствата во висина од 4.300.000 денари што се заштеда од реализација на потпроектот „Изградба на 10 улици во општина Кочани“, а уште 1.166.000 денари се општинско кофинансирање и се обезбедија од Буџетот на Локалната самоуправа на Кочани за 2018 година. Градежните работи се веќе започнати, односно коловозот се тампонира и во моментот се поставуваат бетонските рабници. Со тоа ќе се обебзедат потребните услови во планираниот рок да се извршпи иасфалтирање на оваа сообраќајница.
| | веќе видена | слични
2 копии

18.04.2018 Општина Кочани ја распиша 30-та објава за отуѓување на градежно земјиште, сопственост на Република Македонија, со која се ставени на продажба 12 градежни парцели, од кои шест со намена индивидуално домување, две за лесна индустрија, три за викенд куќи на Пониква и една градежна парцела со намена за изградба на стопански комплекси за откуп на примарна и финална обработка за земјоделски производи. Од парцелите за индивидуално домување две се наоѓаат на улицата „Трета македонска бригада“, две на „Ѓорче Петров“, една на „Крум Вранински“ и една на улицата „Јордан Зафиров“, а се со површини од 260 до 423 м 2 . Парцелите со намена за лесна индустрија и производство се наоѓаат во месноста Драчевик и се со површина од 1.471 и 1.150 м 2 .
| | веќе видена | слични

16.04.2018 Над 200 деца од предучилишна возраст од највозрасните воспитни групи од петте објекти на градинката „Павлина Велјанова“ од Кочани учествуваа на Детската олимпијада. Во спортската сала на ОУ “Никола Карев во саботата тие се натпреваруваа во пет спортски дисциплини што се прилагодени на нивната возрасна категорија. Од име на Општина Кочани, учесниците и присутните на натрперварот ги поздрави градоначаникот Николчо Илијев, кој истакна дека организирањето нa манифестацијата е од огромно значење за развивање на спортскиот дух кај најмладите, но и вистински начин за градење заедништво, другарување и забава.
| | веќе видена | слични

Останато

Од Синдикатот на културата велат дека го чекаат владиното образложение за нејзиното разрешување. Одлуката според нив е изненадувачка, како и тоа дека таа доаѓа ...
сите 89 | | | веќе видена

Турските научници предупредуваат за опасноста од нови силни земјотреси што го загрозуваат Истанбул и реонот на Мраморно море, пишува денеска турскиот весник ...
сите 156 | | | веќе видена

Оперските пејачи Благој Нацоски, Весна Ѓиноска-Илкова, Ирена Кафкалевска и Наде Талевска-Спасовска синоќа на концертот на Охридско лето во црквата „Св. Софија“ ...
сите 78 | | | веќе видена

Градоначалникот на Општина Охрид, Константин Георгиевски е уверен дека до следната сесија во февруари Охридскиот регион ќе ја надмине опасноста да биде ставен ...
сите 101 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Вечер на женски права во Кочани

Од:
До кого (е-маил):
Порака: