Отворени денови во средните училишта на град Скопје


2 копии

Градоначалникот Петре Шилегов, согласно со заложбите на Градот за континуирано унапредување на квалитетот на образовните услуги ја промовираше инцијативата за отворени денови во средните училишта, на кои универзитетите и факултетите ќе понудат информации и одговори на голем број прашања што си ги поставуваат средношколците и матурантите. - Ги отвораме вратите на средните училишта за универзитетите. Во таа насока, универзитетите и факултетите што се заинтересирани да ги презентираат своите програми пред идните студенти ќе имаат можност да го сторат тоа од годинава, во една поорганизирана форма. Определивме периодот на отворените денови на училиштата од 15 март до 1 април. Можноста која им ја нудиме на средношколците е, преку непосреден разговор и контакти, да добијат информации и одговори и да го направат вистинскиот избор за својот професионален развој - истакна Шилегов. Тој додаде дека досегашните искуства не се позитивни и покажуваат дека голем број матуранти не можат да донесат одлука во која дејност ...
| | веќе видена | слични

Издавачките куќи „Шкупи“ и „Логос А“ по повод 131-годишнината од првото албанско училиште, на основните албански училишта во Македонија, ќе им подарат околу 30 илјади книги, а уште 300 книги ќе им бидат подарени на 13 библиотеки на средните училишта во Скопје. Азам Даути од издавачката куќа „Шкупи“, вели дека ова е апел до јавните институции да ги обноват и да ги пополнат училишните библиотеки, нешто што досега доброволно го правеа единствено издавачките куќи. И претседателот на Сојузот на Албанските наставници, Нухи Дардишта упати апел за поинтензивно снабдување на библиотеките. Според него Министерството за Образование треба да се залага за квалитетен превод на книгите и истите да им ги подари на албанските училишта во Македонија. По повод Денот на наставниците 7 Март, денеска беа презентирани и две дела на Сами Фрашери „Совеста“ и „Жените“ кои за прв пат се објавуваат на албански јазик и кои ќе бидат подарок за над 7 илјади албански наставници од Македонија. Сите книги кои ќе бидат донирани на основните ...
| | веќе видена | слични

Седми пат оваа година здружението за едукација, комуникација и консалтинг ОХО организира „Треш фешн Македонија“, натпревар на креации изработени со реупотреба на материјали.Повикот за учество на натпреварот е упатен до сите средни училишта и е дел од програмата „Интеграција на еколошката едукација во македонскиот образовен систем“, која ја имплементира ОХO во соработка со Министерството за образование и наука.Целта на натпреварот е да ги поттикне и анимира средношколците да ја развијат свеста за заштита на животната средина, собирајќи го отпадот околу нив и наедно, да креираат оригинални модели преку реупотреба на отпадот. Оваа година училиштата ќе се натпреваруваат на темата „Мода од иднината“.- „Треш фешн“ е единствен настан од ваков вид во Македонија. Ќе се одржи на 5 јуни по повод Светскиот ден на животната средина и се најавува како уште едно големо визуелно доживување за сите учесници и посетители. ОХО ги поканува средните училишта да учествуваат во натпреварот, а дополнителни информации за ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Директорките на средните училишта Арсени Јовков и Здравко Цветковски ГУЦ поднеле оставки – дознаваат од ТВ 24 . Оставките на Јованка Лековска и Драгица Костадиновска следуваат откако телевизијата го обелодени скандалот со тендерските местенки, а градот Скопје и Државниот просветен инспекторат почнаа да вршат инспекции во двете средни училишта. „Вршењето на вонредни инспекциски надзори се во однос на раководењата на училиштата по барање на други институции. Доколку инспекторите утврдат повреда или несоодветни постапки, ДПИ ќе ги информира надлежните органи или ќе покрене соодветни прекршочни или кривични постапки“. - велат од Државен Просветен инспекторат. Потврда за оставките од Град Скопје се уште нема. Градоначалникот Петре Шилегов, пред два дена изјави дека веќе се почнати постапки за промена на директорите на неколку скопски средни училишта, а за посочените рече дека ќе се одлучува откако ќе пристигне ревизорскиот извештај. „Во некои од средните училишта внатрешната ревизија на град Скопје си ја врпи ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Универзитетите и факултетите ќе понудат информации и одговори на голем број прашања што ги имаат средношколците и матурантите во средните училишта, кои работат под градот Скопје. Иницијативата ја најави градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов, и според него, истата таа е во согласност со најавените заложби на градот за континуирано унапредување на квалитетот на образовните услуги. Шилегов истакна дека ќе ги отвори вратите на средните училишта за универзитетите, со намера универзитетите и факултетите што се заинтересирани да ги презентираат своите програми пред идните студенти и да имаат можност да го сторат тоа во една поорганизирана форма од претходно. Отворените денови во средните училишта ќе траат од 5 март до 1 април и идејата е преку непосреден разговор и контакт, средношколците да добијат информации и одговори за да го направат вистинскиот избор за својот професионален развој. Градоначалникот додаде дека досегашните искуства не покажуваат резултати, односно голем број матуранти не можат да донесат ...
| | веќе видена | слични

Од 15 март до 1 април град Скопје ги отвара вратите на средните училишта за високообразовните институции кои сакаат да ги презентираат своите програми пред потенцијалните студенти. - Можноста која им ја нудиме на средношколците е преку непосреден разговор и контакти, да добијат информации и одговори и да го направат вистинскиот избор за својот професионален развој – изјави градоначалникот Петре Шилегов. Тој додаде дека досегашните искуства не се позитивни и покажуваат дека голем број матуранти не можат да донесат одлука во која дејност сакаат да се профилираат само преку посетата на саемите и медиумските промоции што ги организираат универзитетите и факултетите, бидејќи истите не се доволни да направат дистинкција помеѓу изборот и можностите. Шилегов објасни и дека дополнителна предност на отворените денови на училиштата е фактот што учениците ќе пропуштат помалку наставни часови, што ќе овозможи непречено одвивање на наставата.
| | веќе видена | слични

По седми пат „Здружението за едукација, комуникација и консалтинг ОХО” го организира Trash Fashion Macedonia 201 8 , натпревар на креации изработени со реупотреба на материјали. Настанот е наменет за сите средни училишта и е дел од програмата „Интеграција на еколошката едукација во македонскиот образовен систем“ која ја имплементира ОХO во соработка со Министерството за образование и наука на Република Македонија. Целта на Trash Fashion Mac е d о nia 2018 е да ги поттикне и анимира средношколците да ја развијат свеста за заштита на животната средина, собирајќи го отпадот околу нив и да креираат оригинални модели преку реупотреба на отпадот. Оваа година училиштата ќе се натпреваруваат на тема „Мода од иднината“. Годинава настанот ќе се одржи на 5 јуни 2018 по повод Светскиот ден на животната средина. Организаторите најавуваат уште едно големо визуелно доживување за присутните. ОХО ги поканува средните училишта да учествуваат во натпреварот, а дополнителни информации за иницијативата и за тоа како да се ...
| | веќе видена | слични

Градот Скопје, преку својата програма за активностите во областа на спортот и младите, традиционално издвојува значителни средства за поддршка на средношколскиот спорт. - Не можам да го сокријам задоволството што вие учениците заедно со вашите професори по физичко воспитување, во изминативе години, покажавте дека само со истрајна, упорна и посветена работа се стигнува до саканиот резултат. Докажавте дека вложувањето во спортските достигнувања не е кочница за вашиот успех во школувањето и дека желбата за спортот може да биде сојузник на вашиот личен и професионален развој – изјави градоначалникот Шилегов. Тој додаде дека го радува фактот што владее спортскиот дух меѓу младите и упати силен апел до нив да спортуваат, да се натпреваруваат и да постигнуваат успеси. - Поттикнувајте фер игра и соочете ги способностите и амбициите. Само така ќе придонесете за здрави и дисциплинирани генерации. Јас како Ваш градоначалник секогаш сум тука со поддршка за остварување на вашите спортски соништа, бидејќи ...
| | веќе видена | слични

Од 15 март до 1 април факултетите ќе имаат можност да ја презентираат својата програма во средните училишта пред матурантите, информираше денеска на прес-конференција градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов. - Можноста што им ја нудиме на средношколците е преку непосредни разговори и контакти да добијат информации и одговори за да го направат својот вистински избор за професионалниот развој, истакна Шилегов. Според него, досегашните искуства покажале дека голем број матуранти не можат да одлучат во која дејност сакаат да се профилираат, а тоа го имаа досега само преку посета на саемите и медиумските промоции што ги организираат универзитетите и факултетите. Но, тоа, додаде Шилегов, не е доволно да се направи дистинкција меѓу изборот и можностите. - Дополнителна предност на Отворените денови на училиштата е фактот што учениците ќе пропуштат помалку наставни часови и ќе се овозможи непречено одвивање на наставата, рече Шилегов и додаде дека заложба на Градот е преку Отворените денови да се воспостави ...
| | веќе видена | слични

Останато

Во нападите на бомбаши самоубијци во цркви и луксузни хотели на Велигден , биле убиени 253 ,а не 359 лица. До сега службената бројка на загинати беше 359 лица, ...
сите 524 | | | веќе видена

Донациите собрани за обнова на Богородичната црква во Париз, според првичните проценки, далеку ги надминуваат трошоците за поправка. Од минатата недела, кога ...
сите 183 | | | веќе видена

Голем пресврт во политичкото расположение на скопјани по само година и пол од последните локални избори. Вака би можело да се опише она што се случи во првиот ...
сите 355 | | | веќе видена

Резултатите од испитувањето на јавното мислење за првиот круг од претседателските избори на агенцијата „Маркет вижн" беа најблиску до она што е објавено како ...
сите 242 | | | веќе видена

Полицијата привела едно лице во гласачко место во кумановското село Тромеѓа кое го фотографирало гласачкото ливче, информираат од Општинската изборна комисија ...
сите 159 | | | веќе видена

Почна пријавувањето на болните и изнемоштени лица, кои во првиот круг на претседателските избори биле спречени да се пријават во Општинската изборна комисија. ...
сите 159 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Отворени денови во средните училишта на град Скопје

Од:
До кого (е-маил):
Порака: