Светски ден против детскиот труд

3 копии

Со одбележување на 12 јуни Меѓународниот ден против злоупотреба на детскиот труд, Првата детската амбасада во светот Меѓаши потсетува дека Македонија иако ја ратификуваше конвенцијата бр.182, се уште состојбата со детскиот труд е алармантна. Над 18.000 деца не одат на училиште и над 2.000 деца секојдневно денот го поминуваат на улица во супстандарни услови, живеејќи под ведро небо без родителска грижа. Најчесто овие деца се жртви на најтешките форми на злоупотреба на детскиот труд. Ги има од сите возрасти и националности, но најмногубројни се Роми. Постојат значителни разлики помеѓу видот на работа кои децата го вршат. Некои од нив се опасни по нивното физичко и психичко здравје, некои од нив ја загрозуваат моралната благосостојба на децата. Децата извршуваат широк спектар на активности кога работат. Сепак најчесто под терминот “детски труд” се подразбира дејство кое го вршат децата и кое ги лишува од нивното детство, нивниот потенцијал, нивното достоинство и штети на нивниот психички и физички ...
| | веќе видена | слични

Над 100 милиони деца во светот се принудени да работат во опасни средини, се искористуваат за незаконски работи, во трговијата со дрога, во проституцијата и за учество во вооружени конфликти. Суровата реалност со злоупотребата на детскиот труд не е присутна само во одредени региони во светот, далечни за нас, туку напротив таа е присутна и во нашето општество. Според упатените во оваа проблематика, состојбата со злоупотребата на детскиот труд во Македонија е алармантна. Во светот има над 215 милиони деца-работници Првата детска амбасада во светот „Меѓаши“ по повод 12 јуни, светскиот ден на кој се одбележува борбата против злоупотребата на детскиот труд, информира дека над 18.000 деца во земјава не одат на училиште, а над 2.000 деновите ги поминуваат на улица, во мизерни услови. Нив ги има од сите возрасти и националности, но најмногубројни се Ромите. - „Меѓаши“ со одбележувањето на Меѓународниот ден против злоупотребата на детскиот труд, потсетува дека состојбата со детскиот труд е алармантна и во ...
| | веќе видена | слични

Секоја минута од секој ден некаде во светот дете-работник е предмет на незгода поврзана со работата, болест или психолошка траума. Стотици милиони девојчиња и момчиња во целиот свет се жртви на детски труд, изложувајќи се на ризична и опасна работа што ги лишува од соодветно образование, здравство, одмор и основни слободи. Според Глобалниот извештај на Меѓународната организација на трудот (МОТ) во 2010 година, се проценува дека има 215 милиони деца-работници во светот, a 115 милиони деца се вклучени во работи опасни за детското здравје, безбедноста или моралот. Повеќето од нив се изложени на најлошите форми на детски труд, како што се работа во опасни средини, ропство или други форми на принудна работа, незаконски активности, како што се трговијата со дрога и проституција, како и учество во вооружени конфликти. Состојбата е алармантна и во земјава. Над 18.000 деца во Македонија не одат на училиште и над 2.000 деца секојдневно го поминуваат денот на улица во супстандарни услови, живеејќи под ведро небо без ...
| | веќе видена | слични
7 копии

Денеска се одбележува 12 Јуни - Светскиот ден против злоупотребата на детскиот труд. Се смета дека стотици милиони девојчиња и момчиња во целиот свет се жртви на детски труд изложувајќи се... Денеска се одбележува 12 Јуни - Светскиот ден против злоупотребата на детскиот труд. Се смета дека стотици милиони девојчиња и момчиња во целиот свет се жртви на детски труд изложувајќи се на ризична и опасна работа што ги лишува од соодветно образование, здравство, одмор и основни слободи. Повеќето од нив се изложени на најлошите форми на детски труд, како што се работа во опасни средини, ропство, или други форми на принудна работа, незаконски активности како што се трговијата со дрога и проституција, како и учество во вооружени конфликти. Меѓународната организација на трудот (МОТ) во 2002 година го лансираше првиот Светски ден против злоупотреба на детскиот труд, како начин да се нагласи состојбата на овие деца. Светскиот ден за борба против детскиот труд има за цел да промовира свест и делување за справување со ...
| | веќе видена | слични

Европската унија го поздравува постојаниот пад на злоупотреба на детски труд. Во 2006 година Меѓународната организација на трудот (МОТ) постави визионерска цел да се елиминираат најлошите форми на детски труд од 2016 година. - Охрабрени сме од извештајот на МОТ од минатата година, кој покажа намалување на стапката на злоупотреба на детскиот труд, во повеќе области каде децата се назагрозени, но сепак не постои причина за задоволство, неверојатни 115 милиони деца се сеуште изложени на опасни работи, се вели во заедничката изјава на високиот преставник на Европската комисија Кетрин Ештон и еврокомесарите за развој и за трговија. Додека ЕУ ги консолидира достигнувањата од минатогодишните иницијативи, се додава во изјавата, ние мора да ги забрзаме нашите напори за борба против злоупотреба на детскиот труд, особено во консолидирање на правата на децата преку сеопфатен пристап кој се однесува на основните причини за оваа појава. Европската унија, како што се наведува, води политика за развој на борбата против ...
| | веќе видена | слични

Денеска се одбележува Светскиот ден против злоупотребата на детскиот труд. Стотици милиони деца во светот се жртви на детскиот труд, лишени од основните права, соопштуваат меѓународните институции. За прв пат овој ден е одбележан во 2002-та кога Меѓународната организација на трудот реши да се нагласи состојбата на злоупотребените деца. Во 2010-та во светот имало 215 милиони деца работници, а 115 милиони деца биле вклучени во работи опасни по здравјето, безбедноста и моралот. Со одбележување на 12 јуни Меѓународниот ден против злоупотреба на детскиот труд, Првата детската амбасада во светот “Меѓаши“ потсетува дека Република Македонија иако ја ратификуваше конвенцијата бр.182, сеуште состојбата со детскиот труд во земјава, како што велат, е алармантна. Над 18.000 деца во Македонија не одат на училиште и над 2.000 деца секојдневно денот го поминуваат на улица во субстандарни услови, живеејќи под ведро небо без родителска грижа. Според нив, најчесто овие деца се жртви на најтешките форми на злоупотреба ...
| | веќе видена | слични

Останато

„Политичарите кои ги бива да лажат и да манипулираат имаат име и презиме. Тоа е Зоран Заев и картелот околу него. Политичарите кои се коцкаат со идентитетот на ...
сите 230 | | | веќе видена

Со опозицијата досега имаме убав дијалог и консензус по многу важни прашања, а тоа се потврдува затоа што пратениците заедно гласаа и за двотретински и за ...
сите 51 | | | веќе видена

Власта реши да дискутира за сѐ освен за содржината на Договорот со Грција. Власта бега од детална дебата за содржината на договорот, затоа што знаат дека ...
сите 129 | | | веќе видена

Зоолошка градина Скопје за првпат после 26 години станува дом на слонови. Прва слоница жителка на Скопје Зоо, била слоницата Цица која во Скопје живеела од ...
сите 33 | | | веќе видена

Зоран Велјовиќ, експерт за геометрија, истакнува дека никогаш не присуствал на фудбалски натпревар, но и тој даде свој удел во дебатата дали голот на Боакје е ...
сите 72 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Светски ден против детскиот труд

Од:
До кого (е-маил):
Порака: