Шилегов на средба со пазарџиите и продавачите на дивите тезги на Бит-пазар

2 копии

Градоначалникот Шилегов заедно со градоначалникот на Општина Чаир, Висар Ганиу, претставници од „Скопски пазар“ А.Д Скопје и еснафи од Старата скопска чаршија денеска во Занаетчиската комора се сретна со пазарџиите што продаваат стока на незаконски поставените тезги во близина на Бит-пазар. Во присуство на над 50 продавачи, се разговараше за планот и претстојните активности на Град Скопје за уредување на пазарот и за урбанизирање на јавните површини по должината на булеварот Крсте Мисирков. - Дојдовме да поразговараме со вас и заедно да најдеме решение. Хаосот на Бит-пазар којшто е долгогодишен проблем мора да се реши. Град Скопје реши да го уреди овој дел од градот, а за таа цел на овој потег ќе се реконструираат тротоарите, ќе се постават столпчиња и жардиниери, ќе се уреди такси-станица, ќе се засадат дрвореди, реконструираат и осветлат пасажите од булеварот кон чаршијата и ќе се ослободат тротоарите од дивопоставените тезги. За таа цел се овозможени бесплатни тезги за два месеци за пазарџиите што ќе ...
| | веќе видена | слични

Како резултат на градењето врз зелени површини во рамките на проектот „Скопје 2014“, во Мал ринг во Центар во 2013 година, зеленилото е намалено за 50%. Во завршна фаза се подготовките во Општина Центар за изградба на парк во Капиштец, кој ќе биде сместен од делот кај Зебра до Беверли Хилс и ќе биде хортикултурно и партерно уреден и со ново осветлување. Нов парк е предвиден кај Зелен пазар, ќе се обновува зелената површина во Буњаковец позади Универзална сала, ќе се реконструираат жардиниерите и исушените дрвја на Сквер Јадран  и ќе се изврши  реконструкција на дел од Паркот Франкофонија. Ќе се продолжи со практиката за зазеленување на сите слободни површини што може да бидат „маалски“ паркови, а ќе се постават и автоматски системи за наводнување. Како конкретна мерка во поглед на зазеленувањето на слободните површини ќе се изврши и реновирање на Урбан парк, кој е целосно запуштен. Зазеленувањето на Општина Центар ќе придонесе за зголемување на квалитетот на воздухот, а со тоа и на квалитетот на животот и за ...
| | веќе видена | слични

Општина Центар издвои 12 милиони и 150 илјади денари за реконструкција и одржување на зеленилото. Во рамки на акцијата „За Зелен Центар“ што треба да почне наскоро ќе се садат оформени дрвја и на повеќе локации ќе се засадат 5.000 садници. Како резултат на градењето врз зелени површини во рамките на проектот „Скопје 2014“, во Мал ринг во Центар во 2013 година, зеленилото е намалено за 50%. Во завршна фаза се подготовките во Општина Центар за изградба на парк во Капиштец, кој ќе биде сместен од делот кај Зебра до Беверли Хилс и ќе биде хортикултурно и партерно уреден и со ново осветлување. Нов парк е предвиден кај Зелен пазар, ќе се обновува зелената површина во Буњаковец позади Универзална сала, ќе се реконструираат жардиниерите и исушените дрвја на Сквер Јадран и ќе се изврши реконструкција на дел од Паркот Франкофонија. Ќе се продолжи со практиката за зазеленување на сите слободни површини што може да бидат „маалски“ паркови, а ќе се постават и автоматски системи за наводнување. Како конкретна мерка во ...
| | веќе видена | слични

Општина Центар планира на повеќе локации да засади 5.000 оформени дрвја или садници во рамки на акцијата “За зелен Центар”. За реконструкција и одржување на зеленилото во општинската каса се одвоени рекордни12,15 милиони денари. – Како резултат на градењето врз зелени површини во рамките на проектот „Скопје 2014“, во Мал ринг во Центар во 2013 година, зеленилото е намалено за 50 отсто – информираат од општина Центар. Вчера беа засадени 16 висококвалитетни садници од видот јавор пред објектот на „Македонска пошта“. Во завршна фаза се подготовките за изградба на парк во Капиштец којшто ќе биде сместен од делот кај Зебра до Беверли Хилс и ќе биде хортикултурно и партерно уреден и со ново осветлување. – Нов парк е предвиден кај Зелен пазар, ќе се обновува зелената површина во Буњаковец позади Универзална сала, ќе се реконструираат жардиниерите и исушените дрвја на Сквер Јадран и ќе се изврши реконструкција на дел од Паркот Франкофонија – велат од прес службата на општина Центар. Оттаму нагласуваат дека ќе се ...
| | веќе видена | слични

Привршуваат подготовките за започнување на акцијата “„ За Зелен Центар“. До сега рекордни 12 милиони и 150 илјади денари општина Центар одвои за реконструкција и одржување на зеленилото.Ќе се садат оформени дрвја и на повеќе локации ќе се засадат 5.000 садници. Како резултат на градењето врз зелени површини во рамките на проектот „Скопје 2014“, во Мал ринг во Центар во 2013 година, зеленилото е намалено за 50%, соопштуваат од Општина Центар.Градоначалникот на Град Скопје Петре Шилегов и градоначалникот на општина Центар Саша Богдановиќ, вчера присуствуваа на засадување на 16 висококвалитетни садници од видот јавор пред објектот на „Македонска пошта“.Во завршна фаза се подготовките во Општина Центар за изградба на парк во Капиштец, кој ќе биде сместен од делот кај Зебра до Беверли Хилс и ќе биде хортикултурно и партерно уреден и со ново осветлување.Нов парк е предвиден кај Зелен пазар, ќе се обновува зелената површина во Буњаковец позади Универзална сала, ќе се реконструираат жардиниерите и исушените дрвја на ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Градот Скопје ја продолжува пролетната акција за зазеленување на јавните површини во која е планирано да се засадат повеќе од 2.000 садници. Денеска, пред објектот на Македонска пошта, на булеварот ВМРО, ќе се засадат 16 дрвја од видот јавор. Градоначалникот Шилегов кој присуствуваше на денешната акција за засадување дрвја објасни дека во 2013 година, според истражувањето на состојбата на зеленилото во Мал ринг, зеленилото во овој дел од Скопје е намалено за 50% како резултат на градењето врз зелени површини во рамките на проектот „Скопје 2014“. „Земавме обврска пред граѓаните да го вратиме загубеното зеленило коешто претходната власт го уништуваше каде ќе стигне, додека ние се бориме за секој сантиметар слободен простор за ново зеленило. На оваа локација ќе се засадат 16 висококвалитетни садници од видот јавор, кои ќе бидат наводнувани со систем капка по капка. Овој дрворед ќе биде опремен дополнително со 16 подни тротоарски дренажни решетки. По завршувањето на пролетната акција, продолжуваме наесен, со ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Во рамки на пролетната акција на Град Скопје за зазеленување на јавните површини, денеска пред објектот на Македонска пошта на булеварот ВМРО, беа засадени шеснаесет јавори. Со акцијата, како што информираат од Град Скопје, е планирано да се засадат повеќе од 2.000 садници. Градоначалникот Шилегов, на денешната акција, посочи дека по завршување на пролетната акција, наесен ќе бидат засадени нови 8.000 дрвја, со што Скопје оваа година ќе добие повеќе од 10.000 нови висококвалитетни садници. – Земавме обврска пред граѓаните да го вратиме загубеното зеленило што претходната власт го уништуваше каде ќе стигне, додека ние се бориме за секој сантиметар слободен простор за ново зеленило. На оваа локација ќе се засадат 16 висококвалитетни јаворови садници, што ќе бидат наводнувани со систем капка по капка. Овој дрворед ќе биде опремен дополнително со 16 подни тротоарски дренажни решетки, изјави Шилегов. Посочи дека, во 2013 година според истражувањето на состојбата на зеленилото во Мал ринг, зеленилото во овој дел ...
| | веќе видена | слични

Со акцијата, како што информираат од Град Скопје, е планирано да се засадат повеќе од 2.000 садници. Градоначалникот Шилегов, на денешната акција, посочи дека по завршување на пролетната акција, наесен ќе бидат засадени нови 8.000 дрвја, со што Скопје оваа година ќе добие повеќе од 10.000 нови висококвалитетни садници. - Земавме обврска пред граѓаните да го вратиме загубеното зеленило што претходната власт го уништуваше каде ќе стигне, додека ние се бориме за секој сантиметар слободен простор за ново зеленило. На оваа локација ќе се засадат 16 висококвалитетни јаворови садници, што ќе бидат наводнувани со систем капка по капка. Овој дрворед ќе биде опремен дополнително со 16 подни тротоарски дренажни решетки, изјави Шилегов. Посочи дека, во 2013 година според истражувањето на состојбата на зеленилото во Мал ринг, зеленилото во овој дел од Скопје било намалено за 50 процени како резултат на градењето врз зелени површини во рамките на проектот „Скопје 2014“. Шилегов потсети дека дрвјата што ќе ги засадува Град ...
| | веќе видена | слични

Градоначалникот Шилегов и претставници на гинеколошките клиники од Скопје денеска потпишаа меморандум за соработка за реализација на проектот „ Дрво за секое дете“. - Како што ветив во предизборната кампања пред неколку месеци, ja почнуваме реализацијатa на проектот „Дрво за секое дете“. Заедно со ЈП Паркови и зеленило и гинеколошко - акушерските болници, преку овој проект, им овозможуваме на нашите сограѓани да засадат дрво во чест на раѓањето на нивното бебе, на некој од градските дрвореди, паркови или скверови. На дрвото ќе има плочка каде што ќе го пишува името на детето и датумот на раѓање. Низ годините, секој што засадил дрво ќе може да го следи растот на дрвото заедно со неговото дете - истакна Шилегов. Дрвото на новороденчињата ќе биде посадено во сезонска акција на расположива локација по избор на родителите. По напуштање на гинеколошката клиника, родителите ќе треба да го пријават добиениот кодот на 071/395-395 каде што потоа ќе ги добијат дополнителните информации за овој проект. Тој нагласи ...
| | веќе видена | слични

Пред објектот на Македонска пошта, на булеварот ВМРО, ќе бидат засадени 16 јавори. Градоначалникот на Скопје Петре Шилегов рече дека во 2013 година, според истражувањето на состојбата на зеленилото во Мал ринг, зеленилото во овој дел од Скопје е преполовено како резултат на градењето врз зелени површини во рамките на проектот „Скопје 2014“. – Земавме обврска пред граѓаните да го вратиме загубеното зеленило коешто претходната власт го уништуваше каде ќе стигне. На оваа локација ќе се засадат 16 висококвалитетни садници од видот јавор, кои ќе бидат наводнувани со систем капка по капка. Овој дрворед ќе биде опремен дополнително со 16 подни тротоарски дренажни решетки – рече Шилегов. Тој најави дека наесен, ќе се засадат нови 8.000 дрвја и со тоа Скопје годинава ќе добие повеќе од 10.000 нови висококвалитетни садници. Шилегов потсети дека дрвјата што ќе ги засадува Град Скопје наскоро ќе ги добијат имињата на новородените деца во градот, како дел од проектот „Дрво за секое дете“ и дека градската администрација ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Премиерот Зоран Заев, по вчерашната средба со германската канцеларка Ангела Меркел, со видео преку Фејсбук се обрати до јавноста.„Вчерашната пријателска средба ...
сите 185 | | | веќе видена

Високaтa претставничка на ЕУ за надворешни работи и безбедност, Федерика Могерини, во Вашингтон зборуваше со американскиот државен секретар, Мајкл Помпео, за ...
сите 94 | | | веќе видена

- На телефон се карав многу вулгарно со моја блиска личност, и таксистот го искористил моментот да ме снима, но верувам дека не очекувал дека ќе ме сними како ...
сите 16 | | | веќе видена

Пратеникот Антонио Милошоски прашува „Дали тоа и хрватската министерка за надворешни работи, Марија Пејчиновиќ Буриќ шири лажни вести дека неколку ЕУ-земји се ...
сите 105 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Шилегов на средба со пазарџиите и продавачите на дивите тезги на Бит-пазар

Од:
До кого (е-маил):
Порака: