МВР подготвено за локалните избори

2 копии

Министерството за внатрешни работи, покрај централниот оперативен штаб, има формирано и осум допелнителни оперативни штабови на ниво на сектори за внатрешни работи, кои од денес ќе постапуваат по акциониот план до самиот ден на локалните избори. Министерката Гордана Јанкулоска истакна дека оперативниот штаб е целосно подготвен и во функција за изборите, при што одредени се евентуалните ризични точки, како и разни типови на проблеми кои би можеле да се јават. Максимален број на полициски службеници ќе бидат вклучени пред изборите, на денот на изборите и по затворањето на гласачките места. -МВР останува отвоено за сите граѓани за било каква инфорамација доколку имаат за штета на избирачкиот процес, посочи Јанкулоска.
| | веќе видена | слични

Ќе се обезбедат доволен број полициски службеници, што ќе гарантира слободни, фер и демократски избори, односно остварување на правата на граѓаните и во смисла на активно право или право да избираат, но и на пасивно избирачко право (право да бидат избрани), вели министерката Јанкулоска Јанкулоска не открива колку припадници на МВР ќе бидат ангажирани за локалните избори Оперативниот штаб на Министерството за внатрешни работи, задолжен за претстојните локални избори, е подготвен и ставен во функција на одржување слободни фер и демократски избори, изјави министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска. Точната бројка на полициски службеници што ќе бидат ангажирани на денот на изборите зависи од повеќе параметри и во овој момент сѐ уште не дефинитивно определена. - И кога бројката ќе биде определена, останува процената во дадениот момент на МВР дали ќе се обелодени. Ќе се обезбедат доволен број полициски службеници, што ќе гарантира слободни, фер и демократски избори, односно остварување на правата на ...
| | веќе видена | слични

Хаос во опозицијата Од десетина партии во коалицијата на СДСМ и Црвенковски три од нив се појавуваат на овие локални избори: ПЕИ на Фијат Цаноски, Српската напредна партија во Македонија на Драгиша Милетиќ и Титови леви сили. Иако имаа коалициски договор за бојкот на изборите. Никој нема сила да ги исклучи од коалиција како што беа исклучени Владо Бучковски, Димитар Бузлевски, Виктор Цветковски од Куманово, Панчо Минов од Кавадарци кои самостојно се појавуваат на избори. Од СДСМ вчера беше исклучен и поранешниот градоначалник на Росоман, Гоце Величковски, поради тоа што тој со кандидирањето за градоначалник го повредил статутот на партијата. Откако експресно од партијата го исклучи Стевче Јакимовски поради тоа што не ја почитуваше неговата одлука, Црвенковски истото се очекуваше да го направи и со коалициските партнери Милетиќ, Цаноски и Угриновски од Титови леви сили. Покрај кандидатурата на Јакимовски, СНС на Драгиша Милетиќ има кандидати во Куманово и Старо Нагоричане. Лидерот на партијата по ...
| | веќе видена | слични

Согласно преземените мерки на МВР и оперативниот штаб како и досегашното искуство за коректна соработка со сите државни институции, очекуваме избори кои ќе бидат добро оценети и кои нема да донесат проблеми со кои министерството ќе треба да се справува, изјави министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска. Јас не би сакала да коментирам политички одлуки на било кој политички субјект, меѓутоа од позиција на министер за внатрешни работи можам да им гарантирам на граѓаните дека во целост ќе може да ги искористат своите права и во смисла на нивното гласачко право, но и во смисла на реализирање на нивните права како кандидати за различни позиции на овие локални избори. Гордана Јанкулоска, министер за внатрешни работи. Запрашана за очекувањата за текот на изборите а со оглед на бојкотот од страна на опозицијата , Јанкулоска вели: „Јас не би сакала да коментирам политички одлуки на било кој политички субјект, меѓутоа од позиција на министер за внатрешни работи можам да им гарантирам на граѓаните ...
| | веќе видена | слични
11 копии

Скопје, 19 февруари - Оперативниот штаб на МВР задолжен за реализирање на обврските поврзани со претстојните локални избори е целосно подготвен и е ставен во функција на одржување на слободни, фер и демократски избори, нагласи министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска. На претстојните избори се очекува вклучување максимален број полициски службеници, а секој полицаец ќе добијат посебен прирачник, што е изработен во соработка со ОБСЕ, како корисна алатка за подобро снаоѓање во дадени ситуации. Точната бројка полициски службеници кои ќе бидат ангажирани на денот на изборите зависи од повеќе параметри и во овој момент не е се уште определена. „Но, и кога ќе биде определена останува проценката во дадениот момент на МВР дали ќе се обелодени. Ќе се обезбеди доволен број полициски службеници што ќе гарантира слободни, фер и демократски избори односно остварување на правата на граѓаните и во смисла на активно, но и пасивно избирачко право“, рече Јанкулоска. Работа на МВР, нагласи таа,е да ги предвидува ...
| | веќе видена | слични

Можна ли е ескалација на политичкиот судир меѓу власта и опозицијата кој ќе кулминира со бојкот на денот на локалните избори, закажани за 24 март? Од опозицијата уверуваат дека не планираат никакви насилни сценарија, но Министерството за внатрешни работи се подготвува и за најлошото. Министерката Јанкулоска порачува дека нема да толерираат никави обиди за попречување на изборниот процес. Од Здружената опозиција најавуваат радиализирање на отпорот веќе од претстојниот викенд. Некои од настаните што ќе ги организираат претходно ќе ги најавуваат, а некои не, но инциденти исклучуваат. Генералниот секратар на СДСМ, Андреј Петров, откако стана јасно дека нема да учествуваат на изборите, за 24 Вести рече дека ќе употребуваат само демократски средства. За да се обезбеди фер и демократска атмосфера во изборната кампања, а изборниот ден да помине мирно, МВР како и во претходните изборни циклуси формрираше Оперативен штаб кој ќе дејстува и превентивно, а особено внимание ќе биде посветно на местата во кои инциденти се ...
| | веќе видена | слични

Фер и демократски во мирна атмосфера, вака според очекувањата на МВР ќе изгледаат локалните избори. Највисоките структури по втор пат седнаа на иста маса, оперативниот штаб потврди дека полицијата е подготвена за ибори. Составен е и акционен план, кој вработените во МВР ќе го спроведуваат се додека не биде пребројано и последното гласачко ливче. И покрај најавите за бојкот Јанкуловска гарантира дека граѓаните ќе си ги исполнат своите права. Полицајците веќе слушнале за своите права и обврски за пред, за време на изборите, но и по затварањето на гласачките места. Ќе добијат и прирачник, а информативен портал преку сајтот на МВР веќе е достапен и за граѓаните. Во функција на пријавување на било какви изборни нерегуларности е ставен и телефонскиот број 199. Иван Кузмановски
| | веќе видена | слични

Ризикот од инциденти за локалните избори и без учество на опозицијата постои. Без да открие колку полицајци ќе ангажира, министерката Јанкулоска ветува фер и демократски изборен процес. Ризикот од инциденти за локалните избори и без учество на опозицијата постои. Без да открие колку полицајци ќе ангажира, министерката Јанкулоска ветува фер и демократски изборен процес. И можните најави од протести полицијата ги предвидува. Штабот составен од највисоките раководни полицајци се стави во функција на јавниот ред и мир. Веќе се лоцирани местата каде што имало инциденти на претходните локални избори... -„По однос на ризичните точки, МВР има согледување каде во минатото најчесто имало проблеми и тоа е сериозен индикатор за распоред на полицисктие сили во смисла на одржување на јавниот ред и мир, обезбедување на избирачките места во рамки на надлежностите на МВР, и излегување во пресрет на граѓаните за која било потреба поврзана со работењето на полицијата“-изјави министерката Иако избирачкиот список се затвора на ...
| | веќе видена | слични

Кои се кризните точки? Каде се можни инициденти? Колку полициски службеници ќе бидат распоредени? За сите овие прашања разговараше денес врвот на МВР. Оперативниот штаб на МВР денеска имаше состанок за локалните избори. Се детектираат кризните точки, се прави план за распоред на полициските службеници, се преземаат сите мерки за да бидат изборите на 24 март фер и демократски. Министерката не го соопшти бројот на полициски службеници кои ќе бидат ангажирани на денот на изборите. - Ние имаме согледување каде во минатото најчесто имало проблеми и секако тоа е еден сериозен индикатор за позиционирање на нашите сили, односно распоред на полициските сили за одржување на јавен ред и мир – изјави министерката за внатрешни работи Гордана Јанкуловска. Вработените во полицијата веќе имаат прирачник за полициските службеници во кои се наведени нивните надлежности за изборите. Во функција на демократски избори, ставена ќе биде и полициската линија за пријавување на корупција, каде граѓаните ќе можат да се ...
| | веќе видена | слични

Како што беше кажано на денес одржаниот работен состанок на оперативниот штаб на МВР, за локалните избори ќе бидат ангажирани максимален број на полицајци кои, како што речле министерката Гордана Јанкуловска, ќе обезбедат одвивање на слободни, фер и демократски избори. Оперативниот штаб е формиран по примерот на оперативните штабови од претхоните изборни процеси и освен централниот оперативен штаб на ниво на министерство за внатрешни работи формирани се и осум дополнителни оперативни штабови на ниво на сектори за внатрешни работи. Ќе работи врз основа на акционен план којшто се однесува на активностите што треба да се случуваат до самиот ден на избори, односно до затворање на избирачките места и транспортирање на изборниот материјал до изборните комисии. Точната бројка на полицајци се уште не е дефинирана, но според Јанкулоска, речиси сите полициски службеници се вклучени во изборниот процес. OhridNews
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Залудни се обидите на Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ преку неосновани кривични пријави да го блокираат напредокот на државата, се наведува во реакцијата на СДСМ на прес ...
сите 207 | | | веќе видена

Огнен Врањеш, фудбалерот на Андерлехт и репрезентативец на Босна и Херцеговина овие денови е во центарот на јавноста порад секс скандалот што изби со пејачката ...
сите 164 | | | веќе видена

Според него, спогодбата прво ќе мине во надлежните собраниски комисии, по што како што изјавил за новинарите, ќе кулминира со дебата на пленарна седница. ...
сите 62 | | | веќе видена

Од прогласувањето на епидемијата, досега, се вакцинирани 2.925 деца. Денеска до 13 часот вакцинирани се 181 дете, соопшти Министерството за здравство. За време ...
сите 136 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

МВР подготвено за локалните избори

Од:
До кого (е-маил):
Порака: