Маневски: По наредба на Заев и Шилегов именувани 138 членови на одбори – „шарени“ активисти и членови на СДСМ добија месечни паушали за четири години


2 копии

Советникот во Град Скопје од ВМРО-ДПМНЕ Михајло Маневски на денешната прес-конференција истакна дека во текот на вчерашниот ден во Советот на Град Скопје се извршил вистински масакр на членовите на Управните и надзорните одбори во Јавните претпријатија, образовни и културни установи на Градот Скопје. Маневски посочува дека со тоа грубо продолжува реваншизмот и насилството врз Уставот и законите. -Советниците на СДСМ, по наредба на Зоран Заев и градоначалникот Петре Шилегов, само со едно надгласување на точка во Советот, именуваа 138 членови, во над 52 надзорни и управни одбори, спротивно на Законот за локалната самоуправа и Деловникот за работа на Градот Скопје. СДСМ и Шилегов, пред Новата година наградија со 4 годишни месечни паушали над 138 шарени активисти и членови на СДСМ, некои од нив веќе вработени во кабинетите на Зоран Заев и Петре Шилегов. Меѓу предложените за членови може да се сретнат и имиња како советникот на Заев, Влатко Васиљ, кој како активист на Шарената револуција веднаш по доаѓањето на ...
| | веќе видена | слични
13 копии

Самостојниот синдикат за образование, наука и култура денеска обвини дека на вработените во детските градинки, основните и средните училишта не им се продолжуваат договорите за работа. Самостојниот синдикат за образование, наука и култура денеска обвини дека на вработените во детските градинки, основните и средните училишта не им се продолжуваат договорите за работа. Изминативе денови сме сведоци дека на голем број наставници, воспитувачи и негователи со повеќегодишно работно искуство, без никаква причина не им се продолжува договорот за работа, а на нивно место се примаат нови работници кои по некои „чудни “ критериуми, без ниту еден ден работно искуство, ги пополнуваат вештачки испразнетите места. За синдикатот ваквата состојба е неприфатлива и апелира до надлежните институции да се занимаваат со конечно решавање на статусот на овие работници. Реакции со бојкот на наставата, за ваквите одлуки имаше минатата недела во основното училиште Св.Климент Охридски кога од работа беа отпуштени две наставнички и ...
| | веќе видена | слични

Вака МТСП одовори на обвинувањето на СОНК дека на вработените во детските градинки, основните и средните училишта не им се продолжуваат договорите за работа Министерството за труд и социјална политика соопшти дека презело мерки за надминување на проблемите во детските градинки, со што се обезбедени услови за непречено функционирање и за непречена грижа за децата. „Министерството веќе прави детална анализа на секоја установа поединечно што во текот на 2018 година ќе резултира со трајно решавање на кадровските проблеми кои во градинските ги создаде претходната Влада, држејќи ги воспитувачите, родителите и децата во редовна неизвесност. Потсетуваме дека во последните 11 години системски е уривана детската заштита и е направен недостиг на кадар во градинките од повеќе од 2.000 луѓе. Како што веќе известивме, со буџетот за 2018 година обезбедивме средства за 200 нови вработувања во градинките, за зголемувањето на платите за вработените во градинките за 5 отсто, дополнителни средства за материјални трошоци за ...
| | веќе видена | слични

Одлика на владеењето на СДСМ стана противзаконско работење, брутално кршење на законот и носење незаконски одлуки извршувајќи криминал,обвинија во четвртокот од Општинскиот комитет на ВМРО-ДПМНЕ во Охрид. „До каков степен дојде СДС и градоначалникот Јован Стојаноски да молчи и глава да не крене од срам.Без никаков образ СДС одбра да молчи. Дали со молкот ја признаваат вината бидејќи не знаат што да одговорат?“, запраша на шрес-конференција Перчо Божиновски од ОК на ВМРО-ДПМНЕ Охрид. Запраша зошто градоначалникот Стојаноски не презема мерки за ставање вон сила на противзаконските донесени одлуки за управните и надзорните одбори на локалните јавни претпријатија, знаејќи дека по поднесена претставка до Државниот инспекторат за локална самоуправа, тој е должен да донесе решение за запирање на примената на одлуките. „Кој од новоизбраните членови на управните и надзорните одбори на јавните претпријатија во Охрид: поседува меѓународно признат сертификат за познавање на странски јазик и положен психолошки тест и ...
| | веќе видена | слични

Општинскиот комитет на опозициската ВМРО-ДПМНЕ од Прилеп апелирапе во четвртокот до градоначалникот Илија Јованоски од СДСМ и до неговиот партиски лидер и премиер Зоран Заев, веднаш да прекинат со, како што истакнуваат, политичкиот притисок и реваншизам. „Со доаѓањето на Новата година,т.е. од првиот ден во неа, без работа во Прилеп останаа околу 270 луѓе, претходно вработени во училиштата, јавните претпријатија,градинките, болница итн. Денес ќе се задржиме само на политичките притисоци,закани и реваншизам кои Јованоски и Заев ги прават во образованието. На ниво на општина во моментов има околу 120 вработени во образование на кои им се прекинати договорите за работа. 20 од нив се со исполнети услови за трансформација. Сите кои тужат заради тоа што ново назначените директори не постапуваат по закон,од истите тие директори имаат добиено изјави дека нивните работни места не се од траен карактер. И замислете тоа го прават со изјава за морална и кривиична одговорност. Тврдат дека местат не се од траен карактер, ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Со доаѓањето на новата година, т.е. од првиот ден во неа, без работа во Прилеп останаа речиси 270 луѓе, претходно вработени во училиштата, јавните претпријатија, градинките, болницата итн., велат од ОК ВМРО-ДПМНЕ Прилеп. „Денес ќе се задржиме само на политичките притисоци, закани и реваншизам што Јованоски и Заев ги прават во образованието. На ниво на општина во моментот има речиси 120 вработени во образованието на кои им се прекинати договорите за работа. 20 од нив се со исполнети услови за трансформација. Сите што тужат поради тоа што новоназначените директори не постапуваат по закон, од истите тие директори имаат добиено изјави дека нивните работни места не се од траен карактер“, велат од партијата. Од таму тврдат дека постои голема дискриминација при полагањето на тестот за познавање на мајчиниот јазик бидејќи сите директори ги имаат тестовите и тие им се даваат на кандидатите со политичка работна биографија од СДС. „Интервентните договори на вработените се потпишани уште за еден месец, со што се крши ...
| | веќе видена | слични

Брутално кршење на законот и носење незаконски одлуки извршувајќи криминал, стана одлика на СДС и градоначалникот на Охрид Јован Стојаноски, обвинија на денешната прес конференција од ВМРО – ДПМНЕ. Портпаролот Перчо Божиноски рече дека молкот од СДСМ во однос на јавно поставените прашања од ВМРО – ДПМНЕ е само признавање на вината. „Зошто градоначалникот Јован Стојаноски не презема мерки за ставање вонсила на противзаконските донесени одлуки за управни и надзорни одбори, знаејќи дека по поднесена претставка до Државниот инспекторат за локална самоуправа, тој е должен да донесе решение за запирање на примената на одлуките? Кој од новоизбраните членови на управните и надзорните одбори на јавните претпријатија во Охрид: поседува меѓународно признат сертификат за познавање на странски јазик и положен психолошки тест и тест за интегритет, согласно „Законот за јавните претпријатија“? Зошто нема кривична одговорност и не е разрешена директорката на ЈП „Градски Гробишта“ од страна на градоначалникот Јован ...
| | веќе видена | слични

Синдикатот за образование, наука и култура остро реагира што не им се продолжуваат работните договори на вработените во градинките, и во основните и средните училишта. На многу наставници, воспитувачи и негуватели, со повеќегодишно работно искуство, без никаква причина, не им се продолжува договорот за работа, а на нивно место се примаат нови работници, без ниту еден ден работно искуство, кои, како што тврдат од синдикатот, вештачки ги пополнуваат испразнетите места. Од СОНК велат и дека тоа се прави по налог на повисоките органи на локалната и централната власт. Македонија Има видео?:
| | веќе видена | слични

До каков степен дојде СДС и градоначалникот Јован Стојаноски да молчи и глава да не крене од срам. Нивна одлика стана противзаконско работење, брутално кршење на законот и носење незаконски одлуки извршувајќи криминал. Без никаков образ СДС одбра да молчи. Дали со молкот ја признаваат вината бидејќи не знаат што да одговорат? – запраша на денешната прес-конференција Перчо Божиновски од ОК на ВМРО-ДПМНЕ Охрид. „Зошто градоначалникот Јован Стојаноски не презема мерки за ставање вонсила на противзаконските донесени одлуки за управни и надзорни одбори, знаејќи дека по поднесена претставка до Државниот инспекторат за локална самоуправа, тој е должен да донесе решение за запирање на примената на одлуките? Кој од новоизбраните членови на управните и надзорните одбори на јавните претпријатија во Охрид: поседува меѓународно признат сертификат за познавање на странски јазик и положен психолошки тест и тест за интегритет, согласно „Законот за јавните претпријатија“? Зошто нема кривична одговорност и не е разрешена ...
| | веќе видена | слични

Низа критики до актуелната локална власт и градоначалникот упатени на денешната прес конференција на општинската ВМРО ДПМНЕ, што ја одржа, портпаролот и шеф на центарот за комуникации на општинскиот комитет, Перчо Божиновски. Како што рече Божиновски, одлика на СДС и градоначалникот станало противзаконско работење, брутално кршење на законот и носење незаконски одлуки извршувајќи криминал. Божиновски побара одговор на неколку прашања за кои, како што потенцира, јавност асеуште не добила одговор. - Зошто градоначалникот Јован Стојаноски не презема мерки за ставање вон сила на противзаконски донесените одлуки за управни и надзорни одбори, знаејќи дека по поднесена претставка до Државниот инспекторат за локална самоуправа, тој е должен да донесе решение за запирање на примената на одлуките? Кој од новоизбраните членови на управните и надзорните одбори на јавните претпријатија во Охрид: поседува меѓународно признат сертификат за познавање на странски јазик и положен психолошки тест и тест за интегритет, согласно ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

ВМРО-ДПМНЕ партијата заштитник на криминалот се уште молчи и не кажува кога нивните пратеници кои се обвинети во судски процеси ќе покажат морална одговорност ...
сите 340 | | | веќе видена

Времето во земјава ќе биде поменливо облачно со сончеви периоди и со умерен, во источните делови засилен ветер од југоисточен правец. Попладне ќе има локална ...
сите 272 | | | веќе видена

Претседателот Стево Пендаровски денеска ќе има средба со министерот Никола Димитров. - Претседателот на РС Македонија, Пендаровски, денеска во Вила Водно ќе го ...
сите 242 | | | веќе видена

Големата евровизиска еурофија која за Тамара Товевска траеше повеќе од три месеци, најпосле заврши и тоа со резултат кој ја направи особено горда. Тие денови ...
сите 111 | | | веќе видена

Пратеникот Емил Димитриев даде изјава која ја сметаме за недоследна: Изјава: „Не можам да му одземам нешто што не сум му дал“ [Извор: РСЕ – Виси ...
сите 93 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Маневски: По наредба на Заев и Шилегов именувани 138 членови на одбори – „шарени“ активисти и членови на СДСМ добија месечни паушали за четири години

Од:
До кого (е-маил):
Порака: