Пензија за сите: Се предлага државна социјална пензија 40 отсто од просечната


2 копии

Сите жени кои ќе наполнат 62 години и сите мажи кои ќе наполнат 64 години, а не ги остваруваат условите за старосна пензија, ќе добиваат државна социјална пензија. Право на државната пензија ќе имаат граѓаните кои во последните 20 години живеле во Македонија. Државната социјална пензија на почетокот ќе биде во висина од 40% од просечната старосна пензија. Граѓаните над 65 години независно дали ги исполниле условите за пензија или не учествувале во градењето на нашето општество и секој од нив заслужува да имаат достоинствена старост. Нашата цел е достоиствен живот за сите граѓани на Македонија. – стои во соопштението на СДСМ.
| | веќе видена | слични

Придонесите за пензија кои ги плаќаат македонските работници се најниски во регионот и треба да се зголемат до износот од почетокот на пензиската реформа кога беше воведен и вториот приватен пензиски столб, вели во разговор за Фактор, Јадранка Мршиќ, професорка на Американ колеџ. Таа своевремено беше и прв човек на едно од двете приватни пензиски друштва кои управуваат со средствата на осигурениците во вториот задолжителен пензиски столб. Тврди дека секоe намалување на стапките на пензиските придонеси ја продалабочуваше дупката во државниот пензиски фонд, која сега тежи дури половина милијарда евра и е на товар на буџетот. Децидна е и дека во следниот период, поради подолгото живеење на населението, треба да се зголеми и старосната граница за пензионирање. Разговаравме во време кога Владата најавува и таканаречена државна социјална пензија за сите лица кои ќе наполнат 65 години, а живееле и работеле во земјава но не успеале да соберат 15 години стаж. Вели дека ова ќе го амортизира ударот за некои граѓани кои ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Во Македонија од 2020 година сите жени со наполнети 62 години и сите мажи со наполнети 64 години, кои не ги исполнуваат условите за старосна пензија и кои во последните 20 години живееле во државава, ќе добиваат државна социјална пензија.Според програмата која ја промовира владеачката партија, државната пензија на почетокот ќе изнесува 40 отсто од просечната старосна пензија.Со програмата на Владата, освен, државна социјална пензија, се предвидува и усогласување на пензијата два пати годишно, а се воведува и можност за предвремено пензионирање до максимално пет години пред остварување на правото на пензија со пропорционално намалување на надоместокот за пензија.Во земјава, право на пензија остваруваат околу 302 000 пензионери а просечната пензија изнесува околу 213 евра.Што мислите вие за овој предлог? Дали е потребна социјална пензија во државата?извор faktor.mk
| | веќе видена | слични

Државна пензија за сите граѓани на Македонија – еве колку ќе изнесува и како ќе функционира Секој ќе има пензија од државата. Сите жени кои ќе наполнат 62 години и сите мажи кои ќе наполнат 64 години, а не ги остваруваат условите за старосна пензија, ќе добиваат државна социјална пензија, вети СДСМ во својата предизборна кампања. Право на државната пензија ќе имаат граѓаните кои во последните 20 години живеле во Македонија. Државната социјална пензија на почетокот ќе биде во висина од 40% од просечната старосна пензија. Граѓаните над 65 години независно дали ги исполниле условите за пензија или не учествувале во градењето на нашето општество и секој од нив заслужува да имаат достоинствена старост.
| | веќе видена | слични

Не стивнуваат реакциите во јавноста по најавите дека, почнувајќи од 2020 година, Владата планира да воведе државна социјална пензија за сите граѓани што последниве 20 години живееле во Македонија, но немаат работен стаж од 15 години. Главните прашања што се поставуваат се колку граѓани би добиле ваква пензија, односно колку пари годишно ќе треба да се одвојат за спроведувањето на оваа мерка, како ќе се обезбедат парите за новите трошоци и дали воведувањето на ваквата пензија носи опасност од дополнително загрозување на функционирањето на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување, кој и без тоа не може да опстои доколку секоја година не се трансферираат пари од државниот буџет. Во програмата за работа на Владата, покрај најавата за воведување на таканаречената државна социјална пензија, пишува дека во поглед на пензискиот систем, Владата ќе го стабилизира Фондот за пензиско и инвалидско осигурување и ќе гарантира редовна и одржлива исплата на пензии, дека усогласувањето на пензиите ќе се врши двапати ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Иницијативата за државната социјална пензија, наиде на поддршка од граѓаните, како што велат на најзагрозените од третото доба, ќе им овозможи егзистенцијална сигурност. Трошоците на живот за само една година се зголемиле за 1,4%, малопродажните цени пораснале за 3,2%, покажуваат најновите податоци на Државната статистика. Вицепремиерот Анѓушев тврди дека социјалната пензија нема да биде товар за буџетот, планирано е да изнесува 40% од просечната старосна пензија, што во моментов е околу 5.300 денари и да отпочне со реализација до 2020 година. Со оглед дека дефицитот во пензискиот систем континуирано расте, а зависноста на пензискиот систем од централниот буџет е голема, пензискиот систем е пред сериозен предизвик за реформа. Од министерството за труд информираат дека во тек се пресметките за тоа колку оваа пензија ќе го оптовари буџетот. Анализата треба да опфати граѓани кои живеат на територија на Република Македонија, имаат македонско државјанство, и такви што имаат живеалиште на територијата на ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Концептот пензија за сите ќе донесе социјална праведност но дополнително ќе го оптовари буџетот. Синдикатот бара брза имплементација, експертите сугерираат ефикасни мерки за пополнување на дупката во пензискиот фонд. Лицата со навршени 65 години кои не ги исполнуваат условите за пензионирање ќе земаат социјална пензија. Владата крои стратегија со која пензија ќе можат да земаат и оние кои немаат минимум 15 години стаж. Идејата е сите оние кои од разни причини го немаат исполнето законскиот минимум да добијат финансиски надомест-социјална пензија, но само доколку немаат други приходи. Висината на социјалната пензија ќе изнесува 40% од просечната, или околу 6.000 денари според сегашните пресметки. „Станува збор за позитивен закон кој ќе значи решение за голем број граѓани. Сепак, ние како синдикат бараме да не се одолговлекува примената на законското решение. Планот е да се изработи до крајот на 2018, но сакаме да се најде начин и да е обезбедат средства за тој да стартува со примена порано од 2020 година ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Старосна пензија ќе добиваат сите жени и мажи кои ќе наполнат 65 години, а не ги исполнуваат условите. Право на државна пензија ќе имаат граѓаните кои во последните 20 години живееле во Македонија. На почетокот, таа ќе биде во висина од 40 отсто од просечната старосна пензија, што пресметано во моментов е околу 5.300 денари. Оваа новина е предвидена со Програмата за работа на Владата на Република Македонија 2017-2020 година, а мерката треба да се имплементира до 2020 година, пишува Вечер. Од Министерството за труд и социјална политика информираат дека овој проект бил презентиран уште на почетокот на декември, лани, на седница на Советот за социјална сигурност и во моментов се прибираат и анализираат податоците, по што во најкраток период ќе достават предлог-решенија за воведување на овој вид на пензија. – За реализација на оваа мерка потребна е анализа со која ќе се дефинира опфатот на граѓани и тоа, граѓани кои живеат на територија на Република Македонија имаат македонско државјанство и имаат живеалиште на ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Вицепремиерот Кочо Анѓушев вели дека мал број граѓани ги исполнуваат условите за да добијат државна социјална пензија. Тој рече дека нема да бидат потребни многу пари и дека средствата ќе се обезбедат од буџетот. Пензијата што ќе ја добиваат овие лица ќе изнесува 40% од просечната старосна пензија, што во моментов е околу 5.300 денари. Овој проект треба да почне со реализација во 2020 година. Допрва ќе се прават анализи за опфатот со оваа пензија. Целта е да се опфатат и граѓани кои веќе имале период на осигурување и определен период на работен стаж во Република Македонија, но тој стаж е под 15 години. Или пак граѓани кои немаат стаж на осигурување во друга држава со која Република Македонија применува договор за социјално осигурување или, пак, со странскиот пензиски стаж и македонскиот пензиски стаж не ги исполнува условите за старосна пензија. Related
| | веќе видена | слични
6 копии

Пензија ќе земаат и оние што немаат 15 години стаж, но само ако немаат други приходи. Најверојатно износот ќе биде 40 отсто од просечната старосна пензија или близу 6.000 денари. Мерката ќе стартува најдоцна до 2020 година. Ова е едно од ветувањата на СДСМ во предизборната кампања за кое веќе се работи во Министерството за труд и социјала. Иако голем дел од граѓаните, посебно оние што спаѓаат во оваа категорија лица, веднаш ја поздравија одлуката, сепак, се отвара прашањето дали ова е еден вид контрадикторна политика на Владата во услови кога дупката во Фондот за пензиско и инвалидско осигурување (ПИОМ) секоја година станува сѐ подлабока и подлабока.Меѓународниот монетарен фонд( ММФ) неколку пати досега алармираше дека треба да се зголеми старосната граница за пензионирање во Македонија бидејќи пензинскиот фонд во земјата е пред колапс. – Во поглед на пензискиот систем, Владата ќе го стабилизира Фондот за пензиско и инвалидско осигурување и ќе гарантира редовна и одржлива исплата на пензии. Усогласувањето на ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Четворица повредени во сообраќајната несреќа на автопатот Скопје – Тетово, што се случи пред една недела, се уште се во критична состојба. Двајца од нив се на ...
сите 320 | | | веќе видена

Многу корисен и пријателски разговор со Влатко Ѓорчев. Се договоривме да продолжиме да работиме заедно за Македонија, напиша кандидатот за претседател на ...
сите 243 | | | веќе видена

Дали сте подготвени да платите повеќе за одмор без пластика? Заслужено да уживате, а притоа да придонесувате против загадувањето на животната средина. Тоа е ...
сите 130 | | | веќе видена

Состојбата со безбедноста во сообраќајот е катастрофална. Граѓаните секојдневно гинат додека на Спасовски и Заев прв приоритет им е доделувањето на ...
сите 208 | | | веќе видена

Коалиција од 16 американски сојузни држави, предводени од Калифорнија, ја тужи администрацијата на претседателот Доналд Трамп поради неговата одлука за ...
сите 107 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Пензија за сите: Се предлага државна социјална пензија 40 отсто од просечната

Од:
До кого (е-маил):
Порака: