Рикер-Соренсен: Излезете на праведни и фер избори

4 копии

Граѓаните да не се плашат од никакни заплашувања, излезете на праведни и фер избори порачаа амбасадорот на САД во Македонија, Филип Рикер и Петер Соренсен, шеф на делегацијата на ЕУ на прес-конференцијата на граѓанската асоцијација МОСТ „Граѓаните да не се плашат од никакви заплашувања, од никакни принуди. Да знаат дека нивниот глас е таен и ви посакувам да имате фер и демократски избори како што наликуваат на една демократска држава“, истакна амбасадорот Рикер. Тој ги охрабри граѓаните да гласаат бидејќи дека ова се важни избори за Македонија. „Убедени сме дека вашата земја има капацитет да споведе праведни, слободни и демократски избори. Излазете на избори гласајте, не плашете се од никакви закани и заблашувања еден глас, еден човек, еден избор“, рече евроамбасадорот Соренсен. Тој се надева дека евроспаката агенда ќе остане приоритет и на новата влада. МОСТ утрешните предвремени парламентарни избори ќе ги следи со 3.700 набљудувачи, број со кој ќе се покријат околу 70 отсто од гласачките места во ...
| | веќе видена | слични

Граѓанската асоцијација МОСТ парламентарите избори ги следи со 3.700 набљудувачи, со што ќе покрие речиси 70 проценти од гласачките места. Во име на МОСТ, првиот човек Дарко Алексов го повтори апелот за одржување фер, демократски и мирен изборен процес. Тој верува дека дека учесниците во изборниот процес ќе покажат демократска култура и политичка волја и ќе ги стават државните пред партиските интереси. (Крај)
| | веќе видена | слични

Тој нагласи дека во интерес на демократски и фер избори никој не смее да биде принудуван како да го даде својот глас, дали воопшто да излезе на гласање, ниту да биде заплашуван за тоа како и за кого ќе гласа. „Слободното и тајно гласање, неповредливоста на определувањето на слободната волја на секој граѓанин е битно за сите нас, за Република Македонија, за заедничката иднина на државата и одговорноста е заедничка на сите. Во таа насока, интересот за мирни, слободни и демократски избори е врвен приоритет и на ДИК и на целата наша држава“, рече Кондарко. Тој предупреди дека кривичните санкции за какви било изборни неправилности и манипулации, злоупотреби и нерегуларности, се многу строги и високи. Повик до граѓаните да не се плашат и да излезат на праведни и фер избори упатија и амбасадоротите на САД, ЕУ и Велика Британија во Македонија, Филип Рикер, Петер Соренсен, и Кристофер Ивон. Тројцата амбасадори изјавите ги дадоа на прес-конференцијата на граѓанската асоцијација МОСТ. „Многу е битно каков белег ќе ...
| | веќе видена | слични

Граѓанската асоцијација овие избори со свои набљудувачи ќе покрие околу 70 проценти од гласачките места во државата. Фер и демократски предвремени парламентарни избори. На Македонските граѓани повеќе од потребен им е мирен утрешен изборен ден, апелира МОСТ. - Граѓанската асоцијација МОСТ уште еднаш апелира за одржување на фер, демократски и мирен изборен процес, кој што им е повеќе од потребен на граѓаните на Р. Македонија. МОСТ верува дека учесниците во изборниот процес ќе покажат демократска култура и политичка волја и ќе ги стават државните пред партиските интереси, вели Дарко Алексов. Со статични и мобилни тимови МОСТ го набљудува и предвременото гласање на болни и немоќни лица, внатрешно раселени во затвор или притвор како и гласањето на дијаспората во 19 дипломатско конзуларни претставништва меѓу кои Виена, Париз, Белград, Истанбул, Лондон, Чикаго, Њујорк. - За граѓаните кои сакаат да пријават евентуални нерегуларности или да дадат информации поврзани со изборниот процес, ќе биде отворена ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Граѓаните кои не знаат или не се сигурни каде треба да гласаат на денешните парламентарни избори, може да ја добијат или да ја проверат информацијата на интернет-страницата izbirackispisok.gov.mk каде што треба да ги внесат своите податоци (име, презиме и матичен број). Граѓаните може да пријават евентуални нерегуларности или да дадат информации поврзани со изборниот процес на бесплатната телефонска линија 080 080 080.
| | веќе видена | слични

Гласајте слободно, Македонија може и мора да организира фер и демократски избори заради евроатлантската иднина, порачаа амбасадорите на САД и на ЕУ во Македонија, Филип Рикер и Петер Соренсен, на завршувањето на кампањата за мирни избори „Каков белег ќе оставиме - фер и демократски избори 2011“. Тие денеска во Градскиот парк во Скопје нагласија дека граѓаните се најважни и оти мора да гласаат по сопствена волја и без притисоци. - Овие избори се важен дел од демократијата. Тие се важни за македонската иднина и секој граѓанин треба да мисли каков впечаток ќе остави утре кога ќе отиде на избирачкото место да гласа. Сакаме да видиме слободни и фер избори без насилство, изјави Рикер. Амбасадорот на ЕУ во Македонија посочи дека е убеден оти граѓаните на Македонија ќе остават демократски белег на претстојните избори. - Апсолутно сме сигурни дека белегот што ќе го остават граѓаните на Македонија зад себе ќе биде демократски, слободни и фер избори. Знаеме дека можете и сакаме да го направите тоа зашто е интегрален ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Изборите да бидат слободни и фер, порачаа денеска амбасадорите на САД и Британија, Филип Рикер и Кристофер Ивон и евроамбасадорот Петер Соренсен на последниот ден од кампањата „Каков белег ќе оставиме? „Многу е битно каков белег ќе оставиме како граѓани утре на денот на гласање. Изборите да бидат слободни и фер. Белегот што ќе го оставиме е битен за иднината на Македонија. Ние како амбасада и ОБСЕ ќе ги набљудуваме изборите и се надеваме дека на крајот ќе имаме позитивни извештаи од тоа каков белег имаме оставено на изборите“ - рече американскиот амбасадор Филип Рикер Евроамабсадорот Соренсен рече дека политиката на Европската Унија е да соработува со било која влада која ќе дојде по утрешните предвремени парламентарни избори. „Сите ние како општество се надеваме дека ќе оставиме демократски белег за слободни и фер избори. Знаме дека можете да го достигнете тоа како општество“ - изјави Соренсен. Британскиот амбасадор Кристофер Ивон го истакна правилото „Еден човек еден глас“ „Се надевам дека гласачите ќе ...
| | веќе видена | слични

Излезете без страв и гласајте слободно! Ова е пораката до македонските граѓани која на ден пред утрешните парламентарни избори ја упатија американскиот амбасадор Филип Рикер и евроамбасадорот Петер Соренсен од прес-конференцијата на граѓанската асоцијација МОСТ. „ Граѓаните да не се плашат од никакви заплашувања, од никакви принуди. Да знаат дека нивниот глас е таен и ви посакувам да имате фер и демократски избори како што наликуваат на една демократска држава “, порача американскиот амбасадор. „ Убедени сме дека вашата земја има капацитет да спроведе праведни, слободни и демократски избори“, истакна Соренсен. Фер и демократски избори-е пораката и на британскиот амбасадор Кристофер Ивон од хепенингот „Каков белег ќе оставиме “ од Градскиот парк. „ Се надевам дека изборите ќе бидат слободни! Еден човек-еден глас! “ рече амбасадорот Ивон. Амбасадорите заедно со ОБСЕ утре ќе ги набљудуваат изборите. Граѓанската асоцијација МОСТ, пак, истакна дека ќе ги следи изборите со 3700 набљудувачи. Нерегуларностите и ...
| | веќе видена | слични

Активностите на МОСТ почнаа денеска со следење на гласачкиот процес на болните и немоќните лица, внатрешно раселените, затворениците, како и гласањето на дијаспората во дипломатско конзуларните претставништва во Виена, Загреб, Копенхаген, Париз, Берлин, Атина, Будимпшта, Венеција, Хаг, Белград, Љубљана, Истанбул, Лондон, Подгорица, Прага, Приштина, Торонто, Чикаго и Њујорк. Набљудувачите на МОСТ, појасни Алексов, ќе бидат статични и утре ќе го следат процесот на гласање на гласачките места во тек на целиот изборен ден. На местата без статични набљудувачи, ќе има мобилни тимови, како логистичка поддршка. Според Алексов, набљудувачите ќе може да се препознаат по жолтите маици, на кои на предната страна е логото на МОСТ и е испишано „Мониторинг 2011“, но и по овластувања од МОСТ и акредитации од ДИК, кои треба да бидат истакнати на видно место. Обележјата на набљудувачите се разликуваат од тие на претходните избори, укажа Алексов и нагласи дека набљудувач на организацијата е единствено граѓанинот кој носи ...
| | веќе видена | слични

„Граѓаните да не се плашат од никакви заплашувања, од никакни принуди. Да знаат дека нивниот глас е таен и ви посакувам да имате фер и демократски избори како што наликуваат на една демократска држава“, истакна амбасадорот Рикер. Тој ги охрабри граѓаните да гласаат бидејќи дека ова се важни избори за Македонија. „Убедени сме дека вашата земја има капацитет да споведе праведни, слободни и демократски избори. Излазете на избори гласајте, не плашете се од никакви закани и заблашувања еден глас, еден човек, еден избор“, рече евроамбасадорот Соренсен. Тој се надева дека евроспаката агенда ќе остане приоритет и на новата влада. МОСТ утрешните предвремени парламентарни избори ќе ги следи со 3.700 набљудувачи, број со кој ќе се покријат околу 70 отсто од гласачките места во Македонија. Граѓанската асоцијација го набљудува и денешното гласање на болни и немоќни лица, внатрешно раселени и лица во затвор или притвор, како и гласањето на дијаспората во 19 дипломатско-конзуларни претставништва во странство. Тие упатија ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Макрон денеска ја почна националната дебата , што ќе трае во наредните три месеци . Дебатата ја почна со 600 градоначалници и локални функционери во малото ...
сите 160 | | | веќе видена

Ова тесто е готово за десет минути излегува меко, не се лепи за раце, добро се меси и што е најважно – не се распаѓа. 4 шолји од 2 дл брашно 2 лажици шеќер ...
сите 84 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Рикер-Соренсен: Излезете на праведни и фер избори

Од:
До кого (е-маил):
Порака: