Оскаровската „Ничија земја“ на сцената на Македонскиот народен театар

2 копии

Во Македонскиот народен театар во завршна фаза се подготовките за претставата „Ничија земја“ во режија на Александар Морфов. Премиерата на овој голем сценски спектакал е закажан за 3 јуни 2017 година. Светски препознатливата „Ничија земја“ во МНТ ќе се игра по текст на Денис Тановиќ и Александар Морфов. Таа е сатира против војната и медиумите кои се подигруваат за сензација и рејтинг, во свет измачуван од тероризам и војни. Во сценариото Ничија земја на Данис Тановиќ станува збор за војната што се случи во деведесеттите години на 20. век во границите на поранешна Југославија. Причината е слична како и за сите настанати војни - агресивното опстојување и наметнувањето на своевиден културен идентитет (вклучувајќи ја и верската припадност) што се меша со територијални, политички и економски претензии. Интересно во случајов е дека завојуваните страни ? Бошњаците и босанските Срби - се многу блиски во секоја смисла. Оттука и впечатокот дека непомирливите разлики меѓу нив се несуштински, а конфликтот - неодржлив. ...
| | веќе видена | слични

Бугарскиот режисер со светско реноме, Александар Морфов е добитник на наградата на МНТ-Фест за исклучителни естетски достигнувања во областа на театарот. Ќе му биде врачена на отворањето на меѓународниот фестивал, на 3 јуни, во 20 часот, со премиерата на неговата „Ничија земја“, работена според сценариото на Данис Тановиќ. Александар Морфов е режисер кого критиката го оценува како визионер на новото театарско време и автор којшто во секоја своја претстава ги истражува и открива новите методи и изразни средства на актерската игра. Неговата сценска естетика е оригинална и во својата основа ја има епската форма. За неговите врвни достигнувања сведочат и големиот број награди и признанија за неговата работа. Александар Морфов (56) дипломирал на отсекот за Театарска и куклена режија и на отсекот за Филмска режија. Од 1994 до 2000 год. работел како главен режисер во Народниот театар „Иван Вазов“ во Бугарија. Први претстави на Морфов во Народниот театар „Иван Вазов“ биле неговата оригинална верзија на „Дон Кихот“ ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Бугарскиот режисер Александар Морфов е добитник на Наградата на 4. Меѓународен театарски фестивал МНТ-Фест која Македонскиот народен театар ја доделува за исклучителни естетски достигнувања во областа на театарот. Таа се доделува на автори, режисери или театарски институции за нивниот придонес во театарската уметност. На Морфов ќе му биде врачена на отворањето на МНТ Фест в сабота во Македонскиот народен театар, кога премиерно ќе биде изведена неговата нова претстава во МНТ - „Ничија земја“. За Александар Морфов МНТ истакнува дека е едно од најголемите режисерски имиња во Европа, кого критиката го оценува како визионер на новото театарско време и автор кој во секоја своја претстава ги истражува и открива новите методи и изразни средства на актерската игра. - Неговата сценска естетика е оригинална и во својата основа ја има епската форма. За неговите врвни достигнувања сведочат и големиот број награди и признанија за неговата работа, наведува МНТ кој наградата ја доделува по четврти пат. Александар Морфов е ...
| | веќе видена | слични

Големото режисерско име Александар Морфов е добитникот на Награда на МНТ-фест за исклучителни естетски достигања во областа на театарот, соопшти вчера Македонскиот народен театар. Наградата, нагласи театарот, ја симболизира театарската традиција на македонската почва и се доделува секоја година на автори, режисери или театарски институции за нивниот придонес во театарската уметност. На Александар Морфов, едно од најголемите режисерски имиња во Европа, наградата ќе му биде врачена на отворањето на Меѓународниот театарски фестивал МНТ-фест в сабота во Македонскиот народен театар. Годинашното издание на фестивалот почнува со премиерата на новата претстава на Морфов во МНТ, „Ничија земја. Тоа е втор завршен проект на бугарскиот режисер со македонскиот национален театар, откако лани ја постави „Животот е прекрасен“. „Визионер на новото време“ - Александар Морфов е режисер што критиката го оценува како визионер на новото театарско време и автор што во секоја своја претстава ги истражува и открива новите методи ...
| | веќе видена | слични

Таа се доделува на автори, режисери или театарски институции за нивниот придонес во театарската уметност. На Морфов ќе му биде врачена на отворањето на МНТ Фест в сабота во Македонскиот народен театар, кога премиерно ќе биде изведена неговата нова претстава во МНТ – „Ничија земја“. За Александар Морфов МНТ истакнува дека е едно од најголемите режисерски имиња во Европа, кого критиката го оценува како визионер на новото театарско време и автор кој во секоја своја претстава ги истражува и открива новите методи и изразни средства на актерската игра. – Неговата сценска естетика е оригинална и во својата основа ја има епската форма. За неговите врвни достигнувања сведочат и големиот број награди и признанија за неговата работа, наведува МНТ кој наградата ја доделува по четврти пат. Александар Морфов е роден на 9 ноември 1960 година во Јамбол, Бугарија. Во 1984 се запишал на Националната академија за театар и филм „Крсто Сарафов“ во Софија. Дипломирал на отсекот за Театарска и куклена режија (1990) во класата на ...
| | веќе видена | слични
7 копии

Под мотото „Создаваме на светов убавина“, од трети до 13 јуни ќе се одржува четвртиот Меѓународен театарски фестивал „МНТ Фест“ во организација на Македонскиот народен театар. Фестивалот ќе биде отворен в сабота со премиерата на претставата „Ничија земја“ во адаптација и режија на Александар Морфов. Директорот на МНТ Дејан Пројковски на денешната прес-конференција информира дека на 5. и 6 јуни гостува претставата „Магбет“ од Пекинг, Кина. На 8 јуни гостува Народниот театарот „Иван Вазов“ со „Дон Жуан“, а на 13 јуни Народно позориште од Белград со „Иванов“ во главна улога со нашиот актер Никола Ристановски. Тој најави дека в недела ќе има МНТ фест за деца, кога ќе има две претстави за деца „Силјан штркот“ и „Аладин“. Идејата, како што рече, е натаму да има интернационална детска програма. – На 3 јуни во 19:30 часот, пред премиерата, ќе биде отворена изложба на Драган Гајиќ, кој е еден од фотографите кој се занимава со театарска фотографија и преку фотографија го бележи и го меморира она театарско време што го ...
| | веќе видена | слични

„Создаваме на светот убавина“ е мотото на годинешниот МНТ Фест. Започнува в сабота со премиера на преставата „Ничија земја“. Ќе трае до 13-ти јуни. Се најавуваат и престави за деца и работилници. „И на најголемата трагедија треба да ѝ се даде живот“- вели актерот Сашко Коцев. Тој е дел од претстава „Ничија земја“ на режисерот Александар Морфов. Искуството го објаснува со овие зборови- забава, смеење, тага. Во оваа претстава, работите некогаш се многу тажни, а потоа стануваат смешни и обратно- велат учесниците во проектот. За актерите прекрасно искуство, велат, чест е да се работи со режисерот Морфов. Секој збор на сцената е навистина директно од душата, нема лага, еден збор не е лага - вели режисерот Александар Морфов. „За жал темата е актуелна до болка, и треба навистина да се запрашаме да живееме како штраус со забиена глава во песок за да го минеме тоа нешто без болка. Со моите соработници имаме исто мислење. Текстот од збор до збор заедно го согледувавме и поправавме“, изјави режисерот Морфов. Премиерата ...
| | веќе видена | слични

„Создаваме на светот убавина“ е мотото на годинашното, четврто, издание на фестивалот на Македонскиот народен театар кој ќе почне в сабота, со премиера на „Ничија земја“ од Денис Тановиќ, во режија и адаптација на Александар Морфов од Бугарија. Половина час пред премиерата ќе се отвори изложбата на фотографиите на Драган Гајиќ, на која ќе бидат претставени фотографии од театарски претстави. Детски МНТ-фест Во недела е Детскиот МНТ-фест на кој ќе бидат прикажни „Силјан Штркот шанца“ која ќе биде изведена на малата сцена во 12 часот, а во 18 часот е „Авантурите на Аладин“. Вечерта на малата сцена во 20 часот ќе биде прикажан документарниот филм „Право кон ѕвездите“. В понеделник и вторник (5 и 6 јуни) гостува „Магбет“ во продукција на Хуи опера и Пекиншкиот оперски театар од Kина. На 8 јуни гостува театарот „Иван Вазов“ од Бугарија со претставата „Дон Жуан“ во режија на Александар Морфов, а следниот ден е балканскиот стенд ап со Сашко Kоцев и пријателите. МНТ-фест завршува со гостувањето на српската „Иванов“ ...
| | веќе видена | слични

„И на најголемата трагедија треба да ѝ се даде живот“- вели актерот Сашко Коцев. Тој е дел од претстава „Ничија земја“ на режисерот Александар Морфов. Искуството го објаснува со овие зборови- забава, смеење, тага. Во оваа претстава, работите некогаш се многу тажни, а потоа стануваат смешни и обратно- велат учесниците во проектот. За актерите прекрасно искуство, велат, чест е да се работи со режисерот Морфов. Секој збор на сцената е навистина директно од душата, нема лага, еден збор не е лага - вели режисерот Александар Морфов. „За жал темата е актуелна до болка, и треба навистина да се запрашаме да живееме како штраус со забиена глава во песок за да го минеме тоа нешто без болка. Со моите соработници имаме исто мислење. Текстот од збор до збор заедно го согледувавме и поправавме“, изјави режисерот Морфов. Премиерата на „Ничија земја“ е на 3-ти јуни, на отворањето на МНТ Фест. Од септември претставата ќе биде на редовниот репертоар на театарот. Мотото на годинашниот МНТ Фест е „создаваме на светов убавина“. ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Темата на претставата "Ничија земја", која премиерно ќе биде одржана во Македонскиот народен театар на 3 јуни (20 часот) според режисерот Морфов е сериозна и актуелна до болка. Во претставата играат Сашко Коцев, Никола Ацески, Александар Михајловски, Гораст Цветковски, Александар Миќиќ, Славиша Кајевски, Александар Ѓорѓиески... "Ничија земја" е наслов на најновата хит претстава на Македонскиот народен театар во режија на Александар Морфов, работена според оскаровскиот филм на Данис Тановиќ, со чија премиера на 3 јуни (20 часот) ќе биде отворен годинешниов МНТ-Фест кој ќе се одржува од 3 до 13 јуни. Претставата е нова сценска адаптација на филмот, сатира против војната и медиумите кои се подигруваат за сензација и рејтинг, во свет измачуван од тероризам и војни. Според директорот Дејан Пројковски се работи за тема која секогаш ќе биде актуелна на Балканот. "Ова е втора соработка со големиот режисер Александар Морфов по претставата "Животот е прекрасен". Со Морфов освен што создаваме големи претстави и го ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Грчкиот премиер Алексис Ципрас, кој е вешт тактичар, се надева дека ќе обезбеди мнозинство, на ист начин како и при гласањето доверба за Владата, кога некои ...
сите 569 | | | веќе видена

Поранешниот британски премиер Џон Мејџор ја повика денеска премиерката Тереза Меј да се откаже од своите „црвени линии“ во врска со Брегзит и да му дозволи на ...
сите 424 | | | веќе видена

Според него, спогодбата прво ќе мине во надлежните собраниски комисии, по што како што изјавил за новинарите, ќе кулминира со дебата на пленарна седница. ...
сите 681 | | | веќе видена

Како што српски Курир, Огњен Врањеш во недела во попладневните часови доаѓа во Србија. Тој во најголема тајност пристигнува со вечерн лет. Карлеуша секако ...
сите 188 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Оскаровската „Ничија земја“ на сцената на Македонскиот народен театар

Од:
До кого (е-маил):
Порака: