На СДСМ му расте, на ВМРО-ДПМНЕ му паѓа рејтингот

Доколку парламентарни избори се одржеле во јули минатата година, за ВМРО-ДПМНЕ би гласале 22,1 отсто од граѓаните, во октомври истата година нецели 20 отсто, а 18 отсто, покажува истражувањето на „Брима Галуп“, според кое за истиот период рејтингот на СДСМ се зголемува од 9,9, односно 9,8, на 11,2 отсто. Владејачката ВМРО-ДПМНЕ доживува систематски пад на рејтингот, влошување на престижот, додека опозицискиот СДСМ забележува тренд за зголемување на поддршката и подобрување на перцепцијата кај граѓаните. Доколку парламентарни избори се одржеле во јули минатата година, за ВМРО-ДПМНЕ би гласале 22,1 отсто од граѓаните, а во октомври истата година нецели 20 отсто. Веќе во јануари годинава тој процент се стопил на 18. Тоа, според истражувањето на „Брима Галуп“, спроведено во овој период врз репрезентативен примерок од 1.150 испитаници, е обратнопропорционално со тенденцијата кај опозицискиот СДСМ, кој во октомври минатата година има безмалку еднаков рејтинг, 9,9 односно 9,8 отсто. Но, во јануари годинава ...
| | веќе видена | слични

Треба да има предвремени избори, сметаат 59 проценти од граѓаните, односно 67 отсто Албанци и 56,3 отсто Македонци. Против вонредно гласање се 27,8 отсто, а 13,2 немаат одговор. Вакви резултати се регистрирани во истражувањето на перцепциите на јавноста за актуелните политички случувања што го спроведоа Институтот за демократија и Македонскиот центар за меѓународна соработка. Поделени се ставовите на испитаниците за прашањето дали сметаат дека условите на опозицијата треба да се исполнат за да има предвремени избори. Потврдно одговориле 31,3 отсто од испитаниците, 24,1 отсто сметаат дека тоа треба да се направи делумно, а 30,8 проценти се со став дека не треба да се исполнат барањата на опозицијата. Вкупно 34,7 проценти анкетирани одговориле дека треба да се одблокира сметката на А1 за да има предвремени избори, 41,7 отсто сметаат дека тоа не е потребно, а 23,6 отсто немаат одговор. За 37,7 отсто судот, односно Јавното обвинителство, ја блокирал сметката на А1, а Владата ја посочуваат 29,2 проценти. ...
| | веќе видена | слични

Високи 59 процени од граѓаните сакаат предвремени парламентарни избори. Анкетата на Институтот за демократија покажува дека за избори се определиле 67 проценти од испитаниците Албанци, и 56 од анкетираните Македонци. Мислењето е поделено кај прашањето за исполнување на условите на опозицијата. Целосно исполнување поддржуваат 31 процент, делумно 24, а не исполнување 30 проценти. Кај македонскиот електорат, најголем е процентот на оние кои не поддржуваат целосно исполнување на условите. Токму прашањето за блокираната сметка на А1, единствениот услов кој власта не може да го исполни, покажува дека мнозинство граѓани сметаат дека владата нема голема улога во тоа. Од вкупниот број испитаници, 38 проценти одговориле дека Судот стои зад блокирање на сметката, а 29 проценти дека тоа е владата. По етничка структура резултатите се спротиставени. Македонците со 47 проценти сметаат дека судот ја блокирал сметката, а истиот процент Албанци смета дека тоа е Владата. Дали сметката на А1 треба да се одблокира за да има ...
| | веќе видена | слични

Случајот „Пајажина“ го урива рејтингот на ВМРО-ДПМНЕ, кој веројатно и уште побрзо би паѓал доколку не се одржува вештачки со безбројните рекламни кампањи на Владата, кои секојдневно се емитуваат по определени медиуми блиски до власта. Вака дел од стручњаците ги објаснуваат резултатите од последното истражување на реномираната агенција „Брима галуп“, според кое рејтингот на ВМРО-ДПМНЕ во периодот од јули лани до јануари бележи пад од 22,1 процент на 18 проценти. Наспроти драстичниот пад на ВМРО-ДПМНЕ, рејтингот на опозициската СДСМ благо расте, што значи дека за шест месеци, од јули до јануари, порастот е само два процента. Стручњаците велат дека за да ја засили својата позиција, опозицијата мора да понуди нешто ново на политичката сцена. Со тоа сериозно би се вклучила во битката за повеќе од седумдесет илјади гласови на граѓани што не припаѓаат никому, а би ја дале поддршката на таа партија што ќе го смени начинот на кој ќе се однесува кон нив. - Анализите на анкетите во изминатите неколку месеци многу јасно ...
| | веќе видена | слични
6 копии

Над половина од македонските граѓани се за одржување на предвремени парламентарни избори, покажува истражувањето спроведено од Институтот за демократија во соработка со Македонскиот центар за меѓународна соработка. На прашањето „Дали треба да има предвремени избори?“, 59 отсто од испитаниците одговориле со ДА, 27,8 проценти со НЕ, додека 13,2 отсто немале одговор. Гледано по етничка линија, 56,3проценти од испитаниците-Македонци се за предвремени избори, додека тој процент кај испитаниците-Албанци изнесува 67 отсто. Според истражувањето, нешто помалку од една третина од испитаниците сметаат дека треба целосно да се исполнат барањата на опозицијата за да има предвремени избори, додека друга третина сметаат дека тоа не треба да се случи. На прашањето „Дали сметате дека условите на опозицијата треба да се исполнат за да има предвремени избори?“, со 'Да, целосно' одговориле со 31,1 отсто, со 'Делумно' 24,1 отсто, со НЕ 30,8 проценти, додека 14 отсто од испитаниците немале одговор. Гледано по етничка линија, ...
| | веќе видена | слични

Против тоа се 27,8 отсто, а 13,2 отсто не се изјасниле, односно немаат одоговор. Тоа го покажува истражувањето на перцепциите на јавноста за актуелните политички случувања спроведено од Институтот за демократија во соработка со Македонскиот центар за меѓународна сoработка (МЦМС) во периодот од 5-ти до 7 март годинава на репрезентативен примерок од 1.108 испитаници. На прашањето дали сметаат дека условите на опозицијата треба да се исполнат за да има предвремени избори 31,3 отсто од испитаниците одговориле потврдно, 24,1 отсто сметаат дека тоа треба да се направи делумно, а 30,8 проценти се со мислење дека не треба да се исполнат условите на опозицијата, додека 14 отсто не одговориле. За 37,7 отсто судот, односно Јавното обвинителство се тие кои ја блокирале сметката на А1, Владата ја посочуваат 29,2 отсто од испитаниците, без одговор се 24,2 отсто анкетирани, а некој друг посочиле 8,8 проценти. Вкупно 34,7 проценти анкетирани одговориле дека треба да се одблокира сметката на А1 за да има предвремени ...
| | веќе видена | слични

Речиси 81 отсто од граѓаните сметаат дека во Македонија има политичка криза, наспроти 14,7 отсто што не мислат така АНКЕТА НА ИНСТИТУТОТ ЗА ДЕМОКРАТИЈА Ова го покажа истражувањето спроведено од Институтот за демократија во соработка со Македонскиот центар за меѓународна соработка. Истражувањето покажува дека 68,7 отсто од испитаниците сметаат дека доколку има политичката криза, таа ќе се одрази врз економијата, додека 31,3 отсто сметаат дека тоа нема да е случај. Само една четвртина од испитаниците сметаат дека политичката криза ќе се одрази врз интегрирањето во ЕУ и во НАТО. Истражувањето било спроведено од 5 до 7 март. 51,1% треба да се врати 16,3% да се врати ако и се исполнат барањата 15,4% не треба да се врати
| | веќе видена | слични

Последните анкети покажаа прилично вознемирувачки резултати за ВМРО-ДПМНЕ, чија популарност е буквално преполовена во однос на онаа од пред две години кога агенциите за испитување на јавното мислење регистрираа рејтинзи и до 39 отсто за владејачката партија. Процентот на оние што ја поддржуваат партијата на премиерот Никола Груевски се спушти на 18, што е прилично драматичен пад. Разликата во популарноста со најголемата опозициска партија, СДСМ (11,2 отсто) падна на помалку од седум проценти. Што добива алармантен призвук во ситуација кога сите анкети покажуваат дека загрижувачки 55 отсто од испитаниците нема да гласаат или се колебливи. Ако до пред извесно време во политичките и во екпсертските кругови немаше никакви резерви дека Груевски и ВМРО-ДПМНЕ мазно ќе добијат уште една изборна победа, сега се' помалку веруваат дека ќе биде така. Прогнозите одат во правец дека тој може да победи, но нема да го повтори резултатот од пред три години, а не се исклучува ниту можноста да изненади опозицијата и да се ...
| | веќе видена | слични

Македонија е во политичка криза. Таква перцепција имаат дури 80,7 проценти од граѓаните, или 75,2 отсто Македонци и 80,7 Албанци во анкетата на Институтот за демократија и Македонскиот центар за меѓународна соработка. Граѓаните не очекуваат кризата да има поголемо влијание на соживотот и на интеграциите, туку сметаат дека најпогодена ќе биде економијата. Дека кризата најмногу ќе се одрази на економијата сметаат 73,4 проценти од испитаниците Македонци и 57,4 од Албанците, или вкупно 68,7 отсто од анкетираните. Дека најмногу ќе настрадаат меѓуетничките односи, пак, се изјасниле 21,8 од испитаниците, поточно 15,9 проценти од Македонците, а 31,8 од Албанците. Дека жртва ќе бидат евроатлантските интеграции сметаат 24,6 проценти, при што јазот во перцепцијата меѓу двете најголеми етнички заедници во овој случај е само 1,5 проценти. Мнозинството граѓани оцениле дека опозицијата треба да се врати во Собранието. Безусловно враќање бараат 51,1 процент од испитаниците, додека 16,3 отсто сметаат дека тоа треба да се ...
| | веќе видена | слични

Вкупно 59% од граѓаните сметаат дека треба да има избори сметаат дека треба да има прeдвремени избори. Против тоа се 27,8 отсто, а 13,2 отсто не се изјасниле, односно немаат одоговор. Тоа го покажува истражувањето на перцепциите на јавноста за актуелните политички случувања спроведено од Институтот за демократија во соработка со Македонскиот центар за меѓународна сoработка (МЦМС) во периодот од 5-ти до 7 март годинава на репрезентативен примерок од 1.108 испитаници. Сепак, доколку опозициските партии се одлучат да не одат на предвремени избори 34,9 отсто сметаат дека изборите треба да се одложат, 27,3 отсто се тие да се одржат, 21,8 отсто се со став дека изборите треба да се одржат во редовниот термин, а 16,1 процент се без одговор. На прашањето дали сметаат дека условите на опозицијата треба да се исполнат за да има предвремени избори 31,3 отсто од испитаниците одговориле потврдно, 24,1 отсто сметаат дека тоа треба да се направи делумно, а 30,8 проценти се со мислење дека не треба да се исполнат условите ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Полицијата 24 часа на ден ги чува таблите со новото име Северна Македонија, за да не бидат уништени и ишкртани како оние за автопатот Пријателство, пишува ...
сите 336 | | | веќе видена

Повредените и семејствата на жртвите во несреќата од 13 февруари кај село Ласкарци треба да ги обезбедат потребните документи и да ги достават во ...
сите 290 | | | веќе видена

Претседателот на партијата„ Алтернатива“ која настана по расколот во „Беса“, Африм Гаши по средбата со премиерот Заев изјави дека за партијата е повеќе ...
сите 212 | | | веќе видена

Професорката Гордана Силјановска, кандидатката за Претседател на Република Северна Македонија, на својот ФБ профил објави фотографија на која е со првиот ...
сите 162 | | | веќе видена

Двајца пациенти денеска беа пуштени на домашно лекување од болницата „8-ми Септември“. Пациентите ги пречекаа нивните роднини. Тие беа во добра состојба, но не ...
сите 198 | | | веќе видена

Наградата „Евалд Фон Клајст" што се доделува за придонес кон светскиот мир и безбедноста, а им беше врачена на двајцата премиери, Зоран Заев и Алексис Ципрас, ...
сите 136 | | | веќе видена

Самопрогласениот времен претседател на Венецуела, Хуан Гуаидо ја повика војската да дозволи влез на хуманитарната помош за Венецуела, која се очекува да ...
сите 123 | | | веќе видена

Фирмата „Авто мото здружение Гостивар“, чиј сопственик е газдата на „Дурмо турс“, минатата година имала забрана да врши технички преглед на возила. Забраната е ...
сите 199 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

На СДСМ му расте, на ВМРО-ДПМНЕ му паѓа рејтингот

Од:
До кого (е-маил):
Порака: