Ставрески: Нема потреба од ребаланс на Буџетот

8 копии

Министерот за финансии, Зоран Ставрески смета дека нема потреба за прекројување на државната каса. „Засега нема потреба, ниту постојат законски услови за прекројување на државната каса“, изјави денеска Ставрески, по средбата со Гувернерот на Банката за развој при Советот на Европа Рафаел Аломар. Тој рече дека државната каса е пополна од тоа што било очекувано. „Ако има ребаланс, ќе треба да се распореди вишокот на приходи. Засега нема ниту законски услови за тоа, потребни се нова влада и собрание. Државната каса, се имплементира во делот на вкупниот буџетски дефицит точно како што е предвидено“,посочи министерот за финансии. За заемот од ММФ, министерот Ставрески рече дека постои можност за предвремено враќање, но за тоа ќе се знае како што рече по формирањето на новата влада, која ќе ги разгледа сите опции. Тој изрази задоволство што мисијата на ММФ, со чии претставници ќе се сретне утре вечер, доаѓа во Македонија непосредно по изборите. „Утре вечер ќе ја имаме првата средба, а во наредниов период ќе ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Мисијата на меѓународниот монетарен фонд предводена од Вес Мекгру, е во Македонија. Првата средба ќе ја има со министерот за финансии Зоран Ставрески. Иако посетата на монетарците е редовна, се случува непосредно по изборите. ММФ ќе ги контролира буџетските трошења, а ќе се разгледува колку од повлечените 220 милиони евра се потрошени и за кои конкретни проекти. Министерот Ставрески уверува дека е добро што непосредно по изборите доаѓа мисијата на ММФ за да се верификувале здравите политики. превземено од alfa
| | веќе видена | слични

Мисијата на ММФ предводена од шефот на делегацијата, Вес Мекгру, вчера пристигна во Скопје и веќе се сретна со министерот за финансии, Зоран Ставрески. Денеска монетарците од Вашингтон ќе ја посетат Народната банка каде што за првпат ќе се сретнат со новоименуваниот гувернер, Димитар Богов. Мисијата ќе ги скенира макроекономските резултати на земјата, во каква финансиска кондиција е буџетот, колку пари од кредитот за претпазливост од 220 милиони евра се веќе потрошени и за што, каква е монетарната политика и дали има потреба од промени. Се очекува дека ММФ ќе упати критики до власта за повлекувањето на парите од кредитот кој требаше да се чува во случај на нова финансиска криза, а според неофицијалните информации, можно е ММФ да побара и предвремено враќање на кредитот, бидејќи условите за позајмување на комерцијалниот пазар на капитал се подобрени. Освен ревизија на аранжманот со Македонија, ММФ ќе ги разгледува и останатите буџетски трошења, како и нивото на јавниот долг на земјата.
| | веќе видена | слични

Стопанствениците и економските стручњаци се залагаат за ребаланс на Буџетот иако министерот за финансии, Зоран Ставрески, децидно изјави дека нема потреба од ново прекројување на Буџетот затоа што јавната каса е пополна отколку што очекувале. Податоците на Министерството за финансии покажуваат дека во април е остварен суфицит од околу пет милиони евра. Но, од тој месец почна трошењето на парите од ММФ, со што како приход беа прикажани 21 милион евра, а од казни, пак, предизборно влегоа рекордни 10 милиони евра. - Итно треба да се прекрои Буџетот, да се скратат до максимум давачките за стопанството. Превисоките даноци и придонеси ни ја намалуваат добивката, а во услови кога тешко можеш да добиеш кредит од банка, добивката е единствениот извор на пари за опстанок на малите и на средните претпријатија. Затоа, бараме колку што е можно, да се намали ДДВ за суровините затоа што, иако овој данок ни се враќа од државата, ние мора да го платиме однапред, а тоа ни претставува дополнително задолжување кај банките. ...
| | веќе видена | слични

Мисијата на Меѓународниот монетарен фонд пристигна во Скопје за да изврши контрола на економската политика на земјата. За вчера вечерта беше најавена средба со министерот за финансии, Зоран Ставрески, од кој ќе бараат отчет за нивото на приходи и на расходи во буџетот. Главните услови под кои е договорен аранжманот на внимателната кредитна линија се одржување на фискалниот дефицит за 2011 година и за нивото на девизни резерви. „Тимот, кој се состои од пет члена на ММФ, кои се предводени од Вес Мекгру, ќе врши надзор на македонската економија во деновите меѓу 15 и 22 јуни. Ваквиот надзор се врши регуларно за сите 187 земји што се членки на ММФ“, се вели во соопштението на ММФ. Мисијата, по завршувањето на посетата на 22 јуни, треба да изработи извештај за здравата економска политика на Владата, кој треба да оди на разгледување пред Бордот на директори ММФ. Токму од извештајот ќе зависи дали ќе се обнови кредитната линија. Н.С.
| | веќе видена | слични

Неколку дена откако изјави дека е можен скор ребаланс на буџетот, вицепремиерот Владимир Пешевски се премисли. Откако министерот за финансии, Зоран Ставрески, се изјасни дека сега ребаланс не е можен, истиот став го повтори и Пешевски, демантирајќи се самиот себеси со оцената дека засега нема потреба и не е технички можно да се направи ребаланс на буџетот. „Во овој момент технички ребаланс не е можен, бидејќи буџетот е закон, а за да се донесе закон е потребно да имате функционален парламент. Не го исклучувам како можност, но новата влада ќе одлучи што ќе прави со буџетот“, изјави вчера Пешевски. Тој појасни дека разгледувањето на буџетот е нормален процес откога ќе се формира новата влада. „Доколку ВМРО-ДПМНЕ ја формира Владата, како што очекуваме, тогаш во голема мера ќе биде континуитет на она што е започнато и не би требало да има преголеми отстапувања, но е можно да има промена во динамиката на реализирањето на одредени проекти и нормално е во тој период Владата и Министерството за финансии да ги ...
| | веќе видена | слични

Вицепремиерот за економски прашања, Владимир Пешевски, тврди дека тој деновиве не најавил дека ќе има ребаланс на буџетот. Тој само појасни дека кога ќе се формира нова влада, логично следува таа да ја анализира состојбата со државната каса. - Во овој момент технички ребаланс не е можен, бидејќи буџетот е закон, а за да се донесе закон, потребно е да имате функционален парламент. Не го исклучувам како можност, но новата влада ќе одлучи што ќе прави со буџетот - објаснува Пешевски. Тој додава дека новата влада ќе се донесе и нова програма, а таа се реализира преку Буџетот. Пешевски во името на новата влада не можеше да каже како тие ќе одлучат за државната каса и дали ќе има ребаланс на буџетот, но смета дека министерот за финансии Зоран Ставрески подобро е упатен за Буџетот и затоа треба да се почитуваат неговите одговори. - Доколку ВМРО-ДПМНЕ ја формира Владата, како што очекуваме, тогаш во голема мерка ќе биде континуитет на она што е започнато и не би требало да има преголеми отстапувања. Сепак, можно е ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Скопје, 14 јуни 2011 (МИА) - Засега нема потреба и не е технички можно да се направи ребаланс на Буџетот, оцени денеска вицепремиерот задолжен за економски прашања Владимир Пешевски. - Во овој момент технички ребаланс не е можен, бидејќи буџетот е закон, а за да се донесе закон потребно е да имате функционален парламент. Не го исклучувам како можност, но новата влада ќе одлучи што ќе прави со буџетот, изјави Пешевски, одговарајќи на новинарски прашања по промоцијата на новото еко гориво на компанијата „Лукоил“. Тој појасни дека разгледувањето на Буџетот е нормален процес откога ќе се формира новата влада. - Доколку ВМРО-ДПМНЕ ја формира Владата, како што очекуваме, тогаш во голема мера ќе биде континуитет на она што е започнато и не би требало да има преголеми отстапувања, но можно е да има промена во динамиката на реализирањето на одредени проекти и нормално е во тој период Владата и Министерството за финансии да ги разгледаат цифрите и доколку има потреба да се предложи ребаланс, истакна вицепремиерот ...
| | веќе видена | слични

Со работна средба во Министерството за финансии вечерва стартува повеќедневната посета на мисијата на Меѓународниот монетарен фонд на Македонија. ММФ деновиве ќе ја анализираат домашната економија, монетарната и буџетската политика. Покрај неколкуте средби во финансии ММФ ќе се состане и со други релевантни институции во земјава. Според министерот Ставрески мисијата доаѓа во земјава непосредно по изборите за да се верификуваат здравите политики за макроекономска стабилност и дисциплина во трошењето на буџетските средства. Ставрески не очекува забелешки од ММФ за трошењето 220 те милиони евра од кредитната линија за претпазливост. Идната недела се очекува ММФ да ги соопшти своите препораки од скенирањето на македонската економија. /М.С.
| | веќе видена | слични

Мисијата на Меѓународниот монетарен фонд денеска доаѓа во Македонија за да изврши контрола дали Владата води здрава економска политика, по што ќе треба да изработи целосен извештај. Од извештајот, кој мисијата треба да го изработи за Бордот на директори на ММФ, ќе зависи дали Македонија ќе може и понатаму да повлекува пари од внимателната кредитна линија во висина од 480 милиони евра. Мисијата предводена од Вест Мекгру прво ќе се сретне со новиот гувернер Димитар Богов, а потоа и со министерот за финансии, Зоран Ставрески. Пред да го комплетира извештајот, мисијата ќе се сретне и со претставници на финансиски институции како УЈП, и со претставници од банкарскиот сектор. Министерот за финансии, Зоран Ставрески, вели дека за време на средбата ќе се верификува здравата политика на Владата. - Утре вечер ќе ја имаме првата средба, а во наредниот период ќе имаме три или четири средби. Се радувам што непосредно по изборите ќе ја имаме мисијата на ММФ за да се верификува здравата политика, дека во Македонија и во ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Претседателката на комисијата Билјана Ивановска во интервју за Радио Слободна Европа вели дека освен изборната кампања и финансирањето на политичките партии, ...
сите 240 | | | веќе видена

Додека СДСМ и ВМРО ДПМНЕ се натегаат околу СЈО и новиот Закон, коалициониот партнер на власта, Али Ахмети повикува на дијалог. Засега нема договор а СДСМ не ...
сите 196 | | | веќе видена

Извршниот директор на Етиопиан Ерлајнс Теволде Гебремариам, по несреќата на атиопскиот авион во кој загинаа 157 лица, изјави дека предупредувањата и барањата ...
сите 62 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Ставрески: Нема потреба од ребаланс на Буџетот

Од:
До кого (е-маил):
Порака: