Канелони со блитва и козјо сирење

Вегетаријано » 8 мај, 2013 » Гурман™ Станува збор за модификација на класичните канелони, па наместо секаде користената комбинација од спанаќ и сирење (рикота), ние ќе искористиме блитва и козјо сирење. СОСТОЈКИ (за 4 лица) 0.5 кг блитва сол и бибер ¼ шолја маслиново масло 2 главици кромид, ситно сечкани 200 гр козјо сирење, дробено ½ шолја пекорино, рендано 1 ¼ шолја леб, сечкан на коцки 2 големи лажици маслиново масло 1 пакување канелони 2 шолја сос од домати ½ шолја лебни трошки ПРИГОТВУВАЊЕ Чекор 1: исечете ги зелените листови од стеблото на блитвата и ставете ги на страна. Во поголем сад ставете солена вода и оставете да зоврие. Потоа ставете ги листовите блитва во водата и варете 3–4 минути. Извадете ги листовите и полијте ги со студена вода. Потоа, сварете ги и стебленцата блитва (околу 5 минути). И нив потопете ги во студена вода и ставете ги со блитвата. Исечкајте ја блитвата на помали парчиња. Чекор 2: загрејте ¼ шолја масло. Додадете го кромидот и ...
| | веќе видена | слични

Состојки 5-6 средни компири 1 главица кромид 2-3 чешниња лук неколку китки магданос сол,вегета,бибер по вкус 100 гр. колбаси или сланина масло по потреба 2 лажици брашно 1 лажица црвен пипер Подготовка Компирите исечете ги на покрупни или како ви одговара парчиња. Ставете ги во тенџере со ладна вода и оставете ги да се варат. Во меѓувреме додека да зоврие исечете ги зеленчуците и ставете ги. Може колбасите, лукот и кромидот претходно га ги пропржите. Ставете ги и нив да се варат и зачинете. Варете додека компирите се сварата и омекнат. По потреба додавајте топла вода. Кога е готово направете запршка од масло, додајте го брашното и малку запржете да не изгори, додајте го црвениот пипер и измешајте ќе добиете густа смеса, во разлика од колкава густина сакате регулирајте ја количината на брашното со водата. Запршката ставете ја во компирот кој вари и варете уште 5-10 мин. Тргнете да се подолади и служете. За посно, не ставајте колбаси, може да ставите соини трошки или риба. Ако готвите без масло запршката ...
| | веќе видена | слични

Доколку тестенините не се онакви какви што сакате да бидат можеби правите некоја од овие грешки, или прескокнувате некои чекори при подготовката. Што треба да правите при готвењето на тестенини: За готвење на тестенини користете големи тенџериња. Добро е и да бидат потенки, за да водата побрзо зоврие. Немојте да додадавате масло во водата. Водата посолете ја дури кога ќе почне да врие, бидејќи така тестенините ќе бидат највкусни. На половина килограм тестенини се става околу две лажички сол. Веднаш штом ја ставите тестенината во водата – промешајте, и мешајте неколку пати во текот на варењето за да не се залепи. Ако на пакувањето на тестенината пишува дека се вари 10 минути, пробајте ја некоја минута порано. Свежите тестенини се сварени штом ќе испливаат на површината. Што не треба да правите при готвењето на тестенини: Никогаш немојте да ги кршите шпагетите за да ги собере во тенџерето. Подобро ставете ги тестенините сами да спаднат на дното. Не е добра идеја во водата за варење на тестенините да додавате ...
| | веќе видена | слични

Останато

Немојте да мислите дека има резервна варијанта. Не. Јас направив сè што можев. Само преку одлука на граѓаните ќе имаме обезбедена иднина, алтернатива нема, се ...
сите 102 | | | веќе видена

По големиот триумф над бранителот на титулата во ЛШ, Монпелје, и само еден ден одмор, Вардар се врти кон СЕХА-лигата. Утре во СЦ „Јане Сандански" (20:15 часот) ...
сите 120 | | | веќе видена

Претседателот на Косово Хашим Тачи нагласи дека западните сојузници на Косово не можеле до денес да ја убедат Србија да ја признае независноста на Косово. Тие ...
сите 289 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Канелони со блитва и козјо сирење

Од:
До кого (е-маил):
Порака: