Промовирани 50 нови наслови од едицијата „Светско книжевно богатство“


3 копии

Педесет нови наслови од капиталната едиција „Светско книжевно богатство“ на Министерството за култура беа промовирани вечерва со што бројот на дела се заокружува на 103 книги од предвидените 316 изданија. Нови наслови, се исклучително вредни изданија, пет дела се закитени со Букеровата награда, девет со Пулицеровата награда, 13 се книги на автори добитници на наградата …
| | веќе видена | слични
2 копии

Академикот Митко Маџунков е роден во Струмица и е еден од најистакнатите лица кои ги дал овој град. Романсиер, раскажувач, драмски автор и есеист, академик на МАНУ, а од неодамна неговиот глас се слушна и одекна многу далеку, кога зазеде цврст став по однос на македонските национални интереси. Неговите дела се едни од најубавите кога станува збор за македонското културно наследство, а добитник е на голем број награди. Маџунков е вистинско освежување во општествената сцена и со неговата професионалност и творештво го враќа кредибилитетот на подзаборавениот МАНУ. Покрај тоа што умешно знае преку својот пишан збор знае да не однесе во едно незаборавно „патување“, Маџунков своето знаење и академски капацитет ги става во интерес на државата, има јасна политичка мисла и став а поради тоа и дополнително наидува на симпатии кај јавноста. Македонските автори треба да бидат тие кои први ги штитат и промовираат македонскиот јазик и неговото писмо: Според Маџунков јазикот е главниот атрибут на еден народ. -Потребна е ...
| | веќе видена | слични

За јавноста неговите изјави од пред неколку дена во однос на двојазичноста се доказ за намерата за зачувување на државниот интерес. Од 2007 Редовен член на МАНУ , кој максимално се посветува  да се сочува нејзиниот кредибилитет. Исклучително успешен прозаист, есеист, драмски автор со кој се гордее македоснката јавност а посебно неговата родна Струмица. Доказ е добивањето на  државната награда „ 11 Октомври “, највисоко признание  за животно дело во областа на науката, уметноста , стопанството и други дејности од јавен интерес за Република Македонија во 2015 година. -Опасен авантуризам кој води кон уништување на државата и народот,   вака академик Маџунков гледа на двојазичноста за која вели се користи во политичката борба. Ставот го изнесе на промоцијата на 50 нови наслови од едицијата „Светско книжевно богатство“. „Ниту еден јазик неможе да преживее во двојазичноста или мултијазичноста ако нема матична држава каде што тој јазик се чува и негува. Јазикот е еден од главните атрубути на секој народ, а тоа ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Неговите дела се едни од најубавите кога станува збор за македонското културно наследство, а добитник е на голем број награди. Маџунков е вистинско освежување во општествената сцена и со неговата професионалност и творештво го враќа кредибилитетот на подзаборавениот МАНУ. Покрај тоа што умешно знае преку својот пишан збор знае да не однесе во едно незаборавно „патување“, Маџунков своето знаење и академски капацитет ги става во интерес на државата, има јасна политичка мисла и став а поради тоа и дополнително наидува на симпатии кај јавноста. Македонските автори треба да бидат тие кои први ги штитат и промовираат македонскиот јазик и неговото писмо: Според Маџунков јазикот е главниот атрибут на еден народ. -Потребна е заштита и афирмација на македонскиот книжевен јазик, но и воздигнување на повисоко ниво, бидејќи македонскиот јазик е поголем одошто сме ние, но неговата големина нема да ни донесе утеха, доколку биде уништен, вели Маџунков. „Сведоци сме на една невидена агресија во историјата на народите, кога ...
| | веќе видена | слични

Сите одделенија во Македонската академија за науките и уметностите работат на еден текст што би требало да претставува една сумарна визија за Македонија, за нашите главни проблеми, за иднината, вели во изјавата за МКД.мк академик Митко Маџунков од Одделението за уметност во МАНУ.Aкадемик МаџунковТој појаснува дека ништо однапред не е договорено, туку сите одделенија треба да се изјаснат за проблемите од својата област од научна и уметничка гледна точка.„Како да ги решиме проблемите што нѐ мачат во ова време. Некои одделенија веќе ја завршиле работата, а за ова ќе разговараме на седница што е закажана за во вторник. Тоа би било едно соопштение за сите проблеми од општ карактер. Тогаш кога ја договаравме оваа работа, во државата не беа заострени толку работите, па за некои работи ќе треба и порано да реагираме. Обично акцентот се става на економските проблеми и на проблемите со правната држава, но според мене има и други проблеми што го поставуваа прашањето за постоење на државата. Кога државата е во прашање, ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Во Македонската акедемија на науките и на уметностите (МАНУ) во моментов се подготвува текст, со кој Академијата би се појавила во овој клучен момент и во кој би се дала „некоја контура за тоа што е Македонија и што треба да биде“, пренесува МЕТА. Академик Митко Маџунков вели дека „кога државата е во прашање, како што сега гледаме дека е, тогаш навистина мора да се реагира“.Маџунков ова го изјави на телевизијата „Нова“, на прашањето зошто МАНУ не е поактивна и често избегнува да реагира.МАНУ е една сериозна и традиционална организација која не може така да реагира. Меѓутоа, кога ќе дојде до заострување, како кога државата е во прашање, како што сега гледаме дека е, тогаш навистина мора да се реагира и јас мислам дека во МАНУ сега моментално се дискутира за еден текст, ајде, да го наречеме, некое „начртание“, кое ќе даде некоја контура за тоа што е Македонија и што треба да биде, рече Маџунков.Meта
| | веќе видена | слични
4 копии

Нашата собирна точка треба да се прекомпонира од националното кон државното и националното да се врзе за државното, изјави академик Митко Маџунков во гостувањето во вестите на ТВ Нова. „Тоа е една многу сериозна работа, каде што се направени големи пропусти со текот на времето и со уставите, со амандманите особено, десет години подоцна од првиот устав итн., кога де факто Македонија е направена како некое претпријатие, секој може тука да си прави што си сака. Иако националното мора да се врзе за државното. Не можете вие во Америка ако имате американски пасош да кажете дека сте Јапонец. Вие сте Јапонец за себе, а инаку во структурата на самата држава вие сте Американец. Така е и во Франција, така е на сите места, целиот запад е така устроен“, рече Маџунков. За албанската платформа, Маџунков изјави дека на неа гледа како на диверзија, а на прашањето зошто МАНУ ретко излегува со став во јавноста, тој вели дека МАНУ како сериозна институција не може да реагира на сите моментални случувања. „МАНУ е една сериозна и ...
| | веќе видена | слични

„Тоа е една многу сериозна работа, каде што се направени големи пропусти со текот на времето и со уставите, со амандманите особено, десет години подоцна од првиот устав итн., кога де факто Македонија е направена како некое претпријатие, секој може тука да си прави што си сака. Иако националното мора да се врзе за државното. Не можете вие во Америка ако имате американски пасош да кажете дека сте Јапонец. Вие сте Јапонец за себе, а инаку во структурата на самата држава вие сте Американец. Така е и во Франција, така е на сите места, целиот запад е така устроен“, рече Маџунков. За албанската платформа, Маџунков изјави дека на неа гледа како на диверзија, а на прашањето зошто МАНУ ретко излегува со став во јавноста, тој вели дека МАНУ како сериозна институција не може да реагира на сите моментални случувања. „МАНУ е една сериозна и традиционална организација која не може да реагира ад-хок на сѐ што се случува, но кога ќе дојде до заострување, кога државата е во прашање, како што сега гледаме дека е, тогаш ...
| | веќе видена | слични

Јазикот е еден од главните атрибути на еден народ, а тоа значи дека официјалниот јазик на една држава, не може да се менува во зависност од демографската состојба, порача вчера академик Митко Маџунков, на промоцијата на 50 нови наслови од едицијата „Светско Книжевно Богатство“, во МНТ. Потребна е заштита и афирмација на македонскиот книжевен јазик, но и воздигнување на повисоко ниво, бидејќи македонскиот јазик е поголем одошто сме ние, но неговата големина нема да ни донесе утеха, доколку биде уништен, вели Маџунков. Сведоци сме, вели Маџунков, на една невидена агресија во историјата на народите, кога се прават напори да се смени името на нашата држава и да се уништи нашиот јазик. Според Маџунков, ситуацијата со двојазичноста, е на работ на одржливоста, а понатамошното ескалирање на оваа шизофрена состојба, неминовно би довело до уривање на сите институции, а со тоа и целата држава. Маџунков, во својот говор, реагираше и на последните изјави, дека Македонија не била држава и дека треба да се подели, кои ...
| | веќе видена | слични

Ако некогаш биде објавена македонска антологија, енциклопедиска збирка од мисли на истакнати преродбеници - писатели и интелектуалци – од времето на владеењето, односно преродбата, на Никола Груевски под наслов „Книга на жалост“, тогаш мислата на академик Митко Маџунков што ја кажа при промоцијата на новата тура книги од едицијата „Светско книжевно богатство“, може да влезе во најтесниот избор (конкуренцијата е жестока) за епиграф на изданието. „Двојазичноста што сега лицемерно се користи за политичка борба е опасен авантуризам кој води во уништување на нашата држава и на нашиот народ“, рече писателот задолжен за судбината на несреќната „Македонска енциклопедија“ во издание на МАНУ. Нема ништо полицемерно, понеискрено и пододворувачко од овој „опасно авантуристички“ став искажан во контекст на актуелната „политичка борба“. Маџунков знае дека и најапокалиптичните предупредувања, како што е ова, кога не се ставени во научен контекст, туку испратени во вулгарен дневно-политички пакет, не може да спасат ништо, ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Претставничкиот дом на САД денеска гласаше со цел да го спречи претседателот Доналд Трамп да почне војна со Иран, освен во случај на самоодбрана. Според ...
сите 213 | | | веќе видена

Сметавме дека е важна политичка порака УНЕСКО да не го стави Охридскиот регион на листата на светско културно наследство во опасност, но и ветер во грб за ...
сите 175 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Промовирани 50 нови наслови од едицијата „Светско книжевно богатство“

Од:
До кого (е-маил):
Порака: