(Видео) Нови вакцини против стрептокока и рота вируси


Главни приоритети на Министерството за здравство за оваа година е комплетно осовременување на Календарот за имунизација, со воведување нови вакцини, кои заштитуваат од стрептокока и од рота вируси, кои пак се причинители на тешки заболувања проследени со компликации, најчесто кај малите деца до 5 годишна возраст, истакна министерот за здравство Венко Филипче. Како што објасни тој, новиот календар е комплетно усогласен со препораките на СЗО, во областа на имунизацијата. „Вакцинацијата е клучен приоритет и придобивка за јавното здравје. Активностите ќе продолжат и понатаму не само во рамки на одбележување на Европската недела на имунизација. Со континуирана промоција и едукација ќе бидат опфатени здравствени работници и родители, со цел и во иднина да се зголемува опфатот со сите вакцини и да не дозволиме долгогодишната традиција на успешна вакцинација да ја нарушиме, а со тоа да не дозволиме појава на заразни болести и епидемии во државата“ рече министерот Филипче. Имунизацијата, како што нагласи Филипче, е ...
| | веќе видена | слични

Тројца министри од СДСМ, се пофалија на дека имаат мерак за трчање. Па така политичките обврски, ги заменија со џогинг покрај Вардар. Веројатно како подготовка пред Скопскиот маратон, кој е на 6 мај. Во екипата, на трчање беа Дамјан Манчевски, министер за информатичко општество , заедно со министерот за финансии Драган Тевдовски и Венко Филипче, министерот за здравство. „Трчајќи до целта“, министерскиот џогинг заврши со селфи на Инсаграм.
| | веќе видена | слични
2 копии

Државата во целост гарантира за квалитетот на вакцините, вели во интервју за Дојче Веле министерот за здравство Венко Филипче. Смета дека не смее да остане несанкционирано ширењето невистини и замајувањето на јавноста. Дојче веле: Во јавноста се крена голема прашина по последните Ваши најави за построги контроли и казни за невакцинирање на децата. Каков е актуелниот опфат на вакцинирани деца низ државата и дали постои опасност да се повтори епидемијата на морбили која се случи во соседна Србија? Венко Филипче: Актуелниот опфат со примоимунизација е намален освен за вакцината против туберкулоза (96,8%) и изнесува за повеќето вакцини 91,1 %, за МРП вакцината 82,6 %, а најнизок е за ХПВ -48%. Овој опфат е најнизок до сега споредбено со години наназад. Факт е дека последните 3 години опфатот постепено опаѓа како резултат на антивакциналните кампањи, што е глобален проблем, а не само кај нас. Со овој опфат не се обезбедува колективен имунитет и можно е појава на епидемија на морбили кај нас, имајќи го во предвид ...
| | веќе видена | слични

Министерот за здравство, Венко Филипче, се сретна со Уран Исмаили, министер за здравство на Република Косово, придружуван од косовска делегација. За време на официјалната посета министрите за здравство од Република Македонија и Република Косово остварија билатерална средба на која се дискутираше за можностите за заедничка соработка и промоција во делот на здравствена заштита меѓу двете земји. Министерот за здравство на Република Косово, Уран Исмаили, изрази голема благодарност за средбата и можноста за соработка во делот на здравството, посебно за начинот на кој функционира „Мој Термин“ во земјава, цената на лековите и можноста за едукација на кадри. Министерот за здравство на Република Македонија, Венко Филипче, изрази голема поддршка и најави блиска соработка со Министерството за здравство на Република Косово. Исто така беше истакнато и дека заедничката соработка меѓу двете земји ќе биде и голем сигнал за Европската Унија која ќе го гледа напредокот во градењето на мостови и одлични билатерални односи меѓу ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Можностите за соработка и промоција во делот на здравствена заштита меѓу двете земји биле тема на разговор на средбата на министерот за здравство Венко Филипче со Уран Исмаили, министер за здравство на Република Косово. Како што соопштија од Министерството за здравство, министерот Исмаили изразил голема благодарност за средбата и можноста за соработка во делот на здравството, посебно за начинот на кој функционира „Мој термин“ во земјава, цената на лековите и можноста за едукација на кадри. Министерот Филипче, пак, изразил голема поддршка и најавил блиска соработка со Министерството за здравство на Република Косово. – Исто така беше истакнато и дека заедничката соработка меѓу двете земји ќе биде и голем сигнал за Европската Унија која ќе го гледа напредокот во градењето на мостови и одлични билатерални односи меѓу двете земји, стои во соопштението. Официјалната средба продолжила со посета на универзитетските клиники за онкологија и радиотерапија, за неврохирургија и Универзитетска клиника за детски болести. ...
| | веќе видена | слични
3 копии

Можностите за заедничка соработка и промоција во делот на здравствена заштита меѓу двете земји беа во фоксуот на разговорите што ги остварија министерот за здравство, Венко Филипче, и неговиот колега од Косово, Уран Исмаили, придружувани од македонска и косовска делегација. Исмаили изрази голема благодарност за средбата и можноста за соработка во делот на здравството, посебно за начинот на кој функционира „Мој термин“ во земјата, цената на лековите и можноста за едукација на кадри. Филипче изрази голема поддршка и најави блиска соработка со Министерството за здравство на Република Косово. Исто така, беше истакнато и дека заедничката соработка меѓу двете земји ќе биде и голем сигнал за Европската Унија, која ќе го гледа напредокот во градењето мостови и одлични билатерални односи меѓу двете земји. Официјалната средба продолжи со посета на Универзитетската клиника за онкологија и радиотерапија, Универзитетската клиника за неврохирургија и Универзитетската клиника за детски болести. Косовската делегација имаше ...
| | веќе видена | слични

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче, придружуван од заменик министерот за здравство, д-р Гоце Чакаровски, државниот секретар, д-р Владимир Милошев, директорот на ФЗОМ, Ден Дончев, директорот на ФЗОМ, Орхан Рамадани, се сретнаа со Уран Исмаили, министер за здравство на Република Косово, придружуван од косовска делегација.За време на официјалната посета министрите за здравство од Република Македонија и Република Косово остварија билатерална средба на која се дискутираше за можностите за заедничка соработка и промоција во делот на здравствена заштита меѓу двете земји.Министерот за здравство на Република Косово, Уран Исмаили, изрази голема благодарност за средбата и можноста за соработка во делот на здравството, посебно за начинот на кој функционира „Мој Термин“ во земјава, цената на лековите и можноста за едукација на кадри.Министерот за здравство на Република Македонија, д-р Венко Филипче, изрази голема поддршка и најави блиска соработка со Министерството за здравство на Република Косово.Исто така беше ...
| | веќе видена | слични

Нема одговор од Министерството за здравство што ќе го советуваат тројцата посебни советници, какви познавања од здравство треба да имаат, како се пресметува платата и дали сметаат дека е превисока бидејќи не кореспондира со платите на државните службеници во Министерството за здравство кои никогаш не биле повисоки од 40 000 денари Оглас за тројца посебни советници во кабинетот на министерот за здравство Венко Филипче, распиша Министерството за здравство. Во огласот кој важи до 2.ри мај, односно пет дена од денот на објавување се бара посебен советник во кабинетот на министерот за здравство поврзани со имплементација и креирање на здравствени политики и меѓународни проекти , тројца извршители. Од кандидатите се бара висока стручна подготовка, пет години работно искуство, познавање на англиски јазик и компјутери и ефективна усна и писмена комуникација. Од тројцата посебни советници од кои покрај работата преку работната недела, се бара и работа за време на неделен одмор, за време на празници заради ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Министерот за здравство деновиве гостуваше во емисијата „24 Анализа“ на ТВ24, каде зборуваше за вакцините и истакна дека тие се сигурни, проверени во секој сегмент и секаде исти. -Не постои апсолутно никаков сомнеж во нивниот квалитет, ниту каков било при аплицирањето. Може да се јават некои реакции, но најчесто се очекувани, благи, од типот на лесна настинка со ниска температура, рече Филипче. Според него точно се знае како се произведени вакцините, како се транспортирани, како се чувани и каков е начинот на нивна апликација, а паралелен увоз немало никогаш. Тој најави активна кампања за подигање на свеста за вакцинирање со оглед дека, како што рече, сериозно е паднат опфатот за дел од вакцинацијата, а тоа може да претставува опасност за малите деца ако сега не се преземе нешто. Се работи, дополни министерот, и на усогласување на регулативата заедно со министерствата за труд и образование и за многу кратко време ќе се излезе со заеднички став. - Не смееме да дозволиме и натаму да паѓа опфатаот на ...
| | веќе видена | слични
4 копии

Вакцините се сигурни, проверени во секој сегмент и секаде исти. Не постои апсолутно никаков сомнеж во нивниот квалитет, ниту каков било при аплицирањето. Може да се јават некои реакции, но најчесто се очекувани, благи, од типот на лесна настинка со ниска температура, рече министерот за здравство Венко Филипче во вечерашното гостување на 24 Анализа. Според Филипче, точно се знае како се произведени вакцините, како се транспортирани, како се чувани и каков е начинот на нивна апликација, а паралелен увоз немало никогаш. Тој најави активна кампања за подигање на свеста за вакцинирање со оглед дека, како што рече, сериозно е паднат опфатот за дел од вакцинацијата, а тоа може да претставува опасност за малите деца ако сега не се преземе нешто. Се работи, дополни министерот, и на усогласување на регулативата заедно со министерствата за труд и образование и за многу кратко време ќе се излезе со заеднички став. – Не смееме да дозволиме и натаму да паѓа опфатаот на вакцинирање. Според сегашната регулатива, при упис во ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Веднаш да се најде замена за притворената специјална јавна обвинителка Катица Јанева, порача денеска од Новаци премиерот Зоран Заев.Тој испрати јавна порака ...
сите 369 | | | веќе видена

Нека прекинат да глумат лудило во Јавното обвинителство, порача денеска адвокатот Јанаки Митровски, во врска со најновите детали од криминалната афера Рекет, ...
сите 128 | | | веќе видена

Изјавата на премиерот Зоран Заев, кој најави дека ќе ме тужи мене и нашата редакција, не е ништо повеќе од паничен рефлекс во момент кога станува јасно дека ...
сите 236 | | | веќе видена

Портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ Наум Стоилковски го прашува републичкиот јавен обвинител Љубомир Јовески каде се парите од рекетот ако објавениот извештај навистина ...
сите 153 | | | веќе видена

Мерката притвор од 30 дена на Јанева и беше доделена поради можност од бегство, влијание врз сведоци и инволвирани во истрагата за предметот „Рекет“ и ...
сите 382 | | | веќе видена

За Денот на нашата Армија ни пристигнаа и честитки од Кабул, Авганистан од нашите учесници во мисијата “Одлучна поддршка”. По повод празникот се одржаа ...
сите 78 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

(Видео) Нови вакцини против стрептокока и рота вируси

Од:
До кого (е-маил):
Порака: