Ѓорчев: Зголемување на вработеноста со отворањето на руралните економски развојни зони


5 копии

Покрај тоа што државата ќе дава 60 проценти од трошоците за трактор и земјоделска механизација, ќе покрива 80 проценти од системот „капка по капка“, набавка на високопридонес добиток, државата сериозно ќе инвестира во руралните средини, посочи денес од Тетово, Владимир Ѓорчев носител на листа во ИЕ 6 од ВМРО-ДПМНЕ. -По 20 милиони евра за македонските села, за улички, патчиња, сокаци, мали плоштадчиња, домови на културата, домови за млади луѓе. Сериозно ќе се фокусираме и сконцентрираме на руралните средини и во делот на земјоделството и во делот на локалната инфраструктура, како и руралните економски развојни зони ќе овозможиме голем број на откупни центри, голем број на стопански капацитети со што ќе имаме зголемување на вработеноста, истакна Ѓорчев. Тој додаде дека како ќе се намалува невработеноста, така ќе растат платите на вработените.
| | веќе видена | слични
10 копии

Главната цел ни е невработеноста од 24 проценти да ја симнеме на 18 проценти, а тоа ќе создаде поголема перспектива за многу млади луѓе и за целата македонска економија, истакна денес од Нижеполе носителот на листа во ИЕ 5 од ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски.-Во услови на не многу лесни економски околности изминативе десет години, сепак успеавме да ја зголемиме вработеноста за 160.000 нови работни места и затоа сметаме дека програмата „Реално“, посебно со проектите рурални развојни зони и стимулација за рестартирање фабрики жртви на транзицијата ќе успееме да создадеме нови 70.000 работни места, додаде Милошоски.
| | веќе видена | слични

Решавањето на проблемот со невработеноста ќе биде главен приоритет на Владата на ВМРО ДПМНЕ, истакна носителот на листата во петтата изборна единица, Антонио Милошоски, денеска во селото Нижеполе, кај Битола. -Ние наследивме неврабтеност од над 38 проценти, но успеавме со сите економски мерки и странски директни инвестиции да ја спуштиме на 24 проценти. Сега наша цел е невработенсота да ја намалиме на 18 отсто, што ќе создаде поголема перспектива за многу млади луѓе и за целата македонска економија - рече Милошоски.Тој дополни дека во услови на тешки економски околности во изминативе десет години, владата успеала да ја зголеми вработеноста за 160.000 нови работни места.- Со програмата „Реално“, посебно со проектите за рурални развојни зони и стимулација за рестартирање фабрики жртви на транзицијата ќе успееме да создадеме нови 70.000 работни места - додаде Милошоски. M.M.
| | веќе видена | слични

-Во услови на не многу лесни економски околности изминативе десет години, сепак успеавме да ја зголемиме вработеноста за 160.000 нови работни места и затоа сметаме дека програмата „Реално“, посебно со проектите рурални развојни зони и стимулација за рестартирање фабрики жртви на транзицијата ќе успееме да создадеме нови 70.000 работни места, додаде Милошоски.
| | веќе видена | слични

Државата за првпат ќе субвенционира до 50 отсто од каматата на земените кредити за реализација на ИПАРД проектите. Во тек е огласот на кој можат да се пријават сите земјоделци, преработувачки капацитети како и мали бизниси во руралните средини, кои имаат договори за користење на средствата од ИПАРД програмата. Надлежните очекуваат голем интерес пред се од примарните производители кои што имаат најголем број на апликации за ИПАРД 1 програмата. ИПАРД корисниците да аплицираат за субвенција на камата - До 50 отсто од каматата се субвенционира. Не може да биде повисока од 8 % а инвестицијата не смее да биде поголема од 500 000 евра, изјави Билјана Костовска Раководител на ИПАРД – МЗШВ Покривањето на камататата од страна на државата е втора мерка со која се настојува да се подобрат условите за кредитирање на земјоделците и бизнис операторите во руралните средини. Претходно беше воспоставен гарантниот фонд. Догодина се очекува да почне ИПАРД 2 програмата со која ќе се зголеми кофинансирањето на земјоделците и ...
| | веќе видена | слични
2 копии

Одливот на директни странски инвестиции во Македонија е нормален процес како и секаде во светот кога се работи за компании чии седишта се надвор од државата во која се инвестира, изјави на новинарско прашање денеска во Охрид директорот на Агенцијата за технолошко развојни зони Виктор Мизо. Народна банка во септември објави дека од Македонија се одлеале 22.6 милиони евра директни странски инвестиции, што е втор таков одлив оваа година од технолошките зони во земјата. -Тоа директно зависи ид бизнис плановите на компаниите во кој момент тие планираат да направат прераспределба на профит и на кој начин тоа може да го исплаќаат во нивните матични компании или мајките фирми навистина само зависи од компаниите, ние се трудиме цело време да имаме дополнителни инвестиции. Мора да се земе предвид дека дел од тие инвестиции се реинвестираат во Македонија, но дел од профитот секогаш ќе биде одлеан надвор во мајките фирми бидејќи тоа нормално се очекува насекаде во светот и не е случај само во Македонија. - изјави ...
| | веќе видена | слични
11 копии

Бројот на нови вработувања во Гостивар почнувајќи од јануари 2006 до денес бројот на вработени лица е зголемен од 7000 на 13 000 вработени. Истовремено бројот на лица кои што се невработени е намален од 12 000 на 7 000. Тоа зборува дека имаме пад на невработеноста и отворање на нови работни места. Но има потреба од отворање на нови работни места . Токму затоа ќе ја отвориме ТИРЗ во Гостивар, руралните развојни економски зони, економската зона во Врапчиште како и цела низа на други мерки, истовремено би сакал да нагласам дека Никола Груевски и неговиот тим имаат подготвено план за привлекување на странски инвестиции, контакти со сотици компании, ние имаме систем кој функционира, порача од Гостивар носителот на ИЕ 6, Владимир Ѓорчев. Како што се зголемува бројот на нови работни места се зголемува и цената на трудот и така растат платите, заклучи Ѓорчев.
| | веќе видена | слични

-Истовремено бројот на лица кои што се невработени е намален од 12 000 на 7 000. Тоа зборува дека имаме пад на невработеноста и отворање на нови работни места. Но има потреба од отворање на нови работни места . Токму затоа ќе ја отвориме ТИРЗ во Гостивар, руралните развојни економски зони, економската зона во Врапчиште како и цела низа на други мерки, истовремено би сакал да нагласам дека Никола Груевски и неговиот тим имаат подготвено план за привлекување на странски инвестиции, контакти со сотици компании, ние имаме систем кој функционира, порача од Гостивар носителот на ИЕ 6, Владимир Ѓорчев. Како што се зголемува бројот на нови работни места се зголемува и цената на трудот и така растат платите, заклучи Ѓорчев.
| | веќе видена | слични
5 копии

Проектот „Рурални развојни зони“ на ВМРО-ДПМНЕ ќе ја намали невработеноста и ќе придонесе за подинамичен локален економски развој. Суштината на проектот е преку даночни и други ослободувања, но и преку директна финансиска помош да се поттикнат луѓето да отворат сопствен бизнис во руралните места. Се проценува дека ќе се опфатат околу 1.600 населени места. Проектот „Рурални развојни зони“ на ВМРО-ДПМНЕ ќе ја намали невработеноста и ќе придонесе за подинамичен локален економски развој. Суштината на проектот е преку даночни и други ослободувања, но и преку директна финансиска помош да се поттикнат луѓето да отворат сопствен бизнис во руралните места. Се проценува дека ќе се опфатат околу 1.600 населени места.Владејачката партија влегува со повеќе мерки и активности во остварување на својата цел – отворање на 70 илјади нови работни места и намалување на стапката на невработеност под 18 проценти.„Преку проектот „Рурални развојни зони“ ќе се овозможи намалување на невработеноста во руралните подрачја, ...
| | веќе видена | слични

Од јануари до септември во Македонија влегле 199,08 милиони евра директни инвестиции од странство. Но, во септември Народна банка бележи пад кај инвестициите од 22,6 милиони евра. Во јуни се одлеале помалку пари – 7,71 милион евра. Тоа се двата месеци во кои салдото меѓу влезот на инвестиции од странство во Македонија и одлевањето кон матичната земја од која доаѓа инвестицијата, е негативно. За девет месеци годинава најмногу пари од Македонија се одлеале кон Бермуди. Податоците на Народна банка покажуваат дека минусното салдо со Бермуда кај странските инвестиции е 8,48 милиони евра. Подетално, во првиот квартал, од овие острови во Атланскиот океан, има прилив од 520 илјади евра, во вториот квартал приливот е 5,37 милиони евра. Но, во третиот квартал има одлив од 14,36 милиони евра. На листата земји кон кои се одлеале пари се и Девствените острови, со износ од 20 илјади евра. Кон Романија има одлив од 3,24 милиони евра, а кон Холандија – 6,04 милиони евра. 50 илјади евра е минусното салдо со Чешка. Најмногу ...
| | веќе видена | слични
повеќе

Останато

Општина Струга е држава во мало. Има долга традиција на различни вери и етнички заедници, но соживотот секогаш бил по мерка. Вака ја замислувам и нашата земја, ...
сите 181 | | | веќе видена

Изборен молк пред утрешниот прв круг претседателски избори и предвремените локални избори во општините О хрид, Д ебар и Н ово С ело. На полноќ заврши изборната ...
сите 222 | | | веќе видена

Политички за НАТО изигравме одлично, но не испорачуваме резултати за позитивна препорака за старт на преговорите со ЕУ.НАТО е геополитика, ЕУ е техника, ...
сите 115 | | | веќе видена

Тројцата претседателски кандидати Блерим Река, поддржан од Алијансата за Албанците и Беса, кандидатката поддржана од ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силјановска Давкова и ...
сите 192 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Ѓорчев: Зголемување на вработеноста со отворањето на руралните економски развојни зони

Од:
До кого (е-маил):
Порака: