Се менува Законот за работни односи: Газдите ќе можат да платат надомест до 8.000 евра за да избегнат забрана за работа

Во тек се измени на Законот за работните односи со кои се доуредуваат односите меѓу инспекциските служби, забраните и глобите што им се изрекуваат на работодавачите, како и неколку други одредби. Во првичната верзија на законските измени се предвидува на работодавачите да им се даде можност наместо забрана за вршење дејност на одреден период да платат глоба од 5.000 односно од 8.000 евра во зависност од прекршокот и да продолжат со работа. еМагазин ја пренесува изворно драфт верзијата на законските измени: Забрана за вршење на работи на работодавачот Член 259 (1) Ако инспекторот на трудот зaтекне на работа кај работодавач до две лица со кои не е заснован работен однос, согласно закон и лицата не се пријавени во задолжително социјално осигурување и во случаите од членот 48 став (6) од овој закон, на одговорното лице или од него овластено лице кај работодавачот ќе му издаде покана за плаќање глоба во износ од 1.000 евра во денарска противвредност за секое затечено лице и со решение ќе му нареди на одговорното ...
| | веќе видена | слични

УСВОЕН ЗАКОНОТ ЗА АКАДЕМИЈА ЗА НАСТАВНИЦИ Дипломците со завршен Педагошки факултет што ќе го стекнат статусот на кандидат за обука во Академијата за наставници, ќе добиваат месечна стипендија во текот на обуката. Висината на стипендијата ќе биде една просечна македонска плата. Ова е предвидено во новиот закон за Академија за наставници, кој беше донесен вчера во Собранието. Право на стипендија ќе имаат само кандидатите дипломци со завршен Педагошки факултет, кои се невработени, но не и вработените наставници. Обуката за кандидатите со наставнички факултет е предвидено да трае осум месеци, додека кај учесниците на обука со завршени студии на ненаставна насока на наставнички студии, трае една година. Во членот 44 од Законот се регулираат и правата и обврските на кандидатот за обука на наставници. Тие за стипендијата која ќе ја добијат потпишуваат договор со Академијата, во кој кандидатот, по стекнување на лиценца за наставник и по вработувањето, има обврска најмалку пет години да работи во училиште. "Доколку ...
| | веќе видена | слични

Останато

„Отсекогаш сум се залагал за решение кое нема да задира во идендитетот , националните интереси и уставни промени. Прашањето за името и индентитетот е постаро и ...
сите 74 | | | веќе видена

Нападнат новинарот Љупчо Златев кој денеска на лице место токму од Маврово сакаше да ја информира јавноста за случајот поврзан со викенд куќата на скопскиот ...
сите 32 | | | веќе видена

Управата за заштита на културно наследство (УЗКН) ќе побара црквата „Света Богородица“ во кумановското село Матејче да биде прогласена за културно наследство ...
сите 50 | | | веќе видена

Имaме сознанија дека се работи за непријатни измени на Уставот, односно за нови амандмани кои се спремаат за да се измени Уставот, но се кои се кријат од ...
сите 103 | | | веќе видена
Сподели ја оваа вест на е-маил

Се менува Законот за работни односи: Газдите ќе можат да платат надомест до 8.000 евра за да избегнат забрана за работа

Од:
До кого (е-маил):
Порака: